Rețeta de mucenici de post din aluat cu suc de portocale. Iată cum se fac mucenicii pufoși, aromați și cu o culoare frumoasă, naturală.
A venit din nou vremea să ne gândim la mucenici. Dacă doriți să respectați tradiția, în anii în care ziua de 9 martie pică în Postul Paștelui, aluatul pentru mucenici trebuie să fie unul de post, fără lapte, unt sau ouă.
Iar dintre toate aluaturile de post, pentru mine, cel mai bun, cel mai pufos și cel mai aromat este aluatul cu suc proaspăt de portocale.
Eu folosesc de obicei acest aluat cu suc de portocale și la rețeta de cozonac de post cu cremă de migdale și întotdeauna mă minunez cât de aromat este și ce culoare frumoasă capătă miezul de cozonac!
Dacă nu țineți post, puteți încerca rețeta mea de mucenici moldovenești cu miere și nucă, făcuți din aluat clasic de cozonac. Iar dacă preferați mucenicii în sirop aromat cu multe mirodenii, vă recomand rețeta de mucenici muntenești fierți.
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru aluatul de post avem nevoie de:
- făină - folosim făină de patiserie, tip 000
- zahăr - zahăr tos, alb
- ulei - ulei de floarea soarelui
- suc de portocale - sucul proaspăt stors de la 4-5 portocale. Pentru ca aluatul să dospească mai repede, e bine ca sucul de portocale să fie ușor călduț.
- drojdie - folosim drojdie instant, activă sau proaspătă. Pe blog găsiți un articol în care am explicat diferență dintre ele și cum se face conversia de la drojdia uscată la drojdia proaspătă.
- sare - un praf de sare va da echilibra aromele și va da gust aluatului.
În plus ne mai trebuie:
- suc de portocale - încă puțin suc de portocale cu care vom unge mucenicii înainte să îi băgăm în cuptor
- miere - avem nevoie de miere lichidă pentru uns mucenicii după ce îi scoatem din cuptor. Dacă nu e lichidă, va trebui să o încălziți ușor la bain marie.
- miez de nucă - rumenit ușor în tigaie și mărunțit grosier într-un chopper electric.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta pas cu pas de mai jos.
Preparare
- Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei în timp ce amestecați cu mâna sau cu o spatulă.
- După ce toată făina este umezită, răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați aproximativ 15 minute, până când aluatul devine fin și omogen și nu se mai lipește de mâini.
- Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul.
- Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier cu un chopper.
- Împărțiți aluatul dospit în 8 părți egale din care modelați mucenicii în forma cifrei 8.
- Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
- Ungeți mucenicii cu puțin suc de portocale și îi coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade, până când se rumenesc ușor. Cuptorul trebuie să fie pre încins!
- Cât mucenicii sunt încă fierbinți, îi ungeți cu miere și îi presărați cu nucă mărunțită.
Ce puteți schimba în rețetă
- puteți folosi și suc de portocale cumpărat, eventual acidulat
- puteți umple mucenicii cu ciocolată și nucă ca în această rețetă de mucenici umpluți
- în loc de nucă măcinată puteți presăra mucenicii cu fistic, alune, migdale sau fulgi de nucă de cocos
- dacă nu aveți miere, puteți face un sirop concentrat din 50 ml de apă, 100 g zahăr și coajă de citrice sau vanilie. Fierbeți siropul 5 minute, apoi ungeți mucenicii cu el.
Cum se păstrează
Sfatul meu este să faceți doar atâția mucenici cât puteți să mâncați în ziua respectivă și câți doriți să împărțiți.
În general, aluaturile de post având mai puține grăsimi în compoziție, se întăresc dacă sunt păstrate mai mult timp.
Dacă totuși ați făcut mai mulți mucenici și au mai rămas, se pot încălzi în cuptorul cu microunde.
Alte deserturi de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g făină tip 000
- 7 g drojdie instant
- 90 g zahăr
- 4 g sare
- coaja rasă de la o portocală
- 250 ml suc de portocale
- 60 ml ulei
în plus
- 50 ml suc de portocale
- 50 g miez de nucă măcinat
- 50 g miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol încăpător cerneți făina, sarea, adăugați zahărul, coaja de lămâie și drojdia. Începeți să turnați alternativ câte puțin suc de portocale și ulei în timp ce amestecați cu mâna sau cu o spatulă.
- După ce toată făina este umezită, răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământați aproximativ 15 minute, până când aluatul devine fin și omogen și nu se mai lipește de mâini.
- Puneți aluatul într-un vas uns cu puțin ulei, îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească într-un loc călduț până când își dublează volumul.
- Între timp încălziți pentru miezul de nucă într-o tigaie pentru 3-4 minute. Îl lăsați să se răcească și îl mărunțiți grosier cu un chopper.
- Împărțiți aluatul dospit în 8 părți egale din care modelați mucenicii în forma cifrei 8.
- Puneți mucenicii în tavă, peste hârtie de copt, îi acoperiți cu un șervet de bucătărie și îi lăsați să mai dospească încă 30 de minute.
- Ungeți mucenicii cu puțin suc de portocale și îi coaceți timp de 25-30 de minute la 180 de grade, până când se rumenesc ușor. Cuptorul trebuie să fie pre încins!
- Cât mucenicii sunt încă fierbinți, îi ungeți cu miere și îi presărați cu nucă mărunțită
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Elena a zis
Foarte bun aluat cu suc de portocale în el cu condiția să fie suc natural nu chimicale felicitări pentru rețetă!
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da, ideal e să folosim suc de portocale proaspăt stors. Mulțumesc și eu pentru vizită. Vă mai aștept și la alte rețete!