Timp estimat pentru citit: 8 minute
Risotto cremos cu roșii și mozzarella, un orez pufos, lipicios, aromat cu busuioc proaspăt - o rețetă ușoară și rapidă, inspirată din bucătăria italiană.
Pe lângă pizza și paste, risotto este cu siguranță una dintre cele mai iubite mâncăruri ale Italiei. Ușor de făcut, acest orez cremos cu roșii proaspete adună toată familia în jurul mesei pentru că are superbe arome de vară, e dens și hrănitor. În această postare o să vă arăt pas cu pas cum să îl gătiți perfect cu doar câteva ingrediente simple.
Puteți încerca și rețeta mea de risotto cu midii și șofran. Nu veți regreta deloc!
Mergi direct la:
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru acest risotto cremos cu roșii și mozzarella:
- unt și ulei de măsline - le folosim împreună pentru călit usturoiul. Se completează reciproc și fiecare vine cu aroma lui
- roșii - găsim tot timpul anului roșii cherry dulci și bune, dar dacă e vară, folosiți roșii proaspete, de grădină. Puteți face acest risotto și cu suc de roșii. Alegeți un suc de roșii natural, de preferat făcut în casă, care să fie cât mai gros, cu pulpă.
- supă - este lichidul în care fierbe orezul. Pentru cel mai bun gust, alegeți o supă de legume sau de pui. Dacă nu aveți, se poate înlocui cu apă plată, dar pierdeți mult din gustul bogat.
- mozzarella - este cea care face toată magia în mâncarea aceasta. Puteți cumpăra mozzarella rasă sau mozzarela fresca, din cea care se vinde în punguțe sau în cutii, ambalată în zer.
- orez - folosiți un orez special pentru risotto. Vedeți mai jos cum să îl alegeți.
Cantitățile exacte le gasiți în caseta cu rețeta completă de la final. Dar acum vreau să vă spun cum să alegeți ingredientul principal:
Orez pentru risotto
Nu toate tipurile de orez sunt potrivite pentru risotto și în niciun caz nu folosim orezul obișnuit pe care îl punem noi la sarmale sau la pilaf.
Pentru risotto avem nevoie de un orez mai bogat în amidon, care să poată fi fiert al dente, adică să rămână ușor crocant în interior, iar la exterior să ne dea acea consistență cremoasă, specifică acestui fel de mâncare.
Dintre cele care se găsesc cu ușurință în magazinele românești, cele mai bune tipuri de orez pentru risotto sunt: Arborio și Carnaroli. Le găsiți de obicei ambalate în cutii de carton și cel mai simplu este să verificați ca pe ambalaj să scrie că se folosește la risotto.
Cum facem risotto crremos cu roșii și mozzarella - rețeta pas cu pas
1. Într-o tigaie puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline. Căliți pentru câteva secunde usturoiul trecut prin presă.
2. Tăiați roșiile cherry jumătăti și le puneți în tigaie împreună cu o crenguță de busuioc. Prăjiți până când roșiile se înmoaie puțin.
3. Adăugați orezul și condimentați cu sare și piper. Amestecați 30 de secunde ca să absoarbă din sucul de roșii și untul din tigaie.
4. Începeți să adăugați câte un polonic de supă fierbinte pe rând, lăsați orezul să absoarbă lichidul, abia apoi adăugați din nou. Procedați așa până încorporați toată supa și amestecați des.
5. Gătiți până când boabele de orez se umflă și capătă consistența perfectă (aproximativ 15-20 de minute).
6. Stingeți focul, presărați mozzarella peste risotto, lăsați-o să se topească încet și serviți imediat cu frunze de busuioc proaspăt.
Cu ce poți servi acest risotto cu roșii
În Italia, risotto este servit ca fel principal, dar poate fi și o garnitură grozavă lângă o friptură. Merge bine cu orice fel de carne. Iată mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Risotto se servește cald, imediat după gătire, de aceea este recomandat să pregătiți doar atât cât puteți mânca la o masă.
Dacă totuși a mai rămas risotto care nu s-a mâncat, păstrați-l la frigider pentru 2-3 zile, într-o caserolă cu capac.
Când doriți să îl încălziți adăugați 1-2 linguri de supă sau apă și băgați caserola în cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu clătiți orezul înainte de folosire. Prin clătire, veți îndepărta amidonul, care este elementul cheie pentru obținerea unei texturi cremoase și lipicioase.
- Încălziți supa într-o cratiță separată și păstrați-o la cald pe tot parcursul gătirii.
- Nu acoperiți cratița în care gătiți orezul, astfel lichidul va putea să se evapore, lăsând risotto să devină cremos.
- În mod tradițional, în rețetele de risotto se adaugă și vin alb pentru a adăuga aciditate orezului și pentru a spori aroma preparatului. Risotto cu roșii, nu are nevoie de vin alb pentru că roșiile sunt suficient de acide.
- Nu gătiți în exces! Gătirea unui risotto nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute pentru a ajunge la textura ideală.
- Lăsați risotto să se odihnească câteva minute înainte de a-l servi, pentru a-i permite să se stabilizeze și să devină și mai cremos.
Întrebări frecvente
Atât risotto, cât și pilaful sunt mâncăruri pe bază de orez, dar diferite ca mod de preparare și consistență:
- la risotto lichidul se adaugă puțin câte puțin, la pilaf se adaugă de la început tot lichidul
- la risotto consistența este cremoasă și lipicioasă, iar la pilaf e bob cu bob, mai degrabă uscată
- la risotto se folosește orez cu bob rotund, bogat în amidon, iar la pilaf orez cu bob lung
Poți folosi atât roșii proaspete, cât și roșii conservate, însă roșiile proaspete vor da un gust mai intens și mai proaspăt.
Poți adăuga puțin ardei iute sau fulgi de ardei iute (fulgi de chilli) în timp ce prepari risotto-ul pentru a-i conferi o notă picantă.
Alte rețete pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Risotto cremos cu roșii și mozzarella
Rețeta Video
Ingrediente
- 15 g unt
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- câteva frunze de busuioc
- 400 g roșii cherry
- 300 g orez (Carnaroli/Arborio/Risotto)
- 800 ml supă de legume sau de pui (sau apă)
- 200 g mozzarella
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Într-o tigaie puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline. Căliți pentru câteva secunde usturoiul trecut prin presă.
- Tăiați roșiile cherry jumătăti și le puneți în tigaie împreună cu o crenguță de busuioc. Prăjiți până când roșiile se înmoaie puțin.
- Adăugați orezul și condimentați cu sare și piper. Amestecați 30 de secunde ca să absoarbă din sucul de roșii și untul din tigaie.
- Începeți să adăugați câte un polonic de supă fierbinte pe rând, lăsați orezul să absoarbă lichidul, abia apoi adăugați din nou. Procedați așa până încorporați toată supa și amestecați des.
- Gătiți până când boabele de orez se umflă și capătă consistența perfectă (aproximativ 15-20 de minute).
- Stingeți focul, presărați mozzarella peste risotto, lăsați-o să se topească încet și serviți imediat cu frunze de busuioc proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu