Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

1010 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Tiramisu - rețeta clasică italiană cu mascarpone, ouă și pișcoturi. Și un mic secret pentru cea mai bună variantă a celebrei prăjituri.

Tiramisu - rețeta clasică

Tiramisu, acest desert italian cunoscut și iubit de tot mapamondul. Sunt multe variante de Tiramisu care pleacă de la rețeta de bază și de-a lungul timpului cred că le-am încercat pe toate: cu ouă crude, cu ouă sterilizate la abur, cu frișcă cu ciocolată, etc.

La un moment dat una dintre variante mi-a plăcut atât de mult încât a rămas preferata mea, deși aș zice că nu e chiar cea mai simplă dintre toate. Dar nici prea complicată nu este. Să zicem că cere vreo 10 minute în plus față de alte variante. Oferă în schimb cea mai aerată și cea mai delicioasă cremă de Tiramisu!

  • Tiramisu
  • Tiramisu

Câteva cuvinte despre ingredientele obligatorii în rețeta clasică de Tiramisu

Ne-am obișnuit să numim Tiramisu orice desert fără coacere făcut cu pișcoturi de șampanie. Totuși nu orice prăjitură însiropată cu compot și care conține cremă de mascarpone îndulcit are savoarea rețetei originale.

De aceea aș zice că sunt unele ingrediente absolut obligatorii în rețeta aceasta și altele care n-au ce căuta acolo.

Mascarpone - este baza oricărui Tiramisu și fără el nu se poate. Este, de fapt, o cremă de brânză, dar dacă nu sunteți familiarizați cu acest produs, să știți că nu are deloc gust de brânză, aș zice că seamănă mai mult cu un unt foarte maleabil și cremos. Merge de minune în multe creme pentru torturi și prăjituri.

Cafeaua - un alt ingredient de nelipsit în acest desert. Conform rețetei originale e musai să fie un expresso negru și tare. E drept că putem înmuia pișcoturile în orice ne trece prin cap, de la compot până la lapte, dar nimic nu ne va da contrastul acela plăcut între cafeaua amară și pișcoturile dulci.

Pișcoturi de șampanie - absolut necesare pentru tiramisu și cred că nimeni nu se gândește să le înlocuiască cu altceva. Sau mai știi! 😀 Sunt dulci, foarte uscate și aerate și absorb imediat, ca un burete orice lichid. De aceea secretul este să le înmuiem doar o secundă în cafea și nu mai mult!

Alcool - în rețeta originală pentru aromă se folosește vinul Marsala care nu e foarte popular la noi și chiar dacă îl găsim e un pic cam scump, așa că e puțin probabil să îl avem tot timpul în casă. Îl putem înlocui cu un vin licoros românesc, mult mai accesibil, de exemplu Lacrima lui Ovidiu. Sau cu un rom bun, în cazul meu. Și la Tiramisu folosesc tot romul Stroh 40, cel pe care îl folosesc la cele mai multe prăjituri.

Tiramisu - rețeta clasică

Sfaturi pentru un Tiramisu reușit

  • Tiramisu nu e chiar o rețetă prietenoasă cu copiii mici deoarece conține cafea și alcool. Dacă doriți să adaptați rețeta dar să păstrați totuși elementele principale, puteți folosi în loc de alcool un extract de vanilie, iar cafeaua se poate înlocui cu ciocolată caldă. Aici găsiți o rețetă pentru o ciocolată caldă de casă densă și cremoasă.
  • Însiropați pișcoturile doar în cafea rece și doar pentru o secundă! Dacă folosiți cafea fierbinte, pișcoturile vor absorbi mai mult decât trebuie și se vor înmuia prea tare. Pișcoturile trebuie să se umezească doar la exterior, interiorul trebuie să rămână uscat.
  • Dacă doriți să folosiți mixerul, folosiți-l la cea mai mică viteză. Există riscul ca mascarpone, fiind o materie foarte grasă, să "se taie".
  • Deși rețeta clasică de Tiramisu se face cu ouă crude - eu însămi am făcut-o așa de nenumărate ori - oricine doarme mai liniștit dacă sterilizăm ouăle pe baie de abur înainte de a le pune în cremă. Asta e poate partea cea mai "grea" a rețetei, dar în niciun caz să nu renunțați la crema de ouă pentru că ea dă toată savoarea acestui desert.

Alte variante de Tiramisu de pe blog

Așa cum vă spuneam la început, de-a lungul timpului am încercat multe variante ale acestui desert. Vă las mai jos câteva dintre cele mai reușite. Poate le încercați și voi.

  • Tiramisu cu căpșuni (rețetă video)
  • Tort Tiramisu
  • Tiramisu la pahar
  • Tiramisu înghețat cu zmeură
  • Ruladă Tiramisu

Mod de preparare Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

Ce are specific rețeta mea preferată de Tiramisu? Ei bine, faptul că folosesc și albușurile. În rețeta clasică, crema pentru acest desert se face folosind doar gălbenușurile.

În unele rețete se adaugă frișcă tocmai pentru a da volum și un plus de aerare cremei. Dar de ce să adăugăm un ingredient în plus când putem face acest lucru cu albușurile sterilizate și bătute spumă ca la bezea?

Dacă nu le folosim la crema de Tiramisu, rămânem cu 5 albușuri pentru care apoi vom fi nevoiți să căutăm soluții. Albușurile rămase se pot congela sau se pot folosi, de exemplu la o rețetă de chec delicios din albușuri cu cacao dar eu una prefer să nu rămân cu ele, ci să le folosesc la crema de mascarpone.

Cremă de mascarpone cu ouă

Găsiți mai jos rețeta scrisă și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului.

Dacă doriți să vedeți și alte rețete video sau să vă abonați la canalul de YouTube, accesați acest link.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tiramisu

Tiramisu - rețeta clasică

Rețeta clasică italiană de Tiramisu cu cremă de mascarpone, ouă și pișcoturi de șampanie. Și un mic secret pentru cea mai bună variantă a celebrei prăjituri.
5 from 14 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
la rece: 4 hours hours
Timp total: 4 hours hours 15 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 5 ouă mici (separate gălbenușuri+albușuri)
  • 200 g zahăr (100+100)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 500 g mascarpone
  • aprox. 24 pișcoturi de șampanie
  • 200 ml cafea neagră (expresso sau Mocca)
  • 1 lingură de rom sau 2 linguri de Marsala sau alt vin licoros
  • 1 lingură pudră de cacao

Instrucțiuni de preparare
 

cafeaua

  • Pregătiți cafeaua și lăsați-o să se răcească, apoi adăugați romul sau vinul.

crema de mascarpone

  • Puneți gălbenușurile și 100 g zahăr într-un vas la bain marie. Amestecați continuu cu un tel de mână până când zaharul este dizolvat. Lăsați crema să se răcească. Amestecați din când în când să nu prindă pojghiță deasupra.
  • Puneti albușurile cu restul de 100 g zahăr la bain marie. Amestecați până când devin fiebinți și se dizolvă complet zahărul.
  • Apoi dați castronul deoparte și mixați albușurile până când se răcesc și devin spumă tare care nu cade de pe teluri.
  • Într-un bol încapător puneți brânza mascarpone, gălbenușurile și extractul de vanilie. Omogenizați.
  • Încorporați spuma de albușuri în crema de mascarpone. Amestecați ușor, cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri

asamblare și decor

  • Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20×20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare pentru 1 secundă prin cafeaua rece.
  • Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă.
  • Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin cafea și din nou un strat de cremă.
  • Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
  • Înainte de servire, decorați tiramisu cu pudră de cacao.

păstrare

  • Tiramisu se păstrează la frigider pentru maxim 3 zile.
  • Puteți congela Tiramisu pentru maxim 3 luni.
Valori nutriționale
Tiramisu - rețeta clasică
Mărimea porției
 
210 g
Valori per porție
Calorii
674.16
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
38.5
g
59
%
Carbohidrați
 
68.3
g
23
%
Proteine
 
13.42
g
27
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tiramisu - rețeta clasică

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
1010 shares

Comentarii

  1. Raluca a zis

    ianuarie 11, 2021 at 2:08 pm

    Buna ziua, cat mascarpone trebuie pus? Lipseste din lista ingredientelor. Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 11, 2021 at 2:54 pm

      Vai, am uitat exact ingredientul principal! Mulțumesc mult pentru atenționare!
      E nevoie de 500 g de mascarpone.

      Răspunde
5 from 14 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.