Chec pufos cu caise – rețeta pas cu pas, fără praf de copt. Chec aromat și cu o culoare minunată. Pandișpan cu caise și ouă de țară. Cum se face checul cu caise.
Puține rețete sunt mai ușoare decât checurile sau pandișpanurile. Și puține îți oferă atât de multă bucurie cu atât de puțină muncă și atât de puține ingrediente investite.

E aproape incredibil cum doar din ouă, făină și zahăr poți obține atât de repede un desert spornic, numai bun de bucurat o familie întreagă.
Tocmai mă întorsesem de la piață cu fructele din fotografia de mai jos. Caise luasem de două feluri pentru că le gustasem pe amândouă și nu mă putusem decide care soi e mai bun, mai dulce și mai parfumat. Nu aveam nici un plan pentru ele, dar caisele sunt fructele mele preferate, așa că eram convinsă că voi găsi repede rețeta care să le pună în valoare.
Aici găsiți mai multe rețete de deserturi cu caise.

Tot de la piață, de la țărani cumpărasem și niște ouă de țară. Am avut noroc de data asta, se pare că ouăle au fost de la găini crescute cu porumb, pentru că au avut o culoare incredibilă. Dacă aș fi văzut checul ăsta la altcineva, aș fi fost convinsă că o asemenea culoare nu poate fi naturală și că sigur s-a folosit ceva colorant artificial 😀

Până la urmă cea mai rapidă rețetă în care puteam folosi caisele, a fost un chec pufos și auriu. Să îl faci, nu durează decât vreo 10 minute. Încă vreo 40 de minute la cuptor și gata. În schimb e foarte spornic, poate sătura la desert o întreagă familie, de la copii până la bunici 🙂
Dacă vă plac checurile cu fructe, vă recomand să încercați și checul glazurat cu lămâie și afine.
Și acest chec cu cacao și nuci este foarte bun. E mai dens și mai sățios, este excelent la micul dejun, sau de luat la pachet într-o excursie sau la picnic.

Pe cât de puține ingrediente are rețeta asta, ca de altfel mai toate rețetele de chec, pe atât de importantă este calitatea lor. De exemplu ouăle pot face diferența între un chec banal și unul extraordinar. La fel și aromele folosite. Eu una nu îl folosesc, dar e bun și zahărul vanilinat, în lipsă de altceva. În schimb, dacă folosiți vanilie naturală sau pliculețele cu zahăr vanilat Bourbon, veți simți diferența. Și niște coajă de lămâie merge de minune.

Mod de preparare chec pufos cu caise, simplu și rapid

Chec pufos cu caise, simplu și rapid
Tipărește Salvează pe Pinterest Părerea taIngrediente
- 5 ouă (de preferat ouă de țară)
- 5 linguri de zahăr tos
- 50 g unt topit și răcit
- 5 linguri de făină pentru aluat
- 1 lingură de făină pentru pudrat cuburile de caise
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 250 g caise cântărite fără sâmburi
- zahăr pudră pentru finisat – opțional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă de chec.
- Tăiați caisele cuburi nu prea mici și presărați-le cu o lingură de făină. În acest fel nu se vor duce la fund atunci când le adăugăm în compoziție.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care își păstrează forma și nu cade de pe teluri
- Adăugați zahărul și mixați până când obțineți din nou o spumă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
- Adaugați untul topit și răcit, gălbenușurile, vanilia și coaja de lămâie și omogenizați.
- Încorporați făina, cu mișcări încete de jos în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri.
- Adăugați cam 3/4 dincuburile de caise și amestecați ușor să se distribuie în aluat.
- Turnați compoziția în forma de chec, nivelați și deasupra puneți restul de caise.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că este bine copt checul.
- Scoateți checul din formă cât e cald, ajutându-vă de marginile hârtiei de copt. Îndepărtați hârtia și lăsați checul să se răcească pe un grătar.
- Fiind foarte fraged, este bine să feliați checul după ce s-a răcit complet. Opțional, se poate pudra cu zahăr.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.

O frumusete(daca nu faceam rulouri,pe cuvant ca acum ma apucam sa-l pregatesc).Caisele se potrivesc cu orice aluat pufos,de aspect nu mai vorbesc,iar gustul dulce acrisor este perfect.;)
Multumesc, Mikaela!
Ce fel de rulouri ai facut? 🙂
Rulourile,cornetele care se umplu cu crema de vanilie/frisca/bezea.Cele cladite pe conuri metalice.
Spornice,simple,bune,faine,si care dispar degraba.
Va las reteta,nu ma doare tastatura,poate va e de folos (2 oua,100 g zahar,100 ml lapte,100 ml ulei,un plic amoniac,500 g faina) .Inainte lasam aluatul la rece,dar nu este necesar,se pot coace imediat,fara odihna la rece.
Multumesc mult pentru reteta!
Chiar am o reteta pe care inca nu am publicat-o de rulouri umplute cu crema de vanilie, dar le-am facut cu aluat de foietaj.
Au fost bune, dar foietajul nu e chiar cea mai buna solutie. Data viitoare le fac dupa reteta ta! 🙂
Le-am mai facut si eu cu foietaj,nu foarte des,sunt bune,dar parca tot la reteta asta din Epoca de Au :)) revin.
Daca le pregatesti sa le ungi cu ou batut(sau galbenus cu un pic de iaurt/lapte ),apoi le presari cu zahar cristalizat.Arata mult mai bine si gustul va fi mai bun.Pot fi coapte vertical,dar nu e musai,insa am cautat sa le ung si sa le presar cu zahar pe intreaga suprafata(folosim hartie de copt,ca sa nu ramana zahar ars pe tava).
Parca le si vad: rumene, lucioase si cu zahar caramelizat! Mmmm! 🙂
Asa,asa,aproape kurtos kalacs.Nu mai zic.:)) Si asa ma gandeam intr-o zi si la kurtos.In cuptorul aragazului,ca uneori nu avem incotro,ne adaptam la posibilitatile de moment.:)
O bunatate foarte usor de facut si ffff .pufos o pufosenie eu l-am facut cu felii suptiri de mere .Super recomand incercati nu stiti ce pierdeti
Trebuie să fie tare bun și cu mere, Anna dragă! Voi încerca și eu varianta asta 🙂