Da, ştiu că Paştele e încă departe, dar Crăciunul e foarte aproape şi cine ştie, poate nu toată lumea e amatoare de carne de porc. Sau poate vi s-a rătăcit vreo pulpă de miel prin congelator şi se cere scoasă afară, stropită cu vin alb, împănată cu usturoi şi mângâiată cu crenguţe de rozmarin.
La mine exact aşa a fost: mai aveam în congelator o pulpiţă de miel primită de la ţară. Şi descurcăreaţă cum mă ştiti, m-am sucit pe lângă ea tot întrebându-mă, ce să-i fac, cum s-o fac, ca să muncesc cât mai puţin şi să obţin cât mai mult? Adică vroiam eventual să am şi garnitura inclusă, să nu muncesc de două ori.
Şi uite-aşa s-a dovedit că lenea e un profesor bun: după puțină concentrare, am găsit soluția 2 în 1, friptura+legume dintr-un foc. Am împănat carnea cu usturoi, am condimentat-o bine pe toate părţile și am aşezat-o într-o tavă adâncă înconjurată doar de cartofi şi morcovi, că atât aveam. Dar ştiţi ce? Nici nu era nevoie de altceva. Vorba aia: "clasic e fantastic". De bun! Câteva crenguţe de rozmarin şi nişte vin alb i-au ţinut mielului de urât vreo oră şi ceva, cât timp a stat la cuptor. A fost fraged, aromat, suculent, delicios! Printaţi reţeta asta şi puneţi-o bine, să ştiti de ea când or veni sărbătorile. O să vă placă maxim rezultatul final!
Mod de preparare pulpă de miel la tavă cu vin alb şi rozmarin
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- o pulpă de miel de aprox. 1.5 kg
- 1 kg de cartofi
- 4-5 morcovi (sau câte unul pentru fiecare porţie)
- aprox. 150 ml de vin alb
- 50 ml de ulei
- 1 căţel de usturoi
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- cimbru uscat
- câteva seminţe de chimen
- sare şi piper după gust
- câteva crenguţe de rozmarin
Instrucțiuni de preparare
- Crestaţi carnea din loc în loc şi introduceţi în tăieturi şi sub piele feliuţe de usturoi.
- Condimentaţi carnea pe toate părţile cu sare, piper, boia de ardei şi cimbru uscat şi aşezaţi-o într-o tavă adâncă unsă cu puţin ulei. Presăraţi seminţele de chimen.
- Aşezaţi legumele în jurul cărnii, apoi crenguţele de rozmarin.
- Amestecaţi vinul cu uleiul şi cu 50 ml de apă şi turnaţi amestecul în tavă, peste carne.
- Acoperiţi tava cu un capac sau cu folie de aluminiu şi daţi-o la cuptorul încins la 190 de grade pentru 50-60 de minute.
- Îndepărtaţi capacul şi stropiţi carnea şi legumele cu sosul care s-a format în tavă. Dacă e cazul, mai completaţi cu puţin vin.
- Daţi din nou tava la cuptor pentru vreo 10-15 minute sau până se rumeneşte frumos.
- Testaţi cu o furculiţă să vă asiguraţi că e fragedă şi bine făcută. În funcţie de calitatea cărnii, e posibil ca timpul necesar gătirii să fie puţin mai lung. În acest caz completați cu lichid și deschideți cuptorul din când în când pentru a stropi friptura cu sosul din tavă.
- Se serveşte imediat după ce o scoateţi din cuptor, de preferat însoţită de o salată verde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Să aruncaţi o privire şi aici, poate cine ştie, vă face cu ochiul şi reţeta de friptură de miel cu mentă, lamâie şi usturoi 😉
Claudia
chiar daca suntem in prag de Craciun si gandul ne zboara la tot ce se poate prepara din carne de porc tot nu as refuza o friptura din carne de miel 🙂
Iuliana
Porc, miel...carne sa fie, nu-i asa? :))