Locuind și având familia și mai toate rubedeniile localizate pe malul Dunării, la Galați și la Giurgiu, vă dați seama că am mâncat de-a lungul timpului pește preparat în fel și chip. Modestă cum mă știți (laudă-mă gură! 😀 ), nu m-aș hazarda să mă auto proclam eu mare specialistă în mâncăruri pescărești.
M-aș cataloga mai degrabă drept un mâncător de pește experimentat și teribil de curios. Cum aud de un pește pe care nu l-am încercat până acum sau măcar de o rețetă nouă, hop și eu!
Cu ceva timp în urmă, când am postat rețeta de păstrăv cu portocale am primit un comentariu în care o cititoare îmi povestea despre un somon cu grapefruit roșu. Atât mi-a trebuit! Ideea nu mi-a dat pace până nu am pus-o în practică, iar ghinionul a căzut pe un biet crap autohton. Cred că neam de neamul lui n-a visat sa fie învelit în felii de grapefruit roz și îmbulinat cu boabe de piper roșu! 😀
Ce să vă spun, e o combinație deosebită. Peștele se coace efectiv în suc propriu și în aburii feliilor de grapefruit, iar carnea lui capătă o superbă aromă amăruie care mie, mare amatoare de gusturi noi, mi-a plăcut foarte mult. Dacă aș repeta rețeta? Da, oricând, cu mare plăcere, fix la fel! Soțul meu însă, care e foarte mai conservator din fire și foarte diplomat, a mâncat tot din farfurie, a zis că a fost bun, dar că data viitoare l-ar prefera totuși fără citrice 😀
De altfel și garniturile au fost diferite: broccoli pentru mine și veșnicii cartofi pentru el. Așadar, stați și cugetați cu sinceritate cu ce fel de mâncători de pește aveți de-a face în familie și apoi decideți dacă încercați rețeta asta de crap la cuptor înmiresmat cu usturoi şi grapefruit sau oricare alta din cele aproape 100 de rețete cu pește care vă așteaptă pe blog.
Chiar înainte să dau drumul acestei rețete, am văzut la Laura Laurențiu - Rețete ca la mama un tutorial video despre cum se curață un crap. Excelent! O metodă inedita și ușoară care nici că putea pica mai bine! Indiferent cum vă decideți să pregătiți peștele, tutorialul ăsta e aur curat! 🙂
Mod de preparare crap la cuptor înmiresmat cu usturoi şi grapefruit
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Crap la cuptor înmiresmat cu usturoi şi grapefruit
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 1 crap de aprox. 1.5 kg
- ½ grapefruit (roz pentru un aspect mai frumos)
- 1 cățel de usturoi
- cimbru uscat
- sare și piper după gust (eu am folosit piper roșu)
- 2 linguri de ulei
garnitură
- 300 g cartofi
- 300 g broccoli
- 30 g unt
- sare (piper)
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu puțin ulei o tavă care va merge la cuptor. La fel de bine o puteți tapeta cu hârtie de copt ca să va fie mai ușor la curățat.
- Crapul trebuie să fie curățat de solzi și de urechi, eviscerat și spălat foarte bine sub jet de apă.
- Uscați peștele cu un prosop de hârtie, apoi îl ungeți cu puțin ulei.
- Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat pe toate părțile și în interior.
- Așezați pe fundul tăvii câteva felii de grapefruit fără coajă, iar peștele peste ele. În acest fel nu se va lipi de tavă.
- Crestați peștele din loc în loc în zona spinării, unde e stratul de carne mai gros și introduceți în crestături feliuțe de usturoi.
- Întoarceți peștele și procedați în același mod și pe partea cealaltă.
- Aruncați 2-3 căței de usturoi și în interior.
- Puneți din loc în loc felii de grapefruit peste crap.
- Înveliți tava cu folie de aluminiu sau hârtie de copt și dați-o la cuptor pentru 25 de minute. Nu este nevoie să adăugați apă în tavă. Peștele se va coace pe îndelete în suc propriu și în aburii feliilor de grapefruit.
- După acest timp, îndepărtați folia și mai lăsați peștele în cuptor 10 minute să se rumenească.
garnitura
- Noi am servit pestele cu 2 garnituri: una de cartofi natur peste care am pus cubulețe de unt și pătrunjel verde, iar a doua garnitură a fost broccoli fiert, simplu.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPoftă bună la crap la cuptor înmiresmat cu usturoi şi grapefruit!
vio a zis
Super , al nostru a fost pe un pat de ceapă roşie şi cu multe legume . Capul şi cu coada , clar la ciorbă .
Iuliana a zis
Ce buna e si varianta ta! O fac si eu data viitoare, mai ales ca la ceapa nu face nimeni mofturi ca la citrice :))
Vio a zis
Corect , de exemplu eu sunt hipertensiv şi iau o pastilă care nu se potriveşte cu grapefruit . Nu m-am dat nicicând în vânt după grapefruit dar de când îmi este interzis , mi-e tare poftă . C''est la vie !
Mihaela Damaceanu a zis
Buna reteta pentru ziua de azi. Una foarte speciala, de altfel. Mai multe vorbe am zis altundeva. Te pup si nu stiu daca aici e cazul sa scriu...
Iuliana a zis
Miha, multumesc din suflet!