Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Murături asortate pentru iarnă

Publicat la 19 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

906 shares
Mergi la rețetă

Cred că v-am înnebunit cu atâtea conserve, dar gata, asta e ultima reţetă de murături pentru iarnă pe care o postez anul ăsta. Promit! Nu puteam să nu vă arăt ce gogonele faine am pus la borcan! 🙂 Bine, de fapt am pus murături asortate, nu doar gogonele. Am mai pus în borcan şi morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel şi bucheţele de conopidă. Am pus chiar şi vreo 2 ardei kapia în care am ascuns nişte căţei de usturoi, dar nu am fost atentă când am făcut fotografiile să fi răsucit puţin borcanul, că abia se vede unul în partea stângă... Nu-i nimic, poate vi-i arăt după ce se murează, asta dacă mai apuc sa le fac poze şi nu dispar primii din borcan.

Murături

Acu' să zic drept, mie mi-ar fi plăcut ca gogonelele să fie un pic mai coapte, mai rozalii. Dar cum borcanul cu pepeni muraţi (click pentru reţetă) este integral al meu, pentru că soţului meu nu-i plac, se cuvenea ca borcanul cu murături asortate să-i revină lui în totalitate. Ca atare, am respectat preferinţele lui şi am ales gogonele de mărime potrivită, verzi şi pietroase. Clientul nostru, stăpânul nostru!

Mare lucru nu e de povestit despre reţeta asta. Nici nu are rost să dau cantităţi exacte. Alegeţi un borcan curat, umpleţi-l cu legumele preferate. Aromatizaţi după gustul familiei voastre cu usturoi, hrean, crenguţe de cimbru, de mărar sau de vişin. Dacă vă place, adăugati câteva felii de sfeclă roşie. Saramura şi murăturile se vor colora în roşu-roziu, depinde cât de multă sfeclă puneţi. Apoi turnaţi saramura până se umple borcanul şi gata. Saramura cred că deja ştiţi cum se face: 1 lingură cu vârf de sare neiodată la 1 litru de apă. Simplu, nu-i aşa?

Murături asortate pentru iarnă

Aş mai zice ceva...referitor la borcan. Până acum câţiva ani puneam murăturile într-un bidon de plastic, nu foarte mare. Mi se părea mai comod aşa, mai încăpător, mai uşor de manipulat şi mai lipsit de riscul să se spargă. Aşa este, avea câteva avantaje bidonul de plastic, dar şi un mare dezavantaj: era de plastic!!! 😀 Are sens ce spun? Era de plastic adică avea mirosul ăla specific, neplăcut şi absorbea ca un burete şi mirosul de saramură. Când terminam cu murăturile trebuia să îl frec temeinic şi să îl opăresc pentru sezonul următor. Capacul nu se închidea niciodată etanş... şi peste toate astea mai era şi urât, albastru şi opac!

Nu sunt eu vreo mare ecologistă, dar de la o vreme m-am săturat de atâta plastic şi silicon cât este în jurul nostru, de la pungi, punguţe, punguliţe, caserole până la forme pentru copt sau alte ustensile de bucătărie. Am hotărât ca cel puţin în bucătăria şi în cămara mea sa-i declar război. Nu câştig întotdeauna, că nici n-am cum, dar măcar în ceea ce priveşte conservele pot să declar că am învins! Toate sunt în recipiente de sticlă, se văd frumos şi ştiu că se vor spăla uşor şi le voi putea steriliza şi refolosi fără probleme în toamna următoare. Voi faceţi cum doriţi sau cum puteţi, dar să ştiţi că nimic nu se compară cu un borcan transparent prin care să-ţi admiri murăturile asortate 🙂

muraturi asortate

Mod de preparare murături asortate pentru iarnă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Murături asortate pentru iarnă

Murături asortate pentru iarnă

5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • gogonele
  • pepeni
  • conopida
  • morcov
  • ţelină
  • rădăcină de pătrunjel
  • sfeclă roşie
  • ardei kapia
  • usturoi
  • rădăcină de hrean
  • tije de mărar
  • crenguţe de cimbru
  • frunze de ţelină
  • crenguţe de vişin
  • sare neiodată - 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pe fundul borcanului se așează tijele de mărar uscat, frunze de ţelină sau crenguţe de vişin.
  • Se spală legumele şi se aşează cât mai eficient în borcan.
  • Printre legume se pun căţei de usturoi, bucăţele de hrean, sfeclă roşie.
  • Deasupra se aşează în cruce 2 crenguţe mai viguroase de vişin care să nu permită murăturilor să se ridice la suprafaţă.
  • Se pregăteşte saramura punând apa la fiert şi o lingură cu vârf de sare neiodată pentru fiecare litru de apă. Nu e nevoie să clocotească apa, ci doar să se dizolve integral sarea.
  • Se toarnă saramura călduţă peste legume. Se pune capacul, sau se acoperă cu un celofan udat în 2 straturi şi legat cu sfoară.
  • Se depozitează borcanul într-un loc răcoros.
  • Funcţie de temperatură, murăturile pot fi gata cam în 2-3 săptămâni.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Murături asortate pentru iarnă

Spor la pus murături asortate pentru iarnă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
906 shares

Comentarii

  1. Lore a zis

    iunie 10, 2019 at 10:44 am

    Capacele trebuie sa se inchida ermetic?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 10, 2019 at 11:13 am

      Nu le inchide ermetic de prima data. Lasa-le putin intredeschise in primele 2-3 zile (daca e cald) pana fermenteaza putin muraturile, apoi le poti inchide.

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 19, 2016 at 9:18 am

    Tare-s bune muraturile astea. Adica muraturile in general. 🙂
    Si noi punem de toate ca sa tot fie la iarna cate un pic din fiecare 🙂

    Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x