Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii și usturoi - Aroma verii în farfurie

Publicat la 2 decembrie 2013 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

199 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 5 minute

Tocăniță de ardei copți cu sos de roșii și usturoi, iată un deliciu simplu și plin de savoare, perfect pentru a fi servit cu mămăliguță caldă sau cu pâine proaspătă. Această rețetă aduce un omagiu ardeilor copți, combinați cu un sos bogat și aromat de roșii și usturoi, pentru o experiență culinară de neuitat.

tocanita de ardei copti servita cu mamaliga in farfurie alba

Acest fel de mâncare este ideal pentru zilele de toamnă când ardeii kapia sunt în sezon și se găsesc din abundență.

Iar iarna, tocănița de ardei copți este o modalitate excelentă de a valorifica ardeii copți la air fryer și păstrați în congelator, bucurându-ne astfel gustul lor intens și dulce. Se prepară rapid și este o mâncare sănătoasă și reconfortantă, perfectă pentru prânz sau cină.

Tocănița de ardei copți e bună și caldă, e bună și rece, dar ce-mi mai place la această mâncare atât de simplă e faptul că se poate mânca și cu mămăliguță caldă sau rece, dar și cu pâine. Important e să întingi cu ceva în sosul acela dulce-acrișor și atât de gustos.

tocanita de ardei copti
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Mod de preparare tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu ardei copți
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Din ingredientele de mai jos rezultă 4 porții delicioase de tocăniță de ardei copți:

  • 350 g ardei copți (aproximativ 5 ardei kapia) - ardeii copți aduc acea dulceață specifică și un gust ușor afumat.
  • 1 ceapă - adaugă savoare și consistență sosului.
  • 3 linguri ulei - pentru călit ceapa și usturoiul.
  • 200 ml roșii pasate - baza sosului nostru delicios.
  • 10 g făină (1 lingură) - pentru a îngroșa sosul.
  • 3 căței de usturoi - pentru un gust intens și aromat.
  • Sare, piper, cimbru uscat - după gust, pentru a aduce la viață toate aromele.
  • Pătrunjel proaspăt pentru servit - pentru prospețime și culoare.

Mod de preparare tocăniță de ardei copţi cu sos de roșii

  1. Prepararea ardeilor: Dacă nu aveți ardei deja copți, coaceți ardeii, curățați-i de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele. Dacă folosiți ardei congelați, lăsați-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă.
  2. Călirea legumelor: Tocați mărunt ceapa și un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, puneți uleiul la încins, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocat. Amestecați și lăsați ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presărați un praf de sare și adăugați în tigaie 100 ml de apă. Puneți capacul și lăsați ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
  3. Prepararea sosului: Adăugați roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Puneți capacul și lăsați legumele să fiarbă cam 10 minute.
  4. Adăugarea ardeilor copți: Puneți în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, adăugați sucul lăsat de ardeii copți și, la nevoie, completați cu puțină apă.
  5. Îngroșarea sosului: Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie. Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  6. Finalizarea preparatului: Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjel proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Ardei: Dacă nu aveți ardei kapia , puteți folosi și ardei gras roșu, galben sau verde.
  • Roșii pasate: În loc de roșii pasate, puteți folosi roșii proaspete sau chiar conserve de roșii.
  • Făină: Puteți înlocui făina cu amidon de porumb pentru a îngroșa sosul sau puteți renunța la ea dacă doriți un sos mai fluid.

Cum se servește

Serviți tocănița de ardei copți cu mămăliguță caldă și presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt înainte de servire. Este perfectă alături de o salată verde, castraveți acriți la soare (covăsiți) sau cu pâine proaspătă.

Cum se păstrează

Tocănița de ardei copți se păstrează bine la frigider, într-un recipient închis ermetic, timp de 2-3 zile. Se poate congela pentru până la 2 luni. Pentru a reîncălzi, folosiți aragazul la foc mic sau cuptorul cu microunde.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Coaceți ardeii pe flacără deschisă sau în cuptor pentru un gust autentic afumat.
  • Nu uitați să păstrați zeama ardeilor copți, aceasta adaugă multă savoare sosului.
  • Adăugați usturoiul tocat la final pentru a păstra aroma intensă.

Întrebări frecvente

Cum pot face rețeta mai picantă?

Adăugați un ardei iute tocat sau fulgi de chili în sos.

Se poate face fără făină?

Da, puteți să omiteți făina sau să folosiți amidon de porumb.

tocanita de ardei copti

Alte rețete cu ardei copți

Dacă și vouă vă plac ardeii copți la fel de mult ca și mie, atunci cu siguranță vă vor prinde bine încă câteva idei de rețete pe care să le încercați vara aceasta:

  • Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
    Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
  • Salată de ardei copți cu bulgur și mentă
    Salată de ardei copți cu bulgur și mentă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
  • Tocăniță de cartofi cu ardei copți
    Tocăniță de cartofi cu ardei copți

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

tocanita de ardei copti

Tocaniţă de ardei copţicu sos de roșii și usturiu - reteta delicioasă de vară

Rețeta tradițională de tocăniță de ardei copţi cu roșii și usturoi. O mâncare de post savuroasă, mai ales alături de o mămăliguță fierbinte.
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 350 g ardei copți ((aprox. 5 ardei kapia))
  • 1 ceapă
  • 3 linguri ulei
  • 200 ml roșii pasate
  • 10 g făină ((1 lingură))
  • 3 cătei de usturoi
  • sare, piper, cimbru uscat - după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Prepararea ardeilor: Dacă nu aveți ardei deja copți, coaceți ardeii, curățați-i de coajă, îndepărtați cotoarele și semințele. Dacă folosiți ardei congelați, lăsați-i să se dezghețe înainte de gătire. Nu aruncați zeama pe care o lasă ardeii, aceasta va fi folosită în rețetă.
  • Călirea legumelor: Tocați mărunt ceapa și un cățel de usturoi. Într-o tigaie sau cratiță cu capac, puneți uleiul la încins, apoi adăugați ceapa și usturoiul tocat. Amestecați și lăsați ceapa să se călească 2 minute, cât să își dezvolte aroma. Presărați un praf de sare și adăugați în tigaie 100 ml de apă. Puneți capacul și lăsați ceapa să se mai gătească timp de 5 minute, amestecând din când în când ca să nu se lipească.
  • Prepararea sosului: Adăugați roșiile pasate, sare, piper și cimbru uscat după gust. Puneți capacul și lăsați legumele să fiarbă cam 10 minute.
  • Adăugarea ardeilor copți: Puneți în tigaie ardeii copți tăiați fâșii, adăugați sucul lăsat de ardeii copți și, la nevoie, completați cu puțină apă.
  • Îngroșarea sosului: Într-un castron, amestecați 1 lingură de făină cu 100 ml de apă rece și turnați amestecul în tigaie. Lăsați mâncarea să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  • Finalizarea preparatului: Stingeți focul, presărați restul de usturoi tocat mărunt, pătrunjel proaspăt și lăsați mâncarea deoparte câteva minute, acoperită cu un capac, ca să se îmbine toate aromele.

Bine de știut:

  • Coaceți ardeii pe flacără deschisă sau în cuptor pentru un gust autentic afumat.
  • Nu uitați să păstrați zeama ardeilor copți, aceasta adaugă multă savoare sosului.
  • Adăugați usturoiul tocat la final pentru a păstra aroma intensă.
Valori nutriționale
Tocaniţă de ardei copţicu sos de roșii și usturiu - reteta delicioasă de vară
Valori per porție
Calorii
70
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
14
g
5
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
199 shares

Comentarii

  1. maria a zis

    decembrie 10, 2013 at 5:52 pm

    Am revenit.
    La mancarica noastra "clasica", moldoveneasca, de ardei copti am pus aseara si cartofi, ca in reteta ta. Mi se pare mai buna, mai gustoasa, mai dulce, se taie din gustul usor amarui pe care-l au ardeii copti. De-acum inainte voi face numai asa. Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 10, 2013 at 10:36 pm

      Maria, ma bucur mult ca ti-a placut varianta mea si iti multumesc ca ai revenit cu impresii 🙂

      Răspunde
  2. maria a zis

    decembrie 02, 2013 at 10:07 am

    La noi in Moldova se face des in special vara, dar fara cartofi. Si se pun ardei copti multi la congelator ca sa putem face mancarea asta si iarna 🙂
    Ceapa taiata cubulete si calita usor in putin ulei (sau deloc) e pusa apoi la fiert impreuna cu ardeii/gogosarii copti pana se inmoaie si acestia mai mult. Se adauga sare si o foaie de dafin. Iar la final se pun multe rosii taiate cubulete (sau iarna suc de rosii din belsug) si se mai lasa sa dea niste clocote. Se serveste in special cu mamaliguta.

    Răspunde
5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x