Timp estimat pentru citit: 6 minute
Pentru rețeta de supă de chimen avem nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine. Dar ce gustoasă este și ce aromă grozavă are această supă!
Nu știu altă supă care să reușească să fie atât de reconfortantă într-o zi friguroasă precum este supa de chimen! Deși aparent ai zice că n-are ce să iasă din 2-3 legume și o mână de semințe mici și strâmbe, iată că supa de chimen ne contrazice și e plină de surprize. Și de arome, căci nu există alta mai aromată decât ea, pe cuvânt! 🙂
În plus, supa de chimen este o rețetă vegană sau o rețetă de post, așa că e potrivită pentru toată lumea! Și dacă vă plac supele de acest fel, trebuie neapărat să încercați și supa cremă de usturoi, o altă rețetă de post, cu arome surprinzătoare!
Mergi direct la:
De ce e bună și sănătoasă supa de chimen
- este foarte ieftină - are foarte puține ingrediente simple
- are puține calorii - aprox. 100 kcal/porție
- e gata în doar 30 de minute
- e tare bună în caz de răceli
- ajută digestia, e leac împotriva balonărilor
- chimenul ajută la întărirea sistemului imunitar
Ingrediente
Ingredientul-vedetă în această rețeta simplă sunt semințele de chimen și firește, cel mai important lucru este să le identificăm corect și să nu cumva să le confundăm cu semințele de chimion, cu care seamănă foarte mult, atât ca denumire, cât și ca înfățișare.
Dacă le cumpărați din magazin, ambalate la pliculeț e foarte simplu, dar dacă le cumpărați vrac, iată cum le puteți deosebi:
- Semintele de chimion sunt mai deschise la culoare și puțin mai mari decât cele de chimen.
- Chimenul (caraway în engleză) are o aromă intensă și este dulce-picant, ușor piperat, cu note florale.
- Chimionul (cumin în engleză) are o aroma mai subtilă, dar mai amară și mai aspră.
Iată mai jos de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de supă de chimen
pentru supa de legume
- ceapă
- morcov
- felie rădăcină de țelină
Dacă aveți cumva un stock de legume gata preparat, îl puteți folosi. De asemenea, puteți face supa simplu și rapid, folosind cuburi de supă de legume ecologice.
pentru supa de chimen
- semințe de chimen
- ulei
- făină
- boia dulce
- sare și piper
pentru servit
- crutoane de pâine
- pătrunjel proaspăt
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Există multe rețete de supă de chimen, dar pe mine m-a cucerit aceasta, care mi se pare că este cea mai simplă dintre toate.
Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. Legumele fierte le puteți folosi la o salată a la russe cu maioneză dietetică.
Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.
Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.
Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.
Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.
Serviți supa de chimen caldă, cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.
Supa de chimen - cu sau fără rântaș?
După cum ați văzut mai sus în rețetă, am folosit puțină făină la supa de chimen. Eu una aș zice că nu e chiar un rântaș pentru că practic nu lăsăm deloc făina să se prăjească, ci imediat după ce absoarbe uleiul aromat, turnăm în oală supa de legume. Așadar, folosim făina doar pentru a da un pic de consistență supei.
Dar bineînțeles, voi puteți renunța la făină dacă nu vă surâde ideea.
Rețete asemănătoare
Dacă vă plac supele și ciorbele simple și rapide, vă las mai jos și alte idei pe care sper să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă de chimen cu crutoane - rețeta ardelenească
Rețeta Video
Ingrediente
pentru supa de legume
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 felie rădăcină de țelină
- 1 litru apă
supa de chimen
- 3 linguri chimen
- 2 linguri ulei
- 2 linguri rase făină
- 1 linguriță boia de ardei
- sare și piper (după gust)
pentru servit
- crutoane de pâine
- pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. legumele fierte le puteți folosi la o salată.
- Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.
- Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.
- Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.
- Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.
- Serviți supa de chimen cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Adrian
Da, a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult! Să vă fie de bine!
Grigoriu Iulian
Ziua buna aducandu-mi aminte de mama am zis sa caut pe net reteta. Din toti cunoscuti nimeni nu stia sa o prepare asa ca mi-am luat inima in dinti si am urmat instructiunile. Nu va spun - Bomba ! multumesc frumos de ajutor cu reteta. Nu este o gluma - da sunt barbat si in momentul preparari eram singur acasa. Sotia, fetele si ginerii au ramas blocati, sincer va scriu. Numai bine
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult că a ieșit bine supa și că v-a adus amintiri frumoase!