• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu vișine sau cireșe

Prăjitură răsturnată cu cireșe. Decorată cu frișcă sau nu

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 nov. 2024 · Publicată: 29 mai 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
1103 shares
Mergi la rețetă

Rețeta simplă de prăjitură răsturnată cu cireșe, cu blat de pandișpan și un strat generos de frișcă naturală, cremoasă și delicioasă.

Ce belșug colorat și aromat e în aceste zile pe tarabele din piețe! Sunt pline de căpșuni, cireșe și caise! Cred că anotimpul ăsta e raiul tuturor iubitorilor de deserturi cu fructe, printre care mă includ și pe mine, chiar destul de sus în clasament.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Ieri m-am întors din piață cu 2 kg de cireșe mari, negre, pietroase și nemaipomenit de dulci. Abia așteptam să ajung acasă și să ascund o parte din ele într-o prăjitură răsturnată, cu blat pufos și vanilat . Am tot stat în cumpănă dacă să o acopăr cu un strat de frișcă sau să o las "natur". Ba da, ba nu... După ce s-a răcit de tot am decis că o asemenea prăjitură merită straie de sărbătoare și i-am desenat niște cârlionți din frișcă naturală.

Prăjitură răsturnată cu cireșe
Prăjitură răsturnată cu cireșe

Dacă scototciți puțin prin secțiunea de deserturi a blogului, veți găsi o mulțime de rețete cu fructe, toate la fel de ușor de făcut, bune, ușoare și frumoase. Am făcut prăjituri răsturnate și cu caise (vezi aici rețeta), dar și una cu ananas și cireșe care a avut un aspect spectaculos (rețeta aici).

În general prăjiturile cu fructe se fac ușor. Au la bază un pandișpan, un blat genoise sau un blat cu unt și cam asta e tot. E important ca blatul să fie aerat și aromat, nu doar o pâine dulce ca suport pentru fructe. Fiți pretențioși cu aromele pe care le folosiți. Încercați să renunțați la plicurile cu zahăr vanilinat din magazine și folosiți păstăi de vanilie, sau pudră/pastă de vanile naturală și veți simți diferența! Sau și mai simplu, faceți acasă propriul vostru zahăr vanilat pe care să îl folosiți la prăjituri (găsiți aici modul de preparare).
La fel de ușor se face și extractul de vanilie natural cu care să înlocuiți eternele sticluțe cu esențe sintetice (rețeta extractului, aici)

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu cireșe

Modul de preparare este foarte simplu. Se pun cireșele în tavă, presărate cu zahăr brut (sau cu zahăr alb, dar cel brut are un gust mai bun) și câteva fâșii de unt. Peste ele se toarnă blatul. Când prăjitura este coaptă, se desprind marginile trecând de jur împrejur cu lama unui cuțit, se așează peste tavă un platou potrivit ca mărime și se răstoarnă prăjitura cu o mișcare scurtă și hotărâtă. Nu e loc de emoții aici! Dacă vă faceți curaj și o răsturnați brusc, nu vor rămâne deloc cireșe lipite de tavă.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

După ce am răsturnat prăjitura, arăta ca în fotografia de mai jos. Cireșele s-au caramelizat în contact cu zahărul brut și untul topit și s-au transformat într-un strat delicios, dulce-acrișor foarte potrivit cu blatul pufos de dedesubt.

Prăjitura arată foarte îmbietor chiar și așa, neornată. În funcție de gusturile voastre sau de musafirii pe care îi aveți la masă, o puteți duce la alt nivel, adăugându-i fie un glob de înghețată de vanilie, fie câteva moțuri de frișcă.

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Prăjitură răsturnată cu cireșe. Decorată cu frișcă sau nu

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă de copt
clește pt sâmburi
clește pt. sâmburi
mixer Breville
mixer de mână
set decorare
set decorare

Ingrediente
 

pentru o tavă de 35x25 cm

stratul de fructe

  • aprox. 600 g cireșe fără sâmburi
  • 4 linguri de zahăr brut (sau tos)
  • 50 g unt rece

blatul

  • 6 ouă
  • 180 g zahăr
  • 150 g făină
  • 20 g unt topit și răcit
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • un praf de sare

opțional

  • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 60 g zahăr pudră
  • un vârf de linguriță pudră de vanilie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt o tavă potrivită ca mărime.
  • Puneți cireșele în tavă, presărați zahărul brut și puneți din loc în loc fâșii de unt rece.
  • Dați tava la cuptor pentru 10-15 minute cât timp vă ocupați de blat.
  • Mixați ouăle întregi împreună cu zahărul și un praf de sare până când se albesc și își triplează volumul.
  • Adăugați untul topit și răcit și vanilia și omogenizați.
  • Încorporați făina folosind telul de mână, cu mișcări ușoare pentru a nu scoate aerul încorporat în spuma de ouă.
  • Turnați aluatul peste cireșele din tavă și dați prăjitura la cuptor pentru 30-35 de minute, până când aluatul este bine copt și puțin rumenit.
  • Răsturnați prăjitura pe un platou și lăsați-o să se răcească.
  • Dacă doriți, puteți orna prăjitura cu frișcă naturală obținută din smântâna bătută cu zahăr pudră și vanilie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitură răsturnată cu cireșe

Nu-i așa că v-am convins să încercați prăjitura răsturnată cu cireșe? Să îmi spuneți dacă i-ați pus și frișcă sau poate ați servit-o cu înghețată de vanilie? Sunt curioasă! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Reteta de compot de cirese pentru iarna
    Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
  • Gem de visine intregi pe paine cu unt
    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
  • Reteta placinta cu visine si iaurt grecesc
    Plăcintă cu vișine și iaurt grecesc
  • Pasca cu visine. Cheesecake cu visine.
    Cheesecake cu vișine la cuptor. Pască cu vișine.
1103 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.