O rețetă simplă și delicioasă de doradă la cuptor cu cartofi înmiresmați cu rozmarin și roșii cherry. Perfectă pentru prânz sau pentru cină.
De câte ori dorim să pregătim o mâncare simplă dar consistentă, un pește pe cuptor așezat pe felii de cartofi este alegerea perfectă. Obținem astfel un prânz sau o cină rapidă, delicioasă și pe placul întregii familii.
Peștele și cartofii se gătesc deodată, în aceeași tavă, astfel că în maxim jumătate de oră ne putem așeza la masă. Avem gata și carnea, dar și garnitura și o singură tavă de spălat la final. Nu e grozav? 🙂
Ce alți pești putem folosi la rețeta de astăzi
Eu am folosit la rețeta de astăzi două dorade. După ce am descoperit-o, dorada a urcat rapid sus de tot în topul peștilor preferați ai familiei noastre, pentru că are un gust foarte bun și destul de puține oase. Mă bucur că mereu găsesc doradă proaspătă la pescărie, așa că de câte ori vreau să gătesc pește, știu că mă pot baza pe ea.
Dar rețeta aceasta de pește la cuptor se poate face exact la fel cu orice alt pește cam de mărimea doradei, fie că aveți pește întreg sau fileuri.
Vă recomand să folosiți: biban de mare (lavrac), păstrăv, file de somon sau medalioane de crap. Daca peștele ales de voi este mai mare, va trebui să ajustați corespunzător timpul de gătire.
Mici secrete pentru reușita rețetei de doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
Rețeta nu este nicidecum grea sau complicată. Trebuie, totuși să țineți cont de câteva lucruri pentru a fi siguri că obțineți o mâncare perfectă într-un timp scurt.
- folosiți cartofi roz, își păstrează mai bine forma la copt decât cartofii albi care având mai mult amidon, sunt mai "făinoși" și se sfărâmă ușor
- pentru ca peștele și cartofii să aibă timp de gătire apropiat, feliile de cartofi trebuie să fie subțiri de doar 4-5 mm, în niciun caz mai groase!
- asezonați cartofii cu sare și piper înainte să îi puneți în tavă pentru a fi siguri că sunt condimentați uniform.
- pentru o aromă mai intensă, folosiți rozmarin proaspăt. Dacă nu vă place rozmarinul, îl puteți înlocui cu cimbru, cimbrișor lămâios sau oregano.
- încercați să suprapuneți cât mai puțin feliile de cartofi. În acest fel sunteți siguri că se gătesc și se rumenesc frumos pe partea de jos care e în contact cu tava.
- puneți în tavă și câteva roșii cherry. Se vor coace și vor da un gust minunat.
- stropiți pește și cartofii cu un fir de ulei de măsline. Nu doar pentru savoare, dar în acest fel nu se vor usca în cuptor.
Alte rețete delicioase cu pește pe care vei dori să le încerci
Peștele nu e doar delicios, ci știm cu toții că este și foarte sănătos. Mâncărurile pe bază de pește sunt cel mai adesea foarte ușor de făcut. Peștele având un timp scurt de gătire, se pretează mai ales rețetelor simple și cu ingrediente puține.
Vă las mai jos câteva rețete cu pește care sper să vă facă poftă și să vă determine să le încercați 🙂
- somon cu sos dulce-acrișor și piure de păstârnac
- drob de pește cu smântână
- stravrid pane în crustă de pesmet crocant
- gulaș de crap
- bulz de pește
Mod de preparare doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
Găsiți mai jos rețeta scrisă, în formatul pe care îl puteți tipări la nevoie, ca să îl aveți la îndemână atunci când gătiți sau dacă doriți să păstrați rețeta la colecția voastră.
Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu dorada la cuptor și cât de subțiri sunt rondelele de cartofi.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc doradă
- 600 g cartofi
- 100 g roșii cherry
- 2-3 felii de lămâie
- rozmarin
- 40 ml ulei de măsline
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă sau o puteți unge cu ulei.
- Curățați cartofii și tăiați-i felii subțiri de 4-5 mm. Condimentați cartofii cu sare și piper.
- Așezați cartofii în tavă într-un singur strat, astfel încât să se suprapună cât mai puțin. Turnați puțin ulei pese cartofi și puneți din loc în loc ace de rozmarin.
- Peștele trebuie să fie în prealabil eviscerat și spălat foarte bine. Presărați dorada cu sare și piper pe toate părțile.
- Crestați peștele și introduceți în tăieturi felii de lămâie.
- Așezați dorada peste stratul de cartofi și stropiți-l cu un fir de ulei. Puneți în tavă și câteva roșii cherry.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute până când peștele este gătit, iar cartofii s-au rumenit ușor.
- Serviți dorada cu cartofi imediat, eventual cu o salată verde alături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu