Timp estimat pentru citit: 11 minute
Află din această rețetă cum să faci acasă cuburi "magice" din legume congelate ideale pentru supe, ciorbe și mâncăruri sănătoase!
Ați putea crede că aceste cuburi "magice" din legume congelate sunt un fel de Vegeta de casă sau de cuburi Knorr de casă, dar de fapt sunt mult mai bune și mai concentrate în substanțe nutritive decât orice baze pentru mâncăruri cumpărate din magazine!
Asta pentru că alegem legumele care ne plac, suntem atenți la calitate, le procesăm puțin și nu folosim niciun fel de conservant sau colorant artificial. Facem cuburi de legume 100% naturale, pline de vitamine și le vom conserva de asemenea în cel mai natural și mai eficient mod cu putință: prin congelare.
În rețeta pas cu pas de mai jos vă voi arăta și 2 metode de păstrare, astfel încât să o alegeți pe cea care vi se pare cea mai potrivită pentru voi.
Mergi direct la:
- La ce folosim aceste cuburi "magice" din legume
- Ce legume folosim la cuburile "magice" - ingrediente
- Cum facem cuburi "magice" din legume rețeta pas cu pas
- Cum se calculează sarea și turmericul pentru cuburi "magice"
- Cum puteți adapta rețeta
- Cum se păstrează, cum se folosesc
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
La ce folosim aceste cuburi "magice" din legume
Când am făcut prima dată aceste cuburi din legume a fost mai mult de curiozitate, pentru că le văzusem pe Instagram și cumva mi s-a părut o idee interesantă. Dar, pentru că eu nu am folosit niciodată cuburile sau bazele pentru mâncăruri din magazine (Delikat, Vegeta, Knorr, etc.), nu mă așteptam să îmi placă atât de mult să gătesc ajutându-mă de aceste cuburi concentrate din legume.
Odată ce mi-am dat seama cât de mult îmbogățesc gustul, textura și culoarea oricărui preparat, nu m-am mai oprit și am găsit noi și noi rețete în care să le folosesc.
Iată la ce preparate le folosesc:
- supe și creme de legume, de exemplu la supa de chimen
- ciorbe de legume sau de carne
- oriunde e nevoie să adaug apă sau stock de legume, de exemplu: la paste, pilaf, risotto, ciulama, cușcuș
- mâncărurui și tocănițe de tot felul, de exemplu mâncarea de năut cu bulgur
- preparate cu sos
Practic, în orice mâncare se poate adăuga un cub sau două pentru a aduce un plus de gust și de vitamine. Iar legumele pasate din care sunt formate aceste cuburi îngroașă sosurile și aduc multă textură.
În plus, cuburile magice conțin și turmeric (curcuma) care pe lângă culoarea frumoasă pe care o aduce în orice preparat, este și un condiment recunoscut pentru beneficiile lui pentru sănătate și pe care de multe ori uităm să îl folosim atunci când gătim.
Ce legume folosim la cuburile "magice" - ingrediente
Puteți folosi orice legume doriți în cuburile de legume. Mai ales dacă aveți grădină proprie, cu siguranță veți dori să folosiți legumele pe care le cultivați.
Și pentru că aproape orice mâncare începe cu o ceapă, un morcov și eventual țelină, eu vă propun ca în cuburile de legume să folosiți mai ales legume pe care nu le aveți chiar mereu la îndemână, ca să aduceți în mâncare arome și vitamine de care altfel poate că nu reușiți să vă bucurați.
Mai jos vedeți dintr-o privire legumele folosite de mine.
Am ales să folosesc, pe lângă legumele clasice și: praz, gulii, dovlecei, ardei gras și tije de țelină apio. Și pentru că e primăvară acum, am pus și 2 legături de lobodă roșie care să aducă vitamine și culoare.
Nu o să vă dau cantități pentru că va fi greu sa folosiți exact aceleași legume în aceleași gramaje ca mine. E mai important să știți cum se prepară cuburile și cum se dozează sarea și turmericul, indiferent ce și câte legume veți folosi.
Cum facem cuburi "magice" din legume rețeta pas cu pas
Să faci cuburi magice nu durează mult și e mai ușor decât să faci o tocăniță! Atâta doar că prepararea lor se va face în 2 etape: pregătirea amestecului de legume în prima zi și ambalarea cuburilor a doua zi, după ce pasta de legume îngheață peste noapte în congelator.
- Curățați, spălați toate legumele și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Cele care nu se pot da pe răzătoare, de exemplu ardei gras, praz, le tăiați cuburi sau rondele cât mai mici ca să se gătească repede.
2. Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și adăugați aici toate legumele, mai puțin verdețurile proaspete (lobodă, ștevie, pătrunjel, etc.). Puneți de la început un praf de sare.
3. Păstrați focul la mediu-mic și amestecați des pentru ca legumele să nu se prindă de cratiță. În funcție de cât de mari le-ați tăiat, poate dura 15-20 de minute până când se înmoaie și sunt gătite toate.
4. Lăsați legumele să se răcească, apoi cântăriți-le ca să știți câtă sare și turmeric să adăugați.
5. Tot acum adăugați și frunzele de lobodă sau alte verdețuri proaspete. Pasați totul cât mai fin cu un blender de mână sau la robot.
6. Puneți pasta de legume obținută într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt și o nivelați cât mai bine. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați-o la congelator pentru minim 12 ore sau peste noapte.
7. A doua zi tăiați cuburile la dimensiunea dorită și ambalați-le pe fiecare în folie de aluminiu, apoi puneți-le într-o pungă cu zip.
8. Dacă nu vreți să folosiți folie de aluminiu, așezați cuburile de legume într-o caserolă cu hârtie de copt între ele ca să nu se lipească. Apoi, la fel, păstrați caserola la congelator.
Cum se calculează sarea și turmericul pentru cuburi "magice"
Vom conserva cuburile de legume prin congelare, așa că puteți să nu folosiți deloc sare, dacă urmați un regim hiposodat. Altfel, cuburile trebuie să aibă gust, fără sare vor fi fade.
Vă recomand să cântariți legumele după gătire și să calculați sarea ca fiind între 5 și 10% din greutatea legumelor.
De exemplu la 1 kg de legume călite puneți între 5 și 10 g de sare, în funcție de preferințele voastre.
Dacă doriți să adăugați și turmeric (curcuma) vă recomand să folosiți 2 lingurițe de turmeric la 1 kg de legume călite.
Cum puteți adapta rețeta
Rețeta de cuburi din legume e foarte adaptabilă și se poate face oricând în timpul anului, nu doar toamna când suntem mai înclinați să ne ocupăm de conserve. Iată cum puteți adapta rețeta în funcție de gusturile voastre:
- legume - puteți folosi orice legume aveți la îndemână, cu siguranță cuburile vor da gust bun mâncărurilor în orice combinație
- verdețuri - dacă e primăvară, profitați și folosiți în cuburi verdețuri de sezon ca: ștevie, lobodă, urzici, cozi de ceapă verde, etc. Mai puteți folosi: pătrunjel, mărar, frunze de țelină.
- turmeric - puteți renunța la el dacă nu îl aveți sau nu doriți să îl folosiți. Un alt condiment natural care aduce mai multă culoare în cuburile de legume poate fi boiaua de ardei.
- ulei - eu am folosit ulei de floarea soarelui, dar pentru o aromă mai plăcută puteți folosi și ulei de măsline.
Pentru a putea folosi cuburile la preparate cât mai variate, de la supe până la pilaf, vă recomand să nu folosiți în cuburi legume, verdețuri sau condimente cu aromă specifică prea puternică. De exemplu nu aș folosi: usturoi, busuioc, frunze de leurdă, tarhon, etc.
Cum se păstrează, cum se folosesc
Indiferent de metoda de stocare - ambalate individual în folie de aluminiu sau în caserola, cuburile de legume se pot păstra la congelator până la 6 luni.
Nu e nevoie să le decongelați înainte de folosire. Pentru supe rapide, e suficient să puneți cuburile în apă fierbinte și se vor desface imediat.
Pentru mâncăruri, puteți adăuga cuburile congelate direct în cratiță sau tigaie și se vor înmuia rapid în contact cu celelalte ingrediente calde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- în funcție de cantitate și de tipul de legume folosite, timpul de gătire poate fi mai lung. De exemplu dacă ați folosit mai multe rădăcinoase, acestea se vor găti mai greu decât tijele de țelină și dovleceii.
- tot în funcție de legumele folosite, pasta voastră de legume poate avea o textură și o culoare diferită. A mea e roșiatică de la lobodă, a voastră poate fi mai portocalie dacă folosiți mai mult morcov sau mai mult ardei gras roșu.
- nu folosiți prea mult ulei la călirea legumelor! Nu vrem cuburi prea uleioase.
- încercați să nu adăugați apă în cratiță. Păstrați focul la mediu spre mic și amestecați des. În scurt timp, legumele vor începe să lase apă și ideal este să se gătească în suc propriu. Dacă totuși ați folosit mai multe rădăcinoase, poate fi nevoie să adăugați puțină apă.
- asigurați-vă că alegeți o tavă (eu am folosit 2 mai mici) care să vă încapă în congelator și folosiți hârtie de copt ca să puteți scoate apoi pasta înghețată din tavă.
- dacă pasta de legume a înghețat prea tare, lăsați-o câteva minute la temperatura camerei ca să se înmoaie puțin și astfel o veți putea tăia frumos, fără să se spargă necontrolat.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cuburi "magice" de legume - rețeta de cuburi congelate pentru supe și mâncăruri
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- morcovi
- țelină rădăcină
- păstârnac
- gulii
- ardei gras (de preferat roșu sau combinați)
- praz
- dovlecei
- lobodă
- ulei
- 2 lingurițe rase turmeric (curcuma)
- sare
Instrucțiuni de preparare
- Curățați, spălați toate legumele și le dați pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Cele care nu se pot da pe răzătoare, de exemplu ardei gras, praz, le tăiați cuburi sau rondele cât mai mici ca să se gătească repede.
- Puneți uleiul într-o cratiță încăpătoare și adăugați aici toate legumele, mai puțin verdețurile proaspete (lobodă, ștevie, pătrunjel, etc.). Puneți de la început un praf de sare.
- Păstrați focul la mediu-mic și amestecați des pentru ca legumele să nu se prindă de cratiță. În funcție de cât de mari le-ați tăiat, poate dura 15-20 de minute până când se înmoaie și sunt gătite toate.
- Lăsați legumele să se răcească, apoi cântăriți-le ca să știți câtă sare și turmeric să adăugați. Calculați sarea ca fiind între 5 și 10% din greutatea legumelor gătit. De exemplu la 1 kg de legume călite puneți între 5 și 10 g de sare și 2 lingurițe de turmeric.
- Tot acum adăugați și frunzele de lobodă sau alte verdețuri proaspete. Pasați totul cât mai fin cu un blender de mână sau la robot.
- Puneți pasta de legume obținută într-o tavă mică tapetată cu hârtie de copt și o nivelați cât mai bine. Acoperiți tava cu folie alimentară și dați-o la congelator pentru minim 12 ore sau peste noapte.
- A doua zi tăiați cuburile la dimensiunea dorită și ambalați-le pe fiecare în folie de aluminiu, apoi puneți-le într-o pungă cu zip.
- Dacă nu vreți să folosiți folie de aluminiu, așezați cuburile de legume într-o caserolă cu hârtie de copt între ele ca să nu se lipească. Apoi, la fel, păstrați caserola la congelator.
Bine de știut:
- în funcție de cantitate și de tipul de legume folosite, timpul de gătire poate fi mai lung. De exemplu dacă ați folosit mai multe rădăcinoase, acestea se vor găti mai greu decât tijele de țelină și dovleceii.
- tot în funcție de legumele folosite, pasta voastră de legume poate avea o textură și o culoare diferită. A mea e roșiatică de la lobodă, a voastră poate fi mai portocalie dacă folosiți mai mult morcov sau mai mult ardei gras roșu.
- nu folosiți prea mult ulei la călirea legumelor! Nu vrem cuburi prea uleioase.
- încercați să nu adăugați apă în cratiță. Păstrați focul la mediu spre mic și amestecați des. În scurt timp, legumele vor începe să lase apă și ideal este să se gătească în suc propriu. Dacă totuși ați folosit mai multe rădăcinoase, poate fi nevoie să adăugați puțină apă.
- asigurați-vă că alegeți o tavă (eu am folosit 2 mai mici) care să vă încapă în congelator și folosiți hârtie de copt ca să puteți scoate apoi pasta înghețată din tavă.
- dacă pasta de legume a înghețat prea tare, lăsați-o câteva minute la temperatura camerei ca să se înmoaie puțin și astfel o veți putea tăia frumos, fără să se spargă necontrolat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu