• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii și usturoi - Aroma verii în farfurie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 sept. 2024 · Publicată: 2 dec. 2013 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
211 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 5 minute

Tocăniță de ardei copți cu sos de roșii și usturoi, iată un deliciu simplu și plin de savoare, perfect pentru a fi servit cu mămăliguță caldă sau cu pâine proaspătă. Această rețetă aduce un omagiu ardeilor copți, combinați cu un sos bogat și aromat de roșii și usturoi, pentru o experiență culinară de neuitat.

tocanita de ardei copti servita cu mamaliga in farfurie alba

Acest fel de mâncare este ideal pentru zilele de toamnă când ardeii kapia sunt în sezon și se găsesc din abundență.

Iar iarna, tocănița de ardei copți este o modalitate excelentă de a valorifica ardeii copți la air fryer și păstrați în congelator, bucurându-ne astfel gustul lor intens și dulce. Se prepară rapid și este o mâncare sănătoasă și reconfortantă, perfectă pentru prânz sau cină.

Tocănița de ardei copți e bună și caldă, e bună și rece, dar ce-mi mai place la această mâncare atât de simplă e faptul că se poate mânca și cu mămăliguță caldă sau rece, dar și cu pâine. Important e să întingi cu ceva în sosul acela dulce-acrișor și atât de gustos.

tocanita de ardei copti
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Mod de preparare tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu ardei copți
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Din ingredientele de mai jos rezultă 4 porții delicioase de tocăniță de ardei copți:

  • 350 g ardei copți (aproximativ 5 ardei kapia) - ardeii copți aduc acea dulceață specifică și un gust ușor afumat.
  • 1 ceapă - adaugă savoare și consistență sosului.
  • 3 linguri ulei - pentru călit ceapa și usturoiul.
  • 200 ml roșii pasate - baza sosului nostru delicios.
  • 10 g făină (1 lingură) - pentru a îngroșa sosul.
  • 3 căței de usturoi - pentru un gust intens și aromat.
  • Sare, piper, cimbru uscat - după gust, pentru a aduce la viață toate aromele.
  • Pătrunjel proaspăt pentru servit - pentru prospețime și culoare.

Mod de preparare tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii

  1. Prepararea ardeilor: Dacă nu aveți ardei deja copți, coaceți ardeii, curățați-i de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele. Dacă folosiți ardei congelați, lăsați-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă.
  2. Călirea legumelor: Tocați mărunt ceapa și un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, puneți uleiul la încins, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocat. Amestecați și lăsați ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presărați un praf de sare și adăugați în tigaie 100 ml de apă. Puneți capacul și lăsați ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
  3. Prepararea sosului: Adăugați roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Puneți capacul și lăsați legumele să fiarbă cam 10 minute.
  4. Adăugarea ardeilor copți: Puneți în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, adăugați sucul lăsat de ardeii copți și, la nevoie, completați cu puțină apă.
  5. Îngroșarea sosului: Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie. Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  6. Finalizarea preparatului: Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjel proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Ardei: Dacă nu aveți ardei kapia , puteți folosi și ardei gras roșu, galben sau verde.
  • Roșii pasate: În loc de roșii pasate, puteți folosi roșii proaspete sau chiar conserve de roșii.
  • Făină: Puteți înlocui făina cu amidon de porumb pentru a îngroșa sosul sau puteți renunța la ea dacă doriți un sos mai fluid.

Cum se servește

Serviți tocănița de ardei copți cu mămăliguță caldă și presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt înainte de servire. Este perfectă alături de o salată verde, castraveți acriți la soare (covăsiți) sau cu pâine proaspătă.

Cum se păstrează

Tocănița de ardei copți se păstrează bine la frigider, într-un recipient închis ermetic, timp de 2-3 zile. Se poate congela pentru până la 2 luni. Pentru a reîncălzi, folosiți aragazul la foc mic sau cuptorul cu microunde.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Coaceți ardeii pe flacără deschisă sau în cuptor pentru un gust autentic afumat.
  • Nu uitați să păstrați zeama ardeilor copți, aceasta adaugă multă savoare sosului.
  • Adăugați usturoiul tocat la final pentru a păstra aroma intensă.

Întrebări frecvente

Cum pot face rețeta mai picantă?

Adăugați un ardei iute tocat sau fulgi de chili în sos.

Se poate face fără făină?

Da, puteți să omiteți făina sau să folosiți amidon de porumb.

tocanita de ardei copti

Alte rețete cu ardei copți

Dacă și vouă vă plac ardeii copți la fel de mult ca și mie, atunci cu siguranță vă vor prinde bine încă câteva idei de rețete pe care să le încercați vara aceasta:

  • Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
    Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
  • Salată de ardei copți cu bulgur și mentă
    Salată de ardei copți cu bulgur și mentă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Tocăniță de cartofi cu ardei copți
    Tocăniță de cartofi cu ardei copți

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tocanita de ardei copti

Tocaniţă de ardei copţicu sos de roșii și usturiu - reteta delicioasă de vară

Rețeta tradițională de tocăniță de ardei copţi cu roșii și usturoi. O mâncare de post savuroasă, mai ales alături de o mămăliguță fierbinte.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 350 g ardei copți ((aprox. 5 ardei kapia))
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • 200 ml roșii pasate
  • 10 g făină ((1 lingură))
  • 3 cătei de usturoi
  • sare, piper, cimbru uscat - după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Prepararea ardeilor: Dacă nu aveți ardei deja copți, coaceți ardeii, curățați-i de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele. Dacă folosiți ardei congelați, lăsați-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă.
  • Călirea legumelor: Tocați mărunt ceapa și un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, puneți uleiul la încins, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocat. Amestecați și lăsați ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presărați un praf de sare și adăugați în tigaie 100 ml de apă. Puneți capacul și lăsați ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
  • Prepararea sosului: Adăugați roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Puneți capacul și lăsați legumele să fiarbă cam 10 minute.
  • Adăugarea ardeilor copți: Puneți în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, adăugați sucul lăsat de ardeii copți și, la nevoie, completați cu puțină apă.
  • Îngroșarea sosului: Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie. Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  • Finalizarea preparatului: Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjel proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele.

Bine de știut:

  • Coaceți ardeii pe flacără deschisă sau în cuptor pentru un gust autentic afumat.
  • Nu uitați să păstrați zeama ardeilor copți, aceasta adaugă multă savoare sosului.
  • Adăugați usturoiul tocat la final pentru a păstra aroma intensă.
Nutrition Facts
Tocaniţă de ardei copţicu sos de roșii și usturiu - reteta delicioasă de vară
Amount per Serving
Calorii
70
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
14
g
5
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
211 shares

Comentarii

  1. VICTOR PASCUT a zis

    august 08, 2025 at 8:28 am

    5 stars
    Multumesc frumos pentru retetele saptamanii si mai ales pentru ca sunt in concordanta cu postul Sfintei Marii. Esti o comoara la e-mailul omului.Dumnezeu sa te binecuvinteze sa ne mai bucur cu talentul tau de inginer ordonat de om de suflet calcult , cu talentul tau de intelectual in expunerile pe care cu generozitate ni le impartasesti.Sti tie Dumnezeu naravul si sanatatea-om bun [ce esti].
    Victor.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 08, 2025 at 3:24 pm

      Ce mesaj frumos! Apreciez foarte mult că mi-ați scris și vă mulțumesc din tot sufletul meu de inginer și bucătar la un loc! Sănătate și numai bine vă doresc și eu!

      Răspunde
  2. maria a zis

    decembrie 10, 2013 at 5:52 pm

    Am revenit.
    La mancarica noastra "clasica", moldoveneasca, de ardei copti am pus aseara si cartofi, ca in reteta ta. Mi se pare mai buna, mai gustoasa, mai dulce, se taie din gustul usor amarui pe care-l au ardeii copti. De-acum inainte voi face numai asa. Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 10, 2013 at 10:36 pm

      Maria, ma bucur mult ca ti-a placut varianta mea si iti multumesc ca ai revenit cu impresii 🙂

      Răspunde
  3. maria a zis

    decembrie 02, 2013 at 10:07 am

    La noi in Moldova se face des in special vara, dar fara cartofi. Si se pun ardei copti multi la congelator ca sa putem face mancarea asta si iarna 🙂
    Ceapa taiata cubulete si calita usor in putin ulei (sau deloc) e pusa apoi la fiert impreuna cu ardeii/gogosarii copti pana se inmoaie si acestia mai mult. Se adauga sare si o foaie de dafin. Iar la final se pun multe rosii taiate cubulete (sau iarna suc de rosii din belsug) si se mai lasa sa dea niste clocote. Se serveste in special cu mamaliguta.

    Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.