• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 sept. 2022 · Publicată: 28 nov. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
1219 shares
Mergi la rețetă

Cred că tortul de mere e printre cele mai apreciate torturi ale gospodinelor din România. Cel puţin la noi în familie e tare, tare iubit. Fac destul de des reţeta de tort de mere caramelizate  în varianta "normală" ca să-i zic aşa. E varianta mea, oarecum personalizată, pentru că îi fac un blat de pandişpan pe care îmi place să îl însiropez după ce scot tortul din cuptor.

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

Deşi mi-a venit mie ideea asta de mai mult timp, până anul ăsta nu am făcut tortul de mere în varianta de post. De fapt nu prea fac torturi de post. Mai degrabă fac câte o plăcintă cu fructe sau o prăjitură rapidă. Acum însă, având o aniversare frumoasă în familie (X ani, sumă rotundă de când ne-am cunoscut, eu şi soţul meu, da' nu zic câţi că pe urmă ziceţi că-s bătrână 😀 ) am vrut să sărbătorim cu un desert ceva mai festiv şi atunci am făcut tortul ăsta frumos şi delicios.

Am avut ceva emoţii, pentru că tortul de mere fiind unul din preferatele noastre, aveam repere înalte. Mi-a fost teamă că varianta de post nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor. Din fericire, m-am înşelat, tortul meu a ieşit foarte, foarte bun.

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

Untul de cocos adăugat în reţetă în locul untului, a dat o aromă deosebită merelor, iar blatul de post a fost un pic mai umed decât un blat de tort din pandişpan, dar foarte bun şi aromat de la coaja de lămâie pe care am folosit-o în compoziţie. Per total, tortul ăsta bogat în arome a fost un mare succes. Aşa că dacă aveţi sărbătoriţi în familie în perioada postului, poate de Sfântul Andrei sau de Sfântul Nicolae, reţineţi reţeta asta simplă şi bună, făcute cu ingrediente naturale şi la îndemâna oricui.

Eu am folosit mere ionatane, de-ale noastre, româneşti, dar cred că iese bine şi cu alte soiuri. Pentru un aspect mai frumos, nu le taiaţi felii, ci încercaţi să păstraţi merele întregi şi să le scoateţi doar cotoarele. Şi un ultim pont: la blat, folosiţi praf de copt cu şofran (se găseşte de cumpărat la pliculeţe). Îi va da o culoare frumoasă, uşor gălbuie pe care altfel nu are de unde să o ia, pentru că fiind o reţetă de post, nu conţine ouă.

Mod de preparare tort de mere cu caramel - reţeta de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă de tort de 23 cm (o cratiţă)

pentru umplutura de mere

  • 8-9 mere mari (eu am avut Ionatan)
  • 5 linguri de zahăr
  • câteva nuci şi stafide (sau bucăţele de rahat)
  • 1 linguriţă de scorţişoară pudră
  • 2 linguri de unt de cocos (solid)

blatul

  • 2 căni făină
  • 1 cană zahăr
  • ½ cană de ulei
  • 1 cană apă minerală
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • 1 linguriţă coajă rasă de lămâie la borcan
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cele 5 linguri de zahăr se pun la caramelizat în cratiţa în care urmează să facem tortul. Se aşează cratiţa pe focul mic de la aragaz. Încălzim zahărul amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când acesta se topeşte şi devine fluid. Păstraţi focul mic ca să nu se ardă! Dacă începe să fumege devine amar.
  • Rotiţi cratiţa în aşa fel încât zahărul caramelizat să îmbrace şi pereţii acesteia, cam până la jumătate, apoi daţi cratiţa deoparte. Caramelul se va întări şi îl veţi auzi că începe să pocnească.
  • Curăţaţi merele de coajă şi îndepărtaţi cotoarele păstrând merele întregi. Există instrumente speciale pentru această operaţiune, dar dacă nu aveţi, folosiţi un cuţit cu lama îngustă.
  • Aşezaţi merele întregi în cratiţă, iar printre ele, în locurile goale îndesaţi felii tăiate din merele rămase.
  • Umpleţi găurile din locul cotorului cu miez de nucă şi stafide (sau bucăţele de rahat).
  • Presăraţi merele cu pudră de scorţişoară şi puneţi din loc în loc bucăţele de unt de cocos.
  • Daţi cratiţa la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupaţi de prepararea blatului.

blatul

  • Amestecaţi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, coaja de lămâie şi praful de copt.
  • Peste ingredientele solide turnaţi lichidele: apa minerală şi uleiul.
  • Omogenizaţi compoziţia, scoateţi cratiţa din cuptor şi turnaţi aluatul peste mere.
  • Coaceţi la 180 de grade timp de 30-35 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că blatul e bine copt.
  • Scoateţi tortul din cuptor şi treceţi un cuţit de jur împrejur ca să desprindeţi blatul şi merele de pereţii formei.
  • Aşezaţi deasupra cratiţei un platou potrivit ca mărime şi cu o mişcare rapidă răsturnati tortul pe platou, dar nu îndepărtaţi cratiţa, ci doar o ridicaţi puţin într-o parte (puneţi un cuţit dedesubt să stea cratiţa ridicată) pentru ca tortul să poată respira.
  • Lăsaţi tortul să se răcească complet în această poziţie, apoi puteţi îndepărta cratiţa.
  • Nouă ne place mai mult tortul păstrat la frigider şi servit a doua zi, dar e bun şi imediat după ce s-a răcit.

Bine de știut:

Dacă aveţi, folosiţi praf de copt cu şofran. Va da o culoare gălbuie şi frumoasă blatului de tort mai ales că acesta nu conţine ouă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tort de mere cu caramel - reţeta de post

Poftă bună la tortul de mere cu caramel - reţeta de post!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
1219 shares

Comentarii

  1. Carmen a zis

    iunie 23, 2019 at 10:56 pm

    Cine nu gaseste praf de copt cu sofran poate folosi turmeric, varianta mai ieftina, care confera, de asemenea, o culoate galbuie, frumoasa, ce inlocuieste cu succes culoarea galbenusurilor de ou. Voi incerca si eu reteta, felicitari ! Sper ca tortul este la fel de gustos precum arata !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 23, 2019 at 11:39 pm

      Într-adevăr, pentru culoare se poate folosi și un vârf de cuțit de turmeric.
      Te asigur că da, tortul este la fel de bun pe cât de frumos am reușit eu să îl surprind în fotografii 🙂
      Sper să îl încerci și să revii cu impresii.

      Răspunde
  2. Silviana a zis

    mai 07, 2018 at 6:39 am

    Imi puteti da cantitatile in gramaj va rog? Eu nu locuiesc in Romania, iar “cana” nu este la fel. Cand ziceti cana va referiti la cana Romaneasca sau cups in Engleza? Multumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 07, 2018 at 7:15 am

      Ma refer la canile romanesti. Daca masori cu o cana de 220 sau 250 ml va fi bine 🙂

      Răspunde
  3. Iuliana a zis

    martie 03, 2018 at 8:24 am

    Cam de care persoane este tortul? Iese cumva putin "uscacios" tortul? Eu puneam smantana pe cel de dulce si as vrea sa stiu daca acesta e nevoie sa fie însiropat sau sunt suficiente merele si untul de cocos. Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 03, 2018 at 8:25 am

      *de cate persoane

      Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 03, 2018 at 8:36 am

      Ies cam 8-10 portii, depinde cum reusesti sa il tai.
      Da, blatul e putin uscat. Noua ne-a placut asa, dar poti face un sirop din apa cu zahar si o aroma care iti place: rom, vanilie, coaja de lamaie si sa il insiropezi putin inainte sa rastorni tortul pe platou.

      Răspunde
      • Iuliana a zis

        martie 06, 2018 at 5:40 pm

        Multumesc!

        Răspunde
  4. Antonia a zis

    ianuarie 03, 2018 at 7:19 pm

    Am avut niste mere plictisite si ma gandeam ce sa fac cu ele ca nu aveam oua destule si mi-am amintit de aceasta reteta si iute am pus in practica si a iesit super tortul!! Am mereu curaj sa fac retete postate aici.Multumesc!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 03, 2018 at 9:01 pm

      Ma bucur mult cand primesc mesaje asa frumoase. Multumesc si eu! 🙂

      Răspunde
  5. Claudia a zis

    noiembrie 28, 2016 at 12:00 pm

    Yam, yam! Ce bine arata! Si mai are si caramel si e de post! Pai, e desertul perfect acum 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 29, 2016 at 1:48 pm

      Asa este 🙂

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.