• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Șalău cu maioneză, o delicatesă ca pe vremuri

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 7 dec. 2024 · Publicată: 28 mart. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 3 comentarii
176 shares
Mergi la rețetă

Pentru că se apropie sărbătoarea Floriilor, când în mod tradițional se mănâncă pește, m-am gândit să vă aduc o rețetă simplă și bună: file de șalău cu maioneză.

Rețeta asta o știu, cred, toate gospodinele din zona Galaţiului, căci șalăul cu maioneză era nelipsit de la mesele festive, așa cum de altfel era și știuca umplută, cea despre care am amintit în treacăt la rețeta de găluște în sos de smântână .

Şalău cu maioneză

Nu-ți trebuie pentru rețeta asta decât un file de șalău, care se găseşte la orice pescărie, maioneză desigur, făcută în casă și câteva capere pentru decor. Se poate și fără ele, dar eu am văzut ideea asta la Carmen de la Garda Culinară , mi-a plăcut mult și am "împrumutat-o" pe perioadă nedeterminată 😀 Într-adevăr, peștele, și mai ales maioneza, se potrivesc foarte bine cu gustul acrișor al caperelor.

Dacă indiferent de motive, nu vă place sau nu puteți consuma maioneza clasică, vă propun să o înlocuiți cu o maioneză dietetică pe bază de iaurt, fără ulei și fără ouă crude. Găsiți rețeta video pentru această maioneză cu un click pe fotografia de mai jos.

Mod de preparare șalău cu maioneză

De obicei rețeta de șalău cu maioneză se face cu peștele fiert în supă (stock) de legume sau în apă în care se adaugă puțin oțet și mirodenii gen: boabe de piper, coriandru, frunze de dafin, etc. E o metodă foarte bună și puțin mai rapidă decât cea pe care v-o propun eu astăzi.

Pentru că șalăul este un pește alb, slab și poate fi destul de fad, eu prefer să îl condimentez bine, să îi pun puțin vin alb și să îl bag la cuptor înainte de a-l amesteca cu maioneza și de a monta platoul. În felul acesta toată savoarea rămâne în fibra cărnii și nu în apa în care a fiert peștele. Dacă se și rumenește puțin, cu atât mai bine, va fi și mai gustos! E drept că la cuptor durează ceva mai mult, să zicem cam 20-25 de minute față de 8-10 minute cât ar dura la fiert, dar merită cu prisosință să aşteptăm cele câteva minute în plus pentru a obţine un gust mult mai bun.

Şalău cu maioneză

Şi tot în mod obișnuit, carnea fiartă, întreagă, se așează pe un platou și se acoperă cu maioneza. Eu nu procedez așa pentru că nu îmi place stratul ăla gros de maioneză. Prefer să mărunțesc peștele, fiind astfel mai ușor de servit și în plus, am ocazia să îl mai cercetez încă o dată să nu fi scăpat vreun os. Apoi îl amestec cam cu ⅔ din cantitatea de maioneză și decorez cu restul.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Şalău cu maioneză

Şalău cu maioneză

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • aprox 500 g file de șalău (se poate înlocui cu alt pește alb, slab)
  • 20 ml de ulei
  • 50 ml vin alb
  • cimbru uscat
  • sare și piper după gust

maioneza

  • 1 gălbenuș crud
  • 1 gălbenuș fiert
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • sare și piper (de preferat piper alb după gust)
  • opțional - 1 cățel de usturoi
  • opțional - 1 lingura de muștar

pentru decor

  • câteva capere marinate

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu puţin ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Ungeţi fileul de şalău cu foarte puţin ulei, condimentaţi şi aşezaţi-l în tavă. Turnaţi vinul, apoi daţi tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute sau până când peştele este gătit şi uşor rumenit.
  • Lăsaţi peştele să se răcească cât timp vă ocupaţi de maioneză.
  • Mixaţi cele două gălbenuşuri adaugând uleiul puţin câte puţin.
  • Puneţi pe rând cele 2 linguri de suc de lămâie şi potriviţi gustul de sare şi piper.
  • Dacă doriţi o maioneză mai moale, mai relaxată, puteţi adăuga spre final, în timp ce mixaţi, 1-2 linguri de apă foarte rece.
  • Mărunţiţi peştele şi amestecaţi-l cu ⅔ din cantitatea de maioneză.
  • Aşezaţi peştele pe un platou şi decoraţi cu restul de maioneză şi capere marinate.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

In fotografia de mai jos vedeți un fruct care poate părea o portocală sau o mandarină. De fapt este o lămâie Meyer. Lămâile Meyer sunt o încrucișare între lămâile normale, cele pe care le cunoaştem cu toţii și portocale. Dacă le găsiți în magazine, nu le ocoliți! Sunt mai aromate și mai puțin acide decât lămâile clasice. Merg foarte bine cu un peşte mai slab, cum e şalăul, dar şi în salate 😉

Şalău cu maioneză

Dragii mei, vă doresc poftă bună la șalău cu maioneză! Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
176 shares

Comentarii

  1. brinza costica a zis

    octombrie 26, 2022 at 7:21 am

    Am incercat si eu "Salau cu maioneza " dar mi s-a parut extrem de grea maioneza la stomac . Eu am fiert cartofi taiati potrivit de mari , morcovi ,putin ardei gras putina telina cubulete , sare si putin vin alb demisec ( foarte putin cit sa dea o tenta un gust de vin
    Dupa ce s-au fiert legumele, le-am scos pe un platou acoperit apoi in zeama in care au fiert legumele am pus salaul portionat in functie de marimea lui dupa ce am eliminat capul .Dupa ce a fiert salaul , l-am montat pe un platou in care am lasat si putina zeama in care a fiert pestele ,
    Am facut si o maioneza putin mai acrisoara si putin sarata cu care am acoperit pestele , l-am ornat si apoi l-am pus pe masa si a fost servit .Este foarte gustos si nu este gretos la stomac.
    Puterti incerca si dvs si nu ve-ti fi dezamagiti sau dezamagite.
    Va doresc POFTA BUNA
    cOSTICA

    Răspunde
  2. Lubița a zis

    martie 30, 2018 at 7:38 am

    O rețetă super delicioasă,eu fiind din Galați am făcut-o încă din 2011 dar cu peștele fiert,acum mi-ai dat o idee cu peștele la cuptor,mulțumesc și sărbători frumoase!❤

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 30, 2018 at 9:14 am

      Da, galatencele cu siguranta stiu foarte bine reteta asta. Cu pestele facut la cuptor si bine condimentat e mai gustoasa, ai sa vezi! 🙂
      Sarbatori cu liniste si bucurie, draga Lubita!

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.