Acest macrou la tavă, gătit întreg, stropit cu suc de lămâie și înveselit cu pătrunjel, se gătește ușor și vă asigură o masă sănătoasă și gustoasă!

În familia noastră se mănâncă foarte des pește. Ne place peștele gătit simplu și rapid, iar macroul e unul dintre preferații noștri.
De multe ori fac macrou marinat la rece, numai bun la micul dejun sau în salate. Ne place foarte mult mult și pasta de macrou afumat pe care o pregătesc de asemenea, pentru micul dejun sau pentru tartine la mese festive.
Mergi direct la:
De ce să gătești macrou
Este posibil ca în unele magazine să găsiți macroul de Atlantic comercializat sub denumirea de scrumbie albastră.
Macroul trăiește în bancuri în apropierea țărmurilor și este un pește prădător, care se hrănește cu pești mai mici.
Vestea bună pentru noi este că macroul nu se reproduce decât în mediul lui natural, așa că nu s-au putut crea condiții de creștere a acestuia în captivitate. Întotdeauna când veți cumpăra macrou, puteți fi siguri că a fost capturat din mediul lui natural.
Macroul are o textură similară cu cea a tonului, dar o aromă mult mai puternică de pește. Este un pește gras, foarte bogat în Omega-3.
Nu doar că este un pește gustos şi sănătos, dar este şi foarte comod de gătit pentru că nu are solzi de curățat şi nici oase mari. În plus, este ieftin și se găsește peste tot, atât proaspăt, cât și congelat.
Ingrediente pentru rețeta de macrou la tavă

- macrou - de preferat proaspăt, dar rețeta se poate face, firește, și cu macrou congelat, lăsat să se dezghețe peste noapte, la frigider
- ulei de măsline - pentru o aromă mai plăcută
- lămâie - pentru aromă, aciditate și culoare
- pătrunjel - pentru o notă de prospețime înainte de servire
- sare și piper - după gust
- legume - eu am folosit un ardei gras galben, care sa aducă puțină culoare în tavă. puteți folosi roșii cherry sau rondele de morcovi, cuburi de cartofi, etc.

Cum se pregătește această rețetă
- Pasul 1: macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
- Pasul 2: într-un castron combinați: suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
- Pasul 3: ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
- Pasul 4: așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
- Pasul 5: băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
- Pasul 6: serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)

Garnituri pentru macrou la tavă
Iată câteva idei de garnituri care vor merge de minune lângă acest macrou gătit simplu, la cuptor:
- cartofi noi la ceaun cu usturoi
- cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
- scordolea
- piure de cartofi de post
- cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
- pilaf de orez cu roșii și pătrunjel
Alte rețete cu pește pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Macrou la tavă
Ingrediente
pentru 4 porţii
- 3 bucăți de macrou (aprox. 170 g/buc)
- 5-6 linguri ulei de măsline
- zeama de la o lămâie
- 1 lămâie întreagă
- 1 ardei gras
- sare şi piper măcinat - după gust
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
- Într-un castron combinați: sucul de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
- Ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
- Așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă, pe lângă macrou, ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
- Serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPe canalul meu de YouTube găsiți, pentru inspirație, rețeta de macrou cu sos de roșii. O puteți urmări în videoclipul de mai jos.
Simona a zis
Daca folosesc si cateva bucati de somon in aceeasi tava cu macroul e ceva gresit? Exista riscul sa isi schimbe gustul?
Iuliana a zis
Gresit nu e, ca au acelasi timp de gatire. Dar eu le-as pune cel putin in vase separate, doua tavite mai mici, vase de Jena, orice ai. Macroul are si gust si miros puternic, va domina somonul si ii va schimba gustul. Dar daca nu te deranjeaza aspectul asta, desigur ca le poti pune impreuna.
Iulia a zis
Cam puțin este ținut în cuptor.eu îl condimentez adaug putina apa și 45 minut
e la cuptorul încins la 180grade
Iuliana a zis
Draga Iulia, e bine și așa. Cred că 45 de minute la 180 de grade echivalează cu 25 de minute la 220 de grade cat scrie in reteta.
simonacallas a zis
Bun di tat, ti-as fura din tava macar sa gust 🙂
Iuliana a zis
Vino la mine, ca-ti dau tava toata!
Claudia a zis
Vreau si eu o bucatica. Se poate?! 🙂
Iuliana a zis
Portia e de minim 3 bucatele. Vrei? 😉
Claudia a zis
Normal! As cere toata tava :p