• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Cum se face

Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 oct. 2025 · Publicată: 2 dec. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
14 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 11 minute

Doriți o rețetă dietetică de cârnați? Iată o rețetă gustoasă de cârnați de casă din carne de pasăre! Se pregătesc foarte simplu, din carne de pui sau de curcan și sunt extraordinar de fragezi și de suculenți.

carnati din carne de pasare

Rețeta de astăzi este alegerea perfectă pentru cei care, indiferent de motiv, nu pot consuma carne grasă de porc sau carne roșie.

Cârnații pregătiți în casă, din carne salbă de pasăre, bine condimentați vor fi nemaipomenit de buni și vă puteți bucura de ei chiar și la mesele de sărbătoare, de exemplu de Crăciun sau de Anul Nou.

Dacă nu există limitări, încercați și rețeta mea de cârnați tradiționali din carne de porc sau pe cea de cârnați de casă din carne amestec, porc și vită.

carnati din carne de pasare
Mergi direct la:
  • De ce să faci cârnați din carne de pasăre
  • Ingrediente pentru cârnați din carne de pasăre
  • Cum facem cârnați de casă dietetici - rețeta pas cu pas
  • Cum să servești cârnații de casă din carne de pasăre
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete cu carne de pasăre
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să faci cârnați din carne de pasăre

Cârnații din carne de pasăre sunt o alegere potrivită mai ales pentru persoanele în vârstă, pentru cei care au probleme digestie, dar și pentru cei preocupați de o alimentație sănătoasă. Această alternativă la cârnații tradiționali din carne de porc aduce numeroase beneficii prin conținutul mai mic de grăsimi și prin faptul că sunt mai ușor de digerat.

1. Conținut scăzut de grăsimi

Comparativ cu cârnații din carne de porc, cei din carne de pasăre conțin o cantitate semnificativ mai mică de grăsimi saturate. Grăsimile saturate pot contribui la creșterea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") și la apariția unor afecțiuni cardiovasculare. Prin urmare, alegerea cârnaților din carne de pasăre poate fi o opțiune mai sănătoasă pentru inima ta.

2. Conținut redus de calorii

Dacă urmărești să reduci aportul caloric, cârnații din carne de pasăre pot fi o alegere excelentă. Aceștia conțin în general mai puține calorii decât cârnații din carne de porc. Acest lucru se datorează în principal conținutului scăzut de grăsimi și densității calorice mai reduse a cărnii de pasăre. Prin includerea cârnaților din carne de pasăre în dietă te poți bucura de un gust delicios fără a te îngrijora de aportul caloric.

3. Ușor de digerat

Carnea de pasăre este cunoscută pentru faptul că se digeră mai ușor în comparație cu carnea roșie, de porc, vită sau oaie. Carnea de pasăre este mai ușor asimilată de organism. Aceasta poate fi o veste bună pentru persoanele cu sensibilitate digestivă sau probleme gastrointestinale.

Ingrediente pentru cârnați din carne de pasăre

Ce fel de mațe se folosesc la cârnați?

Pentru prepararea cârnaților se utilizează intestine (mațe) subțiri de porc, care pot fi achiziționate din supermarketuri sau măcelării. Acestea sunt deja curățate și conservate în sare și vid. Pentru a le pregăti, este suficient să le înmuiați în apă rece timp de 20-30 de minute, adăugând 2-3 linguri de oțet. După înmuiere, clătiți-le bine și sunt gata de utilizat. În general, pentru aproximativ 5 kg de carne, se recomandă utilizarea a 10 metri de mațe de porc.

Care este cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre

După mai multe încercări aș zice că cea mai bună carne de pasăre pentru cârnați de pasăre este carnea de pui. Are un preț accesibil, este foarte versatilă și are o textură și un gust potrivite pentru prepararea cârnaților. Cu toate acestea și carnea de curcan este o opțiune excelentă.

Rața și gâsca pot fi, de asemenea, utilizate pentru a pregăti cârnați de pasăre, oferind o aromă și o consistență distincte dar cu o consistență mai grasă și sunt ceva mai greu digerabile.

Veți vedea în rețeta de mai jos că eu am ales pulpe dezosate de pui fără piele pentru rețeta de cârnați. Carnea de pe pulpe este foarte fragedă și cu o textură plăcută. Pieptul de pui e mai sărac în grăsimi și mai fad, dar se poate folosi dacă doriți cu adevărat cârnați foarte dietetici. O altă opțiune ar fi să combinați pulpele și pieptul de pui sau de curcan, în proporții egale.

Este important să alegeți carne proaspătă de pasăre, fără aditivi sau conservanți, pentru a obține cârnați de calitate superioară. Evitați să cumpărați carne tocată gata preparată, deoarece există riscul să conțină pielițe, zgârciuri sau resturi de carne de calitate inferioară.

Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta dietetică de cârnați din carne de pasăre:

ingrediente reteta carnati din carne de pasare

Cantitățile exacte ale ingredientelor pe care le-am folosit eu la 5 kg de carne de pui, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Orientativ, la 1 kg de carne tocată, eu pun așa:

  • sare grunjoasă - 10 g
  • piper negru boabe, măcinat de mine (nu cumpăr piper gata măcinat) - 2 g
  • cimbru uscat de mine (cel cumpărat nu are aceeași aromă), bine mărunțit într-un tocător electric - 1 g
  • usturoi românesc (cel din import oxidează) - 30 g

Dacă vă plac cârnații mai picanți sau mai aromați, puteți adăuga: pudră de usturoi sau de ceapă, fulgi de ardei iute, fenicul, ienibahar, chimen, coriandru, etc.

Cum facem cârnați de casă dietetici - rețeta pas cu pas

Important: cum se toacă carnea pentru cârnați?

Pentru a prepara cârnați, este necesar să aveți o mașină de tocat carne, fie electrică, fie manuală, echipată cu un accesoriu special pentru cârnați. Înainte de a toca carnea, aceasta trebuie tăiată în bucăți potrivite pentru a se potrivi în mașina de tocat.

Este recomandat să utilizați sita cea mai mare disponibilă pe mașina de tocat. Chiar dacă doriți să cereți la măcelărie să vă toace carnea, este mai bine să alegeți voi bucățile de carne care urmează să fie tocate.

punem matele in apa cu otet

1. Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.

carne de pasare taiata

2. Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.

carne tocata la masina electrica

3. Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.

framantam carnea

4. Peste carnea tocată de pui puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când obțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.

formam chiftelute

5. Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.

punem matele pe teava pentru carnati

6. Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).

formam carnatii

7. Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.

formam carnatii cat dorim de lungi

8. După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.

carnati la uscat

9. Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.

cum se videaza carnatii

10. Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.

carnati din carne de pasare

Cum să servești cârnații de casă din carne de pasăre

Cârnații din carne de pasăre pot fi serviți ca atare, alături murături, de o salată proaspătă sau de o garnitură mai consistentă, de exemplu cartofi natur sau cartofi la cuptor.

De asemenea cârnații pot fi folosiți și ca ingredient principal în alte preparate culinare. Iată mai jos câteva idei:

  • Placintă cu varză murată și cârnați
    Plăcintă cu varză murată și cârnați la cuptor
  • Orez cu cârnați și ardei kapia
    Orez cu cârnați și ardei kapia
  • Mancare de cartofi cu carnati
    Mâncare de cartofi cu cârnați - rețeta simplă și gustoasă
  • Paste cu carnati si branza de burduf
    Paste cu cârnați și brânză de burduf

Cum se păstrează

Cârnații pot fi păstrați în congelator pentru o perioadă îndelungată. În pungi normale, aceștia pot fi menținuți timp de 4 luni, în timp ce în pungi vidate pot fi păstrați până la 6 luni.

Alte rețete cu carne de pasăre

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Musaca de vinete cu carne de pui
    Musaca de vinete cu carne de pui
  • drob de pui cu ciuperci si smantana
    Cel mai fraged drob de pui cu ciuperci - se taie perfect, rămâne suculent
  • piept de pui cu cartofi si smantana la cuptor
    Piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor - rețeta simplă, într-o singură tavă
  • Musaca de cartofi cu carne de pui
    Musaca cu carne de pui şi ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

carnati din carne de pasare

Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică

Iată o rețetă gustoasă și dietetică de cârnați de casă din carne de pasăre! Se pregătesc simplu și sunt extraordinar de fragezi și suculenți.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
uscare: 2 days days
Timp total: 2 days days 1 hour hour
Număr de porții: 40 cârnați
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

Masina de tocat carne
masină tocat carne

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 5 kg pulpe dezosate de pui sau curcan (fără piele)
  • 50 g sare grunjoasă
  • 10 g piper boabe (măcinat proaspăt)
  • 150 g usturoi românesc
  • 5 g cimbru uscat
  • 10 metri mațe de porc
  • ~400 ml apă rece

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați mațele în mai multe ape, apoi puneți-le într-un castron, acoperiți-le cu apă rece și puneți aici și 2-3 linguri de oţet. Lăsați-le deoparte măcar 30 de minute.
    punem matele in apa cu otet
  • Dacă folosiți pulpe dezosate, îndepărtați cu un cuțit zgârciurile sau eventualele părți mai tari. Cercetați să nu fi rămas cumva bucățele de os. Dacă este nevoie, tăiați carnea în bucăți mai mici, ca să încapă bine în fanta mașinii de tocat carne.
    carne de pasare taiata
  • Tocați carnea folosind sita cea mai mare a mașinii de tocat. La final treceți și usturoiul tot prin mașina de tocat. Treaba merge mai ușor dacă aveți o mașină electrică, dar vă veți descurca bine și cu una manuală.
  • Peste carnea tocată puneți: sarea, piperul și condimentele, apoi turnați 400 ml de apă rece și frământați energic, cu mâinile 10-15 minute, până când oțineți o compoziție omogenă, pufoasă și ușor lipicioasă.
    framantam carnea pentru carnati de casa
  • Formați 2-3 chifteluțe pe care le frigeți rapid într-o tigaie. Astfel puteți gusta și să decideți dacă amestecul este pe gustul vostru. Dacă e nevoie, acum adăugați ce mai lipsește: sare sau condimente.
    formam chiftelute
  • Scurgeți mațele de apa în care au stat și rulați primul maț pe accesoriul pentru cârnați al mașinii de tocat (cel în formă de pâlnie).
    punem matele pe teava pentru carnati
  • Puneți carnea tocată înapoi în tava mașinii de tocat și începeți să umpleți mațele. Nu trebuie să fie nici prea îndesate, pentru că vor crăpa, dar nici prea moi. Încercați să le umpleți uniform, astfel încât să nu rămână goluri de aer.
    formam carnatii
  • După ce le-ați umplut pe toate, răsuciți mațele din loc în loc, formând cârnații cât de lungi îi doriți. Dimensiunea ideală e cam între 15 și 20 cm.
    formam carnatii cat dorim de lungi
  • Înșirați cârnații pe un băț lung și puneți-i la zvântat pentru 2-3 zile într-un loc răcoros și bine ventilat, dar unde să fiți siguri că nu îngheață. Apoi sunt gata de consum.
    carnati la uscat
  • Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4 luni sau 6-8 luni dacă pungile sunt vidate. După preferințe și posibilități, cârnații se pot afuma.
    cum se videaza carnatii
Nutrition Facts
Cârnați de casă din carne de pasăre - rețeta dietetică
Amount per Serving
Calorii
280
% Daily Value*
Grăsimi
 
21
g
32
%
Colesterol
 
123
mg
41
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
0.04
g
0
%
Proteine
 
21
g
42
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • smantana vegetala de caju reteta de post
    Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
  • Sticla si cana cu lapte de migdale
    Cum să faci lapte de migdale acasă - 2 ingrediente și 10 minute!
14 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.