Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Piure de cartofi de post - pufos, cremos și delicios

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 16 nov. 2023 · Publicată: 17 iun. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
117 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Da, și un piure de cartofi de post poate fi pufos, cremos și delicios! Află cum se face simplu și rapid și lângă ce preparate îl poți servi!

Fie că țineți posturile ortodoxe de peste an, fie că aveți un stil de viață vegan sau dacă din păcate aveți intoleranță la lactoză, să știți că piureul de cartofi poate fi la fel de bun chiar și dacă nu conține unt și lapte.

piure de cartofi de post

Ce fel de cartofi sunt potriviți pentru un piure de post pufos

Ca și la varianta clasică de piure de cartofi, și la cel de post folosim cartofi făinoși, cu coaja albă, care au un conținut ridicat de amidon și au capacitatea de a încorpora cu ușurință grăsimi precum untul sau uleiul de măsline.

Cartofii roz nu sunt potriviți pentru piureuri, sunt mai tari, se sfărâmă mai greu și nu devin cremoși prin pasare.

Puteți cumpăra cartofi albi, potriviți pentru piure din piață, dar găsiți și în supermarketuri cartofi ambalați la săculeț pe care scrie că sunt speciali pentru piure.

piure de cartofi de post

Cu ce zdrobim cartofii pentru piure: zdrobitor, presă de cartofi, mixer sau blender?

Eu folosesc un zdrobitor de cartofi din inox ca acesta de aici. E unealta clasică pe care o foloseau și mamele și bunicile noastre, se poate folosi și alte pireuri (de păstârnac, de mazăre, de morcovi, etc.) și ocupă cel mai puțin loc în bucătărie 😀

Mai puteți folosi cu rezultate foarte bune și o astfel de presă pentru cartofi precum și un mixer de mână la viteză mică.

Nu vă recomand să folosiți blenderul pentru că lamele acestuia sunt prea ascuțite, viteza de rotație în zona lamelor este mult prea mare și strică structura cartofilor. Piureul va ieși cleios dacă folosiți blenderul de mână.

Preparate la care putem servi acest piure de cartofi de post

Piureul de cartofi în varianta vegană merge de minune lângă chifteluțe de post, lângă legume la grătar, ciuperci la tigaie, tofu crocant, etc. Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice 🙂

Vă las mai jos câteva rețete de post care pot însoți cu succes acest piure de cartofi:

  • falafel - chifteluțe de năut
  • chifteluțe de post din legume crude
  • tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
  • ciuperci cu mărar și usturoi
  • ciuperci gratinate cu legume și tofu
  • gălbiori la tigaie cu usturoi
  • chifteluțe de post în sos de roșii

Iar dacă nu țineți post, merge lângă....orice, de exemplu carne sau pește la grătar, ouă ochiuri, cârnăciori, etc.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

piure de cartofi de post

Piure de cartofi de post

Da, și un piure de cartofi de post poate fi pufos, cremos și delicios! Află cum se face simplu și rapid și lângă ce preparate îl poți servi!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 3 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g cartofi albi, făinoși
  • 60 ml ulei de măsline sau ulei aromat de la roșiile uscate
  • sare, piper, nucșoară, fulgi de chilli - după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați cartofii de coajă și de eventualele puncte negre, zone în care au fost loviți sau încolțiți, etc.
  • Tăiați cartofii cuburi nu prea mici și puneți-i într-o cratiță potrivită ca mărime.
  • Turnați apă rece cât să îi acopere bine și puneți o linguriță de sare.
  • Fierbeți cartofii până când intră ușor furculița în ei, dar sunt încă fermi. Nu îi fierbeți prea mult.
  • Scurgeți cartofii de apa în care au fiert, dar nu aruncați apa. Avem nevoie de ea mai departe,
  • Zdrobiți cartofii cu un zdrobitor sau îi treceți printr-o presă specială pentru cartofi. Puteți folosi și mixerul la viteză mică, dar nu vă recomand să folosiți un blender de mână.
  • Adăugați uleiul de măsline, sare, piper și nucșoară după gust și subțiați piureul turnând puțin câte puțin din apa în care au fiert cartofii.
  • Amestecați energic cu un tel de mână ca să obțineți un piure de cartofi pufos și cremos.
  • Serviți piureul de cartofi imediat, eventual presărat cu puțin piper și fulgi de chilli.
Nutrition Facts
Piure de cartofi de post
Amount per Serving
Calorii
305
% Daily Value*
Grăsimi
 
20
g
31
%
Carbohidrați
 
29
g
10
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
piure de cartofi de post

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
117 shares

Comentarii

  1. maria a zis

    iunie 17, 2021 at 12:14 pm

    E foarte frumos platoul de la final, mi se face poftă!
    Vă las şi o reţeta pe care o făcea bunica mea în copilărie:
    cartofii fierţi se pasează foarte bine cu ustensila pentru piure (dar atât, nu dorim să obţinem o cremă fină), apoi se amestecă împreună cu ceapă verde (sau ceapă albă veche) tăiată cât mai mărunt şi călită în puţin ulei (atât cât să-şi dezvolte gustul), verdeaţă (mărar, pătrunjel tocate mărunt), piper şi sare.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 17, 2021 at 12:37 pm

      Vai ce bine sună! Mulțumesc pentru idee! 🙂

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.