Rețeta de tocăniță de ciuperci cu sos de roșii, o mâncare de post simplă și rapidă. Merge de minune cu mămăliguță sau cu pâine proaspătă.
Încă suntem în perioada de post și avem nevoie de cât mai multe idei simple și rapide pentru meniul zilnic. Am făcut de curând această tocăniță de ciuperci și pentru că nouă ne-a plăcut mult, mi-am zis să o pun pe blog și pentru voi.
>>> Aici găsiți mai multe rețete de post <<<
Mie nu îmi plac ciupercile din conservă, mi se pare că își pierd toată savoarea, așa că foarte rar le folosesc. Plus de asta, găsim ciuperci proaspete tot timpul, fierb foarte repede, așa că nu am deloc motive să cumpăr conserve cu ciuperci sau ciuperci congelate.
Așadar, tocănița mea are ciuperci Champignon proaspete, dar și alte câteva legume. I-am pus și suc de roșii, e dulce-acrișoară, foarte gustoasă și merge foarte bine atât cu mămăliguță caldă cât și cu o pâine proaspătă cu care să întingi în sosul ăla grozav din farfurie.
Mod de preparare tocăniță de ciuperci cu sos de roșii
Veți observa în fotografii că am folosit din nou multicookerul Heinner (vezi aici modelul) dar nu trebuie să vă împiedicați de asta, tocănița de ciuperci se face foarte bine și foarte repede în orice cratiță și pe orice aragaz.
Pe lângă faptul că îmi ușurează mult viața și că mâncarea gătită la el iese foarte gustoasă, eu mai folosesc multicookerul și din alt motiv: l-am instalat în balconul închis din fața bucătăriei. În felul acesta nu mai fac abur sau miros de mâncare în bucătărie și nu mai trebuie să țin geamul deschis în timp ce gătesc și să se facă frig în casă 😉
V-aș mai spune ceva referitor la ciupercile proaspete. Orice bucătar serios v-ar spune că ciupercile nu se spală, pentru că absorb apă, ci doar se curăță foarte bine cu o perie sau cu un burete special păstrat pentru acest scop.
Eu una, însă, nu pot pur și simplu să pun ciupercile nespălate în mâncare. Mă tot gândesc că nu știu unde și cum au crescut, cum au fost recoltate și unde au stat depozitate până să le cumpăr eu. Așa că asta e, n-o fi corect, dat eu spăl ciupercile cu simț de răspundere, le curăț partea de codiță care a stat în pământ și abia apoi le folosesc la gătit.
Tare aș fi curioasă voi cum procedați cu ciupercile? Le periați sau le spălați temeinic? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g ciuperci Champignon
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 3-4 căței de usturoi
- 50 ml ulei
- 150 ml suc de roșii
- sare și piper după gust
- cimbru, frunze de dafin
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați mărunt legumele (mai puțin ciupercile) și puneți-le la călit în ulei.
- Spălați ciupercile și tăiați-le cuburi mai măricele.
- Când legumele s-au înmuiat, puneți și ciupercile tăiate peste ele și adăugați cimbru, dafin,sare și piper după gust.
- Lăsați ciupercile să se gătească amestecând din când în când. În mod normal ciupercile își vor lăsa suficientă apă încât să nu mai fie nevoie să adăugați și voi suplimentar. Totuși, dacă credeți că e nevoie, puteți pune o ceșcuță mică de apă.
- Ciupercile se gătesc repede, cam în 15 minute puteți turna și sucul de roșii. Lăsați tocănița să mai dea câteva clocote, cam 10 minute, apoi puteți stinge focul.
- Presărați tocănița de ciuperci cu pătrunjel proaspăt și serviți-o imediat, cu mămăliguță sau cu pâine, după dorință.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu