Nu v-am mai arătat demult ce pâini mai fac, nu-i aşa? Poate credeaţi că mi-a trecut! Nicidecum! Doar că pasiunea mea s-a stabilizat ca să zic aşa, nu mai simt nevoia să experimentez foarte mult, am rămas fidelă formulei 1:2:3 (maia:apă:făină) şi mai variez doar seminţele, ierburile aromate şi mai nou nucile pe care le pun în aluat. Aşa s-a născut această pâine integrală cu nuci pe care v-o arăt astăzi şi care de când am făcut-o a devenit preferata mea.
Acum mulţi ani, când am fost prima dată la Londra, mă plimbam pe străduţele ei frumoase şi ordonate şi am dat de o brutărie artizanală. La vremea aia pasiunea mea pentru gătit nu era aşa de "educată" ca acum (nu găsesc alt cuvânt, sper să nu sune prea preţios). Nu citeam la fel de mult ca acum despre mâncare, nu mă informam, nu "mă învârteam" în mediul ăsta. Aşa că vitrina aia cu atâtea feluri de pâine cum eu nu mai văzusem niciodată a fost un mare WOW pentru mine. Nici nu ştiam că există astfel de pâini. Eram la vremea aia la nivelul franzelei cumpărate....
Dar acolo erau pâini fabuloase, imense, cu o crustă de făină, multe texturi, multe culori, fel de fel de tăieturi şi se vindeau tăiate în jumătăţi sau sferturi. Fascinant! Dintre toate mi-o amintesc foarte distinct pe una aproape neagră cu irizaţii mov. Nu ştiam atunci că nucile din aluat, de fapt iodul din nuci îi dăduseră culoarea asta, doar mă uitam plină de uimire şi în sinea mea cred că-mi ziceam ceva de genul "băi, ce pâini au ăştia!!!"
Nu pot să zic că atunci s-a născut pasiunea mea pentru pâine sau că am venit acasă visând să fac şi eu pâine minunată ca la brutăria londoneză. Cred că am şi uitat de ea în avalanşa de lucruri şi locuri frumoase pe care le-am văzut în vacanţa aia.
Dar acum, când am scos pâinea cu nuci din cuptor, am tăiat-o şi i-am văzut miezul cu irizaţii mov mi-am amintit de vitrina uimirilor mele şi mi-am zis în sinea mea "băi, ce pâine am făcut!!" 😀
Mod de preparare pâine integrală cu nuci (cu maia naturală)
Nici formula şi nici modul de lucru nu sunt mult diferite faţă de celelalte pâini cu maia ale mele. Dar nuca face toată diferenţa nu numai de culoare, ci şi de aromă. Dacă aţi citit până aici sper să vă fi convins fotografiile să o încercaţi.
Dacă încă nu v-aţi avântat pe tărâmul fascinant al pâinilor cu maia naturală (vezi aici cum se face), nu-i nimic, vine ea şi vremea aia! Deocamdată adăugaţi nuci în pâinea voastră obişnuită pe care o dospiţi cu drojdie. O să vă placă şi culoarea şi gustul! Poate treceţi pe aici să-mi spuneţi impresiile voastre! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 140 g maia cu 100% hidratare
- 280 g apă plată sau filtrată
- 200 g făină integrală
- 220 g făină albă tip 650
- 100 g nuci
- 12 g sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Între timp rumeniţi nucile într-o tigaie antiaderentă, curăţaţi cât se poate coaja şi le mărunţiţi cu un cuţit. Mie îmi place să le las mai mari, să le simt în miezul de pâine.
- Presăraţi sarea şi nucile tocate şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore la temperatura camerei.
- In acest timp, la intervale de 40 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch & fold de împăturire a aluatului, direct în cutie.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi cu aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească 20 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 20 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Bagaţi forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă (sau cutter, sau un cuţit foarte bine ascuţit) şi băgaţi-o în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailNu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
codreanu maria a zis
Ma bucur ca am descoperit blogul d-voastra
Este foarte interesant si util atunci cand ai nevoie de putina inspiratie
Fac si eu de ceva vreme paine cu maia si cu siguranta ma voi inspira pe viitor din retetele de pe acest blog
Spor la treaba , va doresc!
Iuliana a zis
Bine ati venit! Va multumesc mult pentru mesaj si va mai astept pe la mine 🙂
Cleo a zis
Deosebita culoarea. Felicitari pentru asa paine frumoasa!
Voi incerca sa pun si eu nuca dar la painea cu drojdie caci de maia nu am curaj sa ma apuc.
Iuliana a zis
Vine ea si vremea sa-ti iei inima in dinti si sa iti cultivi singura maiua. Cand vei vedea diferenta de calitate a painii te vei intreba si tu, ca si mine, de ce a durat asa mult pana sa iti iei inima-n dinti :))