Mai știți gustul acelor prăjituri de casă din copilărie cu arome simple dar care se îmbinau atât de minunat încât parcă ne-au rămas întipărite în suflet? Ei bine, exact așa este și prăjitura Figaro! Un desert simplu, rapid, numai bun să bucure întreaga familie!
Are un blat fraged cu unt, un strat gros din gemul preferat amestecat cu nucă măcinată și o glazură de bezea cu nucă foarte fină, ușor crocantă și mai ales delicioasă.
Această prăjitură cu gem și bezea este genul de desert perfect pentru orice zi și orice sărbătoare. Fie că e doar o duminică în familie, o aniversare sau Crăciunul, toți ai casei vor aprecia gustul acestei prăjituri. În plus, prăjitura Figaro este ocazia perfectă să folosim borcanele de gem din cămară.
Pe blog mai găsiți și o altă variantă a acestei prăjituri. Are blat ușor umed cu iaurt, iar nucile sunt tăiate grosier și devin crocante în cuptor. Este foarte bună și aceea!
Mergi direct la:
Ingrediente
Prăjitura aceasta are nevoie de ingrediente simple, pe care le avem mai mereu în casă:
- unt - cu 82% grăsime, rece. Puteți înlocui untul cu untură.
- făină - de patiserie (tip 000)
- ouă - pe care le vom separa: gălbenușurile le folosim la blat, albușurile la bezea
- gem (sau dulceață) - puteți folosi orice aveți, cu condiția să fie un gem mai bine legat, nu prea fluid ca să nu curgă în cuptor. Cel mai bine se potrivește un gem acrișor: vișine, caise, prune. Magiunul de prune este ideal pentru că este foarte gros și nici nu conține zahăr
- miez de nucă - măcinat fin
- zahăr - folosim zahar pudră pentru blat și zahăr tos pentru bezea
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Mod de preparare
Prepararea acestei rețete nu pune mari dificultăți nici măcar celor care sunt începători în bucătărie. Oricum, rezultatul delicios merită cu prisosință orice efort.
Avem de pregătit un blat cu unt, foarte asemănător cu un aluat clasic de tartă. După frământare, aluatul are nevoie de un repaus de 15 minute la frigider, apoi îl vom întinde astfel încât să acopere fundul tăvii și să se ridice puțin și pe margini.
Coacem aluatul la 200 de grade timp de 15 minute, cât să se usuce puțin și să nu se umezească apoi în contact cu stratul de gem.
Amestecăm gemul cu nuca măcinată. Peste blatul de unt copt pe jumătate, turnăm gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelăm.
Ne ocupăm apoi de stratul de bezea: mixăm albușurile până devin spumă tare care nu cade de pe teluri, adăugăm zahărul și mixăm iarăși până când albușurile se întăresc din nou. Încorporăm nuca măcinată în spuma de albușuri.
Întindem bezeaua peste stratul de gem și dăm din nou prăjitura la cuptor, de data aceasta la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
Extra-sfaturi
- Dacă aveți cumva albușuri rămase de la alte deserturi, puteți să mai folosiți la bezea încă 1-2 albușuri și să suplimentați proporțional și cantitatea de zahăr. Veți avea o glazură de bezea mai groasă și cu atât mai delicioasă.
- Înainte să scoateți prăjitura din cuptor ridicați ușor un colț și uitați-vă să vă asigurați că blatul de unt este bine copt și dedesubt.
- După coacere, bezeaua va fi ușor colorată pentru că are nucă măcinată. Dacă doriți o glazură de bezea albă, renunțați la nuca măcinată din spuma de albușuri.
- Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o să se răcească în tavă. Blatul de unt este foarte fraged și se rupe ușor, iar gemul este fluid atunci când e fierbinte. După ce se răcește prăjitura se feliază mult mai frumos decât când este caldă.
- Ca să aveți bucăți frumoase de prăjitură, folosiți un cuțit cu lamă lungă și subțire și ștergeți lama cu un șervețel după fiecare tăietură.
Cum se păstrează
Prăjitura cu gem și bezea cu nucă se păstrează perfect până la o săptămână, la temperatura camerei sau așezată într-o cutie de carton, într-o cămară ușor răcoroasă.
În niciun caz nu păstrați prăjitura Figaro la frigider, pentru că se va înmuia și se va lăsa bezeaua.
Nu vă recomand să congelați această prăjitură!
Rețete asemănătoare
Vă las mai jos și alte prăjituri cu gust de copilărie. Sigur vă amintiți cu dor de ele și veți dori să le încercați! Click pe fiecare fotografie ca să ajungeți la rețetă!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat din aluat fraged - tavă 22x22 cm
- 100 g unt rece, 82% grăsime ((se poate înlocui cu untură))
- 200 g făină tip 000
- 2 gălbenușuri
- 30 g zahăr pudră
- 8 g zahăr vanilat
- un praf de sare
stratul de gem cu nucă
- 300 g gem sau dulceață
- 50 g nucă măcinată
stratul de bezea
- 2 albușuri ((puteți suplimenta cu 1-2 albușuri în plus))
- 100 g zahăr
- 50 g nucă măcinată
opțional
- pentru stratul de gem: extract de vanilie, esențe de migdale, rom, etc - după preferință
Instrucțiuni de preparare
blat din aluat fraged cu unt - tavă 22x22 cm
- Cerneți făina într-un castron. Peste făină puneți sarea și untul rece, tăiat cubulețe. Frământați cu degetele ca să încorporați untul.
- Adăugați pe rând în aluat cele 2 gălbenușuri. După ce primul este încorporat, îl adăugați și pe al doilea.
- După ce toată făina s-a umezit, răsturnați aluatul pe blatul de lucru ca să îl frământați mai ușor.
- La început aluatul va fi nisipos, dar pe măsură ce frământați, untul se va înmuia și veți reuși să formați o bilă de aluat omogen și elastic. Dacă totuși aluatul vă pune probleme, adăugați o lingură de apă rece și continuați să frământați.
- Lăsați aluatul să se odihnească la frigider, pentru 15 minute, acoperit cu o folie alimentară.
- Aprindeți acum cuptorul la 200 de grade.
- Scoateți aluatul din frigider, așezați-l pe o hârtie de copt și începeți să îl întindeți cu sucitorul. Ghidați-vă după forma și dimensiunile tăvii. Aluatul trebuie să acopere fundul tăvii și să se ridice aprox. 1 cm și pe margini, de jur împrejur.
- Trageți aluatul în tavă, îndreptați marginile și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
stratul de gem cu nucă
- Cât timp stă aluatul la copt, macinați cu un chopper electric miezul de nucă pe care îl veți folosi la gem și la bezea.
- Pentru stratul de gem, amestecați 300 g de gem cu 50 g de nucă măcinată. Dacă doriți, puteți adăuga acum și câteva picături de rom, extract de vanilie, esență de migdale, etc.
glazura de bezea cu nucă
- Mixați albușurile până devin spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, tot deodată și mixați iarăși până când albușurile se întăresc din nou.
- Adăugați nuca măcinată și încorporați-o cu un tel de mână și cu mișcări ușoare de jos în sus.
cum se coace prăjitura Figaro
- Scoateți blatul de unt din cuptor. Peste el întindeți gemul amestecat cu nucă măcinată. Nivelați.
- Peste stratul de gem, întindeți spuma de albușuri cu nucă. Nivelați.
- Dați prăjitura la cuptor, la 170 de grade pentru aprox. 30 de minute, până când bezeaua este uscată și ușor crocantă.
cum se servește prăjitura Figaro
- Lăsați prăjitura să se răcească foarte bine înainte să o tăiați.
- Tăiați prăjitura în forma și dimensiunea dorită. Ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
cum se păstrează prăjitura Figaro
- Prăjitura se păstrează la temperatura camerei pentru 5-6 zile. În niciun caz nu o băgați la frigider pentru că se înmoaie și se lasă bezeaua!
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
La Dana de la Prăjiturici și altele am găsit o altă variantă a acestei prăjituri. Are un blat dens cu cacao, iar stratul de bezea este mai gros și fără nuci. Cu siguranță trebuie încercată!
Ioana Aurelia Popescu a zis
Bună, Iuliana! Vrem să facem prăjitura asta și nu știm ce gem să folosim. Ne gândeam la cel de caise. Merge? Mulțumim.
Ioana și mama
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da! Merge de minune gemul de caise! Succes! 🙂