Timp estimat pentru citit: 9 minute
Muschiuleț de porc la air fryer, iată o rețetă cu carne de porc cu adevărat rapidă, sănătoasă și plină de savoare! Prin această metodă modernă de gătit, putem savura un preparat fraged și delicios în doar 20 de minute, fără să fie nevoie de prăjire în prealabil. Mușchiulețul de porc are o textură fină și un gust delicat, iar prepararea lui la air fryer păstrează toate aceste calități.
De obicei găteam mușchiulețul de porc la cuptor, iar pentru a-l sigila și a-i păstra frăgezimea, aveam grijă ca mai întâi să îl prăjesc în tigaie într-un amestec de unt și ulei. Am procedat în acest fel la rețeta de mușchiuleț de porc umplut cu cașcaval și legume.
Ei bine, prin gătirea la air fryer, nu mai este nevoie de acest prim pas de prăjire în tigaie. Aerul fierbinte care circulă în interiorul friteuzei va sigila imediat și perfect carnea.
Așadar, cu această rețetă, nu economisim doar timp, ci și ingrediente. În plus, fără unt și ulei pentru prăjit, acest preparat devine o opțiune excelentă pentru cei care doresc să mănânce mai sănătos fără a compromite gustul.
Mergi direct la:
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă simplă de mușchiuleț de porc la air fryer.
Iată cantitățile folosite de mine:
- ~500 g muschiuleț de porc - atâta timp cât încape în coșul friteuzei, nu e nicio problemă dacă aveți un mușchiuleț mai mare
- 1 lingură ulei - am folosit ulei de floarea soarelui, doar pentru uns carnea
- 2 linguri pesmet fin - pentru crusta crocantă
condimente:
- ½ linguriță boia dulce
- ½ linguriță pudră de usturoi
- ½ linguriță cimbru uscat
- sare și piper după gust
Eu gătesc astfel mușchiulețul de porc mai ales pentru a înlocui mezelurile de la micul dejun. Îl mâncăm rece, feliat, iar o bucată de carne de 500 de grame ne ajunge pentru 3-4 zile.
Dacă vreți să îl serviți ca fel principal, alături de o garnitură și o salată, din cantitățile de mai sus veți obține cam 3-4 porții.
Cum facem muschiuleț de porc la air fryer - rețeta pas cu pas
Timp necesar: 25 de minute
Gătirea la air fryer ne-a ușurat considerabil viața în bucătărie. Practic, pentru a găti acest mușchiuleț de porc nu trebuie decât să îl condimentăm și apoi să așteptăm timp de 20 de minute să se gătească perfect.
- Pregatirea cărnii
Ungeți mușchiulețul pe toate părțile cu o peliculă fină de ulei, folosind o pensulă de bucătărie. În acest fel, vă asigurați că pesmetul și condimentele se vor lipi și vor îmbrăca uniform carnea.
- Condimentare
Într-un castron amestecați pesmetul, sarea și toate celelalte condimente din listă. Presărați apoi amestecul peste carne și apăsați ușor cu palmele pentru a forma o crustă uniformă.
- Gătire la air fryer
Preîncălziți coșul airfryerului pentru 3 minute la 200 de grade apoi așezați aici mușchiulețul în crustă de pesmet. Oricât de mic ar fi mușchiulețul, e posibil să nu încapă drept în coșul friteuzei. Nu îl tăiați! E e de preferat să îl așezați curbat, așa cum încape.
- Verificarea temperaturii
Gătiți mușchiulețul de porc la 200 de grade pentru 20 de minute. Ca să vă asigurați că e bine gătit în interior, măsurați temperatura cu un termometru pentru carne. Trebuie să aibă între 65 și 72 de grade. La 65 de grade, carnea va fi rozie, suculentă și fragedă. Cu cât vă duceți spre 72 de grade, carnea va fi mai bine gătită și mai uscată.
- Precauții
Când carnea a atins temperatura perfectă, scoateți mușchiulețul din cuva friteuzei cu un clește de bucătărie, evitând în felul acesta să îl înțepați cu furculița și nici nu riscați să vă ardeți.
- Servire
După ce mușchiulețul este gata, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de a-l felia, pentru a permite sucurilor să se redistribuie uniform în carne. Serviți mușchiulețul cu garnitura preferată și bucurați-vă de un preparat delicios și sănătos!
Cu ce servim muschiulețul de porc la air fryer
Dacă vreți să îl mâncați ca noi, rece, la micul dejun, e minunat pe felii de pâine de secară alături de câteva frunze de salată sau de legume proaspete.
Dacă vreți să mâncați mușciulețul de porc cald, ca fel de bază, atunci se potrivește bine cu o garnitură de orez sau de cartofi sau cu o salată mai consistentă, de exemplu un tabouleh cu bulgur sau o salată de pătrunjel cu avocado.
Cum se păstrează
După ce se răcește, păstrați mușchiulețul la frigider pentru 3-4 zile sau la congelator timp de 2-3 luni.
Când vreți să îl mâncați, lăsati-l să se dezghețe lent în frigider și dacă vreți să îl serviți cald, îl puteți încălzi la microunde, sau la air fryer, la 180 grade, timp de 3-4 minute.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Aduceți carnea la temperatura camerei. Scoateți carnea din frigider și lăsați-o pe blatul de lucru cu 30 de minute înainte de a o găti. Carnea la temperatura camerei se gătește mai bine și mai uniform.
- Preîncălziți friteuza. Ca și cuptorul, și air fryer-ul trebuie să fie fierbinte înainte de a pune carnea la gătit. Acest lucru îl ajută să obținem acea crustă crocantă și să se gătească uniform.
- Lasă carnea să se odihnească. După gătire, lăsați mușchiulețul deoparte timp de 5-10 minute înainte de-l felia. Daca îl tăiați prea devreme, sucurile nu sunt încă așezate între fibrele cărnii, se vor scurge în farfurie, iar carnea se va usca.
Întrebări frecvente
Mușchiulețul de porc (numit și filet sau tenderloin în engleză) se găsește în partea dorsală a porcului, de-a lungul coloanei vertebrale. Este o carne cu foarte puțină grăsime, deosebit de fragedă, fiind considerat o delicatesă datorită texturii sale moale și suculentă.
Mușchiulețul de porc conține proteine de înaltă calitate și este o sursă excelentă de vitamine B, esențiale pentru metabolismul energetic și funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos.
De asemenea, mușchiulețul de porc furnizează minerale importante, cum ar fi fosforul și zincul, care contribuie la sănătatea oaselor și la întărirea sistemului imunitar.
Găsești mușchiuleț de porc în majoritatea supermarketurilor mari, de obicei ambalat în caserole de plastic. Îl mai poți cumpăra de la măcelăriile locale, din piețele agroalimentare sau de la fermierii locali din zona ta.
Când achiziționezi mușchiuleț de porc, asigură-te că este proaspăt, verificând aspectul și mirosul acestuia. Carnea ar trebui să fie roz deschis și să aibă un miros plăcut, caracteristic cărnii proaspete.
O porție de 100 de grame de mușchiuleț de porc furnizează aproximativ 143 de calorii, 26 de grame de proteine de înaltă calitate și doar 3,5 grame de grăsimi.
Alte rețete cu carne la air fryer
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Muschiuleț de porc la airfryer - gata în 20 de minute, rețeta fără prăjire
Echipamente necesare
Ingrediente
- ~500 g muschiuleț de porc
- 1 lingură ulei
- 2 linguri pesmet fin
- ½ linguriță boia dulce
- ½ linguriță pudră de usutroi
- ½ linguriță cimbru uscat
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Ungeți mușchiulețul pe toate părțile cu o peliculă fină de ulei, folosind o pensulă de bucătărie. În acest fel, vă asigurați că pesmetul și condimentele se vor lipi și vor îmbrăca uniform carnea.
- Într-un castron amestecați pesmetul, sarea și toate celelalte condimente din listă. Presărați apoi amestecul peste carne și apăsați ușor cu palmele pentru a forma o crustă uniformă.
- Preîncălziți coșul airfryerului pentru 3 minute la 200 de grade apoi așezați aici mușchiulețul în crustă de pesmet. Oricât de mic ar fi mușchiulețul, e posibil să nu încapă drept în coșul friteuzei. Nu îl tăiați! E e de preferat să îl așezați curbat, așa cum încape.
- Gătiți mușchiulețul de porc la 200 de grade pentru 20 de minute. Ca să vă asigurați că e bine gătit în interior, măsurați temperatura cu un termometru pentru carne. Trebuie să aibă între 65 și 72 de grade. La 65 de grade, carnea va fi rozie, suculentă și fragedă. Cu cât vă duceți spre 72 de grade, carnea va fi mai bine gătită și mai uscată.
- Când carnea a atins temperatura perfectă, scoateți mușchiulețul din cuva friteuzei cu un clește de bucătărie, evitând în felul acesta să îl înțepați cu furculița și nici nu riscați să vă ardeți.
- După ce mușchiulețul este gata, lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute înainte de a-l felia, pentru a permite sucurilor să se redistribuie uniform în carne. Serviți mușchiulețul cu garnitura preferată și bucurați-vă de un preparat delicios și sănătos!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sergiu Neculau a zis
Siper rețetă a ieșit foarte fraged. Sănătate și spor la tot!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult! Mulțumesc!
Ioana Ci. a zis
Foarte bine arată muschiuletul! Incredibil că e gata asa repede. O idee foarte bună, mulțumesc!