Timp estimat pentru citit: 8 minute
Dacă sunteți iubitori de paste și de brânzeturi, atunci această rețetă e fix pentru voi! Penne quattro formaggi sau altfel spus paste cu patru feluri de brânză, o mâncare savuroasă, care combină cremozitatea brânzeturilor și senzația plăcută de confort pe care ne-o dau mereu pastele fainoase.
Italienii numesc această mâncare populară "Pasta ai Quattro Formaggi" și poate fi găsită în aproape fiecare restaurant.
Americanii au și ei un echivalent pentru acest fel de mâncare, se numește "Mac and Cheese" sau "Macaroni Cheese", semn că originea ei este tot italiană. Această variantă nu combină 4 brânzeturi și de obicei conține un sos bechamel, iar gătirea se face la cuptor. Este foarte gustoasă și hrănitoare, dar nu egalează aromele și finețea pastelor quatro formaggi italiene.
Echivalentul românesc? Aș zice că nu există, dar oarecum pe aceeași idee sunt modestele paste la tigaie, trase în unt și presărate cu telemea care sunt atât de bune sau delicioasele noastre macaroane cu brânză și stafide la cuptor care ne-au bucurat copilăria.
Mergi direct la:
Ce brânzeturi de folosesc la penne quattro formaggi
În rețeta originală italiană, cele patru brânzeturi folosite în această rețetă pot varia, dar cele mai populare alegeri includ o combinație dintre brânzeturile: Gorgonzola, Parmezan, Mozzarella, Provolone, Taleggio și Pecorino Romano.
Brânzeturile italiene nu sunt alese chiar la întâmplare, ci se combină cele care sunt mai moi și se topesc formând un sos minunat, cu cele care sunt mai uscate și se pot da ușor pe răzătoare, astfel încât toate împreună să se completeze perfect. Rezultatul este un sos bogat și cremos care îmbracă perfect pastele.
Totuși, pentru că rețetele circulă și se adaptează, puteți improviza și cu alte brânzeturi, nu neapărat italiene, singura condiție fiind să ca acestea să se topească frumos pentru a se transforma într-o cremă densă și onctuoasă.
Această rețetă e o ocazie foarte bună pentru a folosi resturile de brânzeturi care nu prea se mai mănâncă, așa că sunteți liberi să combinați orice găsiți prin frigider.
Eu am folosit așa: o brânză cu mucegai albastru produsă în Germania, o Gouda olandeză, Brie franțuzească și în cele din urmă deliciosul parmezan italian.
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, și le puteți ajusta în funcție de numărul de porții pe care doriți să îl gătiți. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de penne quattro formaggi.
Câteva cuvinte despre ingredientele principale:
- paste - merg la fel de bine orice fel de paste scurte: penne, fusilli, farfale, rigatoni, etc. Puteți folosi, de asemenea, și tagliatelle, dar nu vă recomand spaghetele.
- lapte integral - cu 3,5% grăsime. Puteți folosi și smântână pentru gătit, dar nu va face mare diferență pentru că sunt destule grăsimi în acest fel de mâncare iar sosul va fi oricum foarte cremos.
- brânzeturi - parmezan, brânză cu mucegai albastru (Gorgonzola), brânză Gouda sau Cheddar, brânză cu mucegai alb (Brie), etc.
- condimente - doar puțin piper măcinat. În general brânzeturile sunt suficient de sărate încât să nu fie nevoie să mai adăugăm sare suplimentar.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem penne quattro formaggi - rețeta pas cu pas
1. Puneți la fiert 4 litri de apă într-o oală potrivită. Când apa începe să fiarbă, adăugați o lingură de sare, lăsați să se dizolve, apoi adăugați pastele. Fierbeți pastele al dente, cu 1 minut mai puțin decât scrie pe pachet.
2. Între timp, puneți laptele să se încălzească ușor într-o tigaie încăpătoare. Adăugați la început brânzeturile tari, care se topesc mai greu în cazul meu Gouda, tăiată cubulețe pentru a o ajuta să se topească. Apoi brânza cu mucegai albastru și Brie.
3. Amestecați ușor pentru ca laptele și brânza să se combine. Mențineți focul la mic, astfel încât brânza să nu ajungă să se ardă, ci doar să se topească.
4. După ce brânzeturile s-au topit pe trei sferturi, adăugați 100 ml din apa în care fierb pastele, apoi jumătate din cantitatea de parmezan ras fin. Amestecați să se omogenizeze.
5. Când pastele sunt fierte, strecurați-le și puneti-le imediat în tigaie. Odată cu ele puneți piper măcinat proaspăt și restul de parmezan. Amestecați din nou aproximativ 1 minut. Sosul trebuie să fie fluid, pentru că se îngroașă rapid, pe măsură ce pastele absob umiditatea. Reglați consistența sosului adăugând lapte călduț sau apă de la paste.
6. Serviți pastele imediat, cu extra parmezan ras și un plus de piper măcinat după gust.
Variante ale rețetei
Această rețetă de paste cu patru brânzeturi este foarte versatilă și poate fi personalizată după preferințe, deși trebuie să fim conștienți că orice ingredient adăugat transformă rețeta clasică în cu totul altă mâncare. Totuși, iată câteva variante de încercat:
- fără gluten - dacă aveți probleme cu glutenul, puteți utiliza fără probleme orice fel de paste fără gluten în loc de paste obișnuite.
- paste mai sănătoase - dacă vă faceți probleme cu privire la carbohidrați, puteți folosi paste integrale sau paste din legume, de exemplu paste făcute din linte sau mazăre. O altă variantă aproape fără carbohidrați și fără calorii sunt pastele Konjac, și se pot folosi cu succes în această rețetă.
- bacon - iubitorii de carne pot adăuga o notă de afumătură rumenind câteva fâșii de bacon în tigaie până devin crocante. Apoi fărâmițați-le peste paste înainte de a le servi.
- legume - dacă vreți să îmbogățiți rețeta adăugându-i niște fibre, puteți adăuga o câteva legume, de exemplu: ciuperci sotate, baby spanac, ardei copți, boabe de mazăre, etc.
- picant - dacă doriți o variantă picantă, adăugați în sos câțiva fulgi de chilii sau felii subțiri de ardei iute roșu.
Cum se păstrează
Ideal ar fi să nu pregătiți penne quattro formaggi mai mult decât puteți mânca imediat după gătire.
Dacă totuși au mai rămas, păstrați pastele la frigider, într-o caserolă cu capac până la 4 zile.
Puteți reîncălzi pastele pe plită la foc mic adăugând puțin lapte pentru a înmuia sosul sau în cuptorul cu microunde.
Alte rețete rapide de paste
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Penne quattro formaggi super cremoase - rețeta gata în 10 minute
Ingrediente
- 220 g paste scurte (penne, fusilli, farfale, rigatoni, etc.)
- 100 ml lapte integral (3,5% grăsime)
- 70 g parmezan
- 70 g brânză cu mucegai albastru (Gorgonzola)
- 70 g brânză Gouda
- 70 g brânză Brie
- piper măcinat
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la fiert 4 litri de apă într-o oală potrivită. Când apa începe să fiarbă, adăugați o lingură de sare, lăsați să se dizolve, apoi adăugați pastele. Fierbeți pastele al dente, cu 1 minut mai puțin decât scrie pe pachet.
- Între timp, puneți laptele să se încălzească ușor într-o tigaie încăpătoare. Adăugați la început brânzeturile tari, care se topesc mai greu în cazul meu Gouda, tăiată cubulețe pentru a o ajuta să se topească. Apoi brânza cu mucegai albastru și Brie.
- Amestecați ușor pentru ca laptele și brânza să se combine. Mențineți focul la mic, astfel încât brânza să nu ajungă să se ardă, ci doar să se topească.
- După ce brânzeturile s-au topit pe trei sferturi, adăugați 100 ml din apa în care fierb pastele, apoi jumătate din cantitatea de parmezan ras fin. Amestecați să se omogenizeze.
- Când pastele sunt fierte, strecurați-le și puneti-le imediat în tigaie. Odată cu ele puneți piper măcinat proaspăt și restul de parmezan. Amestecați din nou aproximativ 1 minut. Sosul trebuie să fie fluid, pentru că se îngroașă rapid, pe măsură ce pastele absob umiditatea. Reglați consistența sosului adăugând lapte călduț sau apă de la paste.
- Serviți pastele imediat, cu extra parmezan ras și un plus de piper măcinat după gust.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu