Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Aluaturi

Foietaj de casă - rețeta simplificată de aluat franțuzesc

Publicat la 4 februarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

111 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Credeți că e greu să faci foietaj de casă? Această rețetă simplificată de aluat franțuzesc vă va convinge că nu e deloc așa! Se face foarte ușor, iar rezultatul va fi peste așteptări! Veți avea un aluat fraged , proaspăt, pregătit cu ingrediente naturale și de calitate, alese de voi.

Motivul pentru care folosim atât de mult foietajul din comerț este impresia noastră că acest aluat franțuzesc e greu de făcut acasă. Dar după ce veți vedea că pentru un foietaj de casă nu muncești decât 15 minute și că îl poți păstra la congelator ca să îl ai mereu la îndemână, cred că nu îl veți mai cumpăra niciodată din magazine!

foietaj de casa
Mergi direct la:
  • De ce este rețeta aceasta "simplificată"
  • Ingrediente
  • Întrebări frecvente
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
  • Alte rețete la fel de utile

De ce este rețeta aceasta "simplificată"

Aceasta nu este rețeta clasică de aluat franțuzesc , cea care are nevoie de multe împachetări și mulți timpi de așteptare. Se face mult mai simplu și mai repede și are nevoie doar de 2 întinderi.

E drept că după coacere nu se va desface în sute de foițe precum foietajul clasic, ci doar în zeci de foițe, dar este un compromis minunat, cu ingrediente cinstite și cu un gust foarte bun.

Iată câteva dintre rețetele mele preferate cu foietaj:

  • rulouri cu vanilie
  • melcișori cu brânză și stafide
  • palmieri cu zahăr caramelizat
  • tartă cu brânză și sparanghel
  • file de somon în foietaj

Ingrediente

Ingredientele pentru foietaj sunt foarte puține și banale. Cel mai important lucru este că toate trebuie să fie foarte reci, de la frigider!

ingrediente_reteta_foietaj
  • unt - folosiți doar unt gras, cu minim 82% grăsime. Untul trebuie să fie foarte rece, preferabil ar fi să îl țineți la congelator 24 de ore înainte să vă apucați de treabă.
  • făină - folosiți făină de patiserie, tip 000. Făina trebuie cernută împreună cu sarea și ținută la frigider cel puțin o oră.
  • apă - folosim apă plată (sau de la robinet) și aceasta trebuie să fie de asemenea foarte rece, de la frigider. Puteți pune 2 cuburi de gheață în paharul cu apă ca să vă asigurați că se menține la temperatura potrivită.
  • sare - chiar dacă intenționați să folosiți foietajul pentru un desert, nu uitați de sare, altfel aluatul va fi fad!
foietaj de casa

Întrebări frecvente

Ce se poate face din aluat de foietaj

Puteți folosi acest foietaj făcut în casă pentru orice preparate, exact așa cum l-ați folosit până acum și pe cel cumpărat: pateuri umplute cu gem, cu brânză, ciuperci sau cașcaval, crenvurști în aluat, sărățele, aperitive diverse, blaturi pentru tarte sau pentru torturi și prăjituri, etc.

Care este diferența dintre aluat foietaj si foi de plăcintă

Principalele diferențe dintre aluatul foietaj și foile de plăcintă sunt: conținutul de grăsime și modul de preparare. 
Foietajul conține mult unt și este un aluat laminat care la coacere se desface în foițe. Foile de plăcintă au conținut relativ scăzut de grăsimi, fiind făcute doar din făină, apă, oțet și puțin ulei.

Aluatul de foietaj se coace rece?

Este foarte important să țineți aluatul la frigider înainte de a-l coace. 
Coacerea foietajului la temperatura camerei va face ca aluatul să devină moale și îl va împiedica să se desfacă în foițe. 
Când aluatul de foietaj este rece va dura mai mult ca untul să se topească în cuptor, permițând aluatului să crească frumos și să formeze straturi fine.

La ce temperatură se coace foietajul?

Aluatul de foietaj se coace în cuptorul pre încins la temperaturi mari de 210-220 de grade.

Cum se păstrează

Aluatul de foietaj de casă se poate păstra la frigider învelit în folie alimentară timp de 2-3 zile sau la congelator până la 2 luni. Pentru a-l păstra la congelator înveliți-l în hârtie de copt ca să nu se lipească, apoi băgați-l într-o pungă de plastic.

Extra-sfaturi

  • Pe măsură ce dați untul pe răzătoare, opriți-vă din când în când și amestecați-l cu făină pentru a preveni lipirea bucăților de unt. 
  • Încercați să minimizați cât de mult lucrați aluatul, mai ales cu mâinile pentru ca untul să nu se încălzească. Nu frământați excesiv pentru că aluatul se va înmuia.
  • Asigurați-vă că țineți aluatul la frigider pentru 30 de minute înainte de cele 2 întinderi. Dacă îl țineți mai mult, se va crăpa și va fi greu de întins. Dacă îl țineți mai puțin, va fi prea moale și se va lipi de masă.
  • Dacă decideți să congelați aluatul foietaj, înainte de gătire, lăsați-l să se decongeleze lent, la frigider. Nu îl desfaceți până nu s-a dezghețat complet pentru că se va crăpa.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

foietaj de casa

Foietaj de casă - rețeta simplificată de aluat franțuzesc

Credeți că e greu să faci foietaj de casă? Această rețetă simplificată de aluat franțuzesc vă va convinge că nu e deloc așa!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
la rece: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 2 foi de aprox. 20x25 cm
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g unt cu 82% grăsime, foarte rece
  • 250 g făină tip 000
  • ½ linguriță sare
  • 80 ml apă plată, foarte rece

Instrucțiuni de preparare
 

pregătiri - toate ingredientele reci

  • Untul trebuie ținut la congelator cu 24 de ore înainte de a pregăti aluatul de foietaj.
  • Apa de asemenea trebuie să fie rece, de la frigider. Ca să o mențineți rece, puteți pune în apă 1-2 cuburi de gheață.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător, apoi lăsați-o la frigider cel puțin o oră.

prepararea aluatului de foietaj

  • Tăvăliți untul prin făină ca să nu vă alunece din mână.
  • Deasupra castronului cu făină, dați untul pe răzătoarea cu găuri mari. Din când în când vă opriți și amestecați fâșiile de unt cu făina ca să nu se lipească unele de altele.
  • Amestecați la început cu o spatulă adăugând câte o lingură de apă până când aluatul începe să se lege puțin și să formeze cocoloașe.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și frământați-l rapid cu mâinile doar până când reușiți să aduceți ingredientele laolaltă și să formați o bilă de aluat.
  • Dați aluatului o formă paralelipipedică, înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.

întinderi

  • Presărați făină pe blatul de lucru și puneți acolo blocul de aluat scos de la frigider. Untul este rece și nu ar trebui să se lipească de blat. Dacă totuși se lipește, înseamnă că nu s-a răcit suficient și mai trebuie ținut la frigider.
  • Întindeți aluatul cu sucitorul.
  • Împărțiți "din ochi" aluatul în 3 părți egale și împăturiți prima treime peste cea din mijloc.
    împăturiți o treime
  • Împăturiți și cealaltă treime peste primele două.
    împăturiți și cealaltă treime peste primele două
  • Întindeți aluatul cu sucitorul de data aceasta pe cealaltă direcție. Dacă aluatul începe să se lipească de sucitor sau de blat, presărați foarte puțină făină.
    întindeți din nou aluatul
  • Aduceți din nou prima treime peste cea din mijloc.
  • Aduceți și cealaltă treime peste celelalte două.
  • Aluatul este gata, dar trebuie să stea la frigider cel puțin o oră înainte de a-l găti așa cum v-ați propus.
    aluatul este gata

coacere

  • Când doriți să pregătiți ceva cu aluatul de foietaj, trebuie să aveți în vedere că acesta trebuie manevrat rapid ca să nu se înmoaie untul și se coace la temperaturi mari, de 210-220 de grade.

pastrare aluat de foietaj

  • Aluatul de foietaj de casă se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile sau la congelator până la 2 luni.

Bine de știut:

Eu împart aluatul în 2 parți și fac întinderi pentru fiecare jumătate de aluat, pe rând. De obicei o parte din aluat o gătesc pe loc, cealaltă parte o congelez pentru mai târziu.
Ceea ce vedeți în fotografiile de mai sus este doar jumătate de aluat. 
Valori nutriționale
Foietaj de casă - rețeta simplificată de aluat franțuzesc
Valori per porție
Calorii
1348
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
103
g
158
%
Colesterol
 
269
mg
90
%
Carbohidrați
 
91
g
30
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
16
g
32
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alte rețete la fel de utile

  • Blat simplu de pizza
    Blat simplu de pizza. Rețeta de aluat dospit pentru pizza
  • Tăieței de casă cu ou
    Tăieței de casă cu ou. Rețeta pas cu pas, fără aparat.
  • Ruladă cu șerbet de trandafiri
    Blat de ruladă din pandișpan, cea mai simplă rețetă
  • Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
    Coji pentru eclere și choux. Rețeta de aluat opărit

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
111 shares

Comentarii

  1. Maria Craciun a zis

    septembrie 28, 2022 at 9:43 am

    Super rețetă, te admir mult, Iuliana, ai retete deosebit de bune si usor de facut, imi place acest lucru, ca nu complicam prea mult rețetele. Iti doresc mult succes in continuare si sa ne incanti in continuare cu retete bune, gustoase, de sezon! Zi frumoasa si cu spor! 🙋‍♀️😘🤗

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 28, 2022 at 10:14 am

      Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Vă aștept cu drag și la alte rețete, sper să nu vă dezamăgesc! Numai bine!

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x