Un tort cu cremă de şerbet şi arome de vară. Asta pentru că pe mine şerbetul mă duce cu gândul la zile însorite petrecute la mănăstirile din Nordul Moldovei şi la şerbet delicios şi aromat făcut de mâinile harnice ale măicuţelor. În fiecare an ne întoarcem din vacanţă încărcaţi cu bunătăţi dulci: siropuri, dulceţuri, miere de albine şi şerbeturi pe care le cumpărăm de la mănăstiri. Cel puţin şerbet mai bun nu am găsit nicăieri în altă parte decât la măicuţele de la Agapia. E atât de fin şi de aromat!
Cu ultimul borcan de şerbet de zmeură din dulap am făcut un tort pe cât de frumos pe atât de bun. De fapt, tortul ăsta este o adaptare/reinterpretare (nu sunt sigură care este cuvântul corect) a unei reţete de prăjitură cu şerbet pe care am moştenit-o de la soacra mea.
Am încercat să nu îi aduc modificări, ci doar să adaptez cantităţile pentru o formă de tort de 18 cm și să fac un sirop pentru blaturi. În rest, de dragul amintirilor dulci pe care soţul meu le are cu privire la prăjitura asta, am respectat tehnica de lucru din reţetă, deşi eu aş fi procedat puţin altfel cu bezeaua de deasupra.
Cum se face tortul cu cremă de şerbet
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blaturile - forma de tort de 18 cm
- 200 g unt la temperatura camerei
- 250 g zahăr tos
- 6 ouă întregi
- 250 g făină
- 100 g miez de nucă macinat
- coaja de la 1 lămâie
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
bezea
- 2 albușuri
- 50 g zahăr pudră
- câteva nuci tocate grosier
sirop
- 200 ml de apă
- 100 g zahăr
- sucul și coaja de la 1 lămâie
crema
- 100 g unt
- 380 g şerbet
- 150 g nuci date prin maşină
- sucul de la o lămâie
Instrucțiuni de preparare
blaturile
- Se freacă untul cu zahărul pană obținem o spumă. Se incorporează pe rând gălbenușurile, apoi se adaugă făina cernuta și amestecată cu bicarbonatul, miezul de nucă și coaja de lămâie.
- Separat se bat spumă albușurile rămase, apoi se încorporează amestecând ușor cu o spatulă în compoziția de mai sus.
- Distribuiți compoziția egal în 3 tăvi de 18 cm. Dacă nu aveți 3 tăvi identice, atunci va trebui să coaceți blaturile pe rând.
- Pe unul dintre blaturi puneți bezeaua făcută din cele 2 albușuri bătute spumă cu 50 g de zahăr pudră. Presărați cu nuci tocate grosier.
- Coaceți blaturile in cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15 minute sau pană trec testul cu scobitoarea. Lăsați blaturile să se răcească complet înainte de însiropare.
siropul
- Se pune la fiert apa împreună cu zahărul și se lasă pe foc până când începe să se lege siropul. După ce se răcește, se adaugă sucul și coaja de lămâie.
crema
- Se mixează șerbetul, cu untul, nucile și sucul de lămâie până când obținem o cremă omogenă.
asamblarea tortului
- Se așează primul blat pe un platou, se însiropează ușor (nu exagerați, deja blatul e puțin umed de la unt!) și peste el se pune o jumătate din cantitatea de cremă. Folosiți un poș, dacă aveți, se va vedea mai frumos la final.
- Se procedează la fel și cu al doilea blat și restul de crema.
- Ultimul blat de sus va fi cel cu bezea. Încercați să îl însiropați și pe acesta ținându-l puțin răsturnat pe o palmă.
- Rețeta veche a mamei-soacre spune sa așezăm o greutate peste ultimul blat, cel cu bezeaua. Eu așa am procedat, dar cred că la fel de bine puteți presa mai hotărât cu palmele pentru ca blaturile să facă priza cu crema de șerbet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Se îmbină multe arome şi texturi în acest tort: zmeură, lămâie, nucă, unt. E interesant şi deosebit faţă de alte torturi şi alte creme pe care le-am mai încercat până acum. Sper să îl faceţi şi voi şi să reveniţi cu impresii să îmi spuneţi cum v-a plăcut.
Claudia a zis
mmmm... ce interesant 🙂 Si ce culoare la crema aia... yam, yam 🙂
Iuliana a zis
E foarte bun. Eu mereu cumpar serbet de la maicute si il folosesc la creme pentru prajituri dar uite ca nu ma gandisem sa fac si tort cu serbet pana acum.