Timp estimat pentru citit: 6 minute
Gem de gutui rase, o rețetă tradițională și plină de savoare, care aduce o notă de toamnă în cămara ta. Cu aroma sa intensă și culoarea aurie, acest gem este perfect pentru a-l savura pe pâine prăjită dimineața sau pentru a-l folosi ca umplutură în prăjiturile de casă. Gemul de gutui este simplu de preparat, dar plin de arome calde, iar scorțișoara sau cardamomul îi pot adăuga o notă exotică, transformându-l într-o delicatesă.
Gutuile sunt fructele toamnei care, deși nu sunt întotdeauna plăcute de consumat crude din cauza texturii tari, se transformă într-o adevărată minune culinară atunci când sunt preparate corect. Gemul de gutui rase poate fi folosit nu doar la micul dejun, ci și ca un ingredient special în tarte, clătite, cornuri sau prăjituri.
Dacă doriți un gem de gutui mai fin și mai cremos, vă recomand să încercați și rețeta mea de gem asortat de gutui cu pere. La fel de bun, cu arome de toamnă este și gemul de prune, mai aveți timp să faceți 3-4 borcane pentru iarnă.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru 3 borcane mari cu gem de gutui
- 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate) – gutuile trebuie să fie bine coapte și aromate pentru un gem reușit.
- ~750 g de zahăr – ajustați cantitatea în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți.
- 200 ml de apă – ajută la dizolvarea zahărului și formarea siropului.
- Sucul de la 1 lămâie – previne oxidarea gutuilor și adaugă un pic de prospețime gemului.
- Opțional: scorțișoară, anason, cardamom – pentru o aromă specială, după preferințe.
Mod de preparare
- Pregătirea siropului: Într-o cratiță încăpătoare, puneți la fiert apa și zahărul. Lăsați să fiarbă timp de 10-15 minute, până când se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
- Pregătirea gutuilor: Gutuile se spală bine de puf și se taie în două pentru a curăța cotoarele și căsuțele cu sâmburi. Nu este nevoie să le curățați de coajă. Dați gutuile pe răzătoarea mare sau folosiți robotul de bucătărie pentru a le mărunți rapid.
- Adăugarea gutuilor în sirop: Stropiți gutuile cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea, apoi puneți-le la fiert în siropul de zahăr. Dacă doriți, adăugați scorțișoară, anason sau cardamom pentru un plus de aromă.
- Fierberea gemului: Îndepărtați spuma care se formează la suprafață și amestecați periodic pentru a evita lipirea de fundul vasului. Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorită. Puteți verifica punând câteva picături de gem pe o farfurie rece – dacă nu curge și are textura dorită, atunci este gata. Țineți cont că se va mai îngroșa după răcire. În general, gemul se fierbe aproximativ 30 de minute.
- Ambalarea: Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit în prealabil (detalii despre sterilizare le găsiți aici). Întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute, întoarceți-le în poziția normală, acoperiți-le cu un pled gros și lăsați-le să se răcească lent.
Cum se păstrează
Gemul se păstrează foarte bine în borcane sterilizate, la loc răcoros și întunecat. Poate rezista chiar și 2 ani, însă după deschidere, este recomandat să fie consumat în 2-3 săptămâni și păstrat la frigider.
Cum se servește
Gemul de gutui este perfect pe pâine proaspătă sau prăjită, în prăjituri sau chiar alături de brânzeturi. Încercați-l ca umplutură pentru o ruladă cu gem sau ca topping în bolul cu orez sau griș cu lapte și veți fi încântați.
Sfaturi profesionale pentru reușita rețetei
- Gutuile pot oxida foarte rapid, așa că stropiți-le cu suc de lămâie imediat după ce le-ați ras.
- Nu renunțați la coaja gutuilor, aceasta contribuie la textura finală a gemului.
- Amestecați gemul din când în când, ca să nu se lipească de cratiță.
- Folosiți o cratiță cu fund gros pentru a evita lipirea și caramelizarea nedorită a zahărului.
- Adăugați condimentele spre sfârșitul fierberii pentru a păstra aroma lor intensă.
Întrebări frecvente
Da, dar gemul va avea o culoare mai închisă și un gust ușor caramelizat.
Depinde de cât de bine legat doriți să fie. În general, 30 de minute sunt suficiente, dar puteți ajusta după preferințe.
Puneți câteva picături de gem pe o farfurie rece și verificați consistența. Dacă nu curge și este ușor vâscos, este gata.
Fierbe-l un pic mai mult la foc mediu spre mare și se va îngroșa cu siguranță.
Alte rețete cu gutui pe care să le încerci
Dacă ai mai multe gutui și nu vrei să le transformi pe toate în gem, îți las mai jos câteva rețete cu gutui care sigur te vor bucura:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de gutui rase - rețeta tradițională pentru iarnă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg de gutui (cântărite după ce au fost curăţate)
- ~750 g de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt gutuile pe care le aveți)
- 200 ml de apă
- sucul de la 1 lămâie
- optional - scorțișoară, anason, cardamom
Instrucțiuni de preparare
- Pregătirea siropului: Într-o cratiță încăpătoare, puneți la fiert apa și zahărul. Lăsați să fiarbă timp de 10-15 minute, până când se formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
- Pregătirea gutuilor: Gutuile se spală bine de puf și se taie în două pentru a curăța cotoarele și căsuțele cu sâmburi. Nu este nevoie să le curățați de coajă. Dați gutuile pe răzătoarea mare sau folosiți robotul de bucătărie pentru a le mărunți rapid.
- Adăugarea gutuilor în sirop: Stropiți gutuile cu sucul de lămâie pentru a preveni oxidarea, apoi puneți-le la fiert în siropul de zahăr. Dacă doriți, adăugați scorțișoară, anason sau cardamom pentru un plus de aromă.
- Fierberea gemului: Îndepărtați spuma care se formează la suprafață și amestecați periodic pentru a evita lipirea de fundul vasului. Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorită. Puteți verifica punând câteva picături de gem pe o farfurie rece – dacă nu curge și are textura dorită, atunci este gata. Țineți cont că se va mai îngroșa după răcire. În general, gemul se fierbe aproximativ 30 de minute.
- Ambalarea: Turnați gemul fierbinte în borcane sterilizate, pe care le-ați pregătit în prealabil (detalii despre sterilizare le găsiți aici). Întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute, întoarceți-le în poziția normală, acoperiți-le cu un pled gros și lăsați-le să se răcească lent.
Bine de știut:
- Gutuile pot oxida foarte rapid, așa că stropiți-le cu suc de lămâie imediat după ce le-ați ras.
- Nu renunțați la coaja gutuilor, aceasta contribuie la textura finală a gemului.
- Amestecați gemul din când în când, ca să nu se lipească de cratiță.
- Folosiți o cratiță cu fund gros pentru a evita lipirea și caramelizarea nedorită a zahărului.
- Adăugați condimentele spre sfârșitul fierberii pentru a păstra aroma lor intensă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Adi a zis
750 g de zahăr cu 200 g de apă, fiert 15 minute? Așa ceva e imposibil. După 5 minute zahărul înghite toată apa și se transformă într-o masă solidă. Ceva nu e în regulă cu cifrele acelea.
Iuliana a zis
Cifrele sunt în regulă, modul de preparare la fel.
Zahărul nu "înghite apă", ci se dizolvă în apă.
Bebe Boitan a zis
Extraordinar de mult zahar!!!!!!!!
La un borcade 850 ml finit mananci 1kg zahar!
Te ustura pe gat ¡¡! ¡!!!
Iuliana a zis
Dar cine vă reține să puneți mai puțin zahăr?
Și mai ales, cine vă obligă să mâncați un borcan de gem odată? Normal că vă ustură pe gât! :))
Tamaș marius a zis
Super ..... super dați rețeta și pentru mai multe kg.
Iuliana a zis
Multiplicați cantitățile cu câte kilograme aveți dumneavoastră. Modul de preparare rămâne același.
Antonia a zis
Am incercat si eu acest gem, noi nu prea mancam gemuri/dulceturi, tinem la silueta 🙂 dar gutuiul nostru ne-a coplesit anul acesta cu prea multe gutui si nu am vrut sa trec cu vederea si cateva borcanele cu gem, ff bun, apreciat si mai mult de fiica-mea studenta departe de anul acesta...Prima data cand vreau sa fac ceva, imi vine in minte blogul acesta si prima data aici deschid...mna, galateanca de-a mea! 😉 Totul mi-a iesit foarte bun!
Iuliana a zis
Ah, si tie ti-a plecat fata departe? 🙁 Felicitari si mult succes! Dar stiu cum e, cel putin pentru mame, parca un ochi rade, unul plange.
Chiar ieri am trimis si eu un pachet cu de toate, inclusiv gemuri si zacusca si paine de casa... si nici nu mai stiu cate am pus acolo :))
Iti multumesc mult pentru mesaje si pentru aprecieri.
Imbratisari galatene cu drag!
Antonia a zis
Asa e, bine zis un ochi rade si unul plange... 🙂 multumesc mult ptr tot!
Pana Doina a zis
Mulțumesc pentru rețeta, astăzi e in plan, gem și peltea.
Iuliana a zis
Spor la treaba! 🙂
Raluca a zis
Tocmai k.am terminat. Desi am pus mai putin cu cca 150g zahar, tot a iesit f dulce. Data viitoare pun si mai putin zahar
Stanciu Adi Mariana a zis
Delicioasss acest gem.... imi aduce aminte de copilarie,chiar o il pregatesc si eu ... vin cu rezultatul ... 😉 multumim 😉
Iuliana a zis
Noi deja ne bucuram de el dimineata la micul dejun 🙂
Spor la treaba, sper sa iti placa rezultatul final!
Lavinia a zis
Si noi am facut astazi gemul acesta de gutui.am adaugat si miez de nuca copt.A iesit minunat!
Iuliana a zis
Uaaaa, vreau si eu cu miez de nuca! Chiar cred ca e minunat!
Cătălina a zis
Buna ziua sunt cătălina si as vrea sa va întreb de ce se zaharisesc dulcețurile
Iuliana a zis
Buna Catalina.
Sunt mai multe cauze pentru care se poate zaharisi o dulceata. Ti s-a intamplat la vreo reteta de-a mea, sau ma intrebi in general?
Diana Dolghii a zis
Spuneti-mi va rog se pune la fiert 1 kg de zahar in 200 ml apa?am inteles corect?
Iuliana a zis
Da, Diana, exact asa 🙂
Stiu ca pare mult zahar si putina apa, dar ai sa vezi ca zaharul se va topi imediat si se va transforma in sirop. In acel sirop se vor fierbe gutuile razuite.
Diana Dolghii a zis
Ooo,multumesc.o sa fac zilele astea si postez rezultatul.
Iuliana a zis
Succes! 🙂
Diana Dolghii a zis
Am facut astazi gemul.A iesit senzational,de-l maninci fara paine ) .multumesc de reteta!
Iuliana a zis
Ma bucur, Diana! Si noi mai furam cate o lingurita, doua, fara paine 😉
fidanidis daniela a zis
super bun multumesc pentru reteta si te pup Iuliana
Iuliana a zis
Ma bucur ca v-a placut 🙂 Pup si eu!
maria a zis
E foarte bun gemul de gutui!
La noi nu se prea mananca dulceata, gemul (de orice fel), mai mult o pun in prajituri, dar cum anul acesta am primit si eu mai multe gutui, mi-ar placea sa incerc reteta de dulceata de gutui a bunicii mele. Stii dulceata de gutui care are un aspect transparent, sticlos, prin care se vad gutuile taiate in cubulete mici? E un pic laborioasa pregatirea gutuilor pentru ca trebuie sa fie curatate de coaja si taiate in cubulete mici (relativ la fel pentru un aspect placut), folosind cutitul. Dar merita pentru ca ma intoarce in copilarie. Stiu de la bunica insa, ca nu orice gutui se preteaza la dulceata, trebuie sa nu fie din acelea care se topesc prea rau la fiert. Eu nu stiu cum sunt gutuile mele, nu ma pricep, deci voi afla cand le pregatesc daca se topesc sau nu. Va iesi dulceata sau gem. 🙂
Iuliana a zis
Daa, dulceata de gutui e minunata. Si eu am amintiri din copilarie cu cubuletele alea sticloase si aromate. Dar ramane pe anul viitor, acum am terminat-o cu gemurile. Spor la mesterit dulceata! Sper sa ai gutuile potrivite. Sa-mi spui cum ti-a iesit!