Timp estimat pentru citit: 11 minute
Iată rețeta clasică de prăjitura cu gem și aluat răzuit care cu siguranță vă amintește de copilărie. Aluat fraged și crocant și o umplutură groasă și delicioasă de gem și nucă. Un desert delicios perfect oricând, în zile obișnuite când vrem ceva dulce și bun sau la sărbători.
Veți mai găsi această prăjitură și sub alte denumiri: prăjitura râioasă, prăjitura cu aluat ras sau răzălit. Eu o știu descriscă ca "aluat răzuit". Oricum s-ar numi, este una dintre prăjiturile cele mai iubite.
Aluatul fraged și sfărmicios și se poate face cu unt sau cu untură și se combină perfect cu umplutura dulce-acrișoară de gem amestecat cu miez de nucă măcinat.
Pentru că la aluat folosim doar gălbenușuri, mie îmi place să bat spumă albușurile rămase și să le amestec cu magiun de prune, nucă și rom. În felul acesta nu risipesc albușurile și nici nu sunt nevoită să le congelez pentru mai târiu. Bonus: obțin un strat gros de umplutură cremoasă care face deliciul acestei prăjituri.
Dacă vă e dor și de alte deserturi ale copilăriei, blog mai găsiți rețeta de prăjitură Figaro, tot o combinație de aluat fraged și gem învelită cu un strat de bezea. Neapărat să o încercați și pe aceea!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru prăjitura cu gem și aluat răzuit
Avem aici o prăjitură simplă, care se face cu ingrediente ieftine și obișnuite. Găsim mereu în frigider câteva ouă, unt sau untură și cu siguranță pe raftul din cămară un borcan de gem așteaptă să fie investit într-o prăjitură bună.
ingrediente pentru aluat fraged răzuit
- 250 g unt rece cu 82% grăsime sau 180 g untură. Vedeți aici cum se face corect conversia între unt și untură.
- 100 g zahăr pudră
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 3 gălbenușuri
- 500 g făină tip 000
- 1 linguriţă praf de copt
- un praf de sare
- 3-4 linguri apă rece
ingrediente pentru umplutură
- 3 albușuri
- un praf de sare
- 50 g zahăr
- 350 g magiun de prune (sau un gem acrișor mai gros)
- 150 g miez de nucă măcinat
- 1 lingură rom
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru varianta video și alte sfaturi utile!
Mod de preparare prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta pas cu pas
Pentru prăjitura cu aluat răzuit vom începe prin a prepara aluatul fraged cu unt sau untură pentru că are nevoie de un repaus de 30 de minute la frigider. Cât timp stă aluatul la rece, vom pregăti umplutura: măcinăm nucile și le amestecăm cu gem și rom.
Pentru cele mai bune rezultate, vă sfătuiesc ca albușurile pentru umplutură să le bateți spumă după ce întindeți foaia de aluat și o așezați în tavă.
1. În vasul robotului puneți: făina, praful de copt, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat cuburi mici. Mixați 30 de secunde să se combine.
2. Adăugați gălbenușurile pe rând, mixând 10 secunde după fiecare. Veți avea la final un aluat încă nisipos, care nu se leagă.
3. Adăugați 3-4 linguri de apă rece și mixați până când aluatul se leagă. 3 linguri de apă ar trebui să fie suficient, dar în funcție de făina folosită e posibil să fie necesară încă o lingură de apă.
4. Răsturnați aluatul pe o folie alimentară, îl împachetați și îl dați la frigider pentru 30 de minute.
5. După ce aluatul s-a răcit, îl scoateți din frigider, păstrați ⅔ din el pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, iar restul de ⅓ de aluat îl băgați la congelator.
6. Întindeți aluatul cu sucitorul la dimensiuni cu 1 cm mai mari decât dimensiunile tăvii și ajutându-vă de sucitor, mutați-l în tava tapetată cu hârtie de copt. Ridicați aluatul 1 cm pe marginile tăvii.
7. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați din nou până se întăresc și devin ușor lucioase.
8. Puneți gemul și nuca măcinată într-un castron. Turnați romul apoi încorporați spuma de albușuri amestecând ușor.
9. Turnați umplutura în tavă peste aluatul fraged și nivelați cu o spatulă.
10. Scoateți restul de aluat din congelator și îl radeți pe răzătoarea cu găuri mari direct în tavă peste umplutura de gem.
11. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când se rumenește ușor.
12. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.
Ce puteți înlocui în rețetă
Ca la orice rețetă, putem face câteva ajustări în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le avem la îndemână, în așa fel încât să nu afectăm gustul și calitatea prăjiturii. Iată ce puteți înlocui:
- unt - se poate înlocui cu untură. În loc de 250 g unt, folosiți 180 g de untură. Veți obține un alat fraged și fin, dar pierdeți aroma grozavă de unt.
- magiun - puteți folosi orice gem vă place. Ideal ar fi să aveți un gem bine legat, nu foarte umed.
- nuci - le puteți omite dacă sunteți alergici, dar trebuie să folosiți în schimb 2 linguri de pesmet care să preia umiditatea din cremă astfel încât blatul să nu se umezească. În locul nucilor puteți folosi pudră de migdale sau alune măcinate.
- rom - puteți folosi și alte arome care vă plac, de exemplu un extract de vanilie .
- zahăr - dacă nu doriți să îl folosiți, se poate înlocui cu îndulcitorul vostru preferat. Recomand eritritol pentru că este natural și nu modifică gustul preparatelor.
Cum se păstrează
Prăjitura cu gem și aluat răzuit se păstrează foarte bine timp de 4-5 zile la temperatura camerei sau în cămară. Nu e nevoie să stea la frigider. Aluatul va fi din ce în ce mai fraged și mai bun.
Dacă ați făcut mai multă și vreți să o păstrați pentru mai târziu o puteți congela pentru 2-3 luni ambalată în pungi groase sau în caserole de plastic cu capac etanș.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe.
- Nu frământați aluatul în exces pentru că se va întări și nu va mai fi fraged!
- Dacă vă plac deserturile mai dulci șidoriți să mai adăugați zahăr în aluat, folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos!
- Adaptați timpul de coacere la cuptorul vostru și coaceți prăjitura doar până când aluatul devine ușor uscat și rumenit atât deasupra cât și dedesubt. Un timp prea scurt de coacere face ca aluatul să rămână crud și umed în interior. Dacă dimpotrivă, coaceți prea mult prăjitura, aluatul se va usca prea tare.
- Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Întrebări frecvente
Tehnic, aluatul va ieși fraged și cu margarină. Dar eu vă recomand să folosiți, totuși unt sau untură.
Da, puteți proceda și în acest fel. Prăjitura va avea un aspect foarte frumos.
Da, folosiți gemul care vă place.
Da, aluatul se poate face dinainte și păstra la frigider, ambalat în folie alimentară. Când vreți să îl întindeți, îl scoateți cu 15 minute înainte pe blatul de lucru, altfel untul va fi prea tare și aluatul greu de întins.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura cu gem și aluat răzuit cu unt sau untură
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru aluat fraged - tavă ~ 32x20x7 cm
- 250 g unt rece cu 82% grăsime (sau 180 g untură)
- 100 g zahăr pudră
- 10 g zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 3 gălbenușuri
- 500 g făină tip 000
- 1 linguriţă praf de copt
- un praf de sare
- 3-4 linguri apă rece
pentru umplutură
- 3 albușuri
- un praf de sare
- 50 g zahăr
- 350 g magiun de prune (sau un gem acrișor mai gros)
- 150 g miez de nucă măcinat
- 1 lingură rom
Instrucțiuni de preparare
- În vasul robotului puneți: făina, praful de copt, sarea, zahărul pudră și untul rece tăiat cuburi mici. Mixați 30 de secunde să se combine.
- Adăugați gălbenușurile pe rând, mixând 10 secunde după fiecare. Veți avea la final un aluat încă nisipos, care nu se leagă.
- Adăugați 3-4 linguri de apă rece și mixați până când aluatul se leagă. 3 linguri de apă ar trebui să fie suficient, dar în funcție de făina folosită e posibil să fie necesară încă o lingură de apă.
- Răsturnați aluatul pe o folie alimentară, îl împachetați și îl dați la frigider pentru 30 de minute.
- După ce aluatul s-a răcit, îl scoateți din frigider, păstrați ⅔ din el pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, iar restul de ⅓ de aluat îl băgați la congelator.
- Întindeți aluatul cu sucitorul la dimensiuni cu 1 cm mai mari decât dimensiunile tăvii și ajutându-vă de sucitor, mutați-l în tava tapetată cu hârtie de copt. Ridicați aluatul 1 cm pe marginile tăvii.
- Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați zahărul tos și mixați din nou până se întăresc și devin ușor lucioase.
- Puneți gemul și nuca măcinată într-un castron. Turnați romul apoi încorporați spuma de albușuri amestecând ușor.
- Turnați umplutura în tavă peste aluatul fraged și nivelați cu o spatulă.
- Scoateți restul de aluat din congelator și îl radeți pe răzătoarea cu găuri mari direct în tavă peste umplutura de gem.
- Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175 grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când se rumenește ușor.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă înainte să o tăiați.
Bine de știut:
- Mai ales dacă folosiți unt, e de preferat să frământați aluatul la robot și nu la mână. Căldura mâinilor înmoaie prea mult untul. Dacă nu aveți robot frământați aluatul cu 2 furculițe.
- Nu frământați aluatul în exces pentru că se va întări și nu va mai fi fraged!
- Dacă vă plac deserturile mai dulci șidoriți să mai adăugați zahăr în aluat, folosiți zahăr pudră, nu zahăr tos!
- Adaptați timpul de coacere la cuptorul vostru și coaceți prăjitura doar până când aluatul devine ușor uscat și rumenit atât deasupra cât și dedesubt. Un timp prea scurt de coacere face ca aluatul să rămână crud și umed în interior. Dacă dimpotrivă, coaceți prea mult prăjitura, aluatul se va usca prea tare.
- Ca să o puteți tăia în felii frumoase, prăjitura trebuie lăsată să se răcească foarte bine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu