Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

113 shares
Mergi la rețetă

File de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie, un pește cu gust fin și textură cremoasă, preparat simplu și rapid.

După cum mă ştiţi, dacă mă citiţi de mai mult timp, eu sunt cel mai mare fan al peştelui nostru autohton, cel de Dunăre. Găsiţi pe blog multe reţete cu peşte  pentru toate gusturile, dar foarte puţine cu peşti mai deosebiţi care nu ne sunt tradiţionali.

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Butterfish-ul l-am descoperit la evenimentul Chef pentru o zi organizat la Brăila. Am fost plăcut de impresionată de gustul fin şi bogat al acestui peşte. Pentru că îi tot povestisem soţului meu cât e de bun butterfish-ul, a fost musai să cumpăr câteva fileuri şi să îl încercăm şi noi acasă.

Butterfish este un peşte alb, gras, untos după cum îi spune şi numele, cu o textură fină şi gust delicat. Îl veţi găsi în supermarketurile mari şi doar în stare congelată. Căutaţi-l aşadar în zona lăzilor frigorifice sau întrebaţi personalul de la raionul de peşte. De exemplu la Selgros nu l-am găsit în frigidere, ci mi-au tăiat la cerere 2 fileuri dintr-un calup mai mare.

Calupul arăta exact ca în filmuleţul de mai jos, doar că era congelat. Priviţi cât de albă este carnea, cât de fragedă şi untoasă!

Pentru reţeta pe care v-o propun astăzi, fileurile trebuie să fie grosuţe, cam de 2-3 cm, în aşa fel încât după gătirea, de altfel destul de scurtă, carnea să rămână fragedă şi suculentă în interior.

Dacă fileurile sunt prea subţiri, carnea s-ar usca excesiv şi nu ar avea deloc acelaşi gust. Aşa arăta unul dintre fileurile mele după decongelare. Nu a avut oase absolut deloc, nici mari, nici mici.

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Un alt peşte ne-autohton pe care l-am gătit acasă a fost tonul. Pe acesta îl veţi găsi şi în stare proaspătă în supermarketuri. Dacă vă tentează să îl încercaţi, aruncaţi o privire şi la postarea cu ton la grătar în 2 variante dietetice.

Mod de preparare butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Fileurile de butterfish se condimentează simplu, doar cu sare şi piper pentru ca nici un condiment să nu acopere aroma delicată a acestui peşte. Gătirea trebuie să fie scurtă, ca la orice peşte, de altfel. Eu le-am pus pe grill câte un minut pe fiecare parte, pentru a obţine o crustă care să păstreze sucurile în interior. Apoi l-am băgat la cuptor pentru 15 minute.

Între timp am perpelit câţiva creveţi în tigaie, în puţin unt topit şi am făcut un sos de lămâie cu pătrunjel proaspăt din ghiveciul de pe balcon. Fiind un peşte gras, orice garnitură mi s-a părut de prisos, aşa încât l-am servit doar cu o salată verde alături. Ar merge bine şi cu un orez sălbatic, gătit simplu, cu câteva rondele de morcov sotat sau cu un piure fin de mazăre, broccoli sau spanac. Nu l-aş vedea lângă cartofi de niciun fel, combinaţia ar fi mult prea greoaie.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

File de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie, un pește cu gust fin și textură cremoasă, preparat simplu și rapid.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g file de butterfish
  • 300 g creveţi (proaspeți sau congelaţi)
  • 50 g unt
  • 1 căţel de usturoi
  • sucul de la o lămâie
  • coriandru sau pătrunjel proaspăt
  • sare şi piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi un vas antiaderent (sau îl ungeţi cu foarte puţin ulei) în care să puneti peştele.
  • Condimentaţi fileul simplu, doar cu sare şi piper şi puneţi-l pe grillul încins câte 1 minut pe fiecare parte.
  • Aşezaţi peştele în vas şi daţi-l la cuptor pentru 15 minute.
  • Între timp puneți untul în tigaie împreună cu usturoiul zdrobit, lăsaţi-l să se topească şi adăugaţi creveţii.
  • Presăraţi sare şi piper după gust şi gătiţi creveţii timp de 5-6 minute.
  • Faceţi un sos din sucul de lămâie şi câteva frunze de pătrunjel sau coriandru. Eu le-am băgat la chopper şi le-am învârtit de câteva ori.
  • Scoateţi peştele din cuptor, stropiţi cu puţin sos de lămâie şi serviţi-l imediat alături de creveţi.
  • Merge foarte bine cu o salată verde, orez gătit simplu sau piure de broccoli, spanac, linte sau mazăre.
Valori nutriționale
Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie
Valori per porție
Calorii
494
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
378
mg
126
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
55
g
110
%
Vitamina A
 
775
IU
16
%
Calciu
 
117
mg
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Vă doresc poftă bună la file de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
113 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.