Timp estimat pentru citit: 13 minute
Lasagna bolognese este un preparat clasic italian, bogat în arome și texturi. Fiecare strat de paste, sos Bolognese și sos Bechamel se îmbină perfect pentru a crea un fel de mâncare deosebit, perfect pentru un prânz de duminică în familie sau chiar pentru ocazii mai speciale. Deși pare complicată, odată ce ai toate ingredientele pregătite, asamblarea e floare la ureche, iar rezultatul e absolut spectaculos!
Lasagna Bolognese este o rețetă tradițională din zona Bologna, Italia. Ceea ce o face specială este tocmai combinația dintre sosul Bolognese, un ragù bogat, fiert lent, și delicatul sos Bechamel, care adaugă o textură cremoasă și fină. Foile de lasagna absorb toate aromele și creează un preparat stratificat, perfect echilibrat. E drept că această rețetă necesită ceva mai mult timp pentru gătire, mai ales pentru prepararea sosului Bolognese, dar merită fiecare minut!
Poți servi această lasagna cu o salată verde simplă sau cu un vin roșu sec pentru o experiență culinară completă. Dacă îți place această rețetă, îți recomand să încerci și rețeta mea de lasagna vegană (de post) cu ciuperci. Este delicioasă!
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Cum facem lasagna bolognese acasă - rețeta video detaliată
- Mod de preparare lasagna - rețeta tradițională italiană pas cu pas
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete cu carne tocată
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Pentru că lasagna bolognese este o rețetă "3 în 1", cu mai multe etape de preparare, am împărțit ingredientele pentru fiecare componentă ca să fie ușor de urmărit.
La o rețetă atât de complexă, poate fi util să tipăriți lista ingredientelor. Puteți face acest lucru din caseta rețetei pe care o găsiți la finalul postării.
Sos bolognese cu carne tocată - se poate face cu o zi înainte
- 500 g carne tocată (amestec porc și vită)
- 1 ceapă mare
- 1 morcovi mare
- 1 felie de țelină
- 2 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 150 ml vin alb sec
- 400 ml roșii pasate sau suc de roșii gros (1 conservă)
- ~1 litru supă de vită (ținută la cald)
- 1 linguriță oregano
- sare și piper după gust
- 100 ml lapte (opțional, dacă sosul e prea acid)
Important: în fotografia de mai sus vedeți cantități mai mari de legume pentru că eu am făcut mai mult sos bolognese, iar o parte din el l-am congelat pentru mai târziu.
Sos bechamel
- 500 ml lapte
- 50 g unt (82% grăsime)
- 50 g făină albă
- ½ linguriță nucșoară rasă
- sare și piper (de preferat alb) (după gust)
Ce ne mai trebuie pentru lasagna
- ~250 g foi lasagna (aprox. 15 foi)
- 100 g parmezan (ras)
- 30 g mozzarella (maturată sau fresca)
- ~20 g unt moale (pentru uns tava)
Important: în general, foile uscate de lasagna care se găsesc acum în magazine, nu necesită fierbere sau hidratare în prealabil, ci se folosesc exact așa cum se găsesc în pachet. Totuși, ca să fiți siguri, verificați informația pe cutia de paste.
Cum facem lasagna bolognese acasă - rețeta video detaliată
Rețetele video sunt de multe ori mai explicite, mai ales ca ai ocazia să afli o mulțime de mici sfaturi pentru reușita rețetei. Poți urmări cum am făcut lasagna bolognese în videoclipul de mai jos.
Dacă îți plac tutorialele video, nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube ca să fii la curent cu toate rețetele noi!
Mod de preparare lasagna - rețeta tradițională italiană pas cu pas
Sos bolognese cu carne tocată - se poate face cu o zi înainte
1. Încingeți uleiul într-o tigaie mare și căliți ceapa tocată pentru 5 minute, apoi adăugați morcovul, țelina și usturoiul și căliți încă 7-8 minute, până când legumele se înmoaie.
2. Adăugați carnea tocată, asezonați cu sare și piper, și gătiți până ce carnea își schimbă culoarea.
3. Turnați vinul alb, lăsați-l să fiarbă câteva minute, apoi adăugați roșiile, oregano și jumătate din supă.
4. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 2 ore, acoperit, adăugând treptat restul de supă când lichidul scade. Dacă sosul vi se pare prea acid din cauza roșiilor, adăugați spre final puțin lapte.
Sos Bechamel
5. Topiți untul într-o cratiță încăpătoare.
6. Adăugați făina "în ploaie" și amestecați bine cu un tel de mână timp de 2-3 minute.
7. Păstrați focul la mic și turnați treptat laptele fierbinte, amestecând continuu până când sosul devine fin și fără cocoloașe.
8. Fierberea sosului ar trebui să dureze maxim 5 minute. La final, potriviți gustul de sare, piper și nucșoară rasă.
Asamblare și coacere (tavă 30x20 cm)
9. Ungeți tava cu unt moale și puneți un strat subțire de sos Bechamel pe fundul acesteia.
10. Așezați un strat de foi de lasagna, apoi un strat de sos Bechamel, sos Bolognese și presărați parmezan. Repetați procesul până ajungeți la 5 straturi.
11. Ultimul strat va fi de foi acoperite cu sos Bechamel și eventual puțin sos Bolognese rămas.
12. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți la 180°C timp de 30 de minute.
13. Îndepărtați folia, adăugați restul de parmezan și mozzarella și coaceți încă 5-10 minute până se rumenește frumos.
14. Lăsați lasagna să se odihnească în tavă timp de 30 minute înainte să o tăiați, apoi o serviți caldă.
Ce puteți înlocui în rețetă
Vreți să adaptați rețeta de lasagna după preferințe sau după ingredientele pe care le aveți la îndemână? Vă las mai jos câteva sugestii.
- Dacă nu aveți carne de porc, folosiți doar carne de vită sau chiar pui. Modul de preparare este același.
- Dacă nu aveți supă de vită, puteți folosi o supă de pui sau de legume. Dacă ați făcut rețeta mea de cuburi de legume pentru supă, le puteți folosi pentru a obține rapid și ușor o supă concentrată.
- Vinul alb se poate înlocui cu vin roșu.
- În loc de lapte, puteți adăuga frișcă lichidă pentru un sos Bechamel mai bogat.
- Parmezanul poate fi înlocuit cu Grana Padano, iar mozzarella cu un alt tip de brânză care se topește ușor, de exemplu un cașcaval.
- Vreți să faceți foile de lasagna acasă? Nimic mai simplu! Folosiți rețeta mea de tăieței de casă cu ou. Din acest aluat ies cele mai bune foi de lasagna!
Cum se servește
Lasagna se servește caldă, după ce a stat 30 de minute să se "odihnească". Merge de minune alături de o salată verde proaspătă sau cu pâine prăjită.
Cum se păstrează
Lasagna se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile, acoperită bine. O puteți congela pentru 1-2 luni, tăiată în porții individuale și ambalată în caserole cu capac etanș. Când vreți să o mâncați, o reîncălziți direct în cuptor.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Carnea tocată și legumele fierb repede, dar sosul bolognese este cu atât mai gustos, cu cât fierbe mai mult timp la foc mic. Fierberea ar trebui să dureze minim 2 ore și jumătate, de aceea e mai bine să îl faceți cu o zi înainte, decât să grăbiți procesul.
- Pentru că sosul bolognese nu este deloc o rețetă rapidă, întotdeauna este o idee bună să dublați cantitățile și să congelați o parte din el pentru altădată.
- Dacă faceți lasagna cu foi uscate, sosul bolognese trebuie să fie mai fluid, pentru a avea suficient lichid care să înmoaie foile în cuptor.
- Dacă faceți lasagna cu foi proaspete, puteți fierbe sosul până scade ceva mai mult.
- Alegeți o tavă suficient de înaltă, ideal de 8 cm, în care să aveți loc să asamblați cele 5 straturi de foi cu sosuri între ele.
- Orientați-vă de la început cum încap foile de lasagna în tavă. Dacă e nevoie să tăiați câteva foi ca să se așeze mai bine, puneți-le la hidratat în apă rece pentru 10 minute. Sunt foarte casante și în acest fel se vor tăia fără să se rupă necontrolat.
- Lasagna italiană fierbe ca un vulcan. Ca să fiți siguri că sosul nu se scurge în cuptor și ajunge să fumege, așezați tava cu lasagna într-o tavă mai mare.
- Timpul de odihnă după ce scoateți lasagna bolognese din cuptor e foarte important, nu doar pentru a obține porții frumoase, ci și pentru a lăsa timp sosurilor să se liniștească și aromelor să se așeze.
Întrebări frecvente
Înlocuiți vinul cu supă sau chiar apă.
Timpul îndelungat de fierbere dezvoltă aromele și face sosul mai bogat.
Da, dar verificați dacă pe ambalaj este specificat acest lucru.
Adăugați laptele treptat și amestecați constant.
Amestecul de porc și vită este ideal pentru o aromă echilibrată.
Da, dar aveți nevoie de o cantitate mai mare, iar roșiile proaspete trebuie blanșate și decojite.
Datorită ingredientelor bogate în grăsimi și carbohidrați (carne, unt, brânzeturi, făină, paste) lasagna este o mâncare cu multe calorii. O porție de lasagna are în jur de 760 kcal.
Alte rețete cu carne tocată
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
Ingrediente
sos Bolognese
- 500 g carne tocată ( amestec porc și vită)
- 1 ceapă mare
- 1 morcovi mare
- 1 felie de țelină
- 2 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 150 ml vin alb, sec
- 400 ml roșii pasate sau suc de roșii gros (1 conservă)
- ~1 litru supă de vită (ținută la cald)
- 1 linguriță oregano
- sare și piper după gust
- 100 ml lapte (opțional, dacă sosul e prea acid)
sos Bechamel
- 500 ml lapte
- 50 g unt (82% grăsime)
- 50 g făină albă
- ½ linguriță nucșoară rasă
- sare și piper (de preferat alb) (după gust)
în plus
- ~250 g foi lasagna (aprox. 15 foi)
- 100 g parmezan (ras)
- 30 g mozzarella (maturată sau fresca)
- ~20 g unt moale (pentru uns tava)
Instrucțiuni de preparare
sos Bolognese - se poate face cu o zi înainte
- Încingeți uleiul într-o tigaie mare și căliți ceapa tocată pentru 5 minute, apoi adăugați morcovul, țelina și usturoiul și căliți încă 7-8 minute, până când legumele se înmoaie.
- Adăugați carnea tocată, asezonați cu sare și piper, și gătiți până ce carnea își schimbă culoarea.
- Turnați vinul alb, lăsați-l să fiarbă câteva minute, apoi adăugați roșiile, oregano și jumătate din supă.
- Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 2 ore, acoperit, adăugând treptat restul de supă când lichidul scade. Dacă sosul vi se pare prea acid din cauza roșiilor, adăugați spre final puțin lapte.
sos Bechamel
- Topiți untul într-o cratiță încăpătoare.
- Adăugați făina "în ploaie" și amestecați bine cu un tel de mână timp de 2-3 minute.
- Păstrați focul la mic și turnați treptat laptele fierbinte, amestecând continuu până când sosul devine fin și fără cocoloașe.
- Fierberea sosului ar trebui să dureze maxim 5 minute. La final, potriviți gustul de sare, piper și nucșoară rasă.
asamblare și coacere - tavă 30x20 cm
- Ungeți tava cu unt moale și puneți un strat subțire de sos Bechamel pe fundul acesteia.
- Așezați un strat de foi de lasagna, apoi un strat de sos Bechamel, sos Bolognese și presărați parmezan. Repetați procesul până ajungeți la 5 straturi.
- Ultimul strat va fi de foi acoperite cu sos Bechamel și eventual puțin sos Bolognese rămas.
- Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți la 180°C timp de 30 de minute.
- Îndepărtați folia, adăugați restul de parmezan și mozzarella și coaceți încă 5-10 minute până se rumenește frumos.
Servire
- Lăsați lasagna să se odihnească în tavă timp de 30 minute înainte să o tăiați, apoi o serviți caldă.
Bine de știut:
- Carnea tocată și legumele fierb repede, dar sosul bolognese este cu atât mai gustos, cu cât fierbe mai mult timp la foc mic. Fierberea ar trebui să dureze minim 2 ore și jumătate, de aceea e mai bine să îl faceți cu o zi înainte, decât să grăbiți procesul.
- Pentru că sosul bolognese nu este deloc o rețetă rapidă, întotdeauna este o idee bună să dublați cantitățile și să congelați o parte din el pentru altădată.
- Dacă faceți lasagna cu foi uscate, sosul bolognese trebuie să fie mai fluid, pentru a avea suficient lichid care să înmoaie foile în cuptor.
- Dacă faceți lasagna cu foi proaspete, puteți fierbe sosul până scade ceva mai mult.
- Alegeți o tavă suficient de înaltă, ideal de 8 cm, în care să aveți loc să asamblați cele 5 straturi de foi cu sosuri între ele.
- Orientați-vă de la început cum încap foile de lasagna în tavă. Dacă e nevoie să tăiați câteva foi ca să se așeze mai bine, puneți-le la hidratat în apă rece pentru 10 minute. Sunt foarte casante și în acest fel se vor tăia fără să se rupă necontrolat.
- Lasagna italiană fierbe ca un vulcan. Ca să fiți siguri că sosul nu se scurge în cuptor și ajunge să fumege, așezați tava cu lasagna într-o tavă mai mare.
- Timpul de odihnă după ce scoateți lasagna bolognese din cuptor e foarte important, nu doar pentru a obține porții frumoase, ci și pentru a lăsa timp sosurilor să se liniștească și aromelor să se așeze.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu