Mare noroc am avut şi luna asta la provocarea secretă că mi-a picat spre scotocire blogul Monicăi, blog prin ale cărui cotloane am mai tras eu cu coada ochiului 😉 şi cu alte ocazii şi mereu mi-a plăcut ce am găsit. Reţete faine, poze frumoase şi o atmosferă caldă şi veselă. Se vede că Monica pune mult suflet şi pasiune în ceea ce face.
Şi cum ziceam, am scotocit, şi-am scotocit, m-am hotărât de vreo 10 ori la 10 reţete şi m-am răzgândit tot de atâtea ori. Până într-o zi când m-am apucat să fac paste şi m-am gândit ce bine ar fi mers nişte ulei aromatizat cum am văzut la Monica pe blog! Aşa că am rămas la această reţetă şi nu m-am mai răzgândit, ci m-am pus pe preparat. Vorba vine, că manopera nu durează mai mult de 2 minute, hai să zicem 3 minute dacă eşti foarte moşcăit 😀 Mai mult durează să scotoceşti prin cutii după mirodeniile preferate.
Avusesem cu ceva timp în urmă un ulei aromatizat care mi-a plăcut atât de tare că nici nu m-am îndurat să îi arunc sticluţa după ce s-a golit. Păcat că i-am îndepărtat eticheta, căci dacă o păstram, aş fi folosit aceleaşi ierburi. Dar a fost bine şi aşa, că l-am făcut fix pe gustul nostru, aromat şi picant.
Eu o să vă spun mai jos ce am folosit eu pentru uleiul aromatizat, dar voi puneţi ce ierburi sau mirodenii vă plac, în proporţiile care vă plac. Puteţi pune usturoi, boabe de muştar, mentă, salvie, cuişoare, oregano, etc.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 ml de ulei de măsline extravirgin de calitate bună
- boabe de piper alb
- boabe de piper roşu
- boabe de piper negru
- ½ de baton de scorţişoară
- ardei iuţi uscaţi
- busuioc uscat
- rozmarin uscat
- mărar uscat
- pudră de ghimbir
- coajă de lămâie
Instrucțiuni de preparare
- Ca să vă faceti o idee despre proporţii aş zice că trebuie să aveţi cam 2 linguri rase de mirodenii la cei 200 ml de ulei.
- Recipientul folosit e bine să fie din sticlă, nu din plastic, să fie curat şi uscat foarte bine.
- Se pun pur şi simplu ierburile preferate în ulei, se sigiliează cu un dop sau capac etanş şi se lasă la macerat într-un loc răcoros şi întunecat (dar nu la frigider) timp de o săptămână.
- Apoi se foloseşte la aromatizarea sosurilor, a supelor-creme, pentru carne sau legume la grătar, dar şi pentru turnat un firicel subţire peste paste sau peste felii de pâine neagră prăjită şi crocantă. Ahh ce bunătate!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Postarea participă la Provocarea Secretă a cărei gazdă de Ianuarie 2015 este Liliana.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ulei de măsline aromatizat pentru a o adăuga în propria voastră carte de bucate aromate 🙂
Poftă bună!
Claudia a zis
Super pozele. Imi place mult sticluta. Nu ai una in plus? :p
Iuliana a zis
Claudia, nu am, dar cand mai pleaca A. in Olanda ii spun sa-ti aduca, ca pe asta de acolo o avem 🙂