File de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie, un pește cu gust fin și textură cremoasă, preparat simplu și rapid.
După cum mă ştiţi, dacă mă citiţi de mai mult timp, eu sunt cel mai mare fan al peştelui nostru autohton, cel de Dunăre. Găsiţi pe blog multe reţete cu peşte pentru toate gusturile, dar foarte puţine cu peşti mai deosebiţi care nu ne sunt tradiţionali.
Butterfish-ul l-am descoperit la evenimentul Chef pentru o zi organizat la Brăila. Am fost plăcut de impresionată de gustul fin şi bogat al acestui peşte. Pentru că îi tot povestisem soţului meu cât e de bun butterfish-ul, a fost musai să cumpăr câteva fileuri şi să îl încercăm şi noi acasă.
Butterfish este un peşte alb, gras, untos după cum îi spune şi numele, cu o textură fină şi gust delicat. Îl veţi găsi în supermarketurile mari şi doar în stare congelată. Căutaţi-l aşadar în zona lăzilor frigorifice sau întrebaţi personalul de la raionul de peşte. De exemplu la Selgros nu l-am găsit în frigidere, ci mi-au tăiat la cerere 2 fileuri dintr-un calup mai mare.
Calupul arăta exact ca în filmuleţul de mai jos, doar că era congelat. Priviţi cât de albă este carnea, cât de fragedă şi untoasă!
Pentru reţeta pe care v-o propun astăzi, fileurile trebuie să fie grosuţe, cam de 2-3 cm, în aşa fel încât după gătirea, de altfel destul de scurtă, carnea să rămână fragedă şi suculentă în interior.
Dacă fileurile sunt prea subţiri, carnea s-ar usca excesiv şi nu ar avea deloc acelaşi gust. Aşa arăta unul dintre fileurile mele după decongelare. Nu a avut oase absolut deloc, nici mari, nici mici.
Un alt peşte ne-autohton pe care l-am gătit acasă a fost tonul. Pe acesta îl veţi găsi şi în stare proaspătă în supermarketuri. Dacă vă tentează să îl încercaţi, aruncaţi o privire şi la postarea cu ton la grătar în 2 variante dietetice.
Mod de preparare butterfish cu creveţi şi sos de lămâie
Fileurile de butterfish se condimentează simplu, doar cu sare şi piper pentru ca nici un condiment să nu acopere aroma delicată a acestui peşte. Gătirea trebuie să fie scurtă, ca la orice peşte, de altfel. Eu le-am pus pe grill câte un minut pe fiecare parte, pentru a obţine o crustă care să păstreze sucurile în interior. Apoi l-am băgat la cuptor pentru 15 minute.
Între timp am perpelit câţiva creveţi în tigaie, în puţin unt topit şi am făcut un sos de lămâie cu pătrunjel proaspăt din ghiveciul de pe balcon. Fiind un peşte gras, orice garnitură mi s-a părut de prisos, aşa încât l-am servit doar cu o salată verde alături. Ar merge bine şi cu un orez sălbatic, gătit simplu, cu câteva rondele de morcov sotat sau cu un piure fin de mazăre, broccoli sau spanac. Nu l-aş vedea lângă cartofi de niciun fel, combinaţia ar fi mult prea greoaie.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie
Ingrediente
- 250 g file de butterfish
- 300 g creveţi (proaspeți sau congelaţi)
- 50 g unt
- 1 căţel de usturoi
- sucul de la o lămâie
- coriandru sau pătrunjel proaspăt
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi un vas antiaderent (sau îl ungeţi cu foarte puţin ulei) în care să puneti peştele.
- Condimentaţi fileul simplu, doar cu sare şi piper şi puneţi-l pe grillul încins câte 1 minut pe fiecare parte.
- Aşezaţi peştele în vas şi daţi-l la cuptor pentru 15 minute.
- Între timp puneți untul în tigaie împreună cu usturoiul zdrobit, lăsaţi-l să se topească şi adăugaţi creveţii.
- Presăraţi sare şi piper după gust şi gătiţi creveţii timp de 5-6 minute.
- Faceţi un sos din sucul de lămâie şi câteva frunze de pătrunjel sau coriandru. Eu le-am băgat la chopper şi le-am învârtit de câteva ori.
- Scoateţi peştele din cuptor, stropiţi cu puţin sos de lămâie şi serviţi-l imediat alături de creveţi.
- Merge foarte bine cu o salată verde, orez gătit simplu sau piure de broccoli, spanac, linte sau mazăre.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailVă doresc poftă bună la file de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie!
Lasă un comentariu