• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete cu dovlecei

    Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume

    Publicat la 23 iunie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Nimic nu e mai bun decât un castron mare din această supă minestrone atât de bogată în paste și legume! Este extraordinar de gustoasă și nu necesită prea mult efort până să fie gata. Este o supă sănătoasă, reconfortantă și sățioasă pe care toată lumea o va iubi.

    reteta de supa italiana minestrone
    Cuprins
    • Ce este minestrone?
    • Ingrediente pentru minestrone - varianta vegană
    • Ce puteți schimba în rețetă
    • Cum se păstrează
    • Cum se servește
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta (scris + video)

    Ce este minestrone?

    Minestrone este o supă italiană foarte groasă, cu multe legume. Diferența dintre o supă obișnuită de legume este tocmai proporția dintre legume și lichid care la minestrone ar trebui să fie cam de 1:1.

    Este o rețetă simplă și versatilă. Se poate face atât cu legume proaspete, de sezon, cât și cu legume congelate. De obicei conține și boabe de fasole, paste sau orez. 

    Nu există o rețetă bine stabilită pentru a face un minestrone, așadar este o bună ocazie să folosiți orice vegetale găsiți prin frigider, prin congelator sau chiar conservele din cămară. 

    Supa minestrone poate fi: vegană (de post), vegetariană (cu parmezan), se poate face folosind o supă concentrată de carne (de exemplu stock de pește) sau poate conține bucăți de carne.

    Varianta mea de astăzi este vegană, doar cu legume și paste fără ou. Trebuie doar să tai legumele în cuburi, să le fierbi și supa va fi gata cât ai bate din palme.

    Ingrediente pentru minestrone - varianta vegană

    Rețeta aceasta este atât de permisivă, încât cred că nu există situație în care să nu poți face un minestrone absolut delicios cu ceea ce ai deja în casă. Iată ce puteți pune în această supă:

    legume in piata
    multe legume
    ulei de masline
    ulei de masline
    paste scurte
    busuioc in ghiveci
    busuioc
    • legume - orice legume sunt binevenite în această supă: ceapă, morcov, țelină, păstârnac, dovlecei, cartofi, broccoli, spanac, mazăre, fasole păstăi, etc.
    • ulei de măsline - pentru a căli legumele și pentru a adăuga câțiva stropi la final
    • fasole albă sau roșie - pentru un plus de proteine și de fibre alimentare
    • usturoi - nu ar trebui să lipsească, pentru că adaugă aromă și profunzime acestei supe
    • roșii tăiate cubulețe – pentru aciditate, culoare și aromă dulce
    • fulgi de chilli sau rondele de ardei iute – dacă vă place mâncarea picantă
    • frunze de dafin, oregano, cimbru  – ierburile aromatice adaugă atât de multă complexitate acestei supe simple
    • busuioc proaspăt - v-aș sfătui să nu renunțați la el, este ceea ce deosebește un minestrone de orice altă supă de legume
    • paste făinoase - adaugă consistență acestei supe, iar amidonul conținut de acestea o ajută să se îngroașe puțin

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor folosite de mine, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Ce puteți schimba în rețetă

    Cum spuneam rețeta de minestrone este versatilă și permisivă, nu vă faceți griji dacă nu aveți sau nu vă plac toate ingredientele de mai sus. Iată câteva sugestii de modificări pe care le puteți face:

    • fasole - o puteți înlocui cu linte sau boabe de porumb fiert
    • paste - le puteți înlocui cu orez, cu bulgur, cușcuș sau poate aveți deja niște tăieței de casă cu ou puși la uscat. De asemenea, puteți folosi paste fără gluten.
    • ulei de măsline - îl puteți înlocui cu ulei de floarea soarelui. Sau puteți folosi ulei de floarea soarelui pentru călit legumele și doar pentru servit să folosiți un ulei de măsline extravirgin cu aromă intensă și plăcută
    minestrone_reteta italiana de supa cu paste si legume

    Cum se păstrează

    Minestrone este minunată după gătire, dar dacă mai rămâne, se poate păstra la frigider, în recipiente cu capac pentru 3-4 zile.

    Nu vă recomand să o congelați, unele legume își pierd textura și nici pastele făinoase nu se păstrează prea bine în congelator.

    reteta de supa minestrone cu legume

    Cum se servește

    Cât fierb legumele, aveți timp să prăjiți câteva felii de pâine bună sau chiar să faceți niște crutoane crocante și aromate pentru servit.

    Decorați supa cu frunze proaspete de busuioc și nu uitați să duceți la masă pâinea prăjită sau crutoanele.

    Unele persoane e posibil să o prefere cu mai mult piper, așa că o idee bună ar fi să aveți la îndemână boabe de piper negru sau piper mozaic, gata să fie măcinate pe loc.

    Rețete asemănătoare

    • Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
    • Supă cremă de linte roşie, cea mai bună rețetă
    • Supă de gulii cu crutoane de pâine
    • Supă de somon cu legume, ușoară și dietetică

    Rețeta (scris + video)

    reteta de supa italiana minestrone

    Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 30 minutes
    Timp total: 40 minutes
    Număr de porții: 6

    Echipamente necesare

    oală fontă cu capac

    Ingrediente
     

    • 2 linguri ulei de măsline (extravirgin)
    • 1 ceapă uscată (medie)
    • 2 morcovi
    • 1 felie rădăcină de țelină
    • 1 tijă țelină Apio
    • 3 căței de usturoi
    • 150 g boabe de fasole fiartă (albă sau roșie, din conservă)
    • ½ ardei gras
    • 50 g fasole verde
    • 50 g boabe de mazăre
    • ½ dovlecel
    • 100 g paste scurte (fusilli, scoici, penne, etc)
    • 500 g roșii proaspete (sau 350 g roșii cuburi din conservă)
    • 1,5 litri apă sau stock de legume
    • sare, piper, dafin cimbru, oregano
    • 3-4 crenguțe de busuioc proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Încingeți uleiul într-o oală la foc mediu. Adăugați: ceapa, usturoiul, morcovii, țelina, ardeiul gras și sarea. Gătiți, amestecând ocazional, timp de 7-8 minute, până când legumele încep să se înmoaie.
      calire legume pentru supa
    • Turnați apa, adăugați fasolea verde, dovlecelul, mazărea, condimentele. Acoperiți și fierbeți la foc mediu timp de 15 de minute.
      legume la fiert pentru supa minestrone
    • Adăugați pastele și fierbeți încă 5 minute.
      paste fusilli adaugate in oala cu supa
    • Adăugați roșiile tăiate cuburi și lăsați supa să mai fiarbă încă 5 minute.
      cuburi de rosii in supa
    • Pentru aromă, puneți acum la fiert și o crenguță de busuioc.
      ramura de busuioc in supa
    • Puneți fasolea din conservă, lăsați alte 5 minute la fiert, apoi supa este gata.
      fasole din conserva adaugata in supa italiana minestrone
    • Serviți supa cu pâine prăjită sau crutoane, decorată cu frunze de busuioc proaspăt.
      minestrone_reteta italiana de supa cu paste si legume

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Minestrone - rețeta de supă italiană cu paste și legume
    Valori per porție
    Calorii
    184
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    7
    g
    11
    %
    Carbohidrați
     
    25
    g
    8
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    6
    g
    12
    %
    Vitamina A
     
    3272
    IU
    65
    %
    Calciu
     
    34
    mg
    3
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    « Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește »

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Vișinată de casă - rețeta tradițională pas cu pas
    • Chec cu vișine și cacao, dulce-acrișor și foarte pufos
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    • Rețete cu vișine sau cireșe
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise
    • Rețete cu căpșuni

    Nou pe blog

    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    • Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
    • Gogoși turnate din aluat de eclere

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.