Timp estimat pentru citit: 12 minute
Cauți cel mai bun desert de post? Încearcă această rețetă de prăjitură cu bulion! Are 4 foi pufoase, cremă fină de griș și un strat de gem acrișor. O prăjitură simplă, ieftină și delicioasă! Desertul ideal pentru zilele de post sau pentru persoanele cu un stil de viață vegan.
Această prăjitură de post cu foi cu bulion este perfectă la desert într-o zi obișnuită, dar și la sărbători, mese festive sau orice alte ocazii speciale.
Este combinația perfectă între foi subțiri și o cremă fină și delicioasă de griș cu arome de cocos și citrice. Stratul de gem din mijloc aduce o aromă fructată și un gust dulce-acrișor. Iar cel mai bun lucru este că nu necesită ingrediente scumpe sau greu de găsit.
Vă recomand să încercați și rețeta mea de prăjitură turnată cu mere, de asemenea un desert ieftin de post care se face atât de ușor!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru prăjitura cu bulion
Dacă vrei să prepari o prăjitură cu bulion care să fie cu adevărat delicioasă, trebuie să acorzi o atenție deosebită calității ingredientelor. De la bulionul propriu-zis și până la aromele pe care le adaugi în compoziție, fiecare ingredient are un rol important în gustul final al prăjiturii.
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
1. Ingrediente pentru foi de post cu bulion (suc de roșii, roșii pasate, etc)
- făină - folosiți făină de patiserie, tip 000
- bicarbonat de sodiu - sau praf de copt. Ambele se folosesc pentru afânarea aluatului.
- sare - echilibrează gustul și potențează aromele
- zahăr - adăugați foarte puțin zahăr în aluatul pentru foi, având în vedere că le vom umple cu o cremă dulce de griș, precum și cu gem
- arome - cel mai bine se potrivește coaja rasă de lămâie sau portocală
- bulion - este ingredientul de bază pentru foi cu aromă intensă și culoare frumoasă. Folosiți un bulion fluid sau un concentrat de roșii pasate, de consistența unei smântâni. Puteți folosi și pastă groasă de tomate îndoită cu apă până la consistența unei smântâni.
- ulei - de floarea soarelui, aduce frăgezime foilor
- suc de lămâie - este acidul care activează bicarbonatul. Dacă folosiți praf de copt, acesta conține deja un acid, așadar puteți renunța la sucul de lămâie.
2. Ingrediente pentru cremă de post cu griș
- băutură vegetală - poate fi o băutură de soia, orez, cocos, migdale, ovăz, etc. Vă recomand să cumpărați o băutură neîndulcită și fără arome adăugate, ca să puteți ajusta cantitatea de zahăr după gustul vostru.
- sare - un praf de sare reglează gustul cremei. Nu o omiteți, fără sare, crema va fi fadă!
- zahăr - zahăr tos, cantitatea se poate ajusta după gust
- griș - folosim griș de grâu, cu granulație cât mai fină
- unt de cocos - aduce aromă, cremozitate și dă stabilitate cremei de griș. Nu vă recomand să consumați margarină, dar dacă totuși obișnuiți să o folosiți, puteți înlocui untul de cocos cu aceeași cantitate de margarină.
- suc de lămâie - poate fi și suc de portocale. Se adaugă pentru aciditate și aromă.
- arome - cel mai bine merg cojile rase de la citrice cu coaja nestropită și vanilia. Desigur, puteți adăuga și alte arome, după preferință.
Notă: conform legii, produsele obținute din orice altceva decât lapte de origine animală nu pot purta denumirea de produse lactate. Așadar, denumirea de "lapte vegetal" este incorectă. De aceea, în magazine veți găsi aceste produse inscripționate ca "băutură vegetală".
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
3. În plus
- gem - se potrivesc bine gemurile acrișoare: de vișine, prune, afine, etc. Folosiți un gem mai gros, bine legat, care să nu curgă dintre foi.
- zahăr pudră- este opțional, dacă doriți să pudrați prăjitura deasupra înainte de servire
Cum se face prăjitura cu foi cu bulion și cremă de griș
Deși prăjiturile cu foi par migăloase și greu de făcut, totuși sunt cele mai fine deserturi și cele mai bune, așa că merită tot efortul.
Foile cu bulion se întind ușor cu sucitorul, iar crema nu este mai greu de făcut decât un griș cu lapte ca în copilărie.
Vă voi ghida mai jos prin rețeta pas cu pas, cu fotografii din timpul preparării, ca să puteți urmări ușor rețeta, iar prăjitura voastră să fie o reușită!
1.Puneți într-un bol toate ingredientele pentru foi și frământați până când aveți un aluat omogen. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească 20 de minute ca să fie mai ușor de întins.
2. Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire de 2 mm și aprox. 35x25 cm.
3. Așezați foile în tavă, pe hârtie de copt și le înțepați din loc în loc cu o furculiță. Coaceți foile pe rând, la 175 de grade pentru maxim 10 minute (program static, căldură sus și jos).
4. Puneți băutura vegetală la fiert cu sare și zahăr după gust. Când laptele începe să fiarbă, turnați grișul în ploaie în timp ce amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
5. Lăsați grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă (2-3 minute) apoi dați vasul deoparte și încorporați: untul de cocos, coaja și sucul de lămâie și extractul de vanilie. Lăsați crema să se răcorească puțin (~15 minute) amestecând din când în când ca să nu facă crustă deasupra.
6. Peste prima foaie turnați jumătate din crema de griș și nivelați. Așezați a doua foaie, apoi stratul de gem. Puneți a treia foaie, peste ea restul de cremă și apoi ultima foaie.
7. Peste ultima foaie, așezați o tavă sau un fund de lemn și o greutate deasupra care să preseze uniform prăjitura.
8. Lăsați prăjitura la presat 30 de minute, apoi o ambalați în folie alimentară și o mutați în frigider pentru cel puțin 6 ore, de preferat de seara până dimineața.
9. Îndreptați marginile și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită. Pentru porții frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
Sfat: Foile sunt foarte subțiri și se pot arde repede! Urmăriți-le și ajustați timpul de coacere în funcție de cuptorul vostru. Mai ales la ultimele 2 foi, când cuptorul este deja foarte bine încins, poate fi nevoie de un timp mai scurt decât la primele foi.
Altă variantă a rețetei
Dacă nu țineți post, puteți face prăjitura cu bulion înlocuind unele ingrediente vegetale cu cele de origine animală:
- băutura vegetală - o puteți înlocui cu lapte integral proaspăt sau UHT
- unt de cocos - puteți folosi în schimb unt cu 82% grăsime
Veți obține o prăjitură fragedă, extraordinar de gustoasă, cu aromă delicioasă de unt.
Cum se păstrează
Ca să își mențină frăgezimea, prăjitura cu foi de bulion se păstrează la frigider, timp de 3-4 zile, ambalată în folie alimentară.
Dacă vreți să o păstrați tăiată romburi sau cubulețe, puneți-o într-o caserolă cu capac etanș ca să nu prindă mirosuri de la alte mâncăruri.
De asemenea, o puteți congela pentru 2-3 luni, ambalată în pungi groase sau în caserole. Când vreți să o serviți, lăsați-o să se dezghețe lent, peste noapte la frigider sau 2-3 ore la temperatura camerei.
Sfaturi pentru cea mai bună prăjitură de post cu bulion
- Culoarea frumoasă și aroma plăcută a foilor depind de calitatea bulionului sau a sucului de roșii folosit. Alegeți un produs natural, fără coloranți sau chimicale adăugate!
- Frământați aluatul doar până când toată făina este încorporată și capătă o culoare omogenă. Nu frământați mai mult, pentru că se va dezvolta rețeaua de gluten, iar foile or deveni dure și cauciucate.
- Pentru foi de grosime egală, cântăriți aluatul ca să știți cum să îl împărțiți în 4 părți.
- Ca să nu se lipească aluatul, întindeți foile cu sucitorul între două hârtii de copt.
- Ca să vă orientați mai ușor, trasați dimensiunile cu un marker pe dosul hârtiei de copt.
- Dacă folosiți o băutură vegetală îndulcită și aromatizată, ajustați cantitatea de zahăr și aromele din rețetă!
- Dacă vă grăbiți și vreți să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece și mai larg.
- Alegeți cea mai frumoasă foaie dintre cele 4 și păstrați-o ca să o așezați deasupra prăjiturii. Va fi cea care se vede.
- Pentru a avea straturi egale de cremă, cântăriți crema și folosiți jumătate din ea la fiecare strat.
- Turnați crema peste foi când este încă ușor călduță. După ce se răcește, se întărește și nu mai poate fi nivelată frumos.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi suc de roșii mai gros, roșii pasate sau o pastă de roșii groasă, îndoită cu apă.
Puteți folosi orice tip de gem preferați. Cel mai bine se potrivesc gemurile acrișoare. Gemul de vișine sau de prune sunt cele mai populare opțiuni. De asemenea, și magiunul de prune este deosebit de cremos și de gustos în prăjituri.
Dacă nu doriți o prăjitură de post, puteți folosi cremă de vanilie sau cremă de mascarpone în loc de cremă de griș.
Alte deserturi simple de post
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura cu bulion, rețeta de post - 4 foi și cremă de griș
Rețeta Video
Ingrediente
foi cu bulion
- 600 g făină tip 000 (+/- 50 g, depinde de făină și bulion)
- 10 g bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)
- ½ linguriță sare
- 50 g zahăr tos
- 1 lingură coaja rasă de lămâie (sau portocală)
- 200 g roșii pasate (sau 100 g bulion pastă +100 ml apă)
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- sucul de la ½ lămâie
crema de griș
- 1 litru băutură vegetală (de soia, orez, cocos, migdale, ovăz, etc.)
- ½ linguriță sare
- 100 g zahăr (sau după gust)
- 230 g griș
- 100 g unt de cocos
- 1 lingură coaja rasă de lămâie
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 lingură extract de vanilie
în plus
- 400 g gem (prune, căpșuni, caise, etc.)
- 2 linguri zahăr pudră (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
foi cu bulion
- Puneți într-un bol toate ingredientele pentru foi și frământați până când aveți un aluat omogen. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească 20 de minute ca să fie mai ușor de întins.
- Împărțiți aluatul în 4 părți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire de 2 mm și aprox. 35x25 cm.
- Așezați foile în tavă, pe hârtie de copt și le înțepați din loc în loc cu o furculiță. Coaceți foile pe rând, la 175 de grade pentru maxim 10 minute (program static, căldură sus și jos).
cremă de griș de post
- Puneți băutura vegetală la fiert cu sare și zahăr după gust. Când laptele începe să fiarbă, turnați grișul în ploaie în timp ce amestecați cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe.
- Lăsați grișul să fiarbă la foc mic până când se îngroașă (2-3 minute) apoi dați vasul deoparte și încorporați: untul de cocos, coaja și sucul de lămâie și extractul de vanilie. Lăsați crema să se răcorească puțin (~15 minute) amestecând din când în când ca să nu facă crustă deasupra.
asamblarea prăjiturii
- Peste prima foaie turnați jumătate din crema de griș și nivelați. Așezați a doua foaie, apoi stratul de gem. Puneți a treia foaie, peste ea restul de cremă și apoi ultima foaie.
- Peste prăjitura asamblată așezați o tavă sau un fund de lemn și o greutate deasupra care să o preseze uniform.
- Lăsați prăjitura la presat 30 de minute, apoi o ambalați în folie alimentară și o mutați în frigider pentru cel puțin 6 ore, de preferat de seara până dimineața.
- Îndreptați marginile și tăiați prăjitura cu un cuțit cu lama lungă și bine ascuțită. Pentru porții frumoase, ștergeți lama cuțitului după fiecare tăietură.
Bine de știut:
- Culoarea frumoasă și aroma plăcută a foilor depind de calitatea bulionului sau a sucului de roșii folosit. Alegeți un produs natural, fără coloranți sau chimicale adăugate!
- Frământați aluatul doar până când toată făina este încorporată și capătă o culoare omogenă. Nu frământați mai mult, pentru că se va dezvolta rețeaua de gluten, iar foile or deveni dure și cauciucate.
- Pentru foi de grosime egală, cântăriți aluatul ca să știți cum să îl împărțiți în 4 părți.
- Ca să nu se lipească aluatul, întindeți foile cu sucitorul între două hârtii de copt.
- Ca să vă orientați mai ușor, trasați dimensiunile cu un marker pe dosul hârtiei de copt.
- Foile sunt foarte subțiri și se pot arde repede! Urmăriți-le și ajustați timpul în funcție de cuptorul vostru. Mai ales la ultimele 2 foi, când cuptorul este deja foarte bine încins, poate fi nevoie de un timp mai scurt decât la primele.
- Dacă folosiți o băutură vegetală îndulcită și aromatizată, ajustați cantitatea de zahăr și aromele din rețetă!
- Dacă vă grăbiți și vreți să se răcească mai repede, mutați crema într-un vas rece și mai larg.
- Alegeți cea mai frumoasă foaie dintre cele 4 și păstrați-o ca să o așezați deasupra prăjiturii. Va fi cea care se vede.
- Pentru a avea straturi egale de cremă, cântăriți crema și folosiți jumătate din ea la fiecare strat.
- Turnați crema peste foi când este încă ușor călduță. După ce se răcește, se întărește și nu mai poate fi nivelată frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu