• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete dietetice

    Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post

    Publicat la 15 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 6 minute

    Pentru rețeta de supă de chimen avem nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine. Dar ce gustoasă este și ce aromă grozavă are această supă!

    bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

    Nu știu altă supă care să reușească să fie atât de reconfortantă într-o zi friguroasă precum este supa de chimen! Deși aparent ai zice că n-are ce să iasă din 2-3 legume și o mână de semințe mici și strâmbe, iată că supa de chimen ne contrazice și e plină de surprize. Și de arome, căci nu există alta mai aromată decât ea, pe cuvânt! 🙂

    În plus, supa de chimen este o rețetă vegană sau o rețetă de post, așa că e potrivită pentru toată lumea! Și dacă vă plac supele de acest fel, trebuie neapărat să încercați și supa cremă de usturoi, o altă rețetă de post, cu arome surprinzătoare!

    Mergi direct la:
    • De ce e bună și sănătoasă supa de chimen
    • Ingrediente
    • Preparare
    • Supa de chimen - cu sau fără rântaș?
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    De ce e bună și sănătoasă supa de chimen

    • este foarte ieftină - are foarte puține ingrediente simple
    • are puține calorii - aprox. 100 kcal/porție
    • e gata în doar 30 de minute
    • e tare bună în caz de răceli
    • ajută digestia, e leac împotriva balonărilor
    • chimenul ajută la întărirea sistemului imunitar
    bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

    Ingrediente

    Ingredientul-vedetă în această rețeta simplă sunt semințele de chimen și firește, cel mai important lucru este să le identificăm corect și să nu cumva să le confundăm cu semințele de chimion, cu care seamănă foarte mult, atât ca denumire, cât și ca înfățișare.

    Dacă le cumpărați din magazin, ambalate la pliculeț e foarte simplu, dar dacă le cumpărați vrac, iată cum le puteți deosebi:

    • Semintele de chimion sunt mai deschise la culoare și puțin mai mari decât cele de chimen.
    • Chimenul (caraway în engleză) are o aromă intensă și este dulce-picant, ușor piperat, cu note florale.
    • Chimionul (cumin în engleză) are o aroma mai subtilă, dar mai amară și mai aspră.
    chimen si chimion

    Iată mai jos de ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de supă de chimen

    pentru supa de legume

    • ceapă
    • morcov
    • felie rădăcină de țelină

    Dacă aveți cumva un stock de legume gata preparat, îl puteți folosi. De asemenea, puteți face supa simplu și rapid, folosind cuburi de supă de legume ecologice.

    pentru supa de chimen

    • semințe de chimen
    • ulei
    • făină
    • boia dulce
    • sare și piper 

    pentru servit

    • crutoane de pâine
    • pătrunjel proaspăt

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Preparare

    Există multe rețete de supă de chimen, dar pe mine m-a cucerit aceasta, care mi se pare că este cea mai simplă dintre toate.

    legume la fiert pentru supa

    Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. Legumele fierte le puteți folosi la o salată a la russe cu maioneză dietetică.

    seminte de chimen prajite in ulei

    Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.

    faina si boia peste chimen

    Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.

    sare si piper in supa

    Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.

    strecurm supa de chimen printr-o sita

    Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.

    bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

    Serviți supa de chimen caldă, cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.

    Supa de chimen - cu sau fără rântaș?

    După cum ați văzut mai sus în rețetă, am folosit puțină făină la supa de chimen. Eu una aș zice că nu e chiar un rântaș pentru că practic nu lăsăm deloc făina să se prăjească, ci imediat după ce absoarbe uleiul aromat, turnăm în oală supa de legume. Așadar, folosim făina doar pentru a da un pic de consistență supei.

    Dar bineînțeles, voi puteți renunța la făină dacă nu vă surâde ideea.

    bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

    Rețete asemănătoare

    Dacă vă plac supele și ciorbele simple și rapide, vă las mai jos și alte idei pe care sper să le încercați:

    • Ciorba de salata verde cu afumatura
      Ciorbă de salată verde cu afumătură și omletă
    • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
      Ciorbă de fasole verde cu rântaş (fără gluten)
    • Supa de rosii cu orez
      Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
    • Supa crema de naut cu sunculita crocanta
      Supă cremă de năut cu șunculiță crocantă

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel

    Supă de chimen cu crutoane - rețeta ardelenească

    Pentru rețeta de supă de chimen avem nevoie de doar câteva ingrediente simple și ieftine. Dar ce gustoasă este și ce aromă grozavă are această supă!
    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    Timp total: 30 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    pentru supa de legume

    • 1 ceapă
    • 1 morcov
    • 1 felie rădăcină de țelină
    • 1 litru apă

    supa de chimen

    • 3 linguri chimen
    • 2 linguri ulei
    • 2 linguri rase făină
    • 1 linguriță boia de ardei
    • sare și piper (după gust)

    pentru servit

    • crutoane de pâine
    • pătrunjel proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curățați legumele, le tăiați bucăți potrivite și le puneți la fiert într-o oală cu un litru de apă. Când legumele sunt fierte, strecurați supa și o păstrați deoparte. legumele fierte le puteți folosi la o salată.
    • Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și adăugați chimenul. Îl lăsați să se prăjească timp de 2-3 minute amestecând continuu să nu se ardă. Vor începe să pocnească și să sară ca porumbul de floricele.
    • Peste chimen puneți făina și boiaua de ardei. Amestecați repede cu o lingură de lemn timp de 1 minut. Făina se va îmbiba cu uleiul aromat și se va îngroșa.
    • Turnați supa de legume pregătită mai devreme peste făina prăjită, puneți sare și piper după gust.
    • Lăsați supa de foc mic încă 5 minute ca să se combine toate aromele, apoi o strecurați printr-o sită deasă și aruncați semințele de chimen.
    • Serviți supa de chimen cu crutoane de pâine și pătrunjel proaspăt.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Supă de chimen cu crutoane - rețeta ardelenească
    Valori per porție
    Calorii
    106
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    6
    g
    9
    %
    Carbohidrați
     
    12
    g
    4
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Zahăr
     
    2
    g
    2
    %
    Proteine
     
    2
    g
    4
    %
    Vitamina A
     
    3202
    IU
    64
    %
    Calciu
     
    79
    mg
    8
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute
    • reteta stufat de post cu ciuperci
      Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.