• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Macrou la tavă, cu lămâie și pătrunjel

    Publicat la 22 noiembrie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Acest macrou la tavă, gătit întreg, stropit cu suc de lămâie și înveselit cu pătrunjel, se gătește ușor și vă asigură o masă sănătoasă și gustoasă!

    macrou in tava cu ardei gras galben presarat cu patrunjel

    În familia noastră se mănâncă foarte des pește. Ne place peștele gătit simplu și rapid, iar macroul e unul dintre preferații noștri.

    De multe ori fac macrou marinat la rece, numai bun la micul dejun sau în salate. Ne place foarte mult mult și pasta de macrou afumat pe care o pregătesc de asemenea, pentru micul dejun sau pentru tartine la mese festive.

    Cuprins
    • De ce să gătești macrou
    • Ingrediente pentru rețeta de macrou la tavă
    • Cum se pregătește această rețetă
    • Garnituri pentru macrou la tavă
    • Alte rețete cu pește pe care să le încercați
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    De ce să gătești macrou

    Este posibil ca în unele magazine să găsiți macroul de Atlantic comercializat sub denumirea de scrumbie albastră.

    Macroul trăiește în bancuri în apropierea țărmurilor și este un pește prădător, care se hrănește cu pești mai mici.

    Vestea bună pentru noi este că macroul nu se reproduce decât în mediul lui natural, așa că nu s-au putut crea condiții de creștere a acestuia în captivitate. Întotdeauna când veți cumpăra macrou, puteți fi siguri că a fost capturat din mediul lui natural.

    Macroul are o textură similară cu cea a tonului, dar o aromă mult mai puternică de pește. Este un pește gras, foarte bogat în Omega-3. 

    Nu doar că este un pește gustos şi sănătos, dar este şi foarte comod de gătit pentru că nu are solzi de curățat şi nici oase mari. În plus, este ieftin și se găsește peste tot, atât proaspăt, cât și congelat.

    Ingrediente pentru rețeta de macrou la tavă

    3 pesti pe platou alb
    • macrou - de preferat proaspăt, dar rețeta se poate face, firește, și cu macrou congelat, lăsat să se dezghețe peste noapte, la frigider
    • ulei de măsline - pentru o aromă mai plăcută
    • lămâie - pentru aromă, aciditate și culoare
    • pătrunjel - pentru o notă de prospețime înainte de servire
    • sare și piper - după gust
    • legume - eu am folosit un ardei gras galben, care sa aducă puțină culoare în tavă. puteți folosi roșii cherry sau rondele de morcovi, cuburi de cartofi, etc.
    3 bucati macrou in tava neagra cu hartie de copt, lamaie si ardei gras galben

    Cum se pregătește această rețetă

    • Pasul 1: macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
    • Pasul 2: într-un castron combinați: suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
    • Pasul 3: ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
    • Pasul 4: așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
    • Pasul 5: băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
    • Pasul 6: serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)
    2 bucati macrou pe platou de ardezie

    Garnituri pentru macrou la tavă

    Iată câteva idei de garnituri care vor merge de minune lângă acest macrou gătit simplu, la cuptor:

    1. cartofi noi la ceaun cu usturoi
    2. cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
    3. scordolea
    4. piure de cartofi de post
    5. cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
    6. pilaf de orez cu roșii și pătrunjel

    Alte rețete cu pește pe care să le încercați

    • Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor
    • Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini
    • Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    3 bucati macrou in tava neagra cu hartie de copt, lamaie si ardei gras galben

    Macrou la tavă

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 40 minutes
    Timp total: 50 minutes
    Număr de porții: 3

    Ingrediente
     

    pentru 4 porţii

    • 3 bucăți de macrou (aprox. 170 g/buc)
    • 5-6 linguri ulei de măsline
    • zeama de la o lămâie
    • 1 lămâie întreagă
    • 1 ardei gras
    • sare şi piper măcinat - după gust
    • ½ legătură pătrunjel proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
    • Într-un castron combinați: sucul de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
    • Ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
    • Așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă, pe lângă macrou, ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
    • Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
    • Serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Macrou la tavă
    Valori per porție
    Calorii
    259
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    14
    g
    22
    %
    Colesterol
     
    71
    mg
    24
    %
    Carbohidrați
     
    2
    g
    1
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    1
    g
    1
    %
    Proteine
     
    30
    g
    60
    %
    Vitamina A
     
    942
    IU
    19
    %
    Calciu
     
    37
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!

    Pe canalul meu de YouTube găsiți, pentru inspirație, rețeta de macrou cu sos de roșii. O puteți urmări în videoclipul de mai jos.

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Plachie de pește la cuptor, rețeta tradițională
    • Bruschete cu roşii şi anşoa
    • Salată cu fasole roşie, ton şi ouă de prepeliţă
    • Clătite cu brânză şi somon afumat

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Claudia

      noiembrie 22, 2014 at 6:15 pm

      Vreau si eu o bucatica. Se poate?! 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 22, 2014 at 7:02 pm

        Portia e de minim 3 bucatele. Vrei? 😉

        Răspunde
        • Claudia

          noiembrie 22, 2014 at 7:04 pm

          Normal! As cere toata tava :p

          Răspunde
    2. simonacallas

      noiembrie 26, 2014 at 5:39 pm

      Bun di tat, ti-as fura din tava macar sa gust 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 26, 2014 at 5:41 pm

        Vino la mine, ca-ti dau tava toata!

        Răspunde
    3. Iulia

      ianuarie 05, 2017 at 2:56 pm

      Cam puțin este ținut în cuptor.eu îl condimentez adaug putina apa și 45 minut
      e la cuptorul încins la 180grade

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 05, 2017 at 3:13 pm

        Draga Iulia, e bine și așa. Cred că 45 de minute la 180 de grade echivalează cu 25 de minute la 220 de grade cat scrie in reteta.

        Răspunde
    4. Simona

      martie 18, 2017 at 4:59 pm

      Daca folosesc si cateva bucati de somon in aceeasi tava cu macroul e ceva gresit? Exista riscul sa isi schimbe gustul?

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 18, 2017 at 6:16 pm

        Gresit nu e, ca au acelasi timp de gatire. Dar eu le-as pune cel putin in vase separate, doua tavite mai mici, vase de Jena, orice ai. Macroul are si gust si miros puternic, va domina somonul si ii va schimba gustul. Dar daca nu te deranjeaza aspectul asta, desigur ca le poti pune impreuna.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.