• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Supe

Supă rece de roșii. Rețeta de gazpacho andaluz.

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 iun. 2024 · Publicată: 1 aug. 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
942 shares
Mergi la rețetă

Învingeți căldura verii cu această rețetă ușoară de supă rece de roșii, numită de spanioli "gazpacho"! Făcută cu legume de vară, această supă este bogată în vitamine și răcoritoare.

bol alb cu supa de rosii si boluri mici albe cu ingrediente

Dacă nu sunteți familiarizat cu gazpacho , să știți că este o supă rece a cărei rețetă originală provine din Andalucía, Spania. 

Rețeta tradițională se face cu roșii dulci de vară, castraveți, ardei gras, usturoi, ulei de măsline, puțin oțet și se servește cu pâine prăjită sau crutoane. 

La fel de bogată și de gustoasă este și supa de roșii cu orez pe care o puteți servi atât rece, cât și caldă. Iar dacă doriți o supă cu mai multe proteine, încercați rețeta de supă tarator, o supă rece de castraveți cu iaurt.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se servește
  • Extra sfaturi pentru cea mai bună supă rece de roșii
  • Alte rețete de supe pe care să le încercați vara aceasta
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

ingrediente gazpacho
  • Roșii - Orice varietate de roșii va funcționa bine aici. Alegeți-le pe cele mai bune pe care le puteți găsi la piața de fermieri sau la magazinul alimentar!
  • Castraveți - Tăiați niște castraveți și rezervați-l pentru garnitură. Apoi, decojiți restul și amestecați-l în supă!
  • Ardei gras - Gazpacho nu ar fi complet fără un ardei gras dulce și crocant. 
  • Ceapă roșie - Nu vă faceți griji dacă aroma de ceapă crudă pare copleșitoare în blender. Se înmoaie considerabil pe măsură ce supa se răcește în frigider.
  • Ulei de măsline - alegeți un ulei de măsline extravirgin, cu aromă intensă
  • Usturoi - doar un cățel, pentru aroma
  • Oțet - un strop de oțet face ca această supă să prindă viață.
  • Sare și piper - după gust
  • Busuioc sau pătrunjel - pentru un plus de prospețime la servire
  • Crutoane din pâine - pentru servit
bol alb cu supa si lingura langa el pe fond alb

Cum se servește

Puteți servi această rețetă de supă rece de roșii (gazpacho andaluz) în două moduri: în boluri sau în pahare. 

O puteți servi ca pe o băutură, în pahare, la o gustare de după amiază într-o zi caniculară sau o puteți servi la masa de prânz în boluri, decorată consistent și însoțită de pâine prăjită

Extra sfaturi pentru cea mai bună supă rece de roșii

  1. Această rețetă de supă gazpacho necesită o o cantitate mare de roșii, așadar ele dau gustul și consistența supei. Cele mai bune roșii sunt cele cărnoase, de vară, cultivate în grădina proprie sau cumpărate de la producătorii locali. Faceți această rețetă vara, când orice roșie este mai dulce și mai suculentă decât ar fi în alte perioade ale anului.
  2. Aroma acestei supe devine mai complexă și mai aromată cu cât se răcește mai mult. Ba chiar are un gust mai bun după 2, 3 zile, așa că este o idee foarte bună să faceți o cantitate mai mare odată și să o păstrați la frigider.
  3. Ați putea fi tentați să serviți supa imediat după preparare sau să scurtați timpul de răcire, dar credeți-mă, așteptarea va merita din plin! Vă recomand să răciți supa cel puțin 2 ore înainte de a mânca. După ce aromele se împrietenesc și se dezvoltă în frigider, supa devine mai echilibrată, cu arome mai complexe și mai răcoritoare.
  4. Păstrați câteva felii sau cuburi din ingredientele principale pentru decor, mai ales dacă faceți supa pentru o masă la care aveți musafiri.
castron alb cu supa de rosii si castroane mici cu crutoane si castraveti

Alte rețete de supe pe care să le încercați vara aceasta

Dacă sunteți amatori de supe cu multe legume, care să poată fi servite deopotrivă reci sau calde, vă recomand mai jos câteva rețete delicioase și vă promit că toate sunt atât de ușor de făcut!

  • reteta de supa italiana minestrone
    Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
  • Supa crema de cartofi dulci
    Supă cremă de cartofi dulci, rețetă vegană și dietetică
  • supa de gulii
    Supă de gulii cu crutoane de pâine
  • Supa crema de naut cu sunculita crocanta
    Supă cremă de năut cu șunculiță crocantă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

bol alb cu supa si lingura langa el pe fond alb

Supă rece de roşii (Gazpacho)

Învingeți căldura verii cu o rețetă de supă rece de roșii! Făcută cu legume de vară, această supă gazpacho este sănătoasă si răcoritoare!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 25 minutes minutes
răcire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Ingrediente
 

pentru 4 porţii

  • 2 kg roşii mari, bine coapte
  • 500 g castraveți de grădină
  • 1 ceapă roşie medie (sau 2 cepe verzi, doar partea albă)
  • 1 ardei gras
  • 1 cățel de usturoi
  • 70 ml ulei de măsline (extravirgin)
  • 2 linguri oțet
  • sare și piper (upă gust)
  • busuioc sau pătrunjel proaspăt
  • crutoane sau pâine prăjită pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați, spălați legumele și tăiați-le în bucăți potrivite pentru blender. Nu uitați să păstrați câteva felii sau cuburi de legume pentru decor!
  • Dacă nu aveți un blender de capacitate mare, care să poată procesa toate ingredientele deodată, atunci va trebui să lucrați cu ele pe rând.
  • Puneți legumele în blender și odată cu ele adăugați și uleiul de măsline, oțetul, sare și piper măcinat.
  • Turnați supa într-un vas cu capac care va merge la frigider pentru cel puțin 2 ore.
  • Înainte de servire, gustați supa și decideți dacă mai are nevoie de sare.
  • Împărțiți supa în boluri și decorați-o cu legumele păstrate deoparte, cu crutoane crocante din pâine și cu frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt.
  • Opțional, mai puteți adăuga câteva picături de ulei de măsline sau puteți presăra puțin busuioc uscat pentru o aromă mai intensă.
Nutrition Facts
Supă rece de roşii (Gazpacho)
Amount per Serving
Calorii
256
% Daily Value*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Carbohidrați
 
25
g
8
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
16
g
18
%
Proteine
 
5
g
10
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

În clipul de mai jos puteți vedea cum fac eu crutoanele aromate din pâine, ce condimente folosesc și cât le țin la cuptor. Click pe fotografie pentru rețetă!

Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul de YouTube, o poți face chiar acum pentru că săptămânal apar acolo rețete noi explicate pas cu pas. Click aici pentru abonare!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa crema de telina
    Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
942 shares

Comentarii

  1. Lucia Nicu a zis

    august 20, 2014 at 1:10 am

    Cred ca este tare buna...eu o faceam pe foc cu ceva legume-n plus. Nu m-am gandit deloc ca as putea sa ocolesc aragazul, multumesc pt reteta.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 20, 2014 at 7:06 am

      Cel putin vara, cand sunt rosiile bine coapte eu numai asa o fac 🙂

      Răspunde
  2. Laura a zis

    august 01, 2014 at 10:58 pm

    Multumesc ca mi ai amintit de ea! Eu nu pun ceapa, pun un catel de usturoi si o mananc cu cubulete de branza, cascaval sau mozzarella si crutoane de wasa.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 03, 2014 at 1:28 pm

      Mmm, da, ai dreptate, cred ca i se potriveste de minune cateva cubulete de branza 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    august 01, 2014 at 10:28 am

    E foarte buna supa asta raw cum i se mai zice... asa modern 🙂
    Si noi facem des cand apar rosiile in gradina 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 03, 2014 at 1:27 pm

      Nici raw ăsta nu prea-mi place cum sună. Sunt cam conservatoare, după câte se pare 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.