Chec pufos cu caise - rețeta pas cu pas, fără praf de copt. Chec aromat și cu o culoare minunată. Pandișpan cu caise și ouă de țară. Cum se face checul cu caise.
Puține rețete sunt mai ușoare decât checurile sau pandișpanurile. Și puține îți oferă atât de multă bucurie cu atât de puțină muncă și atât de puține ingrediente investite.
E aproape incredibil cum doar din ouă, făină și zahăr poți obține atât de repede un desert spornic, numai bun de bucurat o familie întreagă.
Tocmai mă întorsesem de la piață cu fructele din fotografia de mai jos. Caise luasem de două feluri pentru că le gustasem pe amândouă și nu mă putusem decide care soi e mai bun, mai dulce și mai parfumat. Nu aveam nici un plan pentru ele, dar caisele sunt fructele mele preferate, așa că eram convinsă că voi găsi repede rețeta care să le pună în valoare.
Tot de la piață, de la țărani cumpărasem și niște ouă de țară. Am avut noroc de data asta, se pare că ouăle au fost de la găini crescute cu porumb, pentru că au avut o culoare incredibilă. Dacă aș fi văzut checul ăsta la altcineva, aș fi fost convinsă că o asemenea culoare nu poate fi naturală și că sigur s-a folosit ceva colorant artificial 😀
Până la urmă cea mai rapidă rețetă în care puteam folosi caisele, a fost un chec pufos și auriu. Să îl faci, nu durează decât vreo 10 minute. Încă vreo 40 de minute la cuptor și gata. În schimb e foarte spornic, poate sătura la desert o întreagă familie, de la copii până la bunici 🙂
Dacă vă plac checurile cu fructe, vă recomand să încercați și checul glazurat cu lămâie și afine.
Pe blog veți găsi și un chec cu cacao și nuci care este mai dens și mai sățios, perfect la micul dejun sau de luat la pachet, într-o excursie sau la picnic.
Pe cât de puține ingrediente are rețeta asta, ca de altfel mai toate rețetele de chec, pe atât de importantă este calitatea lor. De exemplu ouăle pot face diferența între un chec banal și unul extraordinar. La fel și aromele folosite. Dacă folosiți vanilie naturală sau pliculețele cu zahăr vanilat Bourbon, veți simți diferența. Și niște coajă de lămâie merge de minune.
Mod de preparare chec pufos cu caise, simplu și rapid
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 5 ouă (de preferat ouă de țară)
- 5 linguri de zahăr tos
- 50 g unt topit și răcit
- 5 linguri de făină pentru aluat
- 1 lingură de făină pentru pudrat cuburile de caise
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 250 g caise cântărite fără sâmburi
- zahăr pudră pentru finisat - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de chec.
- Tăiați caisele cuburi nu prea mici și presărați-le cu o lingură de făină. În acest fel nu se vor duce la fund atunci când le adăugăm în compoziție.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care își păstrează forma și nu cade de pe teluri
- Adăugați zahărul și mixați până când obțineți din nou o spumă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
- Adaugați untul topit și răcit, gălbenușurile, vanilia și coaja de lămâie și omogenizați.
- Încorporați făina, cu mișcări încete de jos în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.
- Adăugați cam ¾ dincuburile de caise și amestecați ușor să se distribuie în aluat.
- Turnați compoziția în forma de chec, nivelați și deasupra puneți restul de caise.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine copt checul.
- Scoateți checul din formă cât e cald, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Îndepărtați hârtia și lăsați checul să se răcească pe un grătar.
- Fiind foarte fraged, este bine să feliați checul după ce s-a răcit complet. Opțional, se poate pudra cu zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Andrei
Eu am făcut doar de probă și am făcut un chec superb toți ai mei au spus că așa chec nu au mai mâncat niciodată. Foarte simplu și ușor de făcut. Îți mulțumesc mult pentru că ai pus rețeta aici.
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că a ieșit bine și a avut așa mare succes!
Mulțumesc și eu pentru comentariu!
Anna
O bunatate foarte usor de facut si ffff .pufos o pufosenie eu l-am facut cu felii suptiri de mere .Super recomand incercati nu stiti ce pierdeti
Iuliana
Trebuie să fie tare bun și cu mere, Anna dragă! Voi încerca și eu varianta asta 🙂
mikaela
Le-am mai facut si eu cu foietaj,nu foarte des,sunt bune,dar parca tot la reteta asta din Epoca de Au :)) revin.
Daca le pregatesti sa le ungi cu ou batut(sau galbenus cu un pic de iaurt/lapte ),apoi le presari cu zahar cristalizat.Arata mult mai bine si gustul va fi mai bun.Pot fi coapte vertical,dar nu e musai,insa am cautat sa le ung si sa le presar cu zahar pe intreaga suprafata(folosim hartie de copt,ca sa nu ramana zahar ars pe tava).
Iuliana
Parca le si vad: rumene, lucioase si cu zahar caramelizat! Mmmm! 🙂
mikaela
Asa,asa,aproape kurtos kalacs.Nu mai zic.:)) Si asa ma gandeam intr-o zi si la kurtos.In cuptorul aragazului,ca uneori nu avem incotro,ne adaptam la posibilitatile de moment.:)
mikaela
Rulourile,cornetele care se umplu cu crema de vanilie/frisca/bezea.Cele cladite pe conuri metalice.
Spornice,simple,bune,faine,si care dispar degraba.
Va las reteta,nu ma doare tastatura,poate va e de folos (2 oua,100 g zahar,100 ml lapte,100 ml ulei,un plic amoniac,500 g faina) .Inainte lasam aluatul la rece,dar nu este necesar,se pot coace imediat,fara odihna la rece.
Iuliana
Multumesc mult pentru reteta!
Chiar am o reteta pe care inca nu am publicat-o de rulouri umplute cu crema de vanilie, dar le-am facut cu aluat de foietaj.
Au fost bune, dar foietajul nu e chiar cea mai buna solutie. Data viitoare le fac dupa reteta ta! 🙂
mikaela
O frumusete(daca nu faceam rulouri,pe cuvant ca acum ma apucam sa-l pregatesc).Caisele se potrivesc cu orice aluat pufos,de aspect nu mai vorbesc,iar gustul dulce acrisor este perfect.;)
Iuliana
Multumesc, Mikaela!
Ce fel de rulouri ai facut? 🙂