• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Publicat la 7 ianuarie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Tiramisu - rețeta clasică italiană cu mascarpone, ouă și pișcoturi. Și un mic secret pentru cea mai bună variantă a celebrei prăjituri.

    Tiramisu - rețeta clasică

    Tiramisu, acest desert italian cunoscut și iubit de tot mapamondul. Sunt multe variante de Tiramisu care pleacă de la rețeta de bază și de-a lungul timpului cred că le-am încercat pe toate: cu ouă crude, cu ouă sterilizate la abur, cu frișcă cu ciocolată, etc.

    La un moment dat una dintre variante mi-a plăcut atât de mult încât a rămas preferata mea, deși aș zice că nu e chiar cea mai simplă dintre toate. Dar nici prea complicată nu este. Să zicem că cere vreo 10 minute în plus față de alte variante. Oferă în schimb cea mai aerată și cea mai delicioasă cremă de Tiramisu!

    • Tiramisu
    • Tiramisu

    Câteva cuvinte despre ingredientele obligatorii în rețeta clasică de Tiramisu

    Ne-am obișnuit să numim Tiramisu orice desert fără coacere făcut cu pișcoturi de șampanie. Totuși nu orice prăjitură însiropată cu compot și care conține cremă de mascarpone îndulcit are savoarea rețetei originale.

    De aceea aș zice că sunt unele ingrediente absolut obligatorii în rețeta aceasta și altele care n-au ce căuta acolo.

    Mascarpone - este baza oricărui Tiramisu și fără el nu se poate. Este, de fapt, o cremă de brânză, dar dacă nu sunteți familiarizați cu acest produs, să știți că nu are deloc gust de brânză, aș zice că seamănă mai mult cu un unt foarte maleabil și cremos. Merge de minune în multe creme pentru torturi și prăjituri.

    Cafeaua - un alt ingredient de nelipsit în acest desert. Conform rețetei originale e musai să fie un expresso negru și tare. E drept că putem înmuia pișcoturile în orice ne trece prin cap, de la compot până la lapte, dar nimic nu ne va da contrastul acela plăcut între cafeaua amară și pișcoturile dulci.

    Pișcoturi de șampanie - absolut necesare pentru tiramisu și cred că nimeni nu se gândește să le înlocuiască cu altceva. Sau mai știi! 😀 Sunt dulci, foarte uscate și aerate și absorb imediat, ca un burete orice lichid. De aceea secretul este să le înmuiem doar o secundă în cafea și nu mai mult!

    Alcool - în rețeta originală pentru aromă se folosește vinul Marsala care nu e foarte popular la noi și chiar dacă îl găsim e un pic cam scump, așa că e puțin probabil să îl avem tot timpul în casă. Îl putem înlocui cu un vin licoros românesc, mult mai accesibil, de exemplu Lacrima lui Ovidiu. Sau cu un rom bun, în cazul meu. Și la Tiramisu folosesc tot romul Stroh 40, cel pe care îl folosesc la cele mai multe prăjituri.

    Tiramisu - rețeta clasică

    Sfaturi pentru un Tiramisu reușit

    • Tiramisu nu e chiar o rețetă prietenoasă cu copiii mici deoarece conține cafea și alcool. Dacă doriți să adaptați rețeta dar să păstrați totuși elementele principale, puteți folosi în loc de alcool un extract de vanilie, iar cafeaua se poate înlocui cu ciocolată caldă. Aici găsiți o rețetă pentru o ciocolată caldă de casă densă și cremoasă.
    • Însiropați pișcoturile doar în cafea rece și doar pentru o secundă! Dacă folosiți cafea fierbinte, pișcoturile vor absorbi mai mult decât trebuie și se vor înmuia prea tare. Pișcoturile trebuie să se umezească doar la exterior, interiorul trebuie să rămână uscat.
    • Dacă doriți să folosiți mixerul, folosiți-l la cea mai mică viteză. Există riscul ca mascarpone, fiind o materie foarte grasă, să "se taie".
    • Deși rețeta clasică de Tiramisu se face cu ouă crude - eu însămi am făcut-o așa de nenumărate ori - oricine doarme mai liniștit dacă sterilizăm ouăle pe baie de abur înainte de a le pune în cremă. Asta e poate partea cea mai "grea" a rețetei, dar în niciun caz să nu renunțați la crema de ouă pentru că ea dă toată savoarea acestui desert.

    Alte variante de Tiramisu de pe blog

    Așa cum vă spuneam la început, de-a lungul timpului am încercat multe variante ale acestui desert. Vă las mai jos câteva dintre cele mai reușite. Poate le încercați și voi.

    • Tiramisu cu căpșuni (rețetă video)
    • Tort Tiramisu
    • Tiramisu la pahar
    • Tiramisu înghețat cu zmeură
    • Ruladă Tiramisu

    Mod de preparare Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Ce are specific rețeta mea preferată de Tiramisu? Ei bine, faptul că folosesc și albușurile. În rețeta clasică, crema pentru acest desert se face folosind doar gălbenușurile.

    În unele rețete se adaugă frișcă tocmai pentru a da volum și un plus de aerare cremei. Dar de ce să adăugăm un ingredient în plus când putem face acest lucru cu albușurile sterilizate și bătute spumă ca la bezea?

    Dacă nu le folosim la crema de Tiramisu, rămânem cu 5 albușuri pentru care apoi vom fi nevoiți să căutăm soluții. Albușurile rămase se pot congela sau se pot folosi, de exemplu la o rețetă de chec delicios din albușuri cu cacao dar eu una prefer să nu rămân cu ele, ci să le folosesc la crema de mascarpone.

    Cremă de mascarpone cu ouă

    Găsiți mai jos rețeta scrisă și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului.

    Dacă doriți să vedeți și alte rețete video sau să vă abonați la canalul de YouTube, accesați acest link.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tiramisu

    Tiramisu - rețeta clasică

    Rețeta clasică italiană de Tiramisu cu cremă de mascarpone, ouă și pișcoturi de șampanie. Și un mic secret pentru cea mai bună variantă a celebrei prăjituri.
    5 from 13 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes minutes
    la rece: 4 hours hours
    Timp total: 4 hours hours 15 minutes minutes
    Număr de porții: 6
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână

    Ingrediente
     

    • 5 ouă mici (separate gălbenușuri+albușuri)
    • 200 g zahăr (100+100)
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 500 g mascarpone
    • aprox. 24 pișcoturi de șampanie
    • 200 ml cafea neagră (expresso sau Mocca)
    • 1 lingură de rom sau 2 linguri de Marsala sau alt vin licoros
    • 1 lingură pudră de cacao

    Instrucțiuni de preparare
     

    cafeaua

    • Pregătiți cafeaua și lăsați-o să se răcească, apoi adăugați romul sau vinul.

    crema de mascarpone

    • Puneți gălbenușurile și 100 g zahăr într-un vas la bain marie. Amestecați continuu cu un tel de mână până când zaharul este dizolvat. Lăsați crema să se răcească. Amestecați din când în când să nu prindă pojghiță deasupra.
    • Puneti albușurile cu restul de 100 g zahăr la bain marie. Amestecați până se dizolvă complet zahărul.
    • Mixați albușurile până când se răcesc și devin spumă tare care nu cade de pe teluri.
    • Într-un bol încapător puneți brânza mascarpone, gălbenușurile și extractul de vanilie. Omogenizați.
    • Încorporați spuma de albușuri în crema de mascarpone. Amestecați ușor, cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri

    asamblare și decor

    • Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20×20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare pentru 1 secundă prin cafeaua rece.
    • Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă.
    • Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin cafea și din nou un strat de cremă.
    • Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
    • Înainte de servire, decorați tiramisu cu pudră de cacao.

    păstrare

    • Tiramisu se păstrează la frigider pentru maxim 3 zile.
    • Puteți congela Tiramisu pentru maxim 3 luni.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Tiramisu - rețeta clasică
    Mărimea porției
     
    210 g
    Valori per porție
    Calorii
    674.16
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    38.5
    g
    59
    %
    Carbohidrați
     
    68.3
    g
    23
    %
    Proteine
     
    13.42
    g
    27
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Tiramisu - rețeta clasică

    Din aceeași categorie

    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Raluca

      ianuarie 11, 2021 at 2:08 pm

      Buna ziua, cat mascarpone trebuie pus? Lipseste din lista ingredientelor. Multumesc!

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 11, 2021 at 2:54 pm

        Vai, am uitat exact ingredientul principal! Mulțumesc mult pentru atenționare!
        E nevoie de 500 g de mascarpone.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.