• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 feb. 2025 · Publicată: 1 mart. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
22 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de mucenici de post din aluat cu suc de portocale. Iată cum se fac mucenicii pufoși, aromați și cu o culoare frumoasă, naturală.

A venit din nou vremea să ne gândim la mucenici. Dacă doriți să respectați tradiția, în anii în care ziua de 9 martie pică în Postul Paștelui, aluatul pentru mucenici trebuie să fie unul de post , fără lapte, unt sau ouă.

Iar dintre toate aluaturile de post, pentru mine, cel mai bun, cel mai pufos și cel mai aromat este aluatul cu suc proaspăt de portocale.

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Eu folosesc de obicei acest aluat cu suc de portocale și la rețeta de cozonac de post cu cremă de migdale și întotdeauna mă minunez cât de aromat este și ce culoare frumoasă capătă miezul de cozonac!

Dacă nu țineți post, puteți încerca rețeta mea de mucenici moldovenești cu miere și nucă, făcuți din aluat clasic de cozonac. Iar dacă preferați mucenicii în sirop aromat cu multe mirodenii, vă recomand rețeta de mucenici muntenești fierți.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte deserturi de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Pentru aluatul de post avem nevoie de:

  • făină - folosim făină de patiserie, tip 000
  • zahăr - zahăr tos, alb
  • ulei - ulei de floarea soarelui
  • suc de portocale - sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
  • drojdie - folosim drojdie instant, activă sau proaspătă. Pe blog găsiți un articol în care am explicat diferență dintre ele și cum se face conversia de la drojdia uscată la drojdia proaspătă.
  • sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.

În plus ne mai trebuie:

  • suc de portocale - încă puțin suc de portocale cu care vom unge mucenicii înainte să îi băgăm în cuptor
  • miere - avem nevoie de miere lichidă pentru uns mucenicii după ce îi scoatem din cuptor. Dacă nu e lichidă, va trebui să o încălziți ușor la bain marie.
  • miez de nucă - rumenit ușor în tigaie și mărunțit grosier într-un chopper electric .

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta pas cu pas de mai jos.

Preparare

  1. Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei în timp ce amestecați cu mâna sau cu o spatulă.
  2. După ce toată făina este umezită, răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați aproximativ 15 minute, până când aluatul devine fin și omogen și nu se mai lipește de mâini.
  3. Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul.
  4. Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier cu un chopper.
  5. Împărțiți aluatul dospit în 8 părți egale din care modelați mucenicii în forma cifrei 8.
  6. Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
  7. Ungeți mucenicii cu puțin suc de portocale și îi coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade, până când se rumenesc ușor. Cuptorul trebuie să fie pre încins!
  8. Cât mucenicii sunt încă fierbinți, îi ungeți cu miere și îi presărați cu nucă mărunțită.
Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Ce puteți schimba în rețetă

  • puteți folosi și suc de portocale cumpărat, eventual acidulat
  • puteți umple mucenicii cu ciocolată și nucă ca în această rețetă de mucenici umpluți
  • în loc de nucă măcinată puteți presăra mucenicii cu fistic, alune, migdale sau fulgi de nucă de cocos
  • dacă nu aveți miere, puteți face un sirop concentrat din 50 ml de apă, 100 g zahăr și coajă de citrice sau vanilie. Fierbeți siropul 5 minute, apoi ungeți mucenicii cu el.

Cum se păstrează

Sfatul meu este să faceți doar atâția mucenici cât puteți să mâncați în ziua respectivă și câți doriți să împărțiți.

În general, aluaturile de post având mai puține grăsimi în compoziție, se întăresc dacă sunt păstrate mai mult timp.

Dacă totuși ați făcut mai mulți mucenici și au mai rămas, se pot încălzi în cuptorul cu microunde.

Alte deserturi de post

  • Cea mai usoara placinta cu mere
    Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
  • Negresa de post cu gem de caise si migdale
    Negresă de post cu gem de caise și migdale
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

Rețeta de mucenici de post din aluat cu suc de portocale. Iată cum se fac mucenicii pufoși, aromați și cu o culoare frumoasă, naturală.
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 8 mucenici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g făină tip 000
  • 7 g drojdie instant
  • 90 g zahăr
  • 4 g sare
  • coaja rasă de la o portocală
  • 250 ml suc de portocale
  • 60 ml ulei

în plus

  • 50 ml suc de portocale
  • 50 g miez de nucă măcinat
  • 50 g miere de albine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei în timp ce amestecați cu mâna sau cu o spatulă.
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_preparare aluat
  • După ce toată făina este umezită, răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați aproximativ 15 minute, până când aluatul devine fin și omogen și nu se mai lipește de mâini.
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_framantare aluat
  • Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul.
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_dospire aluat
  • Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier cu un chopper.
    miez de nuca maruntit
  • Împărțiți aluatul dospit în 8 părți egale din care modelați mucenicii în forma cifrei 8.
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_modelare mucenici
  • Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_a doua dospire
  • Ungeți mucenicii cu puțin suc de portocale și îi coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade, până când se rumenesc ușor. Cuptorul trebuie să fie pre încins!
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_unsi cu suc de portocale
  • Cât mucenicii sunt încă fierbinți, îi ungeți cu miere și îi presărați cu nucă mărunțită
    Mucenici de post din aluat cu suc de portocale_miere si nuca
Nutrition Facts
Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
Amount per Serving
Calorii
352
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Carbohidrați
 
60
g
20
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
14
g
16
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mucenici de post din aluat cu suc de portocale

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
22 shares

Comentarii

  1. Elena a zis

    martie 05, 2022 at 9:01 pm

    5 stars
    Foarte bun aluat cu suc de portocale în el cu condiția să fie suc natural nu chimicale felicitări pentru rețetă!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 06, 2022 at 8:01 am

      Sigur că da, ideal e să folosim suc de portocale proaspăt stors. Mulțumesc și eu pentru vizită. Vă mai aștept și la alte rețete!

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.