Prăjitura Malaga, un desert pe cât de simplu, pe atât de aspectuos și de bun. Are blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și multe stafide îmbibate în rom.
Ne plac prăjiturile delicioase, dar care nu ne țin mult în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, exact așa este prăjitura Malaga cu stafide și rom! Ușor de făcut, cu blaturi moi și pufoase și cu o cremă bogată și foarte aromată.
Ideea acestei prăjituri mi-a venit de la înghețata Malaga, preferata mea pentru că are aromă de vanilie și multe, multe stafide îmbătate bine în rom. Sau mă rog, în vin de Malaga, la origine, dar pe acela îl găsim mai greu.
Mergi direct la:
Ingrediente
blaturi de cacao
Ca să fim rapizi și eficienți, pentru prăjitura Malaga vom coace un singur blat cu cacao în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în două blaturi egale.
Ingredientele pentru blat sunt aceleași ca pentru un blat de ruladă cu cacao sau pentru un blat de tort Genoise.
- ouă
- zahăr tos
- făină (tip 000)
- cacao
- ulei
- aromă la alegere: cacao, vanilie, rom, etc.
- sare
cremă de mascarpone cu frișcă
Crema pentru prăjitura Malaga se face la rece și e gata în doar 10 minute. Rețeta este practic identică cu cea de cremă de mascarpone cu vișine pe care am folosit-o la tortul spirală cu vișine.
Avem nevoie de:
- mascarpone
- smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime, foarte rece
- zahăr pudră
- extract de vanilie
- stafide brune
- rom sau esență de rom
decor
În funcție de gusturile voastre, iată ce puteți folosi pentru deccorul prăjiturii:
- pudră de cacao - exact ca la rețeta de Tiramisu
- ciocolată amăruie rasă
- frișcă naturală bătută
- cremă de mascarpone (păstrați 3-4 linguri de cremă înainte să puneți stafidele)
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Ce puteți schimba în rețetă
- Blaturile - dacă din indiferent ce motiv nu doriți să folosiți cacao în blaturi o puteți înlocui cu pudră de roșcove sau puteți face blaturile albe, înlocuind pudra de cacao cu făină.
- Stafide - dacă nu le aveți în casă, le puteți înlocui cu merișoare uscate.
- Decor - eu am ales să pudrez prăjitura cu cacao, dar va fi la fel de bună și de aspectuoasă și dacă o presărați cu ciocolată rasă.
Echipamente necesare
Deoarece la blaturile de cacao nu folosim praf de copt, avem nevoie de un mixer de mână, cu care să batem foarte bine ouăle până când își triplează volumul și se albesc la culoare. Se poate lucra și cu telul, dar va dura mai mult și rezultatul e posibil să nu fie la fel de bun. Cel mai banal și cel mai ieftin model de mixer va face o treabă foarte bună.
Pentru un aspect frumos al prăjiturii Malaga cu stafide și rom, ar fi ideal să aveți un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și un dui stelat cu care să faceți câte o rozetă de frișcă pe fiecare porție.
Cum se păstrează
Dacă aveți o sărbătoare în familie, puteți face prăjitura cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider, într-un recipient cu capac ca sa nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.
În acest caz, e de preferat să împrospătați decorul, adică să presărați înainte de servire încă un praf de cacao proaspătă sau un pic de ciocolată rasă, iar moțurile de frișcă sau mascarpone să le faceți înainte de a duce prăjiturile la masă.
Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom
- Nu însiropați blaturile! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde ținuta. La frigider, blaturile vor trage din umiditatea cremei și se vor înmuia exact atât cât trebuie.
- Pentru ca frișca să se bată foarte bine, țineți smântâna, castronul și telurile mixerului la frigider pentru cel puțin 4 ore.
- Farmecul prăjiturii este aroma de rom din stafide. Asigurați-vă că le lăsați suficient timp la hidratat (cel puțin 1 oră) și că folosiți un rom sau o esență de rom cu aromă puternică.
- Lăsați prăjitura la frigider minim 4 ore înainte de servire, de preferat de seara până dimineața.
- Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.
Rețete asemănătoare
Dacă v-a plăcut rețeta prăjiturii Malaga cu stafide și rom, iată mai jos și alte prăjituri pe care le puteți încerca:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Malaga cu stafide și rom
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blaturi de cacao - tavă de 30×40 cm
- 5 ouă
- 100 g zahăr tos
- 90 g făină (tip 000)
- 20 g cacao
- 1 lingură ulei
- 1 lingură extract de cafea
- un praf de sare
crema
- 500 g mascarpone
- 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
- 100 g zahăr pudră
- 1 linguriță extract de vanilie
- 90 g stafide
- 40 ml rom (esență de rom)
decor
- cacao/ciocolată rasă/frișcă/mascarpone
Instrucțiuni de preparare
blaturi de cacao
- Mixați ouăle cu zahărul tos și sarea până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Opriți mixerul, adăugați uleiul și extrasul de cafea și mixați din nou scurt, doar cât să le încorporați.
- Peste crema de ouă cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați ușor, cu un tel de mână.
- Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați blatul la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
- Lăsați blatul să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în două părți egale.
crema de mascarpone cu stafide și rom
- Puneți stafidele la înmuiat pentru cel puțin o oră în apă călduță, cât să le cuprindă bine. Peste apă turnați romul.
- Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
- Scurgeți bine stafidele de apa în care au stat și adăugați-le peste cremă. Omogenizați.
- Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți trei sferturi din cantitatea de cremă obținută.
- Peste cremă puneți al doilea blat și restul de cremă. Nivelați. Peste crema de deasupra presărați pudra de cacao sau ciocolată rasă, la alegere.
- Opțional, decorați fiecare porție cu frișcă naturală sau cu puțină cremă de mascarpone păstrată înainte de a pune stafidele. Lăsați prăjitura la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu