Timp estimat pentru citit: 8 minute
Aceste cornuri pufoase cu ciocolată sunt absolut perfecte! Aurii, moi, cu multe straturi care se desfac în pale fine ca mătasea! Sunt o combinație între cornuri dospite și croissantele franțuzești, dar sunt mult mai ușor de făcut.
Oricând îți dorești ceva bun pentru micul dejun sau de luat la pachet, aceste cornuri cu Nutella sau Finetti vor fi cea mai bună alegere! Pentru că au straturi de aluat separate de straturi de unt, se vor păstra pufoase și fragede și a doua zi.
Se fac ușor, aluatul e moale și e minunat să te joci cu el, iar mirosul de cornuri bune cu unt care umple bucătăria merită tot efortul!
Dacă doriți altfel de umplutură, vă recoamnd să încercați și rețeta mea de cornuri umplute cu magiun de prune!
Mergi direct la:
Ingrediente
Vă las mai jos lista ingredientelor ca să vedeți dintr-o privire dacă aveți în casă tot ce vă trebuie. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
pentru aluat
- făină - folosiți făină de patiserie, tip 000 sau făină specială pentru cozonac
- drojdie - puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă
- lapte cu 3,5% grăsime
- zahăr tos
- ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o lămâie
- vanilie - puteți folosi extract, esență, pastă sau pudră de vanilie
- sare
pentru umplut
- unt - cu 82% grăsime și să fie foarte moale
- cremă de ciocolată - Nutella, Finetti, etc.
pentru uns deasupra
- ou bătut
opțional - pentru ornat
- ciocolată topită - folosiți o tabletă de ciocolată neagră sau cu lapte
Cum să faci cornuri pufoase cu ciocolată
Cerneți faina într-un bol încăpător și puneți peste ea toate ingredientele uscate: zahăr, drojdie instant, coajă rasă de lămâie. Începeți să frământați adăugând puțin câte puțin lapte și ulei. Tot acum puneți esența de vanilie și sarea. Frământați 20 de minute la mână sau 10 minute la robot, apoi lăsați aluatul să dospească până își dublează volumul (aprox. 1 oră).
Răsturnați aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și îl împărțiți în 12 bucăți egale. Fiecare bucată de aluat o întindeți cu sucitorul într-un disc de aprox. 25 cm diametru.
Puneți foaia de aluat pe un platou și o ungeți cu 1 linguriță de unt moale. Repetați procedura și cu restul de 11 bucăți de aluat. Ultima foaie rămâne uscată, nu o ungeți cu unt.
Acoperiți aluatul cu folie alimentară și dați platoul la frigider pentru 1 oră.
Răsturnați aluatul pe masă și îl întindeți cu sucitorul într-un disc de aprox. 50 cm diametru. Tăiați discul de aluat în 12 triunghiuri egale (tăiați întâi în 4, apoi fiecare sfert în 3 triunghiuri). Pe fiecare triunghi puneți o lingură de cremă de ciocolată, apoi rulați și formați cornurile.
Puneți cornurile în tavă peste hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
Ungeți cornurile cu ou bătut și dați tava la cuptor, la 200 de grade (cuptorul să fie preîncălzit!) pentru 10 minute, apoi reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți încă 15 minute.
Lăsați cornurile să se răcească pe un grătar. Dacă doriți, le puteți decora cu 20 g de ciocolată (tabletă, neagră sau cu lapte) topită.
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta de cornuri pufoase cu ciocolată se poate adapta într-o oarecare măsură, în funcție de preferințele sau de nevoile voastre:
- Lapte - dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți înlocui laptele cu o băutură vegetală pe bază de ovăz, soia, caju, migdale, etc. și untul cu o alternativă vegană.
- Cremă de ciocolată - puteți folosi în schimb magiun de prune sau orice alt gem mai gros, bine legat sau bucățele de rahat, fructe uscate, cremă de nuci ca la cozonac, etc.
- Ouă - dacă nu consumați ouă, puteți pur și simplu să nu ungeți cornurile cu nimic, dar vor fi mai palide și nu așa lucioase.
Echipamente necesare
Aluatul e hidratat, moale și se frământă destul de ușor. Totuși, un robot de bucătărie este mereu util și face oricând treabă mai bună decât brațele noastre.
Extra sfaturi
- Untul trebuie să fie foarte moale, ca să poată fi întins cu dosul unei furculițe. E bine să îl scoateți din frigider cu 4 ore înainte sau să îl încălziți ușor la microunde, 30 de secunde la putere minimă.
- Laptele trebuie să fie ușor călduț ca să stimuleze acțiunea drojdiei. Îl puteți încălzi de asemenea la microunde (aprox. 30 de secunde) dar să nu depășească 40 de grade!
- Nu exagerați cu umplutura! La cuptor crema de ciocolată devine foarte fluidă și va curge în tavă.
Întrebări frecvente
Cornurile se fac din aluat dospit cu drojdie, în timp ce croissantele se fac din aluat fraged de foietaj care conține doar faină și mult unt și care nu necesită dospire.
Puteți folosi cremă de ciocolată Nutella sau Finetti sau batoane de ciocolată termostabilă care nu se topește și nu curge în cuptor.
Da, puteți congela cornurile cu ciocolată fie după formare (înainte de coacere), fie după ce le-ați copt. Dacă le congelați necoapte, lăsați-le să se dezghețe peste noapte la frigider și înainte de coacere lăsați-le 30 de minute la temperatura camerei.
Dacă le congelați coapte, lăsați-le să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
Puteți încălzi cornurile la microunde pentru 1-2 minute.
Ce să serviți lângă aceste cornuri pufoase cu ciocolată
Cornurile cu ciocolată sunt deja gata? 🙂 Vă las mai jos câteva sugestii de băuturi cu care să le savurați:
Alte rețete asemănătoare
Dacă vă plac aluaturile, iată mai jos și alte rețete asemănătoare pe care le puteți încerca:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat
- 500 g făină (tip 000)
- 7 g drojdie uscată instant (sau 25 drojdie proaspătă)
- 300 ml lapte călduț (max. 40 de grade)
- 80 g zahăr tos
- 40 g ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- ½ linguriță sare
pentru umplut
- 100 g unt 82% grăsime (foarte moale)
- 12 linguri cremă de ciocolată (Nutella, Finetti, etc.)
pentru uns deasupra
- 1 ou
opțional - pentru ornat
- 20-50 g ciocolată topită (tabletă neagră sau cu lapte)
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți faina într-un bol încăpător și puneți peste ea toate ingredientele uscate: zahăr, drojdie instant, coajă rasă de lămâie. Începeți să frământați adăugând puțin câte puțin lapte și ulei. Tot acum puneți esența de vanilie și sarea. Frământați 20 de minute la mână sau 10 minute la robot, apoi lăsați aluatul să dospească până își dublează volumul (aprox. 1 oră)
- Răsturnați aluatul pe masa unsă cu puțin ulei și îl împărțiți în 12 bucăți egale. Fiecare bucată de aluat o întindeți cu sucitorul într-un disc de aprox 25 cm diametru.
- Puneți foaia de aluat pe un platou și o ungeți cu 1 linguriță de unt moale. Repetați procedura și cu restul de 11 bucăți de aluat. Ultima foaie rămâne uscată, nu o ungeți cu unt.
- Acoperiți aluatul cu folie alimentară și dați platoul la frigider pentru 1 oră.
- După o oră răsturnați aluatul pe masă și îl întindeți cu sucitorul într-un disc de aprox. 50 cm diametru. Tăiați discul de aluat în 12 triunghiuri egale (tăiați întâi în 4, apoi fiecare sfert în 3 triunghiuri). Pe fiecare triunghi puneți o lingură de cremă de ciocolată, apoi rulați și formați cornurile.
- Puneți cornurile în tavă peste hârtie de copt. Acoperiți-le cu un șervet de bucătărie și lăsați-le să dospească încă 30 de minute la temperatura camerei.
- Ungeți cornurile cu ou bătut și dați tava la cuptor, la 200 de grade (cuptorul să fie preîncălzit!) pentru 10 minute, apoi reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți încă 15 minute.
- Lăsați cornurile să se răcească pe un grătar. Dacă doriți, le puteți decora cu 20 g de ciocolată (tabletă, neagră sau cu lapte) topită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu