• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 feb. 2022 · Publicată: 28 dec. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
113 shares
Mergi la rețetă

File de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie, un pește cu gust fin și textură cremoasă, preparat simplu și rapid.

După cum mă ştiţi, dacă mă citiţi de mai mult timp, eu sunt cel mai mare fan al peştelui nostru autohton, cel de Dunăre. Găsiţi pe blog multe reţete cu peşte  pentru toate gusturile, dar foarte puţine cu peşti mai deosebiţi care nu ne sunt tradiţionali.

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Butterfish-ul l-am descoperit la evenimentul Chef pentru o zi organizat la Brăila. Am fost plăcut de impresionată de gustul fin şi bogat al acestui peşte. Pentru că îi tot povestisem soţului meu cât e de bun butterfish-ul, a fost musai să cumpăr câteva fileuri şi să îl încercăm şi noi acasă.

Butterfish este un peşte alb, gras, untos după cum îi spune şi numele, cu o textură fină şi gust delicat. Îl veţi găsi în supermarketurile mari şi doar în stare congelată. Căutaţi-l aşadar în zona lăzilor frigorifice sau întrebaţi personalul de la raionul de peşte. De exemplu la Selgros nu l-am găsit în frigidere, ci mi-au tăiat la cerere 2 fileuri dintr-un calup mai mare.

Calupul arăta exact ca în filmuleţul de mai jos, doar că era congelat. Priviţi cât de albă este carnea, cât de fragedă şi untoasă!

Pentru reţeta pe care v-o propun astăzi, fileurile trebuie să fie grosuţe, cam de 2-3 cm, în aşa fel încât după gătirea, de altfel destul de scurtă, carnea să rămână fragedă şi suculentă în interior.

Dacă fileurile sunt prea subţiri, carnea s-ar usca excesiv şi nu ar avea deloc acelaşi gust. Aşa arăta unul dintre fileurile mele după decongelare. Nu a avut oase absolut deloc, nici mari, nici mici.

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Un alt peşte ne-autohton pe care l-am gătit acasă a fost tonul. Pe acesta îl veţi găsi şi în stare proaspătă în supermarketuri. Dacă vă tentează să îl încercaţi, aruncaţi o privire şi la postarea cu ton la grătar în 2 variante dietetice.

Mod de preparare butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Fileurile de butterfish se condimentează simplu, doar cu sare şi piper pentru ca nici un condiment să nu acopere aroma delicată a acestui peşte. Gătirea trebuie să fie scurtă, ca la orice peşte, de altfel. Eu le-am pus pe grill câte un minut pe fiecare parte, pentru a obţine o crustă care să păstreze sucurile în interior. Apoi l-am băgat la cuptor pentru 15 minute.

Între timp am perpelit câţiva creveţi în tigaie, în puţin unt topit şi am făcut un sos de lămâie cu pătrunjel proaspăt din ghiveciul de pe balcon. Fiind un peşte gras, orice garnitură mi s-a părut de prisos, aşa încât l-am servit doar cu o salată verde alături. Ar merge bine şi cu un orez sălbatic, gătit simplu, cu câteva rondele de morcov sotat sau cu un piure fin de mazăre, broccoli sau spanac. Nu l-aş vedea lângă cartofi de niciun fel, combinaţia ar fi mult prea greoaie.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

File de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie, un pește cu gust fin și textură cremoasă, preparat simplu și rapid.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g file de butterfish
  • 300 g creveţi (proaspeți sau congelaţi)
  • 50 g unt
  • 1 căţel de usturoi
  • sucul de la o lămâie
  • coriandru sau pătrunjel proaspăt
  • sare şi piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi pregătiţi un vas antiaderent (sau îl ungeţi cu foarte puţin ulei) în care să puneti peştele.
  • Condimentaţi fileul simplu, doar cu sare şi piper şi puneţi-l pe grillul încins câte 1 minut pe fiecare parte.
  • Aşezaţi peştele în vas şi daţi-l la cuptor pentru 15 minute.
  • Între timp puneți untul în tigaie împreună cu usturoiul zdrobit, lăsaţi-l să se topească şi adăugaţi creveţii.
  • Presăraţi sare şi piper după gust şi gătiţi creveţii timp de 5-6 minute.
  • Faceţi un sos din sucul de lămâie şi câteva frunze de pătrunjel sau coriandru. Eu le-am băgat la chopper şi le-am învârtit de câteva ori.
  • Scoateţi peştele din cuptor, stropiţi cu puţin sos de lămâie şi serviţi-l imediat alături de creveţi.
  • Merge foarte bine cu o salată verde, orez gătit simplu sau piure de broccoli, spanac, linte sau mazăre.
Nutrition Facts
Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie
Amount per Serving
Calorii
494
% Daily Value*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
378
mg
126
%
Carbohidrați
 
2
g
1
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
55
g
110
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Butterfish cu creveţi şi sos de lămâie

Vă doresc poftă bună la file de butterfish cu creveţi şi sos de lămâie!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
113 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.