Timp estimat pentru citit: 11 minute
Doriți o rețetă dietetică de cârnați? Iată o rețetă gustoasă de cârnați de casă din carne de pasăre! Se pregătesc foarte simplu, din carne de pui sau de curcan și sunt extraordinar de fragezi și de suculenți.
Rețeta de astăzi este alegerea perfectă pentru cei care, indiferent de motiv, nu pot consuma carne grasă de porc sau carne roșie.
Cârnații pregătiți în casă, din carne salbă de pasăre, bine condimentați vor fi nemaipomenit de buni și vă puteți bucura de ei chiar și la mesele de sărbătoare, de exemplu de Crăciun sau de Anul Nou.
Dacă nu există limitări, încercați și rețeta mea de cârnați tradiționali din carne de porc sau pe cea de cârnați de casă din carne amestec, porc și vită.
Mergi direct la:
De ce să faci cârnați din carne de pasăre
Cârnații din carne de pasăre sunt o alegere potrivită mai ales pentru persoanele în vârstă, pentru cei care au probleme digestie, dar și pentru cei preocupați de o alimentație sănătoasă. Această alternativă la cârnații tradiționali din carne de porc aduce numeroase beneficii prin conținutul mai mic de grăsimi și prin faptul că sunt mai ușor de digerat.
1. Conținut scăzut de grăsimi
Comparativ cu cârnații din carne de porc, cei din carne de pasăre conțin o cantitate semnificativ mai mică de grăsimi saturate. Grăsimile saturate pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") și la apariția unor afecțiuni cardiovasculare. Prin urmare, alegerea cârnaților din carne de pasăre poate fi o opțiune mai sănătoasă pentru inima ta.
2. Conținut redus de calorii
Dacă urmărești să reduci aportul caloric, cârnații din carne de pasăre pot fi o alegere excelentă. Aceștia conțin în general mai puține calorii decât cârnații din carne de porc. Acest lucru se datorează în principal conținutului scăzut de grăsimi și densității calorice mai reduse a cărnii de pasăre. Prin includerea cârnaților din carne de pasăre în dietă te poți bucura de un gust delicios fără a te îngrijora de aportul caloric.
3. Ușor de digerat
Carnea de pasăre este cunoscută pentru faptul că se digeră mai ușor în comparație cu carnea roșie, de porc, vită sau oaie. Carnea de pasăre este mai ușor asimilată de organism. Aceasta poate fi o veste bună pentru persoanele cu sensibilitate digestivă sau probleme gastrointestinale.
Ingrediente pentru cârnați din carne de pasăre
Ce fel de mațe se folosesc la cârnați?
Pentru prepararea cârnaților se utilizează intestine (mațe) subțiri de porc, care pot fi achiziționate din supermarketuri sau măcelării. Acestea sunt deja curățate și conservate în sare și vid. Pentru a le pregăti, este suficient să le înmuiați în apă rece timp de 20-30 de minute, adăugând 2-3 linguri de oțet. După înmuiere, clătiți-le bine și sunt gata de utilizat. În general, pentru aproximativ 5 kg de carne, se recomandă utilizarea a 10 metri de mațe de porc.
Care este cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre
După mai multe încercări aș zice că cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre este carnea de pui. Are un preț accesibil, este foarte versatilă și are o textură și un gust potrivite pentru prepararea cârnaților. Cu toate acestea și carnea de curcan este o opțiune excelentă.
Rața și gâsca pot fi, de asemenea, utilizate pentru a pregăti cârnați de pasăre, oferind o aromă și o consistență distincte dar cu o consistență mai grasă și sunt ceva mai greu digerabile.
Veți vedea în rețeta de mai jos că eu am ales pulpe dezosate de pui fără piele pentru rețeta de cârnați. Carnea de pe pulpe este foarte fragedă și cu o textură plăcută. Pieptul de pui e mai sărac în grăsimi și mai fad, dar se poate folosi dacă doriți cu adevărat cârnați foarte dietetici. O altă opțiune ar fi să combinați pulpele și pieptul de pui sau de curcan, în proporții egale.
Este important să alegeți carne proaspătă de pasăre, fără aditivi sau conservanți, pentru a obține cârnați de calitate superioară. Evitați să cumpărați carne tocată gata preparată, deoarece există riscul să conțină pielițe, zgârciuri sau resturi de carne de calitate inferioară.
Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta dietetică de cârnați din carne de pasăre:
Cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la 5 kg de carne de pui, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Orientativ, la 1 kg de carne tocată, eu pun așa:
- sare grunjoasă - 10 g
- piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr piper gata măcinat) - 2 g
- cimbru uscat de mine (cel cumpărat nu are aceeași aromă), bine mărunțit într-un tocător electric - 1 g
- usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g
Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.
Cum facem cârnați de casă dietetici - rețeta pas cu pas
Important: cum se toacă carnea pentru cârnați?
Pentru a prepara cârnați, este necesar să aveți o mașină de tocat carne, fie electrică, fie manuală, echipată cu un accesoriu special pentru cârnați. Înainte de a toca carnea, aceasta trebuie tăiată în bucăți potrivite pentru a se potrivi în mașina de tocat.
Este recomandat să utilizați sita cea mai mare disponibilă pe mașina de tocat. Chiar dacă doriți să cereți la măcelărie să vă toace carnea, este mai bine să alegeți voi bucățile de carne care urmează să fie tocate.
1. Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.
2. Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.
3. Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.
4. Peste carnea tocată puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când obțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.
5. Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.
6. Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).
7. Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.
8. După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.
9. Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.
10. Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
Cum să servești cârnații de casă din carne de pasăre
Cârnații din carne de pasăre pot fi serviți ca atare, alături murături, de o salată proaspătă sau de o garnitură mai consistentă, de exemplu cartofi natur sau cartofi la cuptor.
De asemenea cârnații pot fi folosiți și ca ingredient principal în alte preparate culinare. Iată mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Cârnații pot fi păstrați în congelator pentru o perioadă îndelungată. În pungi normale, aceștia pot fi menținuți timp de 4 luni, în timp ce în pungi vidate pot fi păstrați până la 6 luni.
Alte rețete cu carne de pasăre
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 5 kg pulpe dezosate de pui sau curcan (fără piele)
- 50 g sare grunjoasă
- 10 g piper boabe (măcinat proaspăt)
- 150 g usturoi românesc
- 5 g cimbru uscat
- 10 metri mațe de porc
- ~400 ml apă rece
Instrucțiuni de preparare
- Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.
- Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.
- Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.
- Peste carnea tocată puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când oțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.
- Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.
- Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).
- Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.
- După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.
- Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.
- Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu