Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Risotto cremos cu roșii și mozzarella - rețeta italiană ușoară și rapidă

Publicat la 13 februarie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

49 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Risotto cremos cu roșii și mozzarella, un orez pufos, lipicios, aromat cu busuioc proaspăt - o rețetă ușoară și rapidă, inspirată din bucătăria italiană.

risotto cremos cu roșii în farfurie albă, decorat cu frunze de buuioc proaspăt

Pe lângă pizza și paste, risotto este cu siguranță una dintre cele mai iubite mâncăruri ale Italiei. Ușor de făcut, acest orez cremos cu roșii proaspete adună toată familia în jurul mesei pentru că are superbe arome de vară, e dens și hrănitor. În această postare o să vă arăt pas cu pas cum să îl gătiți perfect cu doar câteva ingrediente simple.

Puteți încerca și rețeta mea de risotto cu midii și șofran. Nu veți regreta deloc!

tigaie cu risotto cu rosii decorat cu frunze de busuioc

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem risotto crremos cu roșii și mozzarella - rețeta pas cu pas
  • Cu ce poți servi acest risotto cu roșii
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru acest risotto cremos cu roșii și mozzarella:

ingrediente cu etichete risotto cu rosii si busuioc
  • unt și ulei de măsline - le folosim împreună pentru călit usturoiul. Se completează reciproc și fiecare vine cu aroma lui
  • roșii - găsim tot timpul anului roșii cherry dulci și bune, dar dacă e vară, folosiți roșii proaspete, de grădină. Puteți face acest risotto și cu suc de roșii. Alegeți un suc de roșii natural, de preferat făcut în casă, care să fie cât mai gros, cu pulpă.
  • supă - este lichidul în care fierbe orezul. Pentru cel mai bun gust, alegeți o supă de legume sau de pui. Dacă nu aveți, se poate înlocui cu apă plată, dar pierdeți mult din gustul bogat.
  • mozzarella - este cea care face toată magia în mâncarea aceasta. Puteți cumpăra mozzarella rasă sau mozzarela fresca , din cea care se vinde în punguțe sau în cutii, ambalată în zer.
  • orez - folosiți un orez special pentru risotto. Vedeți mai jos cum să îl alegeți.

Cantitățile exacte le gasiți în caseta cu rețeta completă de la final. Dar acum vreau să vă spun cum să alegeți ingredientul principal:

Orez pentru risotto

Nu toate tipurile de orez sunt potrivite pentru risotto și în niciun caz nu folosim orezul obișnuit pe care îl punem noi la sarmale sau la pilaf.

Pentru risotto avem nevoie de un orez mai bogat în amidon, care să poată fi fiert al dente, adică să rămână ușor crocant în interior, iar la exterior să ne dea acea consistență cremoasă, specifică acestui fel de mâncare.

Dintre cele care se găsesc cu ușurință în magazinele românești, cele mai bune tipuri de orez pentru risotto sunt: Arborio și Carnaroli. Le găsiți de obicei ambalate în cutii de carton și cel mai simplu este să verificați ca pe ambalaj să scrie că se folosește la risotto.

Cum facem risotto crremos cu roșii și mozzarella - rețeta pas cu pas

unt topit in tigaie

1. Într-o tigaie puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline. Căliți pentru câteva secunde usturoiul trecut prin presă.

rosii si busuioc in tigaie

2. Tăiați roșiile cherry jumătăti și le puneți în tigaie împreună cu o crenguță de busuioc. Prăjiți până când roșiile se înmoaie puțin.

orez arborio pentru risotto pus peste rosii gatite

3. Adăugați orezul și condimentați cu sare și piper. Amestecați 30 de secunde ca să absoarbă din sucul de roșii și untul din tigaie.

supa de legume turnata in tigaia cu rosii si orez arborio

4. Începeți să adăugați câte un polonic de supă fierbinte pe rând, lăsați orezul să absoarbă lichidul, abia apoi adăugați din nou. Procedați așa până încorporați toată supa și amestecați des.

orez cu rosii fiert in tigaie

5. Gătiți până când boabele de orez se umflă și capătă consistența perfectă (aproximativ 15-20 de minute).

mozzarella rasa in tigaie peste orez si rosii

6. Stingeți focul, presărați mozzarella peste risotto, lăsați-o să se topească încet și serviți imediat cu frunze de busuioc proaspăt.

Cu ce poți servi acest risotto cu roșii

În Italia, risotto este servit ca fel principal, dar poate fi și o garnitură grozavă lângă o friptură. Merge bine cu orice fel de carne. Iată mai jos câteva idei:

  • pulpe de pui cu bere în tava
    Pulpe de pui cu bere la cuptor - o rețetă simplă, plină de arome
  • platou cu felii de rulada din piept de pui cu cascaval
    Ruladă din piept de pui cu cașcaval - ideală pentru prânz sau aperitiv
  • chiftele în tavă la airfryer
    Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
  • Piept de pui rumenit
    Piept de pui marinat la tigaie, fraged și rumenit

Cum se păstrează

Risotto se servește cald, imediat după gătire, de aceea este recomandat să pregătiți doar atât cât puteți mânca la o masă.

Dacă totuși a mai rămas risotto care nu s-a mâncat, păstrați-l la frigider pentru 2-3 zile, într-o caserolă cu capac.

Când doriți să îl încălziți adăugați 1-2 linguri de supă sau apă și băgați caserola în cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute.

risotto cremos cu roșii în farfurie albă

Sfaturi pentru reușita rețetei

  • Nu clătiți orezul înainte de folosire. Prin clătire, veți îndepărta amidonul, care este elementul cheie pentru obținerea unei texturi cremoase și lipicioase.
  • Încălziți supa într-o cratiță separată și păstrați-o la cald pe tot parcursul gătirii.
  • Nu acoperiți cratița în care gătiți orezul, astfel lichidul va putea să se evapore, lăsând risotto să devină cremos.
  • În mod tradițional, în rețetele de risotto se adaugă și vin alb pentru a adăuga aciditate orezului și pentru a spori aroma preparatului. Risotto cu roșii, nu are nevoie de vin alb pentru că roșiile sunt suficient de acide.
  • Nu gătiți în exces! Gătirea unui risotto nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute pentru a ajunge la textura ideală.
  • Lăsați risotto să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi, pentru a-i permite să se stabilizeze și să devină și mai cremos.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre risotto și pilaf?

Atât risotto, cât și pilaful sunt mâncăruri pe bază de orez, dar diferite ca mod de preparare și consistență:
- la risotto lichidul se adaugă puțin câte puțin, la pilaf se adaugă de la început tot lichidul
- la risotto consistența este cremoasă și lipicioasă, iar la pilaf e bob cu bob, mai degrabă uscată
- la risotto se folosește orez cu bob rotund, bogat în amidon, iar la pilaf orez cu bob lung

Pot folosi roșii conservate pentru rețeta de risotto cu roșii?

Poți folosi atât roșii proaspete, cât și roșii conservate, însă roșiile proaspete vor da un gust mai intens și mai proaspăt.

Cum pot adapta rețeta pentru a fi mai picantă?

Poți adăuga puțin ardei iute sau fulgi de ardei iute (fulgi de chilli) în timp ce prepari risotto-ul pentru a-i conferi o notă picantă.

risotto cremos cu roșii în tigaie

Alte rețete pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • tortellini cu sos de roșii
    Tortellini cu sos de roșii - rețeta rapidă, într-o singură tigaie
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
  • Platou rotund cu două frigărui de ton servite cu orez basmati si salata verde
    Frigărui de ton la tigaie cu marinadă de ceapă și legume
  • Pizza cu ton si porumb
    Pizza cu ton și porumb - rețeta simplă, cu aluat de casă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

risotto cremos cu roșii în tigaie

Risotto cremos cu roșii și mozzarella

Risotto cremos cu roșii și mozzarella, un orez pufos, lipicios, aromat cu busuioc proaspăt - o rețetă ușoară și rapidă, inspirată din bucătăria italiană.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 15 g unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • câteva frunze de busuioc
  • 400 g roșii cherry
  • 300 g orez (Carnaroli/Arborio/Risotto)
  • 800 ml supă de legume sau de pui (sau apă)
  • 200 g mozzarella
  • sare și piper

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o tigaie puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline. Căliți pentru câteva secunde usturoiul trecut prin presă.
  • Tăiați roșiile cherry jumătăti și le puneți în tigaie împreună cu o crenguță de busuioc. Prăjiți până când roșiile se înmoaie puțin.
    rosii si busuioc in tigaie
  • Adăugați orezul și condimentați cu sare și piper. Amestecați 30 de secunde ca să absoarbă din sucul de roșii și untul din tigaie.
    orez arborio pentru risotto pus peste rosii gatite
  • Începeți să adăugați câte un polonic de supă fierbinte pe rând, lăsați orezul să absoarbă lichidul, abia apoi adăugați din nou. Procedați așa până încorporați toată supa și amestecați des.
    supa de legume turnata in tigaia cu rosii si orez arborio
  • Gătiți până când boabele de orez se umflă și capătă consistența perfectă (aproximativ 15-20 de minute).
    orez cu rosii fiert in tigaie
  • Stingeți focul, presărați mozzarella peste risotto, lăsați-o să se topească încet și serviți imediat cu frunze de busuioc proaspăt.
    mozzarella rasa in tigaie peste orez si rosii
Valori nutriționale
Risotto cremos cu roșii și mozzarella
Valori per porție
Calorii
486
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
15
g
23
%
Colesterol
 
48
mg
16
%
Carbohidrați
 
68
g
23
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
18
g
36
%
Vitamina A
 
1344
IU
27
%
Calciu
 
289
mg
29
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
49 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x