Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu vișine sau cireșe

Prăjitură răsturnată cu cireșe. Decorată cu frișcă sau nu

Publicat la 29 mai 2018 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

1103 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de prăjitură răsturnată cu cireșe, cu blat de pandișpan și un strat generos de frișcă naturală, cremoasă și delicioasă.

Ce belșug colorat și aromat e în aceste zile pe tarabele din piețe! Sunt pline de căpșuni, cireșe și caise! Cred că anotimpul ăsta e raiul tuturor iubitorilor de deserturi cu fructe, printre care mă includ și pe mine, chiar destul de sus în clasament.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Ieri m-am întors din piață cu 2 kg de cireșe mari, negre, pietroase și nemaipomenit de dulci. Abia așteptam să ajung acasă și să ascund o parte din ele într-o prăjitură răsturnată, cu blat pufos și vanilat . Am tot stat în cumpănă dacă să o acopăr cu un strat de frișcă sau să o las "natur". Ba da, ba nu... După ce s-a răcit de tot am decis că o asemenea prăjitură merită straie de sărbătoare și i-am desenat niște cârlionți din frișcă naturală.

Prăjitură răsturnată cu cireșe
Prăjitură răsturnată cu cireșe

Dacă scototciți puțin prin secțiunea de deserturi a blogului, veți găsi o mulțime de rețete cu fructe, toate la fel de ușor de făcut, bune, ușoare și frumoase. Am făcut prăjituri răsturnate și cu caise (vezi aici rețeta), dar și una cu ananas și cireșe care a avut un aspect spectaculos (rețeta aici).

În general prăjiturile cu fructe se fac ușor. Au la bază un pandișpan, un blat genoise sau un blat cu unt și cam asta e tot. E important ca blatul să fie aerat și aromat, nu doar o pâine dulce ca suport pentru fructe. Fiți pretențioși cu aromele pe care le folosiți. Încercați să renunțați la plicurile cu zahăr vanilinat din magazine și folosiți păstăi de vanilie, sau pudră/pastă de vanile naturală și veți simți diferența! Sau și mai simplu, faceți acasă propriul vostru zahăr vanilat pe care să îl folosiți la prăjituri (găsiți aici modul de preparare).
La fel de ușor se face și extractul de vanilie natural cu care să înlocuiți eternele sticluțe cu esențe sintetice (rețeta extractului, aici)

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu cireșe

Modul de preparare este foarte simplu. Se pun cireșele în tavă, presărate cu zahăr brut (sau cu zahăr alb, dar cel brut are un gust mai bun) și câteva fâșii de unt. Peste ele se toarnă blatul. Când prăjitura este coaptă, se desprind marginile trecând de jur împrejur cu lama unui cuțit, se așează peste tavă un platou potrivit ca mărime și se răstoarnă prăjitura cu o mișcare scurtă și hotărâtă. Nu e loc de emoții aici! Dacă vă faceți curaj și o răsturnați brusc, nu vor rămâne deloc cireșe lipite de tavă.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

După ce am răsturnat prăjitura, arăta ca în fotografia de mai jos. Cireșele s-au caramelizat în contact cu zahărul brut și untul topit și s-au transformat într-un strat delicios, dulce-acrișor foarte potrivit cu blatul pufos de dedesubt.

Prăjitura arată foarte îmbietor chiar și așa, neornată. În funcție de gusturile voastre sau de musafirii pe care îi aveți la masă, o puteți duce la alt nivel, adăugându-i fie un glob de înghețată de vanilie, fie câteva moțuri de frișcă.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Prăjitură răsturnată cu cireșe. Decorată cu frișcă sau nu

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă de copt
clește pt sâmburi
clește pt. sâmburi
mixer Breville
mixer de mână
set decorare
set decorare

Ingrediente
 

pentru o tavă de 35x25 cm

stratul de fructe

  • aprox. 600 g cireșe fără sâmburi
  • 4 linguri de zahăr brut (sau tos)
  • 50 g unt rece

blatul

  • 6 ouă
  • 180 g zahăr
  • 150 g făină
  • 20 g unt topit și răcit
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • un praf de sare

opțional

  • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 60 g zahăr pudră
  • un vârf de linguriță pudră de vanilie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o tavă potrivită ca mărime.
  • Puneți cireșele în tavă, presărați zahărul brut și puneți din loc în loc fâșii de unt rece.
  • Dați tava la cuptor pentru 10-15 minute cât timp vă ocupați de blat.
  • Mixați ouăle întregi împreună cu zahărul și un praf de sare până când se albesc și își triplează volumul.
  • Adăugați untul topit și răcit și vanilia și omogenizați.
  • Încorporați făina folosind telul de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate aerul încorporat în spuma de ouă.
  • Turnați aluatul peste cireșele din tavă și dați prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute, până când aluatul este bine copt și puțin rumenit.
  • Răsturnați prăjitura pe un platou și lăsați-o să se răcească.
  • Dacă doriți, puteți orna prăjitura cu frișcă naturală obținută din smântâna bătută cu zahăr pudră și vanilie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitură răsturnată cu cireșe

Nu-i așa că v-am convins să încercați prăjitura răsturnată cu cireșe? Să îmi spuneți dacă i-ați pus și frișcă sau poate ați servit-o cu înghețată de vanilie? Sunt curioasă! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Reteta de compot de cirese pentru iarna
    Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
  • Gem de visine intregi pe paine cu unt
    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
  • Reteta placinta cu visine si iaurt grecesc
    Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
  • Pasca cu visine. Cheesecake cu visine.
    Cheesecake cu vișine la cuptor. Pască cu vișine.
1103 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x