Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Compot de prune la borcan - Rețetă simplă pentru iarnă

Publicat la 4 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

98 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Dacă vă plac compoturile de casă, atunci această rețetă de compot de prune la borcan este o alegere excelentă pentru a păstra gustul dulce și aromat al prunelor pentru lunile de iarnă. Este o rețetă simplă, dar cu rezultate delicioase, iar prunelor li se poate adăuga un strop de magie cu ajutorul unor condimente precum scorțișoara, cardamomul sau anasonul.

compot de prune la borcan

Compotul de prune la borcan e exact rețeta care te întoarce în copilărie, când fiecare borcan era o comoară pentru iarnă. Prunele sunt vedetele aici, dar dacă vă plac deserturile cu prune, încercați și rețeta mea pentru cele mai pufoase găluște cu prune sau prunele fără zahăr conservate la borcan în suc propriu.

Rețeta e simplă și perfectă pentru a păstra gustul dulce al verii. Fie că preferați compotul simplu sau aromat cu scorțișoară, rezultatul va fi mereu delicios. Iar dacă sunteți cu adevărat iubitori ai compoturilor, nu ratați compotul de gutui atât de aromat și de ușor de făcut! Umpleți cămara cu borcane de compot, și bucurați-vă de aroma lor în zilele reci.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum facem compot de prune - rețeta video
  • Mod de preparare pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Cum se servește
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete cu prune pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Veți vedea că rețeta de compot de prune nu are nevoie de cantități exacte. Umplem borcanele cu câte prune încap, iar cantitatea de zahăr din fiecare borcan nu e bătută în cuie, ci se poate adapta după gust.

ingrediente cu etichete pentru reteta de compot de prune la borcan pentru iarna

Iată ce ne trebuie:

  • Prune - alegeți prune micuțe, coapte, sănătoase și ferme pentru a-și păstra forma în timpul fierberii.
  • Zahăr - eu pun 2 linguri rase pentru fiecare borcan de 800 g și 1 lingură dacă folosesc borcane de 400 g, pentru a obține un compot ușor dulceag, dar nu excesiv. Voi puteți pune mai puțin sau mai mult, după gust.
  • Apă rece - până se umple borcanele.
  • Borcane - de preferat mari, de 800 g pentru că încap mai bine prunele. Borcanele și capacele trebuie să fie bine sterilizate pentru a asigura conservarea pe termen lung. Detalii despre sterilizarea corectă, aici .
  • Opțional: batoane de scorțișoară, anason sau cardamom - pentru a adăuga un plus de aromă compotului.

Cum facem compot de prune - rețeta video

Ca orice rețetă de compot, și aceasta se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta rețetei în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Mod de preparare pas cu pas

batoane de scortisoara pentru aromatizarea compotului de prune

1. Aromatizare (opțional): Dacă doriți, puteți adăuga în fiecare borcan câte un baton de scorțișoară, o stea de anason sau câteva semințe de cardamom pentru un compot mai aromat. Eu am rupt batoanele de scorțișoară în bucăți mai mici și am pus în fiecare borcan câte o bucățică, nu un baton întreg.

umplere borcane cu prune intregi pentru prepararea compotului

2. Pregătirea prunelor: Spălați bine prunele și lăsați-le să se scurgă. Prunele se așează întregi în borcane, fără să fie necesar să le tăiați sau să le scoateți sâmburii.

adaugare zahar in borcanele cu prune pentru prepararea compotului

3. Adăugarea zahărului: Puneți câte 2 linguri de zahăr în fiecare borcan. Zahărul ajută la conservare și la echilibrarea gustului fructelor.

umplere borcane cu apa pentru compot

4. Completarea cu apă: Umpleți borcanele cu apă, lăsând un mic spațiu de aproximativ un centimetru până la buza borcanului, apoi înfiletați bine capacele, verificând să etanșeze perfect.

cum se sterilizeaza borcanele cu compot de prune pentru iarna

5. Sterilizarea: Așezați borcanele într-o oală mare, pe fundul căreia ați pus un prosop. Adăugați apă până aproape de gâtul borcanelor și sterilizați-le timp de 10 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.

Cum se păstrează

Borcanele de compot de prune se păstrează într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi o cămară sau un beci, și pot rezista până la un an. Odată deschis un borcan, acesta trebuie păstrat la frigider și consumat în decurs de 7-10 zile.

Cum se servește

Compotul de prune se poate savura ca atare, la temperatura camerei sau ușor răcit. Este perfect pentru a fi servit la micul dejun în perioadele de post, ca desert după o masă copioasă sau ca gustare între mese. Se poate servi și alături de prăjituri, fursecuri sau cu o felie de chec pufos făcut în casă.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Sterilizarea borcanelor este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Asigurați-vă că borcanele și capacele sunt bine spălate și sterilizate înainte de utilizare.
  • Evitați prunele prea coapte sau foarte moi, deoarece se vor desface în timpul fierberii. Cele ferme vor rezista mai bine la procesul de conservare.
  • Prunele trebuie să fie bine spălate și fără urme de lovituri sau mucegai pentru a preveni alterarea compotului.
  • Înfășurarea în ziar ajută la distribuirea uniformă a căldurii și protejează borcanele de șocurile termice care le-ar putea crăpa.
compot de prune la borcan

Întrebări frecvente

Pot folosi prunele fără sâmburi?

Da, dar prunele întregi își păstrează mai bine forma și textura.

Pot adăuga alte fructe în compot?

Da, poți combina prunele cu alte fructe precum mere, pere sau gutui, pentru a obține un compot asortat.

Pot face compot de prune fără zahăr?

Da, poți face compot de prune fără zahăr. Prunele sunt suficient de dulci și își păstrează aroma chiar și fără adaos de zahăr.

Pot folosi zahăr brun?

Da, zahărul brun poate fi folosit, însă va schimba ușor gustul și culoarea compotului.

Alte rețete cu prune pe care să le încerci

Aveți mai multe prune și nu vreți să le ascundeți pe toate în cămară? Vă las mai jos câteva rețete ușoare de desert la care le puteți folosi:

  • felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
    Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune
  • Prajitura rasturnata cu prune
    Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci
  • Chec cu prune si nuci
    Chec cu prune și nuci. Pufos, aromat, absolut delicios!
  • Prăjitură cu prune și blat crocant
    Prăjitură cu prune și blat crocant

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

compot de prune la borcan

Compot de prune la borcan - Rețetă simplă pentru iarnă

Cum să faci compot de prune la borcan pentru iarnă. O reţetă simplă şi rapidă, cu gust echilibrat, fără conservanţi.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • prune
  • zahăr
  • apă
  • borcane și capace sterilizate (preferabil de 800 g)
  • opţional: batoane de scorţişoară (anason sau cardamom)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aromatizare (opțional): Dacă doriți, puteți adăuga în fiecare borcan câte un baton de scorțișoară, o stea de anason sau câteva semințe de cardamom pentru un compot mai aromat. Eu am rupt batoanele de scorțișoară în bucăți mai mici și am pus în fiecare borcan câte o bucățică, nu un baton întreg.
    batoane de scortisoara pentru aromatizarea compotului de prune
  • Pregătirea prunelor: Spălați bine prunele și lăsați-le să se scurgă. Prunele se așează întregi în borcane, fără să fie necesar să le tăiați sau să le scoateți sâmburii.
    umplere borcane cu prune intregi pentru prepararea compotului
  • Adăugarea zahărului: Puneți câte 2 linguri de zahăr în fiecare borcan. Zahărul ajută la conservare și la echilibrarea gustului fructelor.
    adaugare zahar in borcanele cu prune pentru prepararea compotului
  • Completarea cu apă: Umpleți borcanele cu apă, lăsând un mic spațiu de aproximativ un centimetru până la buza borcanului, apoi înfiletați bine capacele, verificând să etanșeze perfect.
    umplere borcane cu apa pentru compot
  • Sterilizarea: Așezați borcanele într-o oală mare, pe fundul căreia ați pus un prosop. Adăugați apă până aproape de gâtul borcanelor și sterilizați-le timp de 10 de minute, din momentul în care apa începe să fiarbă.
    cum se sterilizeaza borcanele cu compot de prune pentru iarna

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
98 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x