Tiramisu - rețeta clasică italiană cu mascarpone, ouă și pișcoturi. Și un mic secret pentru cea mai bună variantă a celebrei prăjituri.
Tiramisu, acest desert italian cunoscut și iubit de tot mapamondul. Sunt multe variante de Tiramisu care pleacă de la rețeta de bază și de-a lungul timpului cred că le-am încercat pe toate: cu ouă crude, cu ouă sterilizate la abur, cu frișcă cu ciocolată, etc.
La un moment dat una dintre variante mi-a plăcut atât de mult încât a rămas preferata mea, deși aș zice că nu e chiar cea mai simplă dintre toate. Dar nici prea complicată nu este. Să zicem că cere vreo 10 minute în plus față de alte variante. Oferă în schimb cea mai aerată și cea mai delicioasă cremă de Tiramisu!
Câteva cuvinte despre ingredientele obligatorii în rețeta clasică de Tiramisu
Ne-am obișnuit să numim Tiramisu orice desert fără coacere făcut cu pișcoturi de șampanie. Totuși nu orice prăjitură însiropată cu compot și care conține cremă de mascarpone îndulcit are savoarea rețetei originale.
De aceea aș zice că sunt unele ingrediente absolut obligatorii în rețeta aceasta și altele care n-au ce căuta acolo.
Mascarpone - este baza oricărui Tiramisu și fără el nu se poate. Este, de fapt, o cremă de brânză, dar dacă nu sunteți familiarizați cu acest produs, să știți că nu are deloc gust de brânză, aș zice că seamănă mai mult cu un unt foarte maleabil și cremos. Merge de minune în multe creme pentru torturi și prăjituri.
Cafeaua - un alt ingredient de nelipsit în acest desert. Conform rețetei originale e musai să fie un expresso negru și tare. E drept că putem înmuia pișcoturile în orice ne trece prin cap, de la compot până la lapte, dar nimic nu ne va da contrastul acela plăcut între cafeaua amară și pișcoturile dulci.
Pișcoturi de șampanie - absolut necesare pentru tiramisu și cred că nimeni nu se gândește să le înlocuiască cu altceva. Sau mai știi! 😀 Sunt dulci, foarte uscate și aerate și absorb imediat, ca un burete orice lichid. De aceea secretul este să le înmuiem doar o secundă în cafea și nu mai mult!
Alcool - în rețeta originală pentru aromă se folosește vinul Marsala care nu e foarte popular la noi și chiar dacă îl găsim e un pic cam scump, așa că e puțin probabil să îl avem tot timpul în casă. Îl putem înlocui cu un vin licoros românesc, mult mai accesibil, de exemplu Lacrima lui Ovidiu. Sau cu un rom bun, în cazul meu. Și la Tiramisu folosesc tot romul Stroh 40, cel pe care îl folosesc la cele mai multe prăjituri.
Sfaturi pentru un Tiramisu reușit
- Tiramisu nu e chiar o rețetă prietenoasă cu copiii mici deoarece conține cafea și alcool. Dacă doriți să adaptați rețeta dar să păstrați totuși elementele principale, puteți folosi în loc de alcool un extract de vanilie, iar cafeaua se poate înlocui cu ciocolată caldă. Aici găsiți o rețetă pentru o ciocolată caldă de casă densă și cremoasă.
- Însiropați pișcoturile doar în cafea rece și doar pentru o secundă! Dacă folosiți cafea fierbinte, pișcoturile vor absorbi mai mult decât trebuie și se vor înmuia prea tare. Pișcoturile trebuie să se umezească doar la exterior, interiorul trebuie să rămână uscat.
- Dacă doriți să folosiți mixerul, folosiți-l la cea mai mică viteză. Există riscul ca mascarpone, fiind o materie foarte grasă, să "se taie".
- Deși rețeta clasică de Tiramisu se face cu ouă crude - eu însămi am făcut-o așa de nenumărate ori - oricine doarme mai liniștit dacă sterilizăm ouăle pe baie de abur înainte de a le pune în cremă. Asta e poate partea cea mai "grea" a rețetei, dar în niciun caz să nu renunțați la crema de ouă pentru că ea dă toată savoarea acestui desert.
Alte variante de Tiramisu de pe blog
Așa cum vă spuneam la început, de-a lungul timpului am încercat multe variante ale acestui desert. Vă las mai jos câteva dintre cele mai reușite. Poate le încercați și voi.
- Tiramisu cu căpșuni (rețetă video)
- Tort Tiramisu
- Tiramisu la pahar
- Tiramisu înghețat cu zmeură
- Ruladă Tiramisu
Mod de preparare Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi
Ce are specific rețeta mea preferată de Tiramisu? Ei bine, faptul că folosesc și albușurile. În rețeta clasică, crema pentru acest desert se face folosind doar gălbenușurile.
În unele rețete se adaugă frișcă tocmai pentru a da volum și un plus de aerare cremei. Dar de ce să adăugăm un ingredient în plus când putem face acest lucru cu albușurile sterilizate și bătute spumă ca la bezea?
Dacă nu le folosim la crema de Tiramisu, rămânem cu 5 albușuri pentru care apoi vom fi nevoiți să căutăm soluții. Albușurile rămase se pot congela sau se pot folosi, de exemplu la o rețetă de chec delicios din albușuri cu cacao dar eu una prefer să nu rămân cu ele, ci să le folosesc la crema de mascarpone.
Găsiți mai jos rețeta scrisă și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului.
Dacă doriți să vedeți și alte rețete video sau să vă abonați la canalul de YouTube, accesați acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tiramisu - rețeta clasică
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 5 ouă mici (separate gălbenușuri+albușuri)
- 200 g zahăr (100+100)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 500 g mascarpone
- aprox. 24 pișcoturi de șampanie
- 200 ml cafea neagră (expresso sau Mocca)
- 1 lingură de rom sau 2 linguri de Marsala sau alt vin licoros
- 1 lingură pudră de cacao
Instrucțiuni de preparare
cafeaua
- Pregătiți cafeaua și lăsați-o să se răcească, apoi adăugați romul sau vinul.
crema de mascarpone
- Puneți gălbenușurile și 100 g zahăr într-un vas la bain marie. Amestecați continuu cu un tel de mână până când zaharul este dizolvat. Lăsați crema să se răcească. Amestecați din când în când să nu prindă pojghiță deasupra.
- Puneti albușurile cu restul de 100 g zahăr la bain marie. Amestecați până când devin fiebinți și se dizolvă complet zahărul.
- Apoi dați castronul deoparte și mixați albușurile până când se răcesc și devin spumă tare care nu cade de pe teluri.
- Într-un bol încapător puneți brânza mascarpone, gălbenușurile și extractul de vanilie. Omogenizați.
- Încorporați spuma de albușuri în crema de mascarpone. Amestecați ușor, cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri
asamblare și decor
- Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20×20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare pentru 1 secundă prin cafeaua rece.
- Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă.
- Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin cafea și din nou un strat de cremă.
- Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
- Înainte de servire, decorați tiramisu cu pudră de cacao.
păstrare
- Tiramisu se păstrează la frigider pentru maxim 3 zile.
- Puteți congela Tiramisu pentru maxim 3 luni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Raluca
Buna ziua, cat mascarpone trebuie pus? Lipseste din lista ingredientelor. Multumesc!
Iuliana
Vai, am uitat exact ingredientul principal! Mulțumesc mult pentru atenționare!
E nevoie de 500 g de mascarpone.