• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Bulz de pește - pe cât de simplu, pe atât de gustos

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 27 oct. 2024 · Publicată: 7 sept. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
326 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de bulz de pește, o mâncare savuroasă. Ce pește se folosește la bulz și cum se prepară. Cum se face mămăliga pentru bulz. Cum se frige bulzul pe grătar.

Bulzul, căruia i se mai mai spune și boț sau urs, este o mâncare inventată ad-hoc de către păstorii români. Constă de fapt într-o mămăligă bine fiartă, din care se rup bucăți zdravene. În fiecare bucată se face o adâncitură în care ciobanii pun brânză grasă de oaie sau urdă. Se adună marginile bucății de mămăligă într-un cocoloș cu brânza înăuntru. Acest cocoloș ajunge în cele din urmă să fie fript pe grătar sau în cuptor.

Bulz de peste

Ei bine, pornind de la acest bulz păstoresc, simplu și suficient de consistent pentru a potoli foamea ciobanilor din vârful muntelui, lucrurile au evoluat încet, încet. Eu una aș spune că s-au complicat inutil de mult. Pe lângă brânza de oaie, în cocoloșul de mămăligă au început să apară și carnea de porc, șunculița și cârnații, iar lângă el și-au găsit culcuș și ouăle ochiuri. Așa a apărut ceea ce știm cu toții acum că se numește bulz ardelenesc. Deh, ce să facem, când vine vorba de colesterol în exces, ne-am obișnuit ca întotdeauna să arătăm cu degetul spre Ardeal 😀

Ei, și dacă tot e valabilă vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceie" și dacă ardelenii și-au făcut bulzul lor, aflați că au și pescarii rețeta lor de bulz, infinit mai dietetică și adaptată la ce se găsește prin ograda unui locuitor de pe malul apei. În loc de brânză, pescarul umple cocoloșul de mămăligă cu bucăți de pește. De preferat un pește gustos, gras și cu carne roșie, cum se folosește, de altfel, și la plăcinta cu pește sau la zacusca de pește.

Oricât mi-am propus să încep să gătesc și alte tipuri de pești - vezi aici o încercare extrem de reușită cu biban de mare - fac ce fac și odată ajunsă în fața galantarului de la pescărie, mă inamorez tot de câte un crap rozaliu și dolofan. Așa a fost și de data asta. Cu niciun chip nu mi-am putut imagina alt pește cuibărit în cocoloașele de mămăligă, decât crapul!

Cred că personalul de la pescăria mea preferată deja mă cunoaște! Cum mă văd de departe, împingând căruțul printre rafturi, se și apucă să-mi fileteze un crap 😀

bulz de peste la gratar

Mod de preparare bulz de pește

Bulzul de pește e o mâncare fabuloasă în simplitatea ei. Are doar câteva ingrediente banale, dar ce gustoasă e și ce sățioasă!

Începem prin "a pune de mămăligă" cum se zice pe la noi. Dacă aveți dificultăți la pasul acesta, avem aici cel mai explicit articol despre cum se face mămăliga. Odată mămăliga făcută și răsturnată, o lăsăm să se răcească puțin, altfel, fierbinte fiind, n-o vom putea modela în cocoloașe.

  • mamaliga pentru bulz de peste
  • cum se face bulz de peste

Între timp, nu stăm degeaba, ci ne ocupăm de pește. Pentru că nimic nu e perfect pe lume, nici crapul nu este. Crapul e un pește care ține morțiș să ne învețe lecția răbdării în bucătărie. Are multe oase! Și mari, și mici, de toate felurile! Chiar dacă îl cumpărați filetat, trebuie să știți că veți găsi destule oase ascunse în fibra cărnii, iar acestea vor trebui înlăturate cu penseta.

Ca să facem lucrurile mai ușoare, fierbem peștele 3-4 minute în apă cu mirodenii: frunze de dafin, cimbru, boabe de piper și firește, sare. Îl scoatem din supă, îl lăsăm să se răcească puțin și îl luăm la pigulit și la mărunțit până nu-i mai rămâne nici un oscior ascuns.

Între timp, încingem puțin ulei într-o tigaie și călim o ceapă și vreo 3-4 căței de usturoi împreună cu o linguriță de boia de ardei dulce, iute sau afumată după gustul fiecăruia. Eu am pus afumată. Peste ceapă punem peștele mărunțit și un pic de vin alb. Lăsăm aromele să se împrietenească.

  • Bulz de peste
  • Bulz de peste

Mămăligă avem, pește gustos avem, nu ne rămâne decât să ne umezim palmele și să formăm cocoloașele de mămăligă cu câte o scobitură în care să încapă o lingură zdravănă de pește mărunțit.

După ce le terminăm de format pe toate, încingem...fiecare ce are: grătar cu lemne, grill, tigaie, cuptor. Dacă aveți un grătar cu lemne, înfășurați fiecare cocoloș în folie de aluminiu și așa le puneți pe grătar întorcându-le și pe-o parte și pe alta ca să se încălzească uniform.

Dacă sunteți blocatari, vă descurcați cum puteți. Important e ca bulzul să fie cald când îl serviți. Dacă reușiți să îl și rumeniți, cu atât mai minunat!

Bulz de peste

Cu brânză nu prea merge, dar dacă vă place, înainte de servire, prelingeți peste bulz câte o dâră de smântână. În smântână puteți pune un cățel de usturoi pisat și un pic de mărar. Eu nu am pus, dar data viitoare o să pun neapărat.

Să nu uit să vă spun: merge de minune un pahar de vin după ospățul ăsta! Să vă fie de bine! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bulz de peste

Bulz de pește

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g file de crap (poate fi și somn, știucă, sau un amestec de mai mulți pești)
  • condimente: frunze de dafin, boabe de piper, cimbru, sare, după gust
  • 1 ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml vin alb
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță boia dulce, iute sau afumată

pentru mămăligă

  • 350 g mălai
  • 1 litru de apă
  • 1 linguriță rasă de sare (sau după gust)

pentru servit

  • 200 ml smântână (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Faceți o mămăligă din 1 litru de apă și 350 g mălai.
  • Răsturnați mămăliga și lăsați-o să se răcorească ca să puteți forma bulzul cu palmele fără să vă ardeți.
  • Puneți la fiert aprox. 1,5 litri de apă în care ați pus sare, boabe de piper, o frunză de dafin, cimbru uscat.
  • Când apa începe să fiarbă, puneți fileul de pește întreg și lăsați-l doar 3-4 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați să se răcească.
  • Cercetați bine peștele, mărunțiți carnea cu degetele și îndepărtați toate oasele folosind o pensetă de bucătărie.
  • Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins. Adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul trecut prin presă și o linguriță de boia de ardei. Amestecați continuu să nu se ardă ceapa.
  • După ce ceapa s-a înmuiat, adăugați peștele și vinul și lăsați-le împreună pe foc până când vinul se evaporă iar peștele este gătit.
  • Cu palmele umezite formați cocoloașe de mămăligă în care puneți câte o lingură din amestecul de pește și ceapă.
  • Puneți cocoloașele pe grătar sau pe un grill de teflon, întorcându-le pe ambele părți ca să se încălzească uniform. Dacă folosiți un grătar cu lemne, înfășurați cocoloașele în folie de aluminiu.
  • Serviți bulzul cât e cald, eventual câte o lingurită de smântână deasupra.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Bulz de peste

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
326 shares

Comentarii

  1. VIO a zis

    septembrie 07, 2019 at 8:16 pm

    Eh, doamnă dragă...da, m-ați dat pe spate! Nota 10 e mică, rețeta e fantastică și trebuie încercată. Nu în ultimul rând, dar sincer, plecăciuni și mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 07, 2019 at 8:23 pm

      Mă bucur că rețeta mea v-a stârnit interesul (mă bucur e puțin spus, în sinea mea jubilez, de-a dreptul 😀 )
      N-am nicio emoție. O să vă placă sigur! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.