Timp estimat pentru citit: 8 minute
Încearcă acum rețeta tradițională de păsat cu lapte și unt și bucură-te de gustul autentic al copilăriei! Află din articol cum să pregătești acest desert delicios în doar câțiva pași simpli și descoperă o gustare rustică, sănătoasă și plină de savoare!
Rețeta tradițională de păsat cu lapte se prepara în trecut în fiecare gospodărie. Era o mâncare simplă dar foarte apreciată pentru că era ușor de făcut și folosea ingrediente ieftine, care se găseau cu ușurință: lapte, unt și crupe de porumb. În plus, păsatul cu lapte era o mâncare sățioasă și foarte hrănitoare.
Astăzi, în unele zone ale țării există încă tradiția ca de Rusalii să se împartă străchini umplute cu păsat fiert în lapte.
Mai jos, veți găsi rețeta pas cu pas pentru a prepara cel mai bun păsat cu lapte și unt, exact ca cel mâncat pe vremuri, în copilăria petrecută la țară la bunici.
Dacă vă e dor și de alte rețete asemănătoare pe care le știați din copilărie, puteți încerca și rețeta de colărezi (frecăței) cu lapte sau pe cea de griș cu lapte servit cu sirop de zahăr ars.
Mergi direct la:
Ce este păsatul?
Din boabele de porumb măcinate fin se obține mălaiul pentru mămăligă sau pentru alivancă. Din aceleași boabe de porumb, sparte cu granulație mare, se obține păsatul (crupe de porumb).
Așadar, termenul de păsat se referă la o măcinătură grosieră de porumb, dar și la mâncarea pregătită din această măcinătură.
Potrivit Dex, tot păsat se numește și măcinătura de mei.
Istoric, păsatul a fost preparat în principal de către țărani și a fost considerat o mâncare săracă, dar hrănitoare.
Există o varietate de feluri de mâncare la care putem folosi păsatul și în zilele noastre: la sarmale, ca înlocuitor al orezului, la chifteluțe de post, fiert în lapte, etc.
Unde se găsește păsat? De unde îl cumpărăm?
Dacă rețeta de astăzi ți-a făcut poftă de păsat cu lapte și vrei să îl pregătești și tu, iată de unde îl poți cumpăra:
- din piață, acolo unde producătorii locali vând făină, mălai, fasole, semințe, etc. În piața centrală din Galați se găsesc crupe de porumb tot timpul la prețuri de 4-5 Ron/kg
- mai găsiți păsat și la unele magazine naturiste, gen Plafar
- se găsește și în unele supermarketuri mai mari, ambalat la pungi de 1 kg
- îl puteți comanda online aici.
Informativ, din 1 kg de păsat de porumb se obțin 8-10 porții de păsat cu lapte și unt.
Ce ne trebuie pentru un păsat cu lapte gustos
Dacă ați găsit să cumpărați păsat, desertul e ca și rezolvat, pentru că restul ingredientelor cred că le aveți deja în casă. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- păsat (crupe de porumb)
- zahăr tos
- un praf de sare - echilibrează gusturile și potențează aromele
- vanilie - de preferat naturală, dar puteți folosi și o esență bună de vanilie, zahăr vanilat Bourbon sau zahăr vanilinat
- lapte - cu cât mai gras, cu atât mai bine
- unt - cu 82% grăsime. Untul dă cremozitate și aromă. Pe vremuri, la țară se folosea untura în loc de unt. O puteți folosi și voi dacă aveți și vă place.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte!
Cum se face
Păsatul este de obicei este destul de murdar, are mult praf precum și resturi de coceni, de aceea trebuie spălat foarte bine, în mai multe ape.
Rețeta de păsat cu lapte se face aproape la fel de ușor ca un orez cu lapte, deci nimic complicat. Totuși, pentru că porumbul fierbe mai greu decât orezul, e necesar să îl fierbem pe jumătate în apă și abia apoi să continuăm fierberea în lapte.
Puneți păsatul într-un vas, turnați apă rece peste el cât să îl acopere bine. Agitați puțin apa cu mâna, apoi vărsați apa și impuritățile care s-au ridicat la suprafață. Repetați operațiunea de 3-4 ori sau până când apa rămâne perfect curată.
Puneți păsatul la fiert în apă cât să îl acopere bine. Puneți în apă și un praf de sare. Fierbeți păsatul la foc mediu spre mic aprox. 20 de minute sau până când e fiert cam pe jumătate. Amestecați des să nu se lipească.
Peste păsatul pe jumătate fiert turnați laptele fierbinte, nu rece! Adăugați zahărul și lăsați păsatul să fiarbă la foc mic încă aprox. 20 de minute. Gustați cu o linguriță să verificați dacă este bine fiert.
Când păsatul este fiert stingeți focul, puneți vanilia, untul, amestecați să se topească și turnați păsatul cald în strachini. Pentru o experiență autentică, serviți-l cu linguri de lemn.
Cum se servește
Păsatul cu lapte și unt este la fel de bun și cald, dar și după ce s-a răcit. Totuși, după ce se răcește trebuie să vă așteptați să se întărească foarte mult.
Îl puteți servi simplu sau la fel cum serviți orezul cu lapte: presărat cu scorțișoară sau cu o lingură de dulceață deasupra.
Cum se păstrează
Dacă v-a rămas păsat crud (crupe de porumb nefierte), trebuie păstrat într-un loc uscat, fără umiditate pentru că își schimbă repede gustul sau poate mucegăi. Ca să fiți siguri că își păstrează proprietățile și gustul bun, cel mai sigur este să îl păstrați într-o pungă la congelator. Când doriți să îl preparați, urmați direct pașii din rețetă, fără să îl lăsați la dezghețat.
Păsatul cu lapte se păstrează la frigider în caserole cu capac pentru 1-2 zile și se mănâncă rece.
Extra-sfaturi
- Puneți păsatul de la început într-o oală suficient de încăpătoare. Luați în calcul că la fiert își dublează volumul.
- Folosiți de preferat o oală din fontă sau cu pereți groși și fund dublu. Păsatul are tendința să se lipească de fundul vasului.
- Timpul de gătire diferă în funcție de materia primă. Gustați și decideți dacă păsatul este fiert suficient.
- Dacă păsatul nu a fiert pe jumătate și e nevoie să mai adăugați apă, folosiți apă fierbinte, nu rece!
- Pentru un plus de aromă, puteți adăuga spre finalul fierberii și o linguriță de coajă rasă de lămâie.
- Porumbul conține foarte mult amidon, de aceea păsatul se va îngroșa foarte mult la fiert și se va întări după ce se răcește. Dacă vreți să îl consumați rece, puteți folosi la fiert ceva mai mult lapte, ca să rămână mai fluid.
Rețete asemănătoare
Ți-e dor și de alte rețete ale copilăriei? Iată ce bunătăți mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g păsat (crupe de porumb)
- ½ linguriță sare
- 250-350 ml lapte
- 75 g zahăr
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 1 linguriță extract (esență) de vanilie
Instrucțiuni de preparare
- Puneți păsatul într-un vas, turnați apă rece peste el cât să îl acopere bine. Agitați puțin apa cu mâna, apoi vărsați apa și impuritățile care s-au ridicat la suprafață. Repetați operațiunea de 3-4 ori sau până când apa rămâne perfect curată.
- Puneți păsatul la fiert în apă cât să îl acopere bine. Puneți în apă și un praf de sare. Fierbeți păsatul aprox. 20 de minute sau până când e fiert cam pe jumătate. Amestecați des să nu se lipească.
- Peste păsatul pe jumătate fiert turnați laptele fierbinte, nu rece! Adăugați zahărul și lăsați păsatul să fiarbă la foc mic încă aprox. 20 de minute. Gustați cu o linguriță să verificați dacă este bine fiert.
- Când păsatul este fiert stingeți focul, puneți vanilia, untul, amestecați să se topească și turnați păsatul cald în strachini. Pentru o experiență autentică, serviți-l cu linguri de lemn.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Dămăceanu a zis
Așa mi s-a făcut un dor de tine, azi dimineață, că te-am căutat să te citesc. Până ne-om întâlni și noi odată... Super faină și rețetă video, iar tu ești aceeași lumină de care îmi este mie dor. Calde felicitări, draga mea, pentru tot ce ai reușit, inclusiv canalul de succes de pe YouTube!!! Venisem cu dor de tine, iar după rețetă aceasta, plec cu dor de mamaia. Însă ea e în sufletul meu, acolo unde a fost mereu, la fel și tu, și Iulia, si celelalte blogerițe si perioada aceea a noastră. Pup!
Mihaela Dămăceanu
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Mihaela! Scuze de răspunsul întârziat, am fost plecată. Și eu mă gândesc deseori la perioada acea de aur și fac exact ca tine, vă caut pe fiecare. Te îmbrățișez cu drag! ❤️