De multe ori în drum spre serviciu mă opream şi cumpăram două batoane cu cereale de la magazinul din colţul străzii. Erau pentru mine desertul perfect de pus lângă cafeaua de la birou. Asta până într-o zi când m-am mobilizat şi am început să le fac acasă, mai bune şi mai ieftine decât cele cumpărate. Cerealele folosite pot fi la alegerea fiecaruia, sau funcţie de ce mai aveţi prin casă. La fel şi fructele uscate. Eu am folosit doar fulgi de ovăz şi un mix de fructe uscate gata cumpărat care conţinea: ananas, mango, curmale şi bucăţele de cocos. Am mai adăugat doar o mână de fructe goji, convinsă fiind de beneficiile lor pentru sănătate.
Totul e foarte simplu de preparat şi e gata în maxim jumătate de oră. Mai greu e să aştepţi să treacă timpul de răcit şi să-ţi iasă tăietura perfectă ca la cele din comerţ. Dar având în vedere că sunt mult mai bune decât cele cumpărate, ce mai contează că nu au marginile perfecte, nu-i aşa? Cu un cuţit bine ascuţit se rezolvă şi asta, iar apoi, ambalate frumos în celofan vor fi gustarea perfectă de luat la birou, sau dacă plecăm la drum, sau pentru pacheţelul şcolarilor 🙂
Mod de preparare batoane de cereale şi fructe uscate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă cu dimensiunile de 20x25 cm - 16 batoane
- 200 g fulgi de cereale la alegere
- 120 g fructe uscate
- 1 banană bine coaptă
- 4 linguri de fulgi de cocos
- 100 g de unt
- 100 g de zahăr brun
- 3 linguri de miere
- ½ de linguriţă de scorţişoară (opţional)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Într-o crăticioară încăpătoare, punem la topit untul împreună cu mierea şi zahărul. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se topească zahărul.
- Dăm la o parte de pe foc crăticioara şi turnăm pulpa de banană pasată, cerealele, fructele uscate tăiate cuburi, scorţişoara şi nuca de cocos.
- Omogenizăm amestecul şi îl turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Presăm foarte bine compoziţia cu dosul unei linguri puţin umezită.
- Coacem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până vedem că începe să se rumenească, mai ales pe margini. Ar trebui să dureze cam 25-30 de minute, depinde şi de cuptorul fiecăruia.
- Lăsaţi compoziţia să se răcească în tavă, apoi băgaţi-o la frigider pentru 2-3 ore sau de seara până dimineaţa pentru a fi mai uşor de porţionat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de batoane de cereale cu fructe uscate pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la propria voastră colecţie de bucate aromate pentru mai târziu.
Poftă bună!
cristina a zis
cu ce se poate inlocui untul ?
Iuliana a zis
Cu unt de cocos sau margarina.
Ioan a zis
Buna!
Aceste batoane ies tari sau moi?
Toate cele bune!
Iuliana a zis
Nu sunt tari. Sunt ferme, isi pastreaza forma, dar nu ne rupem dintii in ele 🙂
mikaela a zis
Am facut batoanele doar cu fulgi de porumb,fructe uscate,seminte de susan si floarea soarelui si fara banana,insa nu le-am copt,am dat tava la frigider.Am adaugat in sirop cacao si scortisoara.
Importanta nu este coacerea,ci zaharul(pentru legarea ingredientelor incat sa formeze o masa compacta),tocmai de aceea e bine sa folosim zahar brun(cel alb fiind mai dulce).
Iuliana a zis
Bine de stiut ca se poate si fara coacere, e chiar mai simplu asa 🙂 Ai pus si unt si miere in compozitie?
mikaela a zis
Imi cer scuze pentru raspunsul cam tarzior, am pus unt si miere;aici intervine si gustul, in general,la majoritatea retetelor reduc din cantitatea de zahar;daca folosim miere avem grija ca este mult mai dulce decat zaharul.Iar daca totusi dam preparatul la cuptor ,e mai bine sa folosim zahar brun ,si nu miere.
mikaela a zis
Aveti idee,cum ar iesi aceste batoane cu fulgi de porumb ?
Iuliana a zis
Numai cu fulgi de porumb nu cred ca ies bine, se vor inmuia de la untul cald si vor deveni un fel de mamaliga.
vavaly a zis
din pacate micutii sunt inca la varsta la care parintii cumpara pentru ei de la chioscuri pentru ei, ceea ce e si mai trist. Dante deja e incantat de ideea batoanelor astea, azi am cumparat ingredientele, maine facem :).
vavaly a zis
reteta este wow, mai ales ptr dante al meu care chiar mananca musli, uneori si goale si ar fi un pachetel ideal pentru el la scoala.
imi vine sa plang cand imi povesteste ce au copiii la pachet iar el se duce si cu mar si nuci si nu are treaba.
Iuliana a zis
Sa stii ca e o gustare perfecta pentru luat la scoala. Sper sa-i placa lui Dante. Nici nu vreau sa ma gandesc ce bazaconii cumparate de pe la chioscuri mananca copilasii in pauze.
Claudia a zis
Daca ai sti de cand tot zic si eu ca fac acasa dar nu mai apuc. Noroc ca noi nu suntem mari consumatori de cereale in forma asta. 🙂
Dar neaparat trebuie sa fac si eu in casa mai ales ca ale tale arata asa de apetisant si imi fac cu ochiul 😉
Iuliana a zis
Noi suntem amandoi consumatori de batoane de cereale la cafeaua de la birou, asa ca am rezolvat o mare problema cu reteta asta 🙂