Credeți că e greu să faci foietaj de casă? Această rețetă simplificată de aluat franțuzesc vă va convinge că nu e deloc așa! Se face foarte ușor, iar rezultatul va fi peste așteptări! Veți avea un aluat fraged, proaspăt, pregătit cu ingrediente naturale și de calitate, alese de voi.
Motivul pentru care folosim atât de mult foietajul din comerț este impresia noastră că acest aluat franțuzesc e greu de făcut acasă. Dar după ce veți vedea că pentru un foietaj de casă nu muncești decât 15 minute și că îl poți păstra la congelator ca să îl ai mereu la îndemână, cred că nu îl veți mai cumpăra niciodată din magazine!
Mergi direct la:
De ce este rețeta aceasta "simplificată"
Aceasta nu este rețeta clasică de aluat franțuzesc, cea care are nevoie de multe împachetări și mulți timpi de așteptare. Se face mult mai simplu și mai repede și are nevoie doar de 2 întinderi.
E drept că după coacere nu se va desface în sute de foițe precum foietajul clasic, ci doar în zeci de foițe, dar este un compromis minunat, cu ingrediente cinstite și cu un gust foarte bun.
Iată câteva dintre rețetele mele preferate cu foietaj:
- rulouri cu vanilie
- melcișori cu brânză și stafide
- palmieri cu zahăr caramelizat
- tartă cu brânză și sparanghel
- file de somon în foietaj
Ingrediente
Ingredientele pentru foietaj sunt foarte puține și banale. Cel mai important lucru este că toate trebuie să fie foarte reci, de la frigider!
- unt - folosiți doar unt gras, cu minim 82% grăsime. Untul trebuie să fie foarte rece, preferabil ar fi să îl țineți la congelator 24 de ore înainte să vă apucați de treabă.
- făină - folosiți făină de patiserie, tip 000. Făina trebuie cernută împreună cu sarea și ținută la frigider cel puțin o oră.
- apă - folosim apă plată (sau de la robinet) și aceasta trebuie să fie de asemenea foarte rece, de la frigider. Puteți pune 2 cuburi de gheață în paharul cu apă ca să vă asigurați că se menține la temperatura potrivită.
- sare - chiar dacă intenționați să folosiți foietajul pentru un desert, nu uitați de sare, altfel aluatul va fi fad!
Întrebări frecvente
Puteți folosi acest foietaj făcut în casă pentru orice preparate, exact așa cum l-ați folosit până acum și pe cel cumpărat: pateuri umplute cu gem, cu brânză, ciuperci sau cașcaval, crenvurști în aluat, sărățele, aperitive diverse, blaturi pentru tarte sau pentru torturi și prăjituri, etc.
Principalele diferențe dintre aluatul foietaj și foile de plăcintă sunt: conținutul de grăsime și modul de preparare.
Foietajul conține mult unt și este un aluat laminat care la coacere se desface în foițe. Foile de plăcintă au conținut relativ scăzut de grăsimi, fiind făcute doar din făină, apă, oțet și puțin ulei.
Este foarte important să țineți aluatul la frigider înainte de a-l coace.
Coacerea foietajului la temperatura camerei va face ca aluatul să devină moale și îl va împiedica să se desfacă în foițe.
Când aluatul de foietaj este rece va dura mai mult ca untul să se topească în cuptor, permițând aluatului să crească frumos și să formeze straturi fine.
Aluatul de foietaj se coace în cuptorul pre încins la temperaturi mari de 210-220 de grade.
Cum se păstrează
Aluatul de foietaj de casă se poate păstra la frigider învelit în folie alimentară timp de 2-3 zile sau la congelator până la 2 luni. Pentru a-l păstra la congelator înveliți-l în hârtie de copt ca să nu se lipească, apoi băgați-l într-o pungă de plastic.
Extra-sfaturi
- Pe măsură ce dați untul pe răzătoare, opriți-vă din când în când și amestecați-l cu făină pentru a preveni lipirea bucăților de unt.
- Încercați să minimizați cât de mult lucrați aluatul, mai ales cu mâinile pentru ca untul să nu se încălzească. Nu frământați excesiv pentru că aluatul se va înmuia.
- Asigurați-vă că țineți aluatul la frigider pentru 30 de minute înainte de cele 2 întinderi. Dacă îl țineți mai mult, se va crăpa și va fi greu de întins. Dacă îl țineți mai puțin, va fi prea moale și se va lipi de masă.
- Dacă decideți să congelați aluatul foietaj, înainte de gătire, lăsați-l să se decongeleze lent, la frigider. Nu îl desfaceți până nu s-a dezghețat complet pentru că se va crăpa.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Foietaj de casă - rețeta simplificată de aluat franțuzesc
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g unt cu 82% grăsime, foarte rece
- 250 g făină tip 000
- ½ linguriță sare
- 80 ml apă plată, foarte rece
Instrucțiuni de preparare
pregătiri - toate ingredientele reci
- Untul trebuie ținut la congelator cu 24 de ore înainte de a pregăti aluatul de foietaj.
- Apa de asemenea trebuie să fie rece, de la frigider. Ca să o mențineți rece, puteți pune în apă 1-2 cuburi de gheață.
- Cerneți făina într-un bol încăpător, apoi lăsați-o la frigider cel puțin o oră.
prepararea aluatului de foietaj
- Tăvăliți untul prin făină ca să nu vă alunece din mână.
- Deasupra castronului cu făină, dați untul pe răzătoarea cu găuri mari. Din când în când vă opriți și amestecați fâșiile de unt cu făina ca să nu se lipească unele de altele.
- Amestecați la început cu o spatulă adăugând câte o lingură de apă până când aluatul începe să se lege puțin și să formeze cocoloașe.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru și frământați-l rapid cu mâinile doar până când reușiți să aduceți ingredientele laolaltă și să formați o bilă de aluat.
- Dați aluatului o formă paralelipipedică, înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.
întinderi
- Presărați făină pe blatul de lucru și puneți acolo blocul de aluat scos de la frigider. Untul este rece și nu ar trebui să se lipească de blat. Dacă totuși se lipește, înseamnă că nu s-a răcit suficient și mai trebuie ținut la frigider.
- Întindeți aluatul cu sucitorul.
- Împărțiți "din ochi" aluatul în 3 părți egale și împăturiți prima treime peste cea din mijloc.
- Împăturiți și cealaltă treime peste primele două.
- Întindeți aluatul cu sucitorul de data aceasta pe cealaltă direcție. Dacă aluatul începe să se lipească de sucitor sau de blat, presărați foarte puțină făină.
- Aduceți din nou prima treime peste cea din mijloc.
- Aduceți și cealaltă treime peste celelalte două.
- Aluatul este gata, dar trebuie să stea la frigider cel puțin o oră înainte de a-l găti așa cum v-ați propus.
coacere
- Când doriți să pregătiți ceva cu aluatul de foietaj, trebuie să aveți în vedere că acesta trebuie manevrat rapid ca să nu se înmoaie untul și se coace la temperaturi mari, de 210-220 de grade.
pastrare aluat de foietaj
- Aluatul de foietaj de casă se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile sau la congelator până la 2 luni.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Maria Craciun a zis
Super rețetă, te admir mult, Iuliana, ai retete deosebit de bune si usor de facut, imi place acest lucru, ca nu complicam prea mult rețetele. Iti doresc mult succes in continuare si sa ne incanti in continuare cu retete bune, gustoase, de sezon! Zi frumoasa si cu spor! 🙋♀️😘🤗
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Vă aștept cu drag și la alte rețete, sper să nu vă dezamăgesc! Numai bine!