Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Musaca de Roșii și Dovlecei - Rețetă Sănătoasă și Ușoară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 aug. 2025 · Publicată: 26 mai 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
45 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 5 minute

Această musaca de roșii și dovlecei este o rețetă ușoară și delicioasă, perfectă pentru prânzuri sau cine. Combină aromele proaspete de vară cu gustul savuros al pieptului de pui și al legumelor. Este o rețetă rapidă , sănătoasă și foarte ușor de preparat.

porție de musaca de roșii și dovlecei pe farfurie albă

Această rețetă este ideală pentru zilele călduroase când vrem să evităm mâncărurile grele. Inspirată din bucătăria mediteraneană, musacaua de roșii și dovlecei aduce un strop de soare în farfurie. Se potrivește de minune cu o salată verde și poate fi savurată atât caldă, cât și rece.

Încercați și rețeta mea de musaca de cartofi cu carne tocată, este extraordinar de gustoasă! Iar dacă doriți o variantă vegană, rețeta de musaca de post cu ciuperci va fi exact pe gustul vostru!

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru musaca de roșii și dovlecei
  • Mod de preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte ușoare și rețete dietetice
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru musaca de roșii și dovlecei

Dovlecei tăiați felii pe fund de lemn
  • 250 g piept de pui tocat - asigură o bază proteică și savuroasă pentru musaca.
  • 1 dovlecel mare sau 2 mici - aduce o textură plăcută și o notă ușor dulceagă.
  • 3 roșii - pentru suculență și aciditate.
  • 1 ceapă mică - adaugă aromă și dulceață.
  • ½ ardei gras - pentru un plus de culoare și gust.
  • 1 ou - ajută la legarea ingredientelor.
  • 100 ml de iaurt - conferă cremozitate și un gust ușor acrișor.
  • 1 lingură de ulei de măsline - pentru călit legumele.
  • 1 lingură de bulion - intensifică aroma roșiilor.
  • Sare/piper - pentru condimentare.
  • Condimente: oregano, turmeric - oregano pentru aromă, turmeric pentru beneficiile lui și pentru o notă subtilă de exotism.
  • Pătrunjel proaspăt - pentru decor și un plus de prospețime.

Mod de preparare

  1. Tăiați ceapa și ardeiul cubulețe mici și căliți-le în uleiul de măsline doar cât să se înmoaie ceapa și să-și dezvolte aroma.
  2. Amestecați ceapa călită cu carnea și condimentați cu sare, piper, oregano și un vârf de linguriță de turmeric.
  3. Tăiați dovleceii și roșiile rondele groase de 1 cm.
  4. Presărați feliile de dovlecei cu puțină sare pe ambele părți și lăsați-le deoparte 15 minute. Apoi tamponați-le cu prosoape de hârtie pentru a le usca. În acest fel vor elimina apa în exces pe care altfel ar lăsa-o în tavă.
  5. Ungeți cu puțin ulei o formă care va merge la cuptor și așezați un strat de felii de dovlecel și de roșii, alternate după cum vă place.
  6. Peste acest strat puneți întreaga cantitate de carne condimentată și acoperiți cu un strat de felii de roșii și dovlecei.
  7. Dizolvați bulionul în 100 ml de apă și turnați uniform în tavă.
  8. Bateți oul, subțiați-l cu iaurtul degresat și turnați peste ultimul strat de dovlecei.
  9. Dați la cuptor pentru aproximativ 1 oră, până scade apa și se rumenește frumos deasupra.
  10. Serviți această minunată musaca de roșii și dovlecei presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Pieptul de pui poate fi înlocuit cu carne de curcan sau chiar cu carne tocată de vită pentru o variantă mai bogată.
  • Dovleceii pot fi înlocuiți cu vinete, iar roșiile pot fi înlocuite cu ardei roșii pentru o notă diferită.
  • Iaurtul poate fi înlocuit cu smântână pentru o variantă mai cremoasă.
  • Turmericul poate fi omis dacă nu este pe gustul vostru sau înlocuit cu boia de ardei pentru un gust diferit.
  • Puteți adăuga și alte legume: vinete, cartofi sau chiar ciuperci pentru o variantă mai bogată.

Cum se servește

Musacaua de roșii și dovlecei se servește cel mai bine cu pâine proaspătă sau prăjită. Este delicioasă atât caldă, cât și rece, și merge de minune alături de o salată verde simplă cu dressing de lămâie și ulei de măsline.

musaca delicioasă de roșii și dovlecei

Cum se păstrează

Musacaua se păstrează la frigider, acoperită, pentru 2-3 zile. Se poate congela în porții individuale și se poate reîncălzi în cuptor sau la microunde.

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Alegeți dovlecei și roșii proaspete și coapte pentru a obține cele mai bune arome.
  • Nu exagerați cu turmericul, deoarece poate acoperi celelalte arome subtile ale legumelor.
  • Dacă doriți o textură mai fermă a dovleceilor, puteți să-i prăjiți ușor înainte de a-i așeza în tavă.

Întrebări frecvente

Pot folosi carne de porc în loc de pui?

Da, puteți folosi carne de porc tocată, dar va rezulta o musaca mai grasă.

Se poate face rețeta fără bulion?

Da, dar bulionul intensifică aroma roșiilor. Puteți folosi un sos de roșii ca alternativă.

Alte ușoare și rețete dietetice

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • piept de pui cu cartofi si smantana la cuptor
    Piept de pui cu cartofi și smântână la cuptor - rețeta simplă, într-o singură tavă
  • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
    Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
  • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
    Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
  • două farfurii cu piept de pui in sos de rosii cu garnitură de orez
    Piept de pui în sos de roșii la tigaie - rețeta simplă și rapidă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

musaca de dovlecei

Musaca de Roșii și Dovlecei - Rețetă Sănătoasă și Ușoară

Descoperiți rețeta de musaca de roșii și dovlecei, o mâncare sănătoasă și ușoară, perfectă pentru prânzuri sau cine. Ingrediente simple, gust savuros!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g piept de pui (tocat)
  • 1 dovlecel mare (sau 2 mici)
  • 3 roșii
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras
  • 1 ou
  • 100 ml de iaurt (gras)
  • 30 ml ulei de măsline
  • 1 lingură de bulion
  • sare și piper (după gust)
  • oregano, turmeric (opțional)
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați ceapa și ardeiul cubulețe mici și căliți-le în uleiul de măsline doar cât să se înmoaie ceapa și să-și dezvolte aroma.
  • Amestecați ceapa călită cu carnea și condimentați cu sare, piper, oregano și un vârf de linguriță de turmeric.
  • Tăiați dovleceii și roșiile rondele groase de 1 cm.
  • Presărați feliile de dovlecei cu puțină sare pe ambele părți și lăsați-le deoparte 15 minute. Apoi tamponați-le cu prosoape de hârtie pentru a le usca. În acest fel vor elimina apa în exces pe care altfel ar lăsa-o în tavă.
  • Ungeți cu puțin ulei o formă care va merge la cuptor și așezați un strat de felii de dovlecel și de roșii, alternate după cum vă place.
  • Peste acest strat puneți întreaga cantitate de carne condimentată și acoperiți cu un strat de felii de roșii și dovlecei.
  • Dizolvați bulionul în 100 ml de apă și turnați uniform în tavă.
  • Bateți oul, subțiați-l cu iaurtul degresat și turnați peste ultimul strat de dovlecei.
  • Dați la cuptor pentru aproximativ 1 oră, până scade apa și se rumenește frumos deasupra.
  • Serviți musacaua de roșii și dovlecei porționată și presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Nutrition Facts
Musaca de Roșii și Dovlecei - Rețetă Sănătoasă și Ușoară
Amount per Serving
Calorii
211
% Daily Value*
Grăsimi
 
11
g
17
%
Colesterol
 
90
mg
30
%
Carbohidrați
 
11
g
4
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
18
g
36
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
45 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.