• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Scrumbie de Dunăre la grătar

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 ian. 2020 · Publicată: 13 apr. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
148 shares
Mergi la rețetă

Scrumbie de Dunăre la grătar

Scrumbia de Dunare este cel mai gustos peste de autohton. Asta dupa parerea mea de mare amatoare de peste, nascuta si traita mereu pe malul garlei. Nu stiu pe nimeni care sa o fi gustat si care sa nu se linga pe degete si la propriu si la figurat 🙂 In plus, este oarecum o raritate, un peste pentru cunoscatori. Asta pentru ca de fapt scrumbia de Dunare traieste...in mare. Ea urca pe Dunare ca sa-si depuna icrele o singura data, cand apele se incazesc suficient si ajung pe la 7-8 grade. Asta se intampla de obicei cam prin luna martie si tot procesul dureaza aproximativ o luna. In mai, scrumbia se intoarce la casa ei, in mare si gata, nu mai avem parte de ea in stare proaspata decat in primavara urmatoare. De aceea scrumbia de Dunare nu se prea gaseste in pescariile din alte zone, ci mai mult in zonele de la Dunare si nici acolo peste tot.

Noi, galatenii, suntem norocosi ca suntem aproape de varsarea Dunarii in mare si avem totusi parte de scrumbii in fiecare primavara. Ba avem chiar si un Festival al Scrumbiei care de obicei coincide cu sarbatoarea Floriilor, cand e dezlegare la peste. Sa vezi atunci miros de scrumbie in tot orasul, caci nu e familie care sa nu faca o scrumbie la gratar de Florii, plus cele de la festival care se vand pe strada! De asemenea, orice familie de oameni gospodari si iubitori de peste, cumpara in perioada asta cateva kilograme de scrumbii in plus, pe care le pastreaza la congelator pentru mai tarziu. De Bunavestire, cand a fost dezlegare la peste, 1 kg de scrumbie costa intre 25-30 Ron. Acum s-au ieftinit pana pe la 19-20 Ron si conform obiceiului, odata cu apropierea Floriilor se vor scumpi din nou. Dar nu va uitati la pret, o scrumbie e un deliciu de sezon si face toti banii!

Scrumbie de Dunăre la grătar

Mod de preparare scrumbie de Dunăre la grătar

Scrumbia e un peste gras, poate cel mai gras peste din Dunare la marimea lui. Si foarte gustos. De aceea nu are nevoie de ulei suplimentar la gatit si nici de prea multe condimente. Sarea, piperul si un pic de cimbru il vor condimenta suficient. In general se socoteste ca portie o scrumbie pentru fiecare persoana. Doar daca aveti mari gurmanzi la masa si daca ati cumparat scrumbii foarte mici, cred ca poate manca cineva portie dubla. Scrumbiile merg de minune langa o mamaliguta , stropite cu suc de lamaie (sau otet) si musai cu mujdei de usturoi. Mult mujdei! Cu cat mai mult, cu atat mai bine 😉

Ca orice peste, scrumbia se poate face si la cuptor si iese foarte buna. Dupa ce o spalati, o crestati si o condimentati, o puteti aseza pur si simplu intreaga in tava avand grija sa o intoarceti pe ambele parti, sau o puteti infasura in folie de aluminiu sau pergament. Cu cateva minute inainte sa o serviti, desfaceti pergamentul si o mai dati putin la cuptor sa se rumeneasca.

Eu prefer insa scrumbia facuta la gratar. Fiind un peste gras, imi place sa fie bine patrunsa si facand-o la gratar mare parte din grasime se scurge, pe cand daca o fac la cuptor se cam coace in suc propriu si apoi e vai de fierea mea. In plus, jarul ii da o aroma inegalabila. Daca locuiti la bloc, ca si mine si nu puteti face gratar afara, la foc de lemne, nu va descurajati. Scrumbia iese foarte bine si daca o faceti la gratarul aragazului, adica folosind arzatorul ala din "tavanul" cuptorului. Doar sa aveti grija sa puneti o tava sub gratar in care sa se scurga grasimea. Puneti si o folie de aluminiu in tava, in felul asta veti avea mai putin de frecat si curatat la final 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Scrumbie de Dunăre la grătar

Scrumbie de Dunăre la grătar

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • cate o scrumbie pentru fiecare persoana
  • cimbru uscat
  • sare
  • piper

pentru decor

  • ceapa verde tocata foarte fin
  • felii subtiri de lamaie
  • ardei iute

in plus

  • mujdei de usturoi
  • mamaliguta

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se curata scrumbiile de solzi si de intestine (asta daca nu le cereti de la pescarie gata curatate).
  • Se spala bine la interior si la exterior cu apa rece, apoi se ususca cu un prosop de hartie.
  • Se cresteaza fiecare scrumbie oblic la intervale de aprox. 2 cm, apoi se condimeneteaza cu sare, piper si cimbru uscat.
  • Se aseaza scrumbiile una langa alta pe gratarul incins si se lasa pe foc pana se rumenesc frumos, apoi se intorc cu grija sa se rumeneasca si pe partea cealalta.
  • Scrumbiile se rumenesc destul de repede, functie de marimea lor dureaza maxim 10-15 minute pe fiecare parte, deci stati cu ochii pe ele.
  • Decorati cu o ceapa verde tocata marunt si felii de lamaie.
  • Se servesc imediat, calde, cu mamaliguta si mujdei de usturoi.

Bine de știut:

Optional puteti face o saramura din apa clocotita, sare, boabe de piper, cimbru si foi de dafin pe care sa o turnati peste scrumbii imediat ce le luati de pe foc. Vor fi mai putin uscate si mai gustoase.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dragilor, sper ca v-am convins sa incercati scrumbia de Dunare. E un peste unic si foarte special. Pestele din pozele de azi l-am savurat de Bunavestire. Dar abia astept Floriile sa mai punem o tura de scrumbii pe gratar!  🙂

Scrumbie de Dunăre la grătar

Poftă bună la scrumbia de Dunăre la grătar!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
148 shares

Comentarii

  1. Ecaterina Iancu a zis

    aprilie 29, 2017 at 9:58 am

    Buna ziua
    imi plac f. mult scrumbiile!
    am cumparat 2 buc, arata bine pe dinafara dar au urchile maronii, inchise deci la culoare. Vanzaroarea mi-a zis ca asa este normal. Eu nu cred, deci mi-e teama sa le prpar/ consum.
    Va rog comunicati-mi care este adevarul.

    Va multumesc

    o zi agreabila,

    Ecaterina Iancu

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 29, 2017 at 10:33 am

      Buna ziua
      Pestele proaspat are carnea ferma, putin elastica, nu se desprinde usor de pe oase. Ochii sa nu fie uscati. Urechile la fel, indiferent de culoare, sa fie usor umede, cu aspect de carne proaspata, nu uscate.
      In general scrumbiile nu prea au timp sa se invecheasca in vitrina, iar pe cele care nu mai sunt foarte proaspete, din cate stiu eu comercintii prefera sa le congeleze si sa le vanda mai tarziu congelate.

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    aprilie 15, 2016 at 12:55 pm

    Festival? Despre ce vorbesti tu aici? 🙂
    Deja visez si imi imaginez ce fain miroase la festival :)))
    Mi-e foameeee!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 15, 2016 at 1:01 pm

      Pai vino la Galati de Florii si sa vezi parfum in tot orasul, de-ai sa pleci cu el acasa, imbibat in haine :))

      Răspunde
  3. Kostas a zis

    aprilie 14, 2016 at 6:02 pm

    Am citit reteta.Macar cu atat sa ma aleg.Locuiesc in Hunedoara de unde scrumbie?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 14, 2016 at 8:20 pm

      🙁

      Răspunde
  4. Gheorghe Miscu a zis

    aprilie 14, 2016 at 9:46 am

    mi-ai facut pofta! vreau si eu!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 14, 2016 at 9:59 am

      E in plin sezon, sper sa o gasesti prin pescarii si sa iti faci pofta:)

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.