Oricând vrei o supă caldă, sănătoasă și plină de savoare, încearcă rețeta de supă din rasol de vită cu tăieței fiartă lent, la foc mic.
Nimic mai simplu de făcut decât o supă de vită grozavă, din rasol de vită fiert fără grabă, la foc mic ca să extragem toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
Mulți dintre noi am crescut cu astfel de supe de carne concentrate și hrănitoare. Supa din rasol de vită stă la loc de cinste în amintirile noastre din copilărie, alături de supa de pui cu găluște de griș.
Eu mai fac uneori și supă din oase de vită pe care o servesc cu tăieței de casă cu ou sau cu găluște. Pentru această supă aleg oase de vită cu măduvă și cartilaje, dar fără carne așa cum avem la rețeta de astăzi. E foarte gustoasă și foarte sănătoasă și această variantă.
Mergi direct la:
Ingrediente
- carne de vită cu os - de preferat rasol de vită, dar dacă nu găsiți sau nu aveți, puteți folosi și un piept de vită. Diferența între ele este că pieptul este mai gras decât rasolul.
- legume - folosim în general rădăcinoase: morcovi, ceapă, păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel.
- condimente - sare, piper boabe și frunze de dafin
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Mod de preparare
Ca orice rețetă de supă de carne, și pentru această supă din rasol de vită procesul de preparare nu va fi deloc complicat:
- Puneți rasolul de vită într-un vas și turnați apă rece cât să îl acopere bine. Lăsați-l așa 30 de minute. Veți observa că apa s-a tulburat și s-a colorat în roșu, semn că s-a mai eliminat din sângele rămas în țesuturi.
- Puneți apoi carnea de vită cu os într-o oală de aprox. 5 litri. Turnați 2 litri de apă rece și adăugați 1 linguriță de sare.
- Puneți supa să fiarbă la foc mic și îndepărtați spuma care se formează cu ajutorul unei spumiere.
- Între timp curățați și spălați toate legumele. Morcovii și rădăcinile de păstârnac și pătrunjel le puteți tăia bucăți mai mici, ca să se așeze mai bine în oală.
- Când nu se mai formează spumă deasupra, puteți adăuga în oală și legumele, boabele de piper și frunza de dafin.
- Lăsați supa să fiarbă la foc mic, fără capac, timp de 3-4 ore sau oricât este nevoie pentru ca bucățile de carne să fie bine fierte și să se desprindă de os. Dacă supa scade, completați nivelul lichidului cu apă fiartă separat.
- Când carnea este fiartă, scoateți-o deoparte, la fel și legumele.
- Strecurați supa printr-o sită deasă în care ați pus o bucată de tifon împăturită în 3-4 straturi.
- Puneți supa înapoi pe foc și adăugați tăieței, fidea sau găluște de griș. Opțional, puteți pune în supă și 1-2 morcovi fierți, tăiați rondele.
- Serviți supa fierbinte, cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt.
Pentru mai multe detalii, vedeți mai jos rețeta ilustrată pas cu pas, precum și rețeta în format video.
Echipamente necesare
Dacă ne gândim la bunicile și mamele noastre care ne-au crescut cu astfel de supe, ne dăm seama că nu avem nevoie decât de o oală și de o lingură de lemn pentru a face o supă grozavă!
Totuși, dacă aveți o un slow cooker, îl puteți folosi pentru a vă ușura cât de puțin munca.
Eu am un multicooker Heinner care are și funcție de gătire lentă la temperatură mică (slow cooking). Chiar dacă supa va fierbe tot în câteva ore bune, faptul că nu trebuie să verific oala sau să completez nivelul lichidului cu apă clocotită, mă ajută suficient de mult.
În plus, am și posibilitatea de a lăsa supa să fiarbă peste noapte în aparat, iar a doua zi doar o strecor, pun tăiețeii și e gata de servit!
Cum se păstrează
Păstrați supa la frigider pentru 2-3 zile.
Dacă doriți să o congelați, după ce scoateți carnea și legumele din oală, strecurați supa și o lăsați să se răcească fără să adăugați tăieței sau găluște! Puneți apoi supa în recipiente cu capac și o păstrați la congelator până la 3 luni.
Când doriți să o folosiți, o lăsați să se dezghețe peste noapte în frigider, apoi o încălziți până la punctul de fierbere și puneți tăieței, fidea sau găluște.
Întrebări frecvente
Nu este un răspuns standard. Timpul de fierbere depinde foarte mult de vârsta animalului. Uneori se întâmplă să fiarbă în 3 ore, alteori în 6 ore.
O porție de supă de vită are aprox. 240 kcal/porție. Porția considerată va fi în jur de 300 ml.
Extra-sfaturi
- Pentru a obține o supă limpede, nu trebuie să vă grăbiți! Fierbeți carnea la foc foarte mic și adunați bine spuma de deasupra.
- E de preferat să fierbeți carnea și legumele cu o zi înainte. O lăsați la rece peste noapte, iar a doua zi îi puneți taiețeii și o serviți. Altfel puteți avea surpriza să fiarbă foarte greu carnea și supa să nu fie gata la timp pentru prânz.
- Puteți fierbe supa și mai mult, până când nivelul lichidului se reduce la jumătate și veți obține în acest fel un minunat stock de vită pe care îl puteți folosi apoi ca bază pentru alte supe, mâncăruri sau pentru sosul bolognese.
- Dacă nu aveți la îndemână tifon prin care să strecurați supa, poate aveți în casă niște comprese sterile cumpărate de la farmacie. Merg de minune! 😉
- Puteți servi carnea și legumele din supă ca rasol, alături de un sos de hrean sau mujdei de usturoi sau puteți face din ele o salată de boeuf.
- O altă idee este să faceți din carne o friptură cu sos, iar din legumele fierte o salată a la russe cu maioneză dietetică.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă din rasol de vită cu tăieței. Concentrată și sănătoasă!
Rețeta Video
Ingrediente
- 950 g rasol de vită (poate fi și piept de vită)
- 4 morcovi
- 1 ceapă
- 2 felii mari țelină
- 1 rădăcină păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 2 lingurițe sare
- 1 linguriță piper boabe
- 1 frunză de dafin
- 4-5 litri apă rece
- 130 g tăiței sau fidea
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
Instrucțiuni de preparare
- Puneți rasolul de vită într-un vas și turnați apă rece cât să îl acopere bine. Lăsați-l așa 30 de minute. Veți observa că apa s-a tulburat și s-a colorat în roșu, semn că s-a mai eliminat din sângele rămas în țesuturi.
- Într-o oală încăpătoare puneți carnea de vită, turnați 2 litri de apă rece și adăugați 1 linguriță de sare. Fierbeți supa la foc mic și îndepărtați spuma care se formează cu ajutorul unei spumiere.
- Între timp curățați și spălați toate legumele. Morcovii și rădăcinile de păstârnac și pătrunjel le puteți tăia bucăți mai mici, ca să se așeze mai bine în oală.
- Când nu se mai formează spumă deasupra, puteți adăuga în oală și legumele, boabele de piper și frunza de dafin.
- Lăsați supa să fiarbă la foc mic, fără capac, timp de 3-4 ore sau oricât este nevoie pentru ca bucățile de carne să fie bine fierte și să se desprindă de os. Dacă supa scade, completați nivelul lichidului cu apă fiartă separat.
- Când carnea este fiartă, scoateți-o deoparte, la fel și legumele.
- Strecurați supa printr-o sită deasă în care ați pus o bucată de tifon împăturită în 3-4 straturi.
- Puneți supa înapoi pe foc și adăugați tăieței, fidea sau găluște de griș. Opțional, puteți pune în supă și 1-2 morcovi fierți, tăiați rondele.
- Serviți supa fierbinte, cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu