Frigărui de ton la tigaie însoțite de multe legume coapte. Mâncarea ideală pentru prânz sau cină. Este simplă, ușoară și dietetică, iar marinada de ceapă care îmbracă peștele aduce un plus de savoare și arome irezistibile.
Frigăruile sunt mereu delicioase! Simplu de pregătit, deloc plictisitoare, pline de culori, texturi și arome grozave! Fie că e doar o masă în familie, fie că aveți prieteni în vizită, frigăruile de ton la tigaie sunt o alegere cu care nu veți da greș!
Iar dacă vă place ideea, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de frigărui de creveți cu sos de unt și usturoi.
Mergi direct la:
Ingrediente
De ce îmi plac rețetele de frigărui? Pentru că cer puține ingrediente și pentru că practic te poți descurca de minune cu orice legume găsești prin frigider.
Ingredientul de bază, căreia trebuie să îi acordăm atenție maximă este fileul de ton roșu proaspăt, cu vinișoare de grăsime, o carne ideală pentru frigărui, pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă.
Mai jos puteți vedea dintr-o privire toate ingredientele de care avem nevoie pentru această rețetă specială.
pentru marinadă
- ceapă uscată
- căței usturoi
- ulei de măsline
- miere de albine
- semințe de susan
- sare și piper
- fulgi de chilli
pentru frigărui
- file de ton roșu
- dovlecei
- ceapă roșie
- roșii cherry
- lămâie
- ardei gras
în plus
- ulei de floarea soarelui pentru uns tigaia (la nevoie)
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare frigarui de ton la tigaie
marinada
- Într-un blender sau în chopperul electric puneți: ceapa, usturoiul, 30 ml de ulei de măsline, miere, sare, piper, chilli și sucul de lămâie. Mixați până când toate devin pastă.
- Răsturnați marinada într-un castron, adăugați semințele de susan și amestecați.
frigărui
- Tăiați fileul de ton în cuburi de aprox. 3 cm, puneți-le în madinadă și amestecați să fie îmbrăcate uniform în sosul de ceapă. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați-l deoparte 10-15 minute cât timp vă ocupați de legume.
- Tăiați legumele cuburi pe cât posibil de aceeași dimensiune cu peștele. Roșiile cherry le lăsați întregi, lămâia o tăiați felii subțiri.
- Pe bețe de frigărui așezați alternativ bucăți de carne și legume, lăsând puțin spațiu între ele ca să poată circula aerul fierbinte, altfel rămân crude acolo unde sunt lipite.
- În marinada rămasă în castron după ce ați făcut frigăruile, turnați restul de 20 ml ulei de măsline, amestecați.
- Ungeți tigaia sau grillul cu o linguriță de ulei și lăsați-o să se încingă bine înainte sa puneți frigăruile.
- Așezați frigăruile în tigaie fără să o aglomerați și rotiți-le pe toate părțile ca să se rumenească uniform. Ar trebui să dureze cam 3-5 minute pe fiecare parte. Din când în când, cu o pensulă, ungeți frigăruile cu marinada rămasă.
Ce puteți înlocui în rețetă
Nu vă pot recomanda să renunțați la marinada de ceapă cu semințe de susan pentru că este cea care face farmecul întregii rețete, credeți-mă pe cuvânt! 🙂
Totuși, dacă nu vă place ceapa, o puteți omite din rețetă sau puteți folosi orice altă marinadă pentru grătar vă place. Puteți amesteca de exemplu: ulei de măsline, miere, vin alb, muștar și condimente și frigăruile de ton vor avea de asemenea un gust minunat.
Puteți înlocui legumele pe care le-am folosit eu cu orice alte legume vă plac și aveți la îndemână: ceapă albă, ciuperci, vinete, rondele de morcov, etc.
De asemenea, frigăruile ies grozave și dacă folosiți alt pește file în loc de ton. Pentru inspirație, iată aici un exemplu de frigărui de somon gătite la cuptor.
Frigarui de ton - servire
În ciuda simplității lor, frigăruile au proporția ideală de carne și legume. Serviți-le alături de o salată verde și de o garnitură de orez basmati sau orez sălbatic, fiert simplu în apă cu sare.
Vă garantez că nu au nevoie de nimic mai mult pentru a asigura o masă hrănitoare și plină de nutrienți.
Frigăruile de ton sunt delicioase cât sunt încă calde, dar dacă ați făcut mai multe și au mai rămas, se pot mânca și reci sau încălzite ușor în cuptor, timp de 5-7 minute la 180 de grade.
Echipamente recomandate
Puteți găti frigăruile și pe grătarul cuptorului, dacă aveți această funcție disponibilă. De asemenea pot fi gătite și într-o tigaie simplă, antiaderentă, dar va dura puțin mai mult până să se rumenească și e posibil sa scoată mai mult fum.
După părerea mea, cel mai repede și cel mai bine ies frigăruile gătite într-o tigaie-grill (ca aceasta) Avantajul acestui tip de tigăi este faptul că sunt prevăzute cu acele șanțuri de colectare a sucurilor care se scurg din carne și legume, permițând în acest fel frigăruilor - și cărnurilor în general - să se gătească pe suprafață uscată și să rumenească frumos.
Firește, frigărui fără bețe de frigărui nu există, așa că e bine să verificați că aveți un pachet în dulap înainte să va apucați de treabă 🙂
Extra sfaturi pentru cele mai reușite frigărui de ton
- Nu lăsați carnea la marinat mai mult de 10-15 minute, în niciun caz peste noapte! Carnea de ton este foarte fragedă, iar un contact mai lung cu aciditatea ingredientelor din marinadă îi poate afecta textura la suprafață.
- Tăiați bucățile de carne și legume pe cât posibil la dimensiuni egale pentru a le putea așeza în contact cu tigaia și pentru a se rumeni în același timp.
- Când așezați carnea și legumele pe bețele pentru frigărui, lăsați puțin spațiu între ele pentru ca aerul fierbinte să poată circula și să le poată găti.
- Puneți frigăruile în tigaie doar după ce aceasta este foarte bine încinsă.
- Rotiți frigăruile pe toate părțile ca să se rumenească uniform.
Alte rețete cu pește la fel de tentante
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Frigărui de ton cu legume la tigaie
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru marinadă
- 1 ceapă uscată (medie)
- 2 căței usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- 1 linguriță miere
- 3 lingurițe semințe de susan
- sare și piper (după gust)
- ½ linguriță fulgi de chilli (opțional)
pentru frigărui
- 400 g file de ton roșu
- 1 dovlecel mic
- 1 ceapă roșie
- 6-8 roșii cherry
- ½ lămâie
- 1 ardei gras
în plus
- 1 linguriță ulei de floarea soarelui pentru uns tigaia
Instrucțiuni de preparare
marinada
- Într-un blender sau în chopperul electric puneți: ceapa, usturoiul, 30 ml de ulei de măsline, miere, sare, piper, chilli și sucul de lămâie. Mixați până când toate devin pastă.
- Răsturnați marinada într-un castron, adăugați semințele de susan și amestecați.
frigărui
- Tăiați fileul de ton în cuburi de aprox. 3 cm, puneți-le în madinadă și amestecați să fie îmbrăcate uniform în sosul de ceapă. Acoperiți castronul cu o folie alimentară și lăsați-l deoparte 10-15 minute cât timp vă ocupați de legume.
- Tăiați legumele cuburi pe cât posibil de aceeași dimensiune cu peștele. Roșiile cherry le lăsați întregi, lămâia o tăiați felii subțiri.
- Pe bețe de frigărui așezați alternativ bucăți de carne și legume, lăsând puțin spațiu între ele ca să poată circula aerul fierbinte, altfel rămân crude acolo unde sunt lipite.
- În marinada rămasă în castron după ce ați făcut frigăruile, turnați restul de 20 ml ulei de măsline, amestecați.
- Ungeți tigaia sau grillul cu o linguriță de ulei și lăsați-o să se încingă bine înainte sa puneți frigăruile.
- Așezați frigăruile în tigaie fără să o aglomerați și rotiți-le pe toate părțile ca să se rumenească uniform. Ar trebui să dureze cam 3-5 minute pe fiecare parte. Din când în când, cu o pensulă, ungeți frigăruile cu marinada rămasă.
- Serviți frigăruile de ton cu salată verde sau cu o garnitură de orez.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu