• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Macrou la tavă, cu lămâie și pătrunjel

    Publicat la 22 noiembrie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 9 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Acest macrou la tavă, gătit întreg, stropit cu suc de lămâie și înveselit cu pătrunjel, se gătește ușor și vă asigură o masă sănătoasă și gustoasă!

    macrou in tava cu ardei gras galben presarat cu patrunjel

    În familia noastră se mănâncă foarte des pește. Ne place peștele gătit simplu și rapid, iar macroul e unul dintre preferații noștri.

    De multe ori fac macrou marinat la rece, numai bun la micul dejun sau în salate. Ne place foarte mult mult și pasta de macrou afumat pe care o pregătesc de asemenea, pentru micul dejun sau pentru tartine la mese festive.

    Mergi direct la:
    • De ce să gătești macrou
    • Ingrediente pentru rețeta de macrou la tavă
    • Cum se pregătește această rețetă
    • Garnituri pentru macrou la tavă
    • Alte rețete cu pește pe care să le încercați
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    De ce să gătești macrou

    Este posibil ca în unele magazine să găsiți macroul de Atlantic comercializat sub denumirea de scrumbie albastră.

    Macroul trăiește în bancuri în apropierea țărmurilor și este un pește prădător, care se hrănește cu pești mai mici.

    Vestea bună pentru noi este că macroul nu se reproduce decât în mediul lui natural, așa că nu s-au putut crea condiții de creștere a acestuia în captivitate. Întotdeauna când veți cumpăra macrou, puteți fi siguri că a fost capturat din mediul lui natural.

    Macroul are o textură similară cu cea a tonului, dar o aromă mult mai puternică de pește. Este un pește gras, foarte bogat în Omega-3. 

    Nu doar că este un pește gustos şi sănătos, dar este şi foarte comod de gătit pentru că nu are solzi de curățat şi nici oase mari. În plus, este ieftin și se găsește peste tot, atât proaspăt, cât și congelat.

    Ingrediente pentru rețeta de macrou la tavă

    3 pesti pe platou alb
    • macrou - de preferat proaspăt, dar rețeta se poate face, firește, și cu macrou congelat, lăsat să se dezghețe peste noapte, la frigider
    • ulei de măsline - pentru o aromă mai plăcută
    • lămâie - pentru aromă, aciditate și culoare
    • pătrunjel - pentru o notă de prospețime înainte de servire
    • sare și piper - după gust
    • legume - eu am folosit un ardei gras galben, care sa aducă puțină culoare în tavă. puteți folosi roșii cherry sau rondele de morcovi, cuburi de cartofi, etc.
    3 bucati macrou in tava neagra cu hartie de copt, lamaie si ardei gras galben

    Cum se pregătește această rețetă

    • Pasul 1: macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
    • Pasul 2: într-un castron combinați: suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
    • Pasul 3: ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
    • Pasul 4: așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
    • Pasul 5: băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
    • Pasul 6: serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)
    2 bucati macrou pe platou de ardezie

    Garnituri pentru macrou la tavă

    Iată câteva idei de garnituri care vor merge de minune lângă acest macrou gătit simplu, la cuptor:

    1. cartofi noi la ceaun cu usturoi
    2. cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
    3. scordolea
    4. piure de cartofi de post
    5. cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
    6. pilaf de orez cu roșii și pătrunjel

    Alte rețete cu pește pe care să le încercați

    • Biban de mare cu legume și sos de roșii
      Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor
    • Stock de peste_reteta
      Stock de pește. Rețeta de supă concentrată de pește
    • Icre de crap si știucă pe platou festiv
      Icre de crap și știucă - de ce e bine să le combini
    • Doradă la cuptor cu cartofi
      Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    3 bucati macrou in tava neagra cu hartie de copt, lamaie si ardei gras galben

    Macrou la tavă

    Macrou la tavă, gătit întreg, stropit cu suc de lămâie și înveselit cu pătrunjel. Se gătește ușor și vă asigură o masă sănătoasă și gustoasă!
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 40 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 3
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    pentru 4 porţii

    • 3 bucăți de macrou (aprox. 170 g/buc)
    • 5-6 linguri ulei de măsline
    • zeama de la o lămâie
    • 1 lămâie întreagă
    • 1 ardei gras
    • sare şi piper măcinat - după gust
    • ½ legătură pătrunjel proaspăt

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Macroul trebuie să fie eviscerat, cu branhiile îndepărtate și spălat foarte bine. După spălare, tamponați peștele cu prosoape de hârtie ca să îl uscați.
    • Într-un castron combinați: sucul de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
    • Ungeți peștii cu amestecul de mai sus pe toate părțile, inclusiv la interior.
    • Așezați macroul în tavă, peste hârtie de copt. Puneți în tavă, pe lângă macrou, ardeiul gras tăiat felii și o lămâie tăiată sferturi.
    • Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 220 de grade pentru 20-25 de minute, neacoperit, până când macroul este frumos rumenit.
    • Serviți acest macrou la tavă presărat cu pătrunjel tocat mărunt, iar alături puteți pune legumele din tavă și garnitura preferată (orez, cartofi, etc.)
    Valori nutriționale
    Macrou la tavă
    Valori per porție
    Calorii
    259
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    14
    g
    22
    %
    Colesterol
     
    71
    mg
    24
    %
    Carbohidrați
     
    2
    g
    1
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    1
    g
    1
    %
    Proteine
     
    30
    g
    60
    %
    Vitamina A
     
    942
    IU
    19
    %
    Calciu
     
    37
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Pe canalul meu de YouTube găsiți, pentru inspirație, rețeta de macrou cu sos de roșii. O puteți urmări în videoclipul de mai jos.

    Din aceeași categorie

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • sardine la cuptor
      Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
    • Paella cu fructe de mare
      Paella cu fructe de mare, rețeta clasică spaniolă
    • pastrav somonat la cuptor cu legume
      Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Simona

      martie 18, 2017 at 4:59 pm

      Daca folosesc si cateva bucati de somon in aceeasi tava cu macroul e ceva gresit? Exista riscul sa isi schimbe gustul?

      Răspunde
      • Iuliana

        martie 18, 2017 at 6:16 pm

        Gresit nu e, ca au acelasi timp de gatire. Dar eu le-as pune cel putin in vase separate, doua tavite mai mici, vase de Jena, orice ai. Macroul are si gust si miros puternic, va domina somonul si ii va schimba gustul. Dar daca nu te deranjeaza aspectul asta, desigur ca le poti pune impreuna.

        Răspunde
    2. Iulia

      ianuarie 05, 2017 at 2:56 pm

      Cam puțin este ținut în cuptor.eu îl condimentez adaug putina apa și 45 minut
      e la cuptorul încins la 180grade

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 05, 2017 at 3:13 pm

        Draga Iulia, e bine și așa. Cred că 45 de minute la 180 de grade echivalează cu 25 de minute la 220 de grade cat scrie in reteta.

        Răspunde
    3. simonacallas

      noiembrie 26, 2014 at 5:39 pm

      Bun di tat, ti-as fura din tava macar sa gust 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 26, 2014 at 5:41 pm

        Vino la mine, ca-ti dau tava toata!

        Răspunde
    4. Claudia

      noiembrie 22, 2014 at 6:15 pm

      Vreau si eu o bucatica. Se poate?! 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 22, 2014 at 7:02 pm

        Portia e de minim 3 bucatele. Vrei? 😉

        Răspunde
        • Claudia

          noiembrie 22, 2014 at 7:04 pm

          Normal! As cere toata tava :p

          Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.