• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 aug. 2025 · Publicată: 1 iul. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
172 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.

supa de dovlecei a la grec

Supa de dovlecei este o mâncare ieftină și sănătoasă, perfectă pentru acele zile când nu vrei să stai prea mult timp în bucătărie . Smântâna turnată la final îmblânzește textura, aducând cremozitate și un gust unic și delicios acestei supe simple de legume.

Deci, dacă vreți să încercați o rețetă nouă și delicioasă, iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cea mai bună supă de dovlecei preparată simplu și rapid.

Iar dacă doriți și o variantă cu carne, pe blog găsiți și rețeta mea de ciorbă de pui a la grec, fină și extraordinar de gustoasă!

supa de dovlecei a la grec
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Preparare
  • Cum se servește supa de dovlecei a la grec
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Cu ce poți servi această supă de dovlecei
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

E foarte simplă rețeta de supă de dovlecei a la grec și tot așa sunt și ingredientele: simple, ieftine și accesibile. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

Iată ce ne trebuie:

ingrediente reteta supa de dovlecei a la grec
  • dovlecei - puteți folosi orice soi de dovlecei aveți: fie dovlecei românești, fie zucchini, din cei cu coaja verde închis sau dovlecei galbeni
  • alte legume - morcovi, ceapă uscată, ardei gras, păstârnac. Puteți adăuga și alte legume după gust, de exemplu: rădăcină de țelină sau de pătrunjel.
  • ulei - pentru călit legumele. Puteți folosi ulei de măsline sau de floarea soarelui
  • sare și piper
  • dafin
  • smântână - pentru cea mai fină textură folosiți smântână lichidă pentru gătit  cu min. 20% grăsime
  • ouă - folosim doar gălbenușurile
  • usturoi 
  • suc de lămâie - se poate înlocui cu oțet
  • verdeață - supa de dovlecei se potrivește cel mai bine cu mărar proaspăt, dar puteți folosi de asemenea și: pătrunjel, mentă sau busuioc.

Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Preparare

Nimic mai simplu de făcut decât această supă simplă de dovlecei!

legume calite

Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.

cuburi de dovlecei la fiert în oala

Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.

supă de dolecei pasată cu blenderul

Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.

smântână temperată pentru supa de dovlecei a la grec

Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.

amesteca de smântână și ouă turnat în oala cu supă

Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.

oală de supă cu capac

Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.

Cum se servește supa de dovlecei a la grec

Serviți supa călduță, imediat după gătire.

Se potrivește foarte bine cu câteva crutoane aromate din pâine, care să fie crocante și să contrasteze plăcut cu cremozitatea supei.

Puteți presăra și mai mult mărar în fiecare farfurie și puneți alături jumătăți de lămâie pentru cei care doresc o supă mai acră.

supa de dovlecei a la grec

Cum se păstrează

Deoarece conține smântână și gălbenușuri, ideal ar fi să consumați supa a la grec de dovlecei proaspătă, imediat după gătire.

Dacă totuși mai rămâne supă pentru a doua zi, păstrați-o la frigider în caserolă cu capac etanș. Când doriți să o serviți, se încălzește ușor pe plită, la foc mic, amestecând din când în când.

Supa poate fi încălzită de asemenea și în cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute la putere medie.

Extra-sfaturi

Dacă doriți să preparați o supă de dovlecei a la grec delicioasă, iată câteva sfaturi profesioniste:

  • alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
  • căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
  • nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
  • asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
  • treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
supa de dovlecei a la grec

Întrebări frecvente

Pot folosi și smântână fermentată la această supă?

Da, puteți folosi și smântână fermentată (smântână acră, groasă) cu procent de grăsime peste 20% și care de asemenea trebuie temperată înainte să o puneți în supă. Dacă folosiți smântână mai slabă, se va "brânzi" și va strica aspectul supei.

Ce înseamnă să temperezi smântâna?

A tempera smântâna înseamnă să îi adăugăm treptat lichid (supă) fierbinte, astfel încât să îi ridicăm temperatura cât mai aproape de temperatura supei în care o turnam. Acest lucru se face pentru a evita un șoc termic care ar provoca coagularea sau separarea laptelui din smântână. Astfel, se poate obține o consistență mai netedă și o textură mai uniformă a supelor cremoase.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această supă cremoasă de dovlecei cu smântână și usturoi? Cu siguranță vei dori să încerci și alte rețete de supe asemănătoare. Iată ce mai găsești pe blog:

  • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
    Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post
  • supa crema de usturoi reteta de post
    Supă cremă de usturoi, rețetă delicioasă de post
  • Supa de rosii cu orez
    Supă de roșii cu orez și busuioc. Deliciu în orice anotimp!
  • Farfurie cu supa de somon cu marar
    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

Cu ce poți servi această supă de dovlecei

Pe lângă crutoane, supa de dovlecei se potrivește minunat și chile, pâine de casă sau turte crocante făcute la tigaie. cu Iată mai jos câteva idei:

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • Pâine integrală cu nuci
    Pâine integrală cu nuci (cu maia naturală)
  • Chifle de casă pufoase şi minunate
    Chifle de casă pufoase şi minunate
  • Turte subţiri şi crocante la tigaie
    Turte subţiri şi crocante la tigaie (cu maia naturală)

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

supa de dovlecei a la grec

Supă de dovlecei a la grec

Dacă sunteți în căutarea unei rețete simple și rapide pentru o supă de vară cremoasă, atunci trebuie neapărat să încercați supa de dovlecei a la grec! Este o mâncare ieftină și delicioasă, care poate fi pregătită în doar 40 de minute.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

blender de mână

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 morcovi
  • 1 ceapă uscată
  • ½ ardei gras
  • 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
  • 3 linguri ulei
  • 2 dovlecei (aprox. 500 g)
  • 1,2 litri apă
  • sare și piper
  • 1 frunză de dafin
  • 200 ml smântână lichidă pentru gătit (min. 20% grăsime)
  • 2 gălbenușuri
  • 4-5 căței de usturoi (sau după gust)
  • sucul de la 1 lămâie
  • mărar proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați și tăiați toate legumele. Puneți uleiul să se încălzească într-o oală de aprox. 4 litri și căliți ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras pentru aprox. 10 minute, până când se înmoaie și își dezvoltă aromele.
  • Puneți și cuburile de dovlecei în oală, adăugați sare, piper, dafin și 1,2 litri de apă. Lăsați legumele să fiarbă cu capac, la foc mic, pentru 20-30 de minute.
  • Îndepărtați frunza de dafin și pasați legumele cu un blender de mână până când obțineți o consistență fină și cremoasă.
  • Într-un castron amestecați cele 2 gălbenușuri cu smântâna de gătit și un praf de sare. Cu un polonic turnați puțin câte puțin din supa fierbinte peste smântână și amestecați.
  • Stingeți focul și când amestecul de smântână din castron a devenit fierbinte, turnați-l în oală peste supa de legume. Potriviți gustul de sare și piper.
  • Adăugați în supă: usturoiul trecut prin presă, suc de lămâie și 2-3 liguri de mărar tocat fin. Puneți capacul și lăsați aromele să infuzeze pentru 10 minute, apoi supa e gata de servit.

Bine de știut:

  • alegeți dovlecei proaspeți și tineri, deoarece aceștia au o textură mai fină, mai puține semințe și un gust mai dulce.
  • căliți legumele în ulei până când se înmoaie și încep să capete ușoare urme de rumenire. În acest fel vă asigurați că obțineți cea mai intensă aromă.
  • nu fierbeți legumele în exces, ci doar până când intră ușor furculița în morcovi.
  • asigurați-vă că temperați corect amestecul de smântână și ouă înainte să îl turnați peste supă, altfel supa se poate "brânzi" și va avea un aspect neplăcut.
  • treceți usturoiul printr-o presă cu sită fină sau zdrobiți-l într-un mojar, astfel încât să nu rămână bucăți mari care să se simtă neplăcut în supa fină și cremoasă.
Nutrition Facts
Supă de dovlecei a la grec
Amount per Serving
Calorii
65
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
65
mg
22
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
172 shares

Comentarii

  1. Gianina a zis

    noiembrie 21, 2024 at 2:26 pm

    5 stars
    De fiecare dată când fac această ciorbița, îți mulțumesc din suflet pentru rețetă și modul inedit de prezentare. Curcubeu pe cerul gurii!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 21, 2024 at 4:51 pm

      E simplă și tare bună nu-i așa? Mă bucur foarte mult că îți place și te aștept cu drag să încerci și alte rețete de pe blog. Numai bine!

      Răspunde
  2. Letitia a zis

    octombrie 28, 2023 at 11:43 am

    Am facut supa, respecatand instructiunile. Garantat este ceva de exceptie, nu exagerez!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 28, 2023 at 12:03 pm

      Dragă Letiția, mă bucur foarte mult că ai încercat rețeta și mai ales că ți-a plăcut.
      Te aștept cu drag să încerci și alte preparate de pe blog.
      Numai bine!

      Răspunde
  3. Szoke Florica a zis

    septembrie 27, 2023 at 1:00 pm

    5 stars
    Super retete

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 27, 2023 at 5:37 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
5 from 8 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.