• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 24 mai 2024 · Publicată: 27 oct. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
51 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi, ce rețetă grozavă! Serviți-le cu o garnitură de piure de cartofi îmbogățit cu ciuperci și veți avea un meniu extraordinar de gustos, gata în mai puțin de jumătate de oră!

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Dacă iubiți fructele de mare această rețetă cu tentacule de calamar vă va duce într-o aventură culinară absolut delicioasă!

Tentaculele de calamar gătite la tigaie în unt și usturoi au o textură fragedă și arome de mare sărată, iar garnitura cremoasă de cartofi cu ciuperci uscate le completează perfect. Stropiți totul cu sosul de unt format în tigaie și veți avea un prânz sau o cină de vis!

Încercați și rețeta mea delicioasă de inele de calamar pane în sos de bere !

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Mergi direct la:
  • Calamar sau caracatiță? Care este diferența?
  • De unde cumperi calamari și cum îi alegi
  • Ingrediente pentru rețeta de tentacule de calamar la tigaie
  • Ingrediente pentru garnitura de cartofi cu ciuperci uscate
  • Cum facem tentacule de calamar la tigaie
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Alte rețete cu fructe de mare
  • Alte garnituri cu cartofi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Calamar sau caracatiță? Care este diferența?

Caracatița este de obicei confundată cu calamari. Acestea sunt diferite ca gust atunci când sunt servite crude, dar pot avea gusturi similare atunci când sunt preparate termic și de aici confuzia.

Caracatița

Caracatița are un gust ușor care poate fi comparat cu puiul sau chiar cu frăgezimea unui mușchiuleț de porc.. Este bogată în proteine, cu conținut scăzut de calorii. Foarte hrănitoare și sățioasă, caracatița este plină de vitamine și fier, dar este săracă în grăsimi. Caracatița evoluează ca gust în funcție de ingredientele folosite la gătit, iar multe persoane preferă să o mănânce crudă.

Caracatițele au opt brațe acoperite cu ventuze.

Calamari

Calamarii pot fi puțin mai tari decât o caracatiță, dar carnea are o textură mai fină, iar când este gătită corect este fragedă și fermă. Carnea de calamar absoarbe cu ușurință untul și sosurile. Cheia pentru a obține o textură fragedă este gătirea calamarului rapid, la temperatură mare. Gătitul mai mult de 2 minute, la temperaturi medii sau mici, va modifica gustul și textura.

Calmarii au opt brațe și două tentacule mai lungi folosite pentru a prinde pești și creveți în apele oceanice.

De unde cumperi calamari și cum îi alegi

Cum nu locuim în zone tropicale, găsirea calmarilor proaspeți și a altor fructe de mare poate fi uneori o provocare. 

Dar supermarketurile mari au acum raioane de pește și fructe de mare foarte eficient aprovizionate unde puteți găsi atât calamari, cât și caracatițe sau alte fructe de mare atât proaspete, cât și congelate. Când cumpărați calmari, alegeți-i întotdeauna pe cei fermi, strălucitori și care au miros proaspăt și o aromă plăcută de mare.

Calamarii prefierți sau congelați sunt de asemenea o opțiune foarte bună, nu ezitați să îi cumpărați.

Banner selgros

Ingrediente pentru rețeta de tentacule de calamar la tigaie

Avem nevoie de puține ingrediente, iar vedetele vor fi tentaculele de calamar pe care le veți găsi la pescărie gata curățate, fie că sunt proaspete, congelate sau prefierte.

ingrediente tentacule de calamar cu unt si usturoi
  • 800 g tentacule de calmar
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 g unt 82% grăsime
  • 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
  • sare și piper după gust
  • patrunjel tocat grosier
  • 1 lămâie pentru servit (tăiată felii)

Ingrediente pentru garnitura de cartofi cu ciuperci uscate

Carnea fragedă de calamar cere alături o garnitură cremoasă. Noi i-am servit cu un piure de cartofi pe care l-am îmbogățit cu câteva ciuperci uscate și măcinate grosier. Vă recomand și vouă să încercați această garnitură simplă și gustoasă alături de tentacule de calamar pregătite le tigaie.

ingrediente piure de cartofi cu ciuperci uscate
  • 5 g ciuperci uscate (aprox. 5 ciuperci mici)
  • 800 g cartofi albi, făinoși
  • 200 ml lapte
  • 75 g unt
  • sare și piper după gust

Cum facem tentacule de calamar la tigaie

Începeți prin a găti mai întâi cartofii, deoarece au nevoie de timp mai lung de fierbere, apoi păstrați piureul la cald cât timp prăjiți calamarii.

cartofi la fiert pentru piure

Curățați cartofii, îi tăiați cuburi sau felii și îi puneți la fiert în apă cu sare.

ciuperci uscate hidratate in lapte

Puneți ciupercile într-un tocător electric și pulsați de câteva ori până le mărunțiți grosier, apoi le puneți peste lapte.

ciuperci uscate infuzate in lapte

Puneți laptele să se încălzească împreună cu ciupercile mărunțite. Când laptele începe să se umfle, stingeți focul și lăsați cratița acoperită cu un capac timp de 5-10 minute, pentru ca ciupercile să se hidrateze.

lapte turnat peste cartofi fierti

Când cartofii sunt fierți, îi scurgeți de apă, îi pasați cu un zdrobitor și puneți peste ei untul și laptele împreună cu ciupercile. Omogenizați și potriviți gustul de sare și piper.

tentacule de calamar taiate

Uscați tentaculele de calmar cu un prosop de hârtie. În acest fel vor absorbi mai bine aromele. Lăsați vârfurile întregi, iar părțile mai groase, de la bază, tăiați-le rondele.

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Într-o tigaie puneți uleiul și untul. Când untul este aproape topit, adăugați tentaculele de calamar într-un singur strat (dacă este nevoie, gătiți de 2 ori) și peste ele usturoiul mărunțit.

tentacule de calamar la tigaie cu unt si usturoi

Asezonați cu sare, piper și gătiți, amestecând frecvent, până când calmarul devine opac și moale, aproximativ 2 minute, nu mai mult!

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Presărați tentaculele de calamar cu pătrunjel tocat grosier și le serviți alături de piureul de cartofi cu ciuperci. Stropiți totul cu sosul de unt rămas în tigaie.

Cum se păstrează

Încercați să gătiți calamari la tigaie doar atât cât puteți mânca pe loc, cât sunt încă fierbinți.

Dacă totuși mai rămân, păstrați resturile la frigider, într-o caserolă cu capac și încălziți-le pentru 2 minute la microunde, la airfryer sau pentru 4-5 minute în cuptor la 180 de grade.

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Prospețimea este cheia când vine vorba de fructe de mare. Căutați calmari care au o textură fermă, o aromă dulce și fără semne de decolorare.
  • Nu gătiți calmarii mai mult de 2 minute! Aceștia au o textură delicată și pot deveni tari, "cauciucați" dacă sunt gătiți prea mult. Urmăriți carnea în timp ce îi gătiți în tigaie și luați-i de pe foc imediat ce devin opaci și foarte ușor rumeniți în zonele mai subțiri.
  • Untul și usturoiul nu trebuie să lipsească din tigaie, dar nu ezitați să folosiți și alte condimente după gustul vostru. De exemplu câțiva fulgii de chilli (ardei iute) sau un praf de boia de ardei afumată, pot îmbogăți aromele acestui fel de mâncare.

Alte rețete cu fructe de mare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • reteta italiana risotto cu midii
    Risotto cu midii, rețeta italiană de orez cremos cu scoici și șofran
  • Creveti saganaki reteta greceasca cu branza feta
    Creveți saganaki - rețeta grecească cu brânză feta și sos de roșii
  • creveti cu sos alb
    Creveți cu sos alb. Creveți în stil toscan.
  • Paella cu fructe de mare
    Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă

Alte garnituri cu cartofi

  • 2 retete simple de cartofi natur
    Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
  • Scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
    Scordolea (skordalia) - piure de cartofi aromat cu usturoi
  • cei mai buni cartofi la cuptor
    Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă
  • piure de cartofi de post
    Piure de cartofi de post - pufos, cremos și delicios

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tentacule de calamar cu unt si usturoi

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi

Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi, ce rețetă grozavă! Serviți-le cu o garnitură de cartofi și veți avea un meniu extraordinar, gata în mai puțin de jumătate de oră!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

piure de cartofi cu ciuperci uscate

  • 800 g cartofi albi, făinoși
  • 5 g ciuperci uscate (aprox. 5 ciuperci mici)
  • 200 ml lapte
  • 75 g unt (82% grăsime)
  • sare și piper după gust

tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi

  • 800 g tentacule de calmar
  • 50 ml ulei de măsline
  • 50 g unt (82% grăsime)
  • 2 căței usturoi (tocați mărunt)
  • sare și piper după gust
  • patrunjel tocat grosier
  • 1 lămâie pentru servit (tăiată felii)

Instrucțiuni de preparare
 

piure de cartofi cu ciuperci uscate

  • Curățați cartofii, îi tăiați cuburi sau felii și îi puneți la fiert în apă cu sare.
    cartofi la fiert pentru piure
  • Puneți ciupercile într-un tocător electric și pulsați de câteva ori până le mărunțiți grosier, apoi le puneți peste lapte.
    ciuperci uscate hidratate in lapte
  • Puneți laptele să se încălzească împreună cu ciupercile mărunțite. Când laptele începe să se umfle, stingeți focul și lăsați cratița acoperită cu un capac timp de 5-10 minute, pentru ca ciupercile să se hidrateze.
    ciuperci uscate infuzate in lapte
  • Când cartofii sunt fierți, îi scurgeți de apă, îi pasați cu un zdrobitor și puneți peste ei untul și laptele împreună cu ciupercile. Omogenizați și potriviți gustul de sare și piper.
    lapte turnat peste cartofi fierti

tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi

  • Uscați tentaculele de calmar cu un prosop de hârtie. În acest fel vor absorbi mai bine aromele. Lăsați vârfurile întregi, iar părțile mai groase, de la bază, tăiați-le rondele.
    tentacule de calamar taiate
  • Într-o tigaie puneți uleiul și untul. Când untul este aproape topit, adăugați tentaculele de calamar într-un singur strat (dacă este nevoie, gătiți de 2 ori) și peste ele usturoiul mărunțit.
    tentacule-de-calamar-cu-unt-si-usturoi
  • Asezonați cu sare, piper și gătiți, amestecând frecvent, până când calmarul devine opac și moale, aproximativ 2 minute, nu mai mult!
    tentacule de calamar la tigaie cu unt si usturoi

servire

  • Presărați tentaculele de calamar cu pătrunjel tocat grosier și le serviți alături de piureul de cartofi cu ciuperci. Stropiți totul cu sosul de unt rămas în tigaie.
    tentacule de calamar cu unt si usturoi

Bine de știut:

    • Prospețimea este cheia când vine vorba de fructe de mare. Căutați calmari care au o textură fermă, o aromă dulce și fără semne de decolorare.
    • Nu gătiți calmarii mai mult de 2 minute! Aceștia au o textură delicată și pot deveni tari, "cauciucați" dacă sunt gătiți prea mult. Urmăriți carnea în timp ce îi gătiți în tigaie și luați-i de pe foc imediat ce devin opaci și foarte ușor rumeniți în zonele mai subțiri.
    • Untul și usturoiul nu trebuie să lipsească din tigaie, dar nu ezitați să folosiți și alte condimente după gustul vostru. De exemplu câțiva fulgii de chilli (ardei iute) sau un praf de boia de ardei afumată, pot îmbogăți aromele acestui fel de mâncare.
    • Începeți prin a găti mai întâi cartofii, deoarece au nevoie de timp mai lung de fierbere, apoi păstrați piureul la cald cât timp prăjiți calamarii.
Nutrition Facts
Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
Amount per Serving
Calorii
698
% Daily Value*
Grăsimi
 
41
g
63
%
Colesterol
 
539
mg
180
%
Carbohidrați
 
45
g
15
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
37
g
74
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
51 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.