Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
Acasă » Articole utile

Chef pentru o zi la Brăila. Interviu cu un învingător.

Publicat la 19 septembrie 2017 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

Acum câteva luni, mai exact la mijlocul lui aprilie îmi invitam cititorii pasionați de gătit să participe la un concurs  organizat de Selgros România în toate oraşele unde sunt prezente magazinele sale. Competiţia s-a numit Chef pentru o zi şi cu siguranţă aţi auzit despre ea.

La Brăila, oraşul pe care am avut onoarea să îl reprezint cu ocazia acestui concurs, câştigătorul este Andrei Ionuţ Mihăilescu, iar reţeta cu care a impresionat juriul a fost: piept de raţă cu sos de hribi și orez basmati.

Cu această reţetă a câştigat Andrei premiul cel mare oferit de Selgros şi anume un robot profesional KENWOOD în valoare de 1200 Ron şi invitaţia de a fi chef pentru o zi într-un restaurant local şi de a găti pentru 8 prieteni invitaţi la eveniment. Drept surpriză, în seara evenimentului a mai primit din partea directorului Selgros Brăila, domnul Florin Coandă, o tunică de bucătar cu însemnele Selgros (pentru care chiar l-am invidiat puţin).

chef pentru o zi braila

Andrei nu e chef doar pentru o zi, ci este Executive Chef zi de zi la Hotel Saint Germain,  acolo unde de altfel a avut loc şi evenimentul-premiu oferit de Selgros. Altfel spus, a gătit pentru invitaţii lui chiar în bucătăria restaurantului pe care îl coordonează!

Am avut privilegiul de a mă afla şi eu în calitate de blogger zonal la acest eveniment. Cu toate că nu sunt eu prea îndrăzneaţă din fire, de data asta am profitat de ocazie şi l-am urmărit pe Chef Andrei cu camera foto prin bucătărie, iar în pauzele de gătit l-am asaltat cu întrebări.

Chef pentru o zi la Brăila

Încep prin a vă povesti în câteva cuvinte despre Hotelul Saint Germain, eleganta locaţie în care a avut loc evenimentul. Chiar şi posibilitatea de a vizita acest hotel a fost o experienţă deosebită pentru mine şi ţin să le mulţumesc foarte mult gazdelor pentru răbdare şi disponibilitate. Hotelul Saint Germain se află foarte aproape de centrul Brăilei, dar beneficiază totuşi de o poziţie ferită de aglomeraţia oraşului, foarte frumoasă şi foarte liniştită.

Chef pentru o zi la Brăila

Clădirea istorică devenită acum un cochet boutique-hotel este impecabil restaurată. M-a impresionat îndeosebi atenţia cu care s-au păstrat detaliile arhitectonice, dar şi calitatea materialelor şi a finisajelor folosite.

Terasa umbroasă şi plină de flori a restaurantului oferă o frumoasă vedere la Dunăre în zona portului vechi al Brăilei, iar undeva în zare se văd crestele măcinate de ani ale Munţilor Măcinului.

Chef pentru o zi la Brăila

Când am ajuns eu la hotel, masa frumos aranjată îşi aştepta oaspeţii în separeul restaurantului. Andrei fusese deja la Selgros Brăila şi făcuse aprovizionarea cu toate cele necesare pentru meniul de excepţie pe care îl gândise pentru acea seară.

Chef pentru o zi la Brăila

Eu una recunosc că am avut emoţii. Eram pentru prima dată în bucatăria unui restaurant alături de un bucătar profesionist dar acesta, în ciuda tinereţii lui şi a importanţei acelei seri, era foarte calm, cu zâmbetul pe buze şi stăpân pe situaţie.

Chef pentru o zi la Brăila

Meniul gândit de Andrei pentru seara evenimentului a fost unul de inspiraţie mediteraneană, compus din 5 feluri. Deşi iniţial m-am gândit că va fi prea mult, porţiile au fost suficient de mici şi de bine echilibrate, încât să le putem savura pe toate, stând de vorbă la un pahar de vin. Fiecare fel a fost desăvârşit pregătit şi prezentat, spre încântarea unanimă a invitaţilor.

Vinul servit la masă a fost un Grand Appetit, vin creat în exclusivitate pentru Selgros de către specialiştii de la Cramele Recaş.

Chef pentru o zi la Brăila

În deschidere am avut parte de un amuse-bouche înflorat: mini-risotto cu hribi, decorat cu germeni de mazăre şi ridichi, dar şi cu flori comestibile, care de altfel au fost laitmotivul întregului meniu, fiind prezente pe toate preparatele.

Chef pentru o zi la Brăila

Al doilea fel a fost un file de butterfish în sos de creveţi şi spumă de lămâie. Atât peştele, pe care nu îl mai încercasem până acum, dar mai ales sosul ăla mi s-a părut excelent!

Chef pentru o zi la Brăila

Judecând după "wow-urile" care s-au auzit de jur-împrejurul mesei, cel de-al treilea fel prezentat de Chef Andrei Mihăilescu a fost cu siguranţă cel mai spectaculos dintre toate: tagliatelle cu spanac, langustine şi scoici verzi. Absolut minunat!

chef pentru o zi braila

Piesa de rezistenţă a serii a fost muşchiul de vită gros de două degete, impecabil preparat şi acompaniat de o garnitură de legume şi cartofi sarladaise.

Recunosc că oricât de pasionată de bunătăţuri aş fi, până în acea seară nu am ştiut ce sunt cartofii sarlandaise. Dacă vă aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi mine, să ştiţi că e foarte simplu: sunt cartofi prăjiţi în untură de raţă. Vă imaginaţi cât sunt de buni? Untura de raţă o găsim la Selgros, nu e deloc scumpă, deci nu ne rămâne decât să ne inspirăm din meniul lui Andrei şi să încercăm şi acasă cartofii sarlandaise.

Chef pentru o zi la Brăila

Am încheiat seara dulce, cremos şi înflorat. Desertul a fost unul clasic, adorat de toată lumea şi care nu mai are nevoie de explicaţii: tiramisu după reţeta clasică italiană, decorat cu coacăze roşii. Delicios!

Chef pentru o zi la Brăila

Înainte de eveniment, ştiam despre Andrei doar că este foarte tânăr. Vorbisem cu el la telefon, dar încă nu îl cunoscusem personal şi chiar nu ştiam la ce anume să mă aştept de la un pasionat al artei culinare de doar...24 de ani! La vârsta asta nepermis de mulţi tineri de-ai noştri copilăresc încă, pe când Andrei este deja Executive Chef la un restaurant de lux. Să recunoaştem că ascensiunea lui e impresionantă.

După ce l-am cunoscut mai bine şi i-am aflat parcursul, dar mai ales după ce l-am văzut lucrând în bucătărie am înţeles cum de acest lucru a fost posibil. Ca să aflaţi şi voi, vă invit să îl cunoaşteţi mai bine pe Chef Andrei Mihăilescu prin intermediul unui ping-pong de întrebări şi răspunsuri pe care i le-am smuls între două reprize de gătit 🙂

Interviu cu un învingător

Chef pentru o zi la Brăila

Andrei, când a început drumul tău către poziția actuală, cea de Executive Chef şi pe unde a mai trecut? A fost lung, a fost greu?

A început acum mai bine de 10 ani când m-am mutat cu părinţii în Italia. Mi-am căutat un job pe care să îl fac după şcoală şi primul pe care l-am găsit a fost să spăl vase într-un restaurant. Acolo a început să îmi placă bucătăria, să fiu curios şi să stau mai mult pe lângă bucătari, să fur meserie cum se zice. După 9 luni am început să fac salate, apoi pâine şi pizza. Era foarte greu pentru mine, mai ales la vârsta aia, dar mi-a plăcut mult şi după ce am simţit că am învăţat tot ce se putea în acel restaurant, am plecat ca ajutor de bucătar la o trattorie.

După ce am mai schimbat 4-5 locaţii învăţând în fiecare câte ceva, am plecat în Anglia, la început tot la un restaurant cu specific italian, unde după 9 luni am avansat pe postul de bucătar. Din nou am tot schimbat câteva locaţii până când am reuşit să ajung acolo unde îmi doream de fapt: la Le Manoir aux Quat’Saisons, la Raymond Blanc, pe postul de bucătar. Am început cu ce era mai uşor: la salate şi garnituri. Apoi "am urcat" la deserturi, iar după 6 luni am fost "promovat" la carne, care este sectorul poate cel mai greu şi mai important într-o bucătărie.

După un timp, m-am întors în Brăila, oraşul natal, iar acum pun în practică tot ce am învăţat acolo.

Ai o meserie frumoasă, apreciată şi respectată de cei pasionați, care reuşesc să o înţeleagă. Totuși nu e o meserie la care să viseze multi tineri din România. De ce se întâmplă asta, e o meserie mai grea decât altele?

E o meserie foarte solicitantă, obositoare. Practic stai ore în şir în picioare. De fapt nici nu stai, alergi continuu, eşti mereu atent, mereu în alertă. Trebuie să fii foarte serios şi foarte punctual. Ca Executiv Chef uneori chiar şi noaptea adorm cu gândul la meniul sau evenimentul de a doua zi. Meseria asta, dacă nu o faci din inimă nu ai cum să o faci, pentru că totul se reflectă în farfuria clientului. Când eşti la serviciu implicarea trebuie să fie maximă, iar satisfacţiile vin după mult timp.

Cum evoluează un bucătar profesionist ajuns deja la un nivel de top asa cum ești tu? De unde învață, de unde se inspiră, de unde află noutățile și tendințele din domeniu?

Să evoluezi înseamnă să experimentezi în fiecare zi lucruri noi şi din fericire eu, aici la Saint Germain am această posibilitate. Trebuie să te menţii mereu în trend, să citeşti, să participi la prezentări culinare, să schimbi idei cu oameni din domeniu, să ai ocazia să lucrezi cu alţi bucătari, etc.

După ce ai lucrat atât de mult în restaurante din alte ţări, revenit aici, acasă, iți poți practica meseria la același nivel ca acolo? Sunt satisfacțiile muncii tale la fel de mari ca acolo?  

Sunt... şi nu prea. Aici e un cerc restrâns de preparate pe care le pot face pentru că nu mulţi dintre clienţii românii sunt dispuşi să încerce ceva nou. Noi românii nu prea avem o educaţie culinară, aşa cum au alte popoare, lucrurile se mişcă destul de greu şi e frustrant uneori. Dar mă străduiesc. Sunt mândru de ceea ce fac, de meniurile pe care le creez, dar sunt şi momente când mă gândesc că din anumite puncte de vedere în restaurantele din alte ţări e mai bine.

Totuşi, ştiu clienții romani să își arate aprecierea atunci când le place ceva?

Da, ştiu. Se întâmplă destul de des să primesc felicitări de la clienţii din sală.

Care e condimentul pe care îl consideri cel mai important în rețetele tale? Cel fără de care nimic nu ar fi la fel și de care ai mereu mare grijă să nu-ți lipsească?

Sarea.

Chef pentru o zi la Brăila

Dragii mei, acesta este Andrei Ionuţ Mihăilescu! A fost, pentru mine, o onoare să îl cunosc. Îl puteţi cunoaşte şi voi prin intermediul creaţiilor sale culinare dacă faceţi o vizită la Restaurantul Saint Germain din Brăila. E un chef foarte tânăr, dar şi foarte talentat, despre care cu siguranţă vom mai auzi multe lucruri frumoase şi pe viitor.

Felicitări Andrei, îţi doresc mult succes mai departe!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x