Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Cuburi "magice" din legume - rețeta de cuburi congelate pentru supe și mâncăruri

Publicat la 16 aprilie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

115 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 11 minute

Află din această rețetă cum să faci acasă cuburi "magice" din legume congelate ideale pentru supe, ciorbe și mâncăruri sănătoase!

cuburi magice din legume

Ați putea crede că aceste cuburi "magice" din legume congelate sunt un fel de Vegeta de casă sau de cuburi Knorr de casă, dar de fapt sunt mult mai bune și mai concentrate în substanțe nutritive decât orice baze pentru mâncăruri cumpărate din magazine!

Asta pentru că alegem legumele care ne plac, suntem atenți la calitate, le procesăm puțin și nu folosim niciun fel de conservant sau colorant artificial. Facem cuburi de legume 100% naturale, pline de vitamine și le vom conserva de asemenea în cel mai natural și mai eficient mod cu putință: prin congelare.

În rețeta pas cu pas de mai jos vă voi arăta și 2 metode de păstrare, astfel încât să o alegeți pe cea care vi se pare cea mai potrivită pentru voi.

iuliana sbirnea cu legume pentru cuburi magice
Mergi direct la:
  • La ce folosim aceste cuburi "magice" din legume
  • Ce legume folosim la cuburile "magice" - ingrediente
  • Cum facem cuburi "magice" din legume rețeta pas cu pas
  • Cum se calculează sarea și turmericul pentru cuburi "magice"
  • Cum puteți adapta rețeta
  • Cum se păstrează, cum se folosesc
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

La ce folosim aceste cuburi "magice" din legume

Când am făcut prima dată aceste cuburi din legume a fost mai mult de curiozitate, pentru că le văzusem pe Instagram și cumva mi s-a părut o idee interesantă. Dar, pentru că eu nu am folosit niciodată cuburile sau bazele pentru mâncăruri din magazine (Delikat, Vegeta, Knorr, etc.), nu mă așteptam să îmi placă atât de mult să gătesc ajutându-mă de aceste cuburi concentrate din legume.

Odată ce mi-am dat seama cât de mult îmbogățesc gustul, textura și culoarea oricărui preparat, nu m-am mai oprit și am găsit noi și noi rețete în care să le folosesc.

Iată la ce preparate le folosesc:

  • supe și creme de legume, de exemplu la supa de chimen
  • ciorbe de legume sau de carne
  • oriunde e nevoie să adaug apă sau stock de legume, de exemplu: la paste, pilaf, risotto, ciulama, cușcuș
  • mâncărurui și tocănițe de tot felul, de exemplu mâncarea de năut cu bulgur
  • preparate cu sos

Practic, în orice mâncare se poate adăuga un cub sau două pentru a aduce un plus de gust și de vitamine. Iar legumele pasate din care sunt formate aceste cuburi îngroașă sosurile și aduc multă textură.

În plus, cuburile magice conțin și turmeric (curcuma) care pe lângă culoarea frumoasă pe care o aduce în orice preparat, este și un condiment recunoscut pentru beneficiile lui pentru sănătate și pe care de multe ori uităm să îl folosim atunci când gătim.

Ce legume folosim la cuburile "magice" - ingrediente

Puteți folosi orice legume doriți în cuburile de legume. Mai ales dacă aveți grădină proprie, cu siguranță veți dori să folosiți legumele pe care le cultivați.

Și pentru că aproape orice mâncare începe cu o ceapă, un morcov și eventual țelină, eu vă propun ca în cuburile de legume să folosiți mai ales legume pe care nu le aveți chiar mereu la îndemână, ca să aduceți în mâncare arome și vitamine de care altfel poate că nu reușiți să vă bucurați.

Mai jos vedeți dintr-o privire legumele folosite de mine.

ingrediente listate cu etichete pentrureteta de cuburi magice de legume congelate

Am ales să folosesc, pe lângă legumele clasice și: praz, gulii, dovlecei, ardei gras și tije de țelină apio. Și pentru că e primăvară acum, am pus și 2 legături de lobodă roșie care să aducă vitamine și culoare.

Nu o să vă dau cantități pentru că va fi greu sa folosiți exact aceleași legume în aceleași gramaje ca mine. E mai important să știți cum se prepară cuburile și cum se dozează sarea și turmericul, indiferent ce și câte legume veți folosi.

Cum facem cuburi "magice" din legume rețeta pas cu pas

Să faci cuburi magice nu durează mult și e mai ușor decât să faci o tocăniță! Atâta doar că prepararea lor se va face în 2 etape: pregătirea amestecului de legume în prima zi și ambalarea cuburilor a doua zi, după ce pasta de legume îngheață peste noapte în congelator.

praz taiat rondele cu cutitul
  1. Curățați, spălați toate legumele și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Cele care nu se pot da pe răzătoare, de exemplu ardei gras, praz, le tăiați cuburi sau rondele cât mai mici ca să se gătească repede.
legume în cratita presarate cu sare

2. Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și adăugați aici toate legumele, mai puțin verdețurile proaspete (lobodă, ștevie, pătrunjel, etc.). Puneți de la început un praf de sare.

legume calite in cratita neagra

3. Păstrați focul la mediu-mic și amestecați des pentru ca legumele să nu se prindă de cratiță. În funcție de cât de mari le-ați tăiat, poate dura 15-20 de minute până când se înmoaie și sunt gătite toate.

legume in castron cantarite pe cantar

4. Lăsați legumele să se răcească, apoi cântăriți-le ca să știți câtă sare și turmeric să adăugați.

legume gatite pasate cu un blender de mana

5. Tot acum adăugați și frunzele de lobodă sau alte verdețuri proaspete. Pasați totul cât mai fin cu un blender de mână sau la robot.

pasta de legume in tava cu hartie de copt nivelata cu lingura

6. Puneți pasta de legume obținută într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt și o nivelați cât mai bine. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați-o la congelator pentru minim 12 ore sau peste noapte.

cuburi magice din legume

7. A doua zi tăiați cuburile la dimensiunea dorită și ambalați-le pe fiecare în folie de aluminiu, apoi puneți-le într-o pungă cu zip.

cuburi magice din legume in caserola de plastic

8. Dacă nu vreți să folosiți folie de aluminiu, așezați cuburile de legume într-o caserolă cu hârtie de copt între ele ca să nu se lipească. Apoi, la fel, păstrați caserola la congelator.

Cum se calculează sarea și turmericul pentru cuburi "magice"

Vom conserva cuburile de legume prin congelare, așa că puteți să nu folosiți deloc sare, dacă urmați un regim hiposodat. Altfel, cuburile trebuie să aibă gust, fără sare vor fi fade.

Vă recomand să cântariți legumele după gătire și să calculați sarea ca fiind între 5 și 10% din greutatea legumelor.

De exemplu la 1 kg de legume călite puneți între 5 și 10 g de sare, în funcție de preferințele voastre.

Dacă doriți să adăugați și turmeric (curcuma) vă recomand să folosiți 2 lingurițe de turmeric la 1 kg de legume călite.

Cum puteți adapta rețeta

Rețeta de cuburi din legume e foarte adaptabilă și se poate face oricând în timpul anului, nu doar toamna când suntem mai înclinați să ne ocupăm de conserve. Iată cum puteți adapta rețeta în funcție de gusturile voastre:

  • legume - puteți folosi orice legume aveți la îndemână, cu siguranță cuburile vor da gust bun mâncărurilor în orice combinație
  • verdețuri - dacă e primăvară, profitați și folosiți în cuburi verdețuri de sezon ca: ștevie, lobodă, urzici, cozi de ceapă verde, etc. Mai puteți folosi: pătrunjel, mărar, frunze de țelină.
  • turmeric - puteți renunța la el dacă nu îl aveți sau nu doriți să îl folosiți. Un alt condiment natural care aduce mai multă culoare în cuburile de legume poate fi boiaua de ardei.
  • ulei - eu am folosit ulei de floarea soarelui, dar pentru o aromă mai plăcută puteți folosi și ulei de măsline.

Pentru a putea folosi cuburile la preparate cât mai variate, de la supe până la pilaf, vă recomand să nu folosiți în cuburi legume, verdețuri sau condimente cu aromă specifică prea puternică. De exemplu nu aș folosi: usturoi, busuioc, frunze de leurdă, tarhon, etc.

Cum se păstrează, cum se folosesc

Indiferent de metoda de stocare - ambalate individual în folie de aluminiu sau în caserola, cuburile de legume se pot păstra la congelator până la 6 luni.

Nu e nevoie să le decongelați înainte de folosire. Pentru supe rapide, e suficient să puneți cuburile în apă fierbinte și se vor desface imediat.

Pentru mâncăruri, puteți adăuga cuburile congelate direct în cratiță sau tigaie și se vor înmuia rapid în contact cu celelalte ingrediente calde.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • în funcție de cantitate și de tipul de legume folosite, timpul de gătire poate fi mai lung. De exemplu dacă ați folosit mai multe rădăcinoase, acestea se vor găti mai greu decât tijele de țelină și dovleceii.
  • tot în funcție de legumele folosite, pasta voastră de legume poate avea o textură și o culoare diferită. A mea e roșiatică de la lobodă, a voastră poate fi mai portocalie dacă folosiți mai mult morcov sau mai mult ardei gras roșu.
  • nu folosiți prea mult ulei la călirea legumelor! Nu vrem cuburi prea uleioase.
  • încercați să nu adăugați apă în cratiță. Păstrați focul la mediu spre mic și amestecați des. În scurt timp, legumele vor începe să lase apă și ideal este să se gătească în suc propriu. Dacă totuși ați folosit mai multe rădăcinoase, poate fi nevoie să adăugați puțină apă.
  • asigurați-vă că alegeți o tavă (eu am folosit 2 mai mici) care să vă încapă în congelator și folosiți hârtie de copt ca să puteți scoate apoi pasta înghețată din tavă.
  • dacă pasta de legume a înghețat prea tare, lăsați-o câteva minute la temperatura camerei ca să se înmoaie puțin și astfel o veți putea tăia frumos, fără să se spargă necontrolat.

cuburi magice din legume ambalate in folie de aluminiu

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Mere rase la borcan pentru iarna
    Mere rase la borcan pentru iarnă - cu zahăr și scorțișoară
  • Coajă de portocală confiată
    Coajă de portocală confiată - rețeta veche de cofetărie
  • Roşii uscate în cuptor
    Roşii uscate în cuptor, conservate în ulei de măsline
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

cuburi magice din legume

Cuburi "magice" de legume - rețeta de cuburi congelate pentru supe și mâncăruri

Află din această rețetă cum să faci acasă cuburi "magice" din legume congelate ideale pentru supe, ciorbe și mâncăruri sănătoase!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
racire: 12 hours hours
Timp total: 12 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 70 cuburi
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie
blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • morcovi
  • țelină rădăcină
  • păstârnac
  • gulii
  • ardei gras (de preferat roșu sau combinați)
  • praz
  • dovlecei
  • lobodă
  • ulei
  • 2 lingurițe rase turmeric (curcuma)
  • sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați, spălați toate legumele și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Cele care nu se pot da pe răzătoare, de exemplu ardei gras, praz, le tăiați cuburi sau rondele cât mai mici ca să se gătească repede.
    praz taiat rondele cu cutitul
  • Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și adăugați aici toate legumele, mai puțin verdețurile proaspete (lobodă, ștevie, pătrunjel, etc.). Puneți de la început un praf de sare.
    legume în cratita presarate cu sare
  • Păstrați focul la mediu-mic și amestecați des pentru ca legumele să nu se prindă de cratiță. În funcție de cât de mari le-ați tăiat, poate dura 15-20 de minute până când se înmoaie și sunt gătite toate.
    legume calite in cratita neagra
  • Lăsați legumele să se răcească, apoi cântăriți-le ca să știți câtă sare și turmeric să adăugați. Calculați sarea ca fiind între 5 și 10% din greutatea legumelor gătit. De exemplu la 1 kg de legume călite puneți între 5 și 10 g de sare și 2 lingurițe de turmeric.
    legume in castron cantarite pe cantar
  • Tot acum adăugați și frunzele de lobodă sau alte verdețuri proaspete. Pasați totul cât mai fin cu un blender de mână sau la robot.
    legume gatite pasate cu un blender de mana
  • Puneți pasta de legume obținută într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt și o nivelați cât mai bine. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați-o la congelator pentru minim 12 ore sau peste noapte.
    pasta de legume in tava cu hartie de copt nivelata cu lingura
  • A doua zi tăiați cuburile la dimensiunea dorită și ambalați-le pe fiecare în folie de aluminiu, apoi puneți-le într-o pungă cu zip.
    cuburi magice din legume
  • Dacă nu vreți să folosiți folie de aluminiu, așezați cuburile de legume într-o caserolă cu hârtie de copt între ele ca să nu se lipească. Apoi, la fel, păstrați caserola la congelator.
    cuburi magice din legume in caserola de plastic

Bine de știut:

  • în funcție de cantitate și de tipul de legume folosite, timpul de gătire poate fi mai lung. De exemplu dacă ați folosit mai multe rădăcinoase, acestea se vor găti mai greu decât tijele de țelină și dovleceii.
  • tot în funcție de legumele folosite, pasta voastră de legume poate avea o textură și o culoare diferită. A mea e roșiatică de la lobodă, a voastră poate fi mai portocalie dacă folosiți mai mult morcov sau mai mult ardei gras roșu.
  • nu folosiți prea mult ulei la călirea legumelor! Nu vrem cuburi prea uleioase.
  • încercați să nu adăugați apă în cratiță. Păstrați focul la mediu spre mic și amestecați des. În scurt timp, legumele vor începe să lase apă și ideal este să se gătească în suc propriu. Dacă totuși ați folosit mai multe rădăcinoase, poate fi nevoie să adăugați puțină apă.
  • asigurați-vă că alegeți o tavă (eu am folosit 2 mai mici) care să vă încapă în congelator și folosiți hârtie de copt ca să puteți scoate apoi pasta înghețată din tavă.
  • dacă pasta de legume a înghețat prea tare, lăsați-o câteva minute la temperatura camerei ca să se înmoaie puțin și astfel o veți putea tăia frumos, fără să se spargă necontrolat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
115 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.