• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Checuri

Chec pufos - rețeta fără praf de copt

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 aug. 2025 · Publicată: 19 ian. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 7 comentarii
2605 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum să faci un chec pufos fără praf de copt. Secretele celei mai simple rețete de chec, un desert delicios, potrivit în orice ocazie.

Iubesc checurile și acest lucru este evident dacă vă uitați la colecția mea de rețete de chec de pe blog. Mi se par cele mai cinstite deserturi. Au ingrediente puține și la îndemâna oricui, se fac repede și sunt un desert potrivit în orice ocazie.

Chec pufos fara praf de copt

Pe vremea când am învățat eu să fac chec, praful de copt nu era la modă ca acum. Mamele și bunicile știau să facă checuri pufoase și minunate și fără el, iar gustul meu de referință acela este.

Acest chec crește frumos și aerat și fără ajutoare, dacă știi cum să îl faci și dacă ai puțină răbdare în fiecare etapă de preparare.

Aerul înglobat în spuma de albușuri și în crema de gălbenușuri, face treabă foarte bună în cel mai natural mod cu putință, iar gustul checului va fi blând și delicios, dat doar de ingredientele folosite, fără să fie afectat de praful de copt sau de bicarbonat .

chec pufos intreg

Firește că la unele checuri folosesc și eu praf de copt, mai ales la rețetele de post unde nu am ouă în care să înglobez aer. De fapt nu am nimic împotriva prafului de copt, dar atunci când se poate fără el, încerc să aleg calea naturală.

Vă las mai jos câteva rețete de chec care mie îmi plac foarte mult și pe care sper să le încercați și voi. Două cu praf de copt și două fără, ca să nu se supere nimeni 🙂

  • chec simplu cu cacao și nuci - rețeta 2 tăvi (cu praf de copt)
  • chec de post cu nucă de cocos și mac (cu praf de copt)
  • chec pufos cu caise (fără praf de copt)
  • chec din albușuri cu cacao și migdale (fără praf de copt)

Mod de preparare chec pufos - rețeta fără praf de copt

Să zicem că rețeta de astăzi ar avea niște "secrete" pentru o reușită sigură:

  1. Unul dintre ele este faptul că albușurile trebuie bătute foarte bine, ca la bezele. Să stea băț, iar când întorci castronul cu fundul în sus, să nu cadă nimic din el. Asta e partea cea mai amuzantă și care de obicei îi fascinează pe cei mici 🙂
  2. Al doilea "secret" este că și în crema de gălbenușuri trebuie să înglobăm aer. Adică le vom mixa până când se albesc și își triplează volumul.
  3. Al treilea "secret" este felul în care amestecăm cele două compoziții și cum înglobăm făina și anume cu un tel de mână sau cu o spatulă de silicon și cu mișcări ușoare, de jos în sus, prin învăluire și fără să ne grăbim.
albusuri batute spuma
Albușuri spumă
galbenusuri batute spuma
Spumă de gălbenușuri
aluat de chec
Aluat de chec

Totuși, gălbenușurile nu vor ajunge să stea "băț" oricât le-am mixa noi, așadar nu încercați să răsturnați și castronul cu gălbenușuri, da? Șmecheria asta merge numai la albușuri! 😀

Rețeta checului pufos și aerat o găsiți mai jos în format scris și imediat sub ea găsiți și rețeta video postată pe canalul de YouTube al blogului. Acolo puteți vedea exact cum a fost spuma mea de albușuri și dacă a căzut din castron sau nu 😀

Iar dacă doriți să vă abonați la canal, o puteți face accesând acest link. Postez rețete video de 2 ori pe săptămână, marțea și joia, una dulce și una sărată. Nu le ratați! 😉

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chec pufos fara praf de copt

Chec pufos - rețeta fără praf de copt

Cum să faci un chec pufos fără praf de copt. Secretele celei mai simple rețete de chec, un desert delicios, potrivit în orice ocazie.
5 from 18 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 1 chec (6 porții)
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
spatulă
tava chec sau cozonac
tavă chec
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

eu am folosit 1 tavă cu dimensiunile 23x10x10 cm

  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 10 g zahăr vanilat Bourbon
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 ml ulei
  • 70 ml lapte
  • 190 g făină tip 000
  • ½ lingură cacao (4 g)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o formă de chec.
  • Separați ouăle: albușurile într-un castron, gălbenușurile într-un castron.
  • Mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă care nu cade din castron.
  • Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr tos și Bourbon și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
  • În castronul cu gălbenușuri puneți restul de zahăr și mixați până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
  • Adaugați extractul de vanilie, apoi mixați din nou și încorporați uleiul puțin câte puțin.
  • Turnați și laptele. Omogenizați.
  • Turnați crema de gălbenușuri peste spuma de albușuri și amestecați ușor să omogenizați compoziția.
  • Cerneți făina și o încorporați în amestecul de mai sus cu mișcări ușoare, de jos în sus.
  • Turnați ¾ din aluat în tava de chec.
  • Peste aluatul rămas în castron, cerneți pudra de cacao și amestecați.
  • Puneți aluatul cu cacao în tavă, peste celălalt aluat și ca să aveți o secțiune frumoasă amestecați cele două aluaturi jucându-vă cu dinții unei furculițe.
  • Dați checul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine copt checul și în interior.
  • Scoateți checul din formă și lăsați-l să se răcească pe un grătar.
  • Feliați checul numai după ce se răcește.
  • Ca să se mențină proaspăt, păstrați checul ambalat în folie alimentară.
Nutrition Facts
Chec pufos - rețeta fără praf de copt
Serving Size
 
125 g
Amount per Serving
Calorii
363
% Daily Value*
Grăsimi
 
13.52
g
21
%
Carbohidrați
 
51.3
g
17
%
Fibre
 
0.3
g
1
%
Proteine
 
9.83
g
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chec pufos fara praf de copt

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • doua felii de chec pufos zebra cu cacao si un pahar cu lapte
    Chec zebră cu cana – rețeta simplă și pufoasă pentru orice ocazie
  • felii de chec umed cu ciocolata
    Chec umed cu ciocolată, cea mai ușoară rețetă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi
  • reteta chec cu lamaie si mac
    Chec cu lămâie și mac - cea mai bună rețetă
2605 shares

Comentarii

  1. cherei a zis

    mai 13, 2021 at 11:01 am

    buna, se pot pune in compozitie si bucati de ciocolata ?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 13, 2021 at 11:03 am

      Bună! Da, sigur! Ideal ar fi să aveți o ciocolată termostabilă care nu curge la copt. Ciocolata normală se va topi și va curge spre fundul tăvii. E posibil chiar să se ardă un pic pe fund. Eventual dacă aveți ciocolată normală nu o puneți în compoziție, ci deasupra, după ce turnați aluatul în formă. În felul asta poate rămâne mai pe la mijlocul tăvii, nu se duce la fund. Succes!

      Răspunde
      • cherei a zis

        mai 13, 2021 at 12:21 pm

        multumesc frumos !

        Răspunde
  2. Michaela Simion a zis

    ianuarie 21, 2021 at 4:01 pm

    5 stars
    Buna ziua!
    Ouale trebuie sa fie reci sau la temperatura camerei? Multumesc si felicitari pentru ceea ce ne invatati!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 21, 2021 at 4:03 pm

      Sincer, nu contează. Eu una nu am sesizat mari diferențe. Acesta din poze și din video este făcut cu ouăle abia scoase din frigider. Mulțumesc și eu pentru aprecieri. Numai bine! 🙂

      Răspunde
      • Michaela Simion a zis

        ianuarie 21, 2021 at 4:07 pm

        5 stars
        Multumesc pentru promptitudine! De regula, pentru bezea eu folosesc albusurile foarte reci, dar unii spun ca, dimpotriva, trebuie sa fie la temperatura camerei! Merg pe ouale reci, de la frigider! Inca o data, multumesc si succes in tot ceea ce faceti pentru noi! O buna sursa de inspiratie!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          ianuarie 21, 2021 at 4:08 pm

          O să fie bine! Succes! <3

          Răspunde
5 from 18 votes (16 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.