Timp estimat pentru citit: 11 minute
Este absolut delicioasă această plăcintă cu brânză, spanac și kefir, așezate toate în straturi delicioase printre foi fine unse cu unt! După ce o guști măcar o dată, va deveni rețeta ta preferată și o vei reface de multe ori!
Plăcinta cu brânză și spanac din rețeta de astăzi poate fi comparată cu rețeta grecească de spanakopita dar cu textura ei moale și fragedă seamănă mai degrabă de rețeta de burek (borek) turcesc.
Am folosit pentru umplutură o combinație de brânzeturi, fiecare cu aroma și textura ei: telemea, cremă de brânză și cașcaval, iar spanacul a fost din cel frunze, congelat. Plăcinta iese foarte bine și cu brânză Feta sau cu spanac proaspăt dacă este sezonul lui.
Veți găsi multe rețete asemănătoare. Unele folosesc în umplutură lapte, altele folosesc smântână. Eu m-am gândit că un kefir este totuși cea mai bună variantă. Fermenții lui dau o aromă deosebită, este ușor cremos, dar aduce mai puține grăsimi și calorii decât smântâna. Am folosit foarte puțin lapte, doar în amestecul turnat deasupra.
Noi, românii, avem o relație specială cu plăcintele indiferent de umplutură. Ne plac toate: cu mere, cu dovleac, cu brânză dulce și stafide, dar ne plac mult și cele sărate. Încercați de exemplu rețetele mele de plăcinta creață cu carne tocată sau plăcinta cu pește și aluat fraged de casă. Nu veți regreta deloc!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru plăcintă cu brânză, spanac și kefir
- Cum facem plăcintă cu brânză și spanac - rețeta explicată pas cu pas
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete grozave cu spanac proaspăt sau congelat
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru plăcintă cu brânză, spanac și kefir
Nu aveți nevoie de multe ingrediente pentru a face o plăcintă gustoasă cu brânză și spanac. Ingredientele le vedeți dintr-o privire în fotografiile de mai jos și vă spun la ce trebuie să fiți atenți când alegeți ingredientele principale.
Cantitățile exacte pe care le-am folosit, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
- foi de plăcintă - cumpărați foi subțiri de plăcintă, nu aluat fraged sau foietaj. Citiți eticheta și alegeți un produs curat, care să conțină doar apă, făină și sare, fără grăsimi, margarină, ulei de palmier sau alte ingrediente nesănătoase.
- unt - îl topim și îl folosim pentru a unge foile de plăcintă. Pentru cele mai bune rezultate folosiți unt gras, cu 82% grăsime.
- telemea - o puteți înlocui cu brânză Feta
- cașcaval - puteți folosi și brânză Gouda sau Cheddar
- cremă de brânză - aduce cremozitate și dă finețe umpluturii.
- spanac - puteți folosi spanac proaspăt care va trebui în prealabil opărit și răcit sau spanac congelat. Dacă alegeți spanacul congelat, citiți pe etichetă să fie spanac frunze și nu din cel tocat fin. Spanacul frunze e mai gustos, textura lui se simte mai plăcut în umplutură și arată mai bine.
- ceapă verde - dacă nu o aveți, o puteți omite. Dacă doriți să o înlocuiți cu ceapă uscată, aceasta trebuie călită în puțin ulei înainte de a o pune în umplutură.
- kefir - după mine e cea mai gustoasă alegere. Îl puteți înlocui cu iaurt, sana sau lapte bătut. De asemenea puteți folosi lapte sau smântână.
- condimente - eu am pus: usturoi, nucșoară proaspăt rasă și piper. Puteți folosi și alte condimente, după preferințe.
- sare - atenție la cantitate, mai ales dacă folosiți temea sau Feta care sunt brânzeturi destul de sărate!
- semințe - le folosim deasupra, atât ca decor, cât și pentru un plus de gust și textură crocantă. Cel mai bine merg semințele de susan, eu am combinat susan alb și negru. Foarte bine se potrivesc și semințele de chimen negru (negrilică/nigella) pentru că sunt ușor picante.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem plăcintă cu brânză și spanac - rețeta explicată pas cu pas
1. Dacă folosiți spanac congelat, lăsați-l să se dezghețe, apoi îl stoarceți bine între palme. Dacă aveți spanac proaspăt, îl opăriți 1-2 minute în apă clocotită, îl scoateți apoi în apă rece, îl scurgeți bine și îl tocați.
2. Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari apoi adăugați crema de brânză, ceapa verde tăiată mărunt, usturoiul trecut prin presă, ouăle bătute, kefirul și condimentele. La final puneți spanacul și omogenizați.
3. Ungeți cu unt topit și răcit 3 foi de plăcintă. Peste ele puneți a 4-a foaie care nu se unge. Așezați cele 4 foi într-o tavă unsă cu unt moale. Turnați jumătate din umplutura de brânză și spanac.
4. Formați din nou un strat de 4 foi unse între ele cu unt, pe care îl așezați peste umplutură. Turnați restul de umplutură, iar deasupra așezați restul de foi unse cu unt. Dacă este nevoie puteți încreți ușor foile de la suprafață.
5. Cu un cuțit ascuțit tăiați plăcinta în pătrate, așa cum doriți să o serviți. Cu vârful cuțitului, înțepați mijlocul fiecărui pătrat de plăcintă.
6. Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de susan.
7. Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
8. Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 30 de minute înainte să o tăiați.
Ce puteți înlocui în rețetă
Doriți să adaptați rețeta? Iată mai jos câteva sugestii:
- spanac - primăvara, puteți folosi și alte verdețuri pentru a face această plăcintă. De exemplu: urzici, frunze de ștevie sau de lobodă. Dacă vă place gustul usturoiat al leurdei, o puteți folosi. Iată pentru inspirație și o altă rețetă de plăcintă cu brânză și leurdă.
- unt - puteți înlocui untul pentru uns foile cu ulei de măsline pentru a obține o aromă diferită.
- crema de brânză - o puteți înlocui cu brânză de vaci grasă sau cu urdă (sau ricotta).
- ceapă - puteți pune în locul ei câteva rondele de praz (doar partea albă). Dacă îl tăiați fin, prazul nu trebuie călit înainte.
Cum se servește
Plăcinta cu brânză și spanac se poate servi la orice masă a zilei și tocmai asta e frumusețea rețetei!
Este minunată rece, la micul dejun lângă un iaurt grecesc sau și mai bine, alături de un ayran clasic cu mentă. O puteți pune în caserolă pentru pachetul de la serviciu iar la prânz sau la cină o puteți mânca ușor călduță alături de o salată mare și de un sos tzatziki.
Cum se păstrează
După ce se răcește foarte bine, puteți păstra plăcinta cu brânză și spanac într-o caserolă, până la 4 zile.
Puteți congela plăcinta cu brânză și spanac după ce s-a răcit la temperatura camerei. Ambalați-o într-o pungă sau într-o caserolă cu capac și păstrați-o până la 3 luni.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Indiferent ce fel de spanac folosiți - proaspăt sau congelat - este foarte important să eliminați cât mai multă apă din el. Lăsați-l la scurs și presați-l foarte bine, altfel umplutura va fi prea apoasă iar folile de plăcintă nu se vor coace bine.
- Dacă vă plac plăcintele cu umplutură foarte bogată, puteți dubla cantitatea de spanac, puteți pune încă o legătură de ceapă verde, eventual și verdețuri precum mărar sau pătrunjel, fără să măriți cantitățile de brânză sau ou.
- Când ungeți foile cu unt, nu exagerați pentru că untul în exces poate face foile prea grase și grețoase.
- În general pachetele cumpărate conțin 12 foi de plăcintă. Avem nevoie de 3 straturi de câte 4 foi. Pe cele mai rupte folosiți-le la interior, iar deasupra păstrați cele mai frumoase foi.
- Dacă aveți mai multe sau mai puține foi în pachet, nu e nicio problemă, adaptați straturile. Plăcinta va fi de asemenea foarte gustoasă.
- Alegeți o tavă cu dimensiuni cât mai apropiate de dimensiunile foilor de plăcintă, ca să nu fiți nevoiți să le tăiați. Dacă sunt ușor mai mari, ridicați-le pe margini de jur împrejur iar foile de deasupra le puteți încreți puțin. Se vor umfla în cuptor și vor fi delicioase.
- Plăcinta cu brânză și spanac se poate servi și caldă și rece, dar ideal ar fi să o mâncați foarte ușor călduță, cam la 30-40 de minute după ce o scoateți din cuptor. Aromele au timp să se așeze, iar umplutura se va întări suficient cât să puteți tăia felii frumoase și apetisante.
Întrebări frecvente
Puteți reîncălzi plăcinta rămasă, pentru 1-2 minute la microunde sau în cuptor la 180 de grade pentru 10 - 15 minute.
Alte rețete grozave cu spanac proaspăt sau congelat
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu brânză, spanac și kefir - rețeta de burek cu spanac
Rețeta Video
Ingrediente
tavă ~ 32x20x7 cm
- 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pachet -12 foi)
- 100 g unt 82% grăsime
- 5 ouă (mărime M)
- 350 g telemea (sau Feta)
- 150 g cașcaval
- 150 g cremă de brânză (sau brânză de vaci grasă)
- 450 g spanac frunze congelat (sau 300 g spanac proaspăt)
- 1 legătură mică de ceapă verde
- 3 căței de usturoi
- 200 ml kefir
- ½ linguriță nucșoară rasă
- ½ linguriță piper macinat
- sare după gust (depinde cât de sărate sunt brânzeturile)
pentru turnat deasupra
- 2 ouă
- 200 ml kefir
- 50 ml lapte
- un praf de sare
- 3 lingurițe semințe de susan alb și negru
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți spanac congelat, lăsați-l să se dezghețe, apoi îl stoarceți bine între palme. Dacă aveți spanac proaspăt, îl opăriți 1-2 minute în apă clocotită, îl scoateți apoi în apă rece, îl scurgeți bine și îl tocați.
- Într-un castron mare, radeți brânzeturile tari apoi adăugați crema de brânză, ceapa verde tăiată mărunt, usturoiul trecut prin presă, ouăle bătute, kefirul și condimentele. La final puneți spanacul și omogenizați.
- Ungeți cu unt topit și răcit 3 foi de plăcintă. Peste ele puneți a 4-a foaie care nu se unge. Așezați cele 4 foi într-o tavă unsă cu unt moale. Turnați jumătate din umplutura de brânză și spanac.
- Formați din nou un strat de 4 foi unse între ele cu unt, pe care îl așezați peste umplutură. Turnați restul de umplutură, iar deasupra așezați restul de foi unse cu unt. Dacă este nevoie puteți încreți ușor foile de la suprafață.
- Cu un cuțit ascuțit tăiați plăcinta în pătrate, așa cum doriți să o serviți. Cu vârful cuțitului, înțepați mijlocul fiecărui pătrat de plăcintă.
- Într-un vas puneți toate ingredientele pentru amestecul de turnat deasupra și omogenizați cu un tel de mână. Turnați amestecul peste plăcintă insistând să intre și pe la margini, și prin colțuri. Deasupra presărați semințele de susan.
- Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 de minute sau până când e bine rumenită deasupra. Pentru cuptoarele electrice - căldură sus și jos, fără ventilație. La cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie.
- Lăsați plăcinta să se răcească în tavă timp de 30 de minute înainte să o tăiați.
Bine de știut:
-
- Indiferent ce fel de spanac folosiți - proaspăt sau congelat - este foarte important să eliminați cât mai multă apă din el. Lăsați-l la scurs și presați-l foarte bine, altfel umplutura va fi prea apoasă iar folile de plăcintă nu se vor coace bine.
-
- Dacă vă plac plăcintele cu umplutură foarte bogată, puteți dubla cantitatea de spanac, puteți pune încă o legătură de ceapă verde, eventual și verdețuri precum mărar sau pătrunjel, fără să măriți cantitățile de brânză sau ou.
-
- Când ungeți foile cu unt, nu exagerați pentru că untul în exces poate face foile prea grase și grețoase.
-
- În general pachetele cumpărate conțin 12 foi de plăcintă. Avem nevoie de 3 straturi de câte 4 foi. Pe cele mai rupte folosiți-le la interior, iar deasupra păstrați cele mai frumoase foi.
-
- Dacă aveți mai multe sau mai puține foi în pachet, nu e nicio problemă, adaptați straturile. Plăcinta va fi de asemenea foarte gustoasă.
-
- Alegeți o tavă cu dimensiuni cât mai apropiate de dimensiunile foilor de plăcintă, ca să nu fiți nevoiți să le tăiați. Dacă sunt ușor mai mari, ridicați-le pe margini de jur împrejur iar foile de deasupra le puteți încreți puțin. Se vor umfla în cuptor și vor fi delicioase.
-
- Plăcinta cu brânză și spanac se poate servi și caldă și rece, dar ideal ar fi să o mâncați foarte ușor călduță, cam la 30-40 de minute după ce o scoateți din cuptor. Aromele au timp să se așeze, iar umplutura se va întări suficient cât să puteți tăia felii frumoase și apetisante.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
oana a zis
toate retetele sunt minunata ! va multimim tare tare mult.
as dori sa stiu daca se poate de unde cumpar fpi de placinta/ foietaj,..etc...cu eticheta curata, ....caut de ceva timp si inca nu am gasit
va multumesc din suflet
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc și eu pentru mesaj, Oana! La foi de plăcintă subțiri știu că cele de la Linco nu conțin decât făina, amidon din porumb și sare. Posibil să mai fie și alte mărci la fel.
La foietaj, sincer, nici eu n-am găsit. Am înțeles că la Lidl și la Kaufland s-ar găsi un foietaj cu unt (nu știu dacă 100% unt, dar sunt cam sceptică, mă aștept să fie combinat cu margarină) dar eu nu le-am încercat. Încerc să gătesc destul de rar cu foietaj pentru că oricum ar fi e prea gras. Când gatesc, totuși, ori îmi asum și folosesc ce găsesc, ori fac foietajul meu rapid din care mai păstrez o parte în congelator. Găsești rețeta aici https://bucate-aromate.ro/2022/02/foietaj-de-casa/ Are și variantă video, la finalul postării.