Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte

Publicat la 30 mai 2023 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

211 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Încearcă acum rețeta tradițională de păsat cu lapte și unt și bucură-te de gustul autentic al copilăriei! Află din articol cum să pregătești acest desert delicios în doar câțiva pași simpli și descoperă o gustare rustică, sănătoasă și plină de savoare!

pasat cu lapte si unt

Rețeta tradițională de păsat cu lapte se prepara în trecut în fiecare gospodărie. Era o mâncare simplă dar foarte apreciată pentru că era ușor de făcut și folosea ingrediente ieftine, care se găseau cu ușurință: lapte, unt și crupe de porumb. În plus, păsatul cu lapte era o mâncare sățioasă și foarte hrănitoare.

Astăzi, în unele zone ale țării există încă tradiția ca de Rusalii să se împartă străchini umplute cu păsat fiert în lapte.

Mai jos, veți găsi rețeta pas cu pas pentru a prepara cel mai bun păsat cu lapte și unt, exact ca cel mâncat pe vremuri, în copilăria petrecută la țară la bunici.

Dacă vă e dor și de alte rețete asemănătoare pe care le știați din copilărie, puteți încerca și rețeta de colărezi (frecăței) cu lapte sau pe cea de griș cu lapte servit cu sirop de zahăr ars.

pasat cu lapte si unt
Mergi direct la:
  • Ce este păsatul?
  • Unde se găsește păsat? De unde îl cumpărăm?
  • Ce ne trebuie pentru un păsat cu lapte gustos
  • Cum se face
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este păsatul?

Din boabele de porumb măcinate fin se obține mălaiul pentru mămăligă sau pentru alivancă. Din aceleași boabe de porumb, sparte cu granulație mare, se obține păsatul (crupe de porumb).

Așadar, termenul de păsat se referă la o măcinătură grosieră de porumb, dar și la mâncarea pregătită din această măcinătură.

Potrivit Dex, tot păsat se numește și măcinătura de mei.

Istoric, păsatul a fost preparat în principal de către țărani și a fost considerat o mâncare săracă, dar hrănitoare.

Există o varietate de feluri de mâncare la care putem folosi păsatul și în zilele noastre: la sarmale, ca înlocuitor al orezului, la chifteluțe de post, fiert în lapte, etc.

păsat de porumb
păsat de porumb

Unde se găsește păsat? De unde îl cumpărăm?

Dacă rețeta de astăzi ți-a făcut poftă de păsat cu lapte și vrei să îl pregătești și tu, iată de unde îl poți cumpăra:

  • din piață, acolo unde producătorii locali vând făină, mălai, fasole, semințe, etc. În piața centrală din Galați se găsesc crupe de porumb tot timpul la prețuri de 4-5 Ron/kg
  • mai găsiți păsat și la unele magazine naturiste, gen Plafar
  • se găsește și în unele supermarketuri mai mari, ambalat la pungi de 1 kg
  • îl puteți comanda online aici.

Informativ, din 1 kg de păsat de porumb se obțin 8-10 porții de păsat cu lapte și unt.

Ce ne trebuie pentru un păsat cu lapte gustos

Dacă ați găsit să cumpărați păsat, desertul e ca și rezolvat, pentru că restul ingredientelor cred că le aveți deja în casă. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

  • păsat (crupe de porumb)
  • zahăr tos
  • un praf de sare - echilibrează gusturile și potențează aromele
  • vanilie - de preferat naturală, dar puteți folosi și o esență bună de vanilie, zahăr vanilat Bourbon sau zahăr vanilinat
  • lapte - cu cât mai gras, cu atât mai bine
  • unt - cu 82% grăsime. Untul dă cremozitate și aromă. Pe vremuri, la țară se folosea untura în loc de unt. O puteți folosi și voi dacă aveți și vă place.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte!

Cum se face

Păsatul este de obicei este destul de murdar, are mult praf precum și resturi de coceni, de aceea trebuie spălat foarte bine, în mai multe ape.

Rețeta de păsat cu lapte se face aproape la fel de ușor ca un orez cu lapte, deci nimic complicat. Totuși, pentru că porumbul fierbe mai greu decât orezul, e necesar să îl fierbem pe jumătate în apă și abia apoi să continuăm fierberea în lapte.

cum se spala pasatul

Puneți păsatul într-un vas, turnați apă rece peste el cât să îl acopere bine. Agitați puțin apa cu mâna, apoi vărsați apa și impuritățile care s-au ridicat la suprafață. Repetați operațiunea de 3-4 ori sau până când apa rămâne perfect curată.

pasat fiert

Puneți păsatul la fiert în apă cât să îl acopere bine. Puneți în apă și un praf de sare. Fierbeți păsatul la foc mediu spre mic aprox. 20 de minute sau până când e fiert cam pe jumătate. Amestecați des să nu se lipească.

lapte turnat peste pasat fiert

Peste păsatul pe jumătate fiert turnați laptele fierbinte, nu rece! Adăugați zahărul și lăsați păsatul să fiarbă la foc mic încă aprox. 20 de minute. Gustați cu o linguriță să verificați dacă este bine fiert.

adaugare unt si vanilie

Când păsatul este fiert stingeți focul, puneți vanilia, untul, amestecați să se topească și turnați păsatul cald în strachini. Pentru o experiență autentică, serviți-l cu linguri de lemn.

pasat cu lapte în ceaun

Cum se servește

Păsatul cu lapte și unt este la fel de bun și cald, dar și după ce s-a răcit. Totuși, după ce se răcește trebuie să vă așteptați să se întărească foarte mult.

Îl puteți servi simplu sau la fel cum serviți orezul cu lapte: presărat cu scorțișoară sau cu o lingură de dulceață deasupra.

Cum se păstrează

Dacă v-a rămas păsat crud (crupe de porumb nefierte), trebuie păstrat într-un loc uscat, fără umiditate pentru că își schimbă repede gustul sau poate mucegăi. Ca să fiți siguri că își păstrează proprietățile și gustul bun, cel mai sigur este să îl păstrați într-o pungă la congelator. Când doriți să îl preparați, urmați direct pașii din rețetă, fără să îl lăsați la dezghețat.

Păsatul cu lapte se păstrează la frigider în caserole cu capac pentru 1-2 zile și se mănâncă rece.

pasat cu lapte si unt

Extra-sfaturi

  • Puneți păsatul de la început într-o oală suficient de încăpătoare. Luați în calcul că la fiert își dublează volumul.
  • Folosiți de preferat o oală din fontă sau cu pereți groși și fund dublu. Păsatul are tendința să se lipească de fundul vasului.
  • Timpul de gătire diferă în funcție de materia primă. Gustați și decideți dacă păsatul este fiert suficient.
  • Dacă păsatul nu a fiert pe jumătate și e nevoie să mai adăugați apă, folosiți apă fierbinte, nu rece!
  • Pentru un plus de aromă, puteți adăuga spre finalul fierberii și o linguriță de coajă rasă de lămâie.
  • Porumbul conține foarte mult amidon, de aceea păsatul se va îngroșa foarte mult la fiert și se va întări după ce se răcește. Dacă vreți să îl consumați rece, puteți folosi la fiert ceva mai mult lapte, ca să rămână mai fluid.

Rețete asemănătoare

Ți-e dor și de alte rețete ale copilăriei? Iată ce bunătăți mai găsești pe blog:

  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit
  • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
    Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
  • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
    Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan
  • clatite moi si pufoase
    Cum se fac clătitele - reţeta simplă de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

pasat cu lapte si unt

Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte

Încearcă rețeta tradițională de păsat cu lapte și bucură-te de gustul autentic al copilăriei! Află cum se pregătește în câțiva pași simpli!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

oală fontă cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g păsat (crupe de porumb)
  • ½ linguriță sare
  • 250-350 ml lapte
  • 75 g zahăr
  • 50 g unt cu 82% grăsime
  • 1 linguriță extract (esență) de vanilie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți păsatul într-un vas, turnați apă rece peste el cât să îl acopere bine. Agitați puțin apa cu mâna, apoi vărsați apa și impuritățile care s-au ridicat la suprafață. Repetați operațiunea de 3-4 ori sau până când apa rămâne perfect curată.
    cum se spala pasatul
  • Puneți păsatul la fiert în apă cât să îl acopere bine. Puneți în apă și un praf de sare. Fierbeți păsatul aprox. 20 de minute sau până când e fiert cam pe jumătate. Amestecați des să nu se lipească.
    pasat fiert
  • Peste păsatul pe jumătate fiert turnați laptele fierbinte, nu rece! Adăugați zahărul și lăsați păsatul să fiarbă la foc mic încă aprox. 20 de minute. Gustați cu o linguriță să verificați dacă este bine fiert.
    lapte turnat peste pasat fiert
  • Când păsatul este fiert stingeți focul, puneți vanilia, untul, amestecați să se topească și turnați păsatul cald în strachini. Pentru o experiență autentică, serviți-l cu linguri de lemn.
    adaugare unt si vanilie
Valori nutriționale
Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte
Valori per porție
Calorii
521
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
69
mg
23
%
Carbohidrați
 
70
g
23
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
49
g
54
%
Proteine
 
9
g
18
%
Vitamina A
 
1162
IU
23
%
Calciu
 
169
mg
17
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
211 shares

Comentarii

  1. cris a zis

    ianuarie 29, 2025 at 7:37 am

    5 stars
    o singura data am mancat, este foarte bun, nu stiu unde se gasesc crupele de porumb?!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 29, 2025 at 3:54 pm

      Se găsesc în piață sau la magazinele Auchan sau Atac. Cel de la Auchan e foarte curat și parcă fierbe mai repede decât cel cumparat din piață.

      Răspunde
  2. Mihaela Dămăceanu a zis

    iunie 02, 2023 at 8:26 am

    Așa mi s-a făcut un dor de tine, azi dimineață, că te-am căutat să te citesc. Până ne-om întâlni și noi odată... Super faină și rețetă video, iar tu ești aceeași lumină de care îmi este mie dor. Calde felicitări, draga mea, pentru tot ce ai reușit, inclusiv canalul de succes de pe YouTube!!! Venisem cu dor de tine, iar după rețetă aceasta, plec cu dor de mamaia. Însă ea e în sufletul meu, acolo unde a fost mereu, la fel și tu, și Iulia, si celelalte blogerițe si perioada aceea a noastră. Pup!
    Mihaela Dămăceanu

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 06, 2023 at 11:35 am

      Bună Mihaela! Scuze de răspunsul întârziat, am fost plecată. Și eu mă gândesc deseori la perioada acea de aur și fac exact ca tine, vă caut pe fiecare. Te îmbrățișez cu drag! ❤️

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x