• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Prăjitura Malaga cu stafide și rom

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 oct. 2024 · Publicată: 7 iun. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
99 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Prăjitura Malaga, un desert pe cât de simplu, pe atât de aspectuos și de bun. Are blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și multe stafide îmbibate în rom.

Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

Ne plac prăjiturile delicioase, dar care nu ne țin mult în bucătărie, nu-i așa? Ei bine, exact așa este prăjitura Malaga cu stafide și rom! Ușor de făcut, cu blaturi moi și pufoase și cu o cremă bogată și foarte aromată.

Ideea acestei prăjituri mi-a venit de la înghețata Malaga, preferata mea pentru că are aromă de vanilie și multe, multe stafide îmbătate bine în rom. Sau mă rog, în vin de Malaga , la origine, dar pe acela îl găsim mai greu.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

blaturi de cacao

Ca să fim rapizi și eficienți, pentru prăjitura Malaga vom coace un singur blat cu cacao în tava mare a cuptorului, pe care apoi îl vom tăia în două blaturi egale.

Ingredientele pentru blat sunt aceleași ca pentru un blat de ruladă cu cacao sau pentru un blat de tort Genoise.

  • ouă
  • zahăr tos
  • făină (tip 000)
  • cacao
  • ulei
  • aromă la alegere: cacao, vanilie, rom, etc.
  • sare

cremă de mascarpone cu frișcă

Crema pentru prăjitura Malaga se face la rece și e gata în doar 10 minute. Rețeta este practic identică cu cea de cremă de mascarpone cu vișine pe care am folosit-o la tortul spirală cu vișine.

Avem nevoie de:

  • mascarpone
  • smântână pentru frișcă  cu min. 30% grăsime, foarte rece
  • zahăr pudră
  • extract de vanilie
  • stafide brune
  • rom sau esență de rom

decor

În funcție de gusturile voastre, iată ce puteți folosi pentru deccorul prăjiturii:

  • pudră de cacao - exact ca la rețeta de Tiramisu
  • ciocolată amăruie rasă
  • frișcă naturală bătută
  • cremă de mascarpone (păstrați 3-4 linguri de cremă înainte să puneți stafidele)

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

Ce puteți schimba în rețetă

  • Blaturile - dacă din indiferent ce motiv nu doriți să folosiți cacao în blaturi o puteți înlocui cu pudră de roșcove sau puteți face blaturile albe, înlocuind pudra de cacao cu făină.
  • Stafide - dacă nu le aveți în casă, le puteți înlocui cu merișoare uscate.
  • Decor - eu am ales să pudrez prăjitura cu cacao, dar va fi la fel de bună și de aspectuoasă și dacă o presărați cu ciocolată rasă.

Echipamente necesare

Deoarece la blaturile de cacao nu folosim praf de copt, avem nevoie de un mixer de mână, cu care să batem foarte bine ouăle până când își triplează volumul și se albesc la culoare. Se poate lucra și cu telul, dar va dura mai mult și rezultatul e posibil să nu fie la fel de bun. Cel mai banal și cel mai ieftin model de mixer va face o treabă foarte bună.

Pentru un aspect frumos al prăjiturii Malaga cu stafide și rom, ar fi ideal să aveți un set de decorare pentru prăjituri cu poș de silicon și un dui stelat cu care să faceți câte o rozetă de frișcă pe fiecare porție.

Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

Cum se păstrează

Dacă aveți o sărbătoare în familie, puteți face prăjitura cu 1-2 zile înainte și să o păstrați la frigider, într-un recipient cu capac ca sa nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.

În acest caz, e de preferat să împrospătați decorul, adică să presărați înainte de servire încă un praf de cacao proaspătă sau un pic de ciocolată rasă, iar moțurile de frișcă sau mascarpone să le faceți înainte de a duce prăjiturile la masă.

Extra-sfaturi pentru cea mai reușit prăjitură Malaga cu stafide și rom

  • Nu însiropați blaturile! Se vor înmuia prea tare și își vor pierde ținuta. La frigider, blaturile vor trage din umiditatea cremei și se vor înmuia exact atât cât trebuie.
  • Pentru ca frișca să se bată foarte bine, țineți smântâna, castronul și telurile mixerului la frigider pentru cel puțin 4 ore.
  • Farmecul prăjiturii este aroma de rom din stafide. Asigurați-vă că le lăsați suficient timp la hidratat (cel puțin 1 oră) și că folosiți un rom sau o esență de rom cu aromă puternică.
  • Lăsați prăjitura la frigider minim 4 ore înainte de servire, de preferat de seara până dimineața.
  • Pentru felii frumoase și curate, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare tăietură.

Rețete asemănătoare

Dacă v-a plăcut rețeta prăjiturii Malaga cu stafide și rom, iată mai jos și alte prăjituri pe care le puteți încerca:

  • prăjitura chinezoaica
    Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
  • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
    Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
  • prajitura cu crema de ciocolata si nuci
    Prăjitură simplă cu cremă de ciocolată și nuci
  • Prăjitură Siret
    Prăjitura Siret cum numai la Galaţi o găseşti

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta

Prăjitura Malaga cu stafide și rom

Prăjitura Malaga, pe cât de simplă, pe atât de bună și de aspectuoasă. Blaturi pufoase cu cacao, cremă vanilată și stafide îmbibate în rom.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
la rece: 4 hours hours
Timp total: 4 hours hours 45 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

blaturi de cacao - tavă de 30×40 cm

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr tos
  • 90 g făină (tip 000)
  • 20 g cacao
  • 1 lingură ulei
  • 1 lingură extract de cafea
  • un praf de sare

crema

  • 500 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 90 g stafide
  • 40 ml rom (esență de rom)

decor

  • cacao/ciocolată rasă/frișcă/mascarpone

Instrucțiuni de preparare
 

blaturi de cacao

  • Mixați ouăle cu zahărul tos și sarea până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Opriți mixerul, adăugați uleiul și extrasul de cafea și mixați din nou scurt, doar cât să le încorporați.
    mixam ouale cu zaharul
  • Peste crema de ouă cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați ușor, cu un tel de mână.
    incorporam faina si cacaoa
  • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați blatul la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
  • Lăsați blatul să se răcească, apoi îndreptați marginile și îl tăiați în două părți egale.
    taiem blatul in doua parti egale

crema de mascarpone cu stafide și rom

  • Puneți stafidele la înmuiat pentru cel puțin o oră în apă călduță, cât să le cuprindă bine. Peste apă turnați romul.
    punem stafidele la inmuiat cu rom
  • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
    crema de mascarpone cu frisca si visine_mixare ingrediente
  • Scurgeți bine stafidele de apa în care au stat și adăugați-le peste cremă. Omogenizați.
  • Așezați unul dintre blaturi pe un platou și peste el puneți trei sferturi din cantitatea de cremă obținută.
    Crema cu stafide si rom peste blat cu cacao
  • Peste cremă puneți al doilea blat și restul de cremă. Nivelați. Peste crema de deasupra presărați pudra de cacao sau ciocolată rasă, la alegere.
    pudram prajitura Malaga cu cacao
  • Opțional, decorați fiecare porție cu frișcă naturală sau cu puțină cremă de mascarpone păstrată înainte de a pune stafidele. Lăsați prăjitura la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
    Prajitura Malaga cu stafide si rom_reteta
Nutrition Facts
Prăjitura Malaga cu stafide și rom
Amount per Serving
Calorii
556
% Daily Value*
Grăsimi
 
42
g
65
%
Colesterol
 
188
mg
63
%
Carbohidrați
 
37
g
12
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
21
g
23
%
Proteine
 
9
g
18
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
99 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.