• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 sept. 2025 · Publicată: 18 mai 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Un comentariu
7 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Dacă n-ai încercat niciodată un tort de clătite, te invit să descoperi această rețetă ungurească veche, cunoscută sub numele de „clătite alunecate". Clătitele se coc doar pe o parte, se suprapun fierbinți, iar între ele se presară un amestec simplu de cacao, zahăr și nucă. Căldura le transformă într-un desert fin, care seamănă mai mult cu o prăjitură cu ciocolată decât cu niște clătite obișnuite.

Felie de tort unguresc cu clătite „alunecate

M-am inspirat dintr-o rețetă publicată pe un blog internațional . Rețeta e transmisă din generație în generație într-o familie din Ungaria, iar ceea ce mi-a plăcut este tocmai simplitatea ei și ideea de a transforma niște clătite obișnuite într-un tort fără coacere . Este un desert spectaculos, la care magia se întâmplă datorită căldurii care topește pudra de cacao între foi.

Am făcut de câteva ori rețeta și de fiecare dată am mai adaptat-o până am ajuns la varianta perfectă pentru gustul nostru: am redus mult zahărul și am adăugat vanilie în aluat și miez de nucă în umplutură. Aceasta e varianta care rămâne în preferințele familiei: iese un tort în straturi pufoase, cu umplutură "ciocolatoasă" care se face fără cuptor și e perfect pentru un desert de duminică, de exemplu.

Felie de tort de clătite unguresc cu cacao și nucă, în fața tortului întreg pe suport decorativ

Dacă vreți să mai încercați și altfel de clătite decât cele clasice umplute cu gem, vă recomand rețeta de clătite austriece cu stafide - Kaiserschmarren. Se fac la cuptor, sunt pufoase și ideale pentru micul dejun.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 8 porții
  • Ce e diferit la această rețetă de clătite "alunecate"?
  • Cum facem tort de clătite alunecate - rețeta video
  • Mod de preparare tort unguresc de clătite - rețeta pas cu pas
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de clătite pe care să le încerci
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 8 porții

Ingrediente listate cu etichete pentru tort de clătite cu cacao - rețeta de clătite "alunecate"
  • 5 ouă
  • 50 g unt topit și răcit
  • 20 g zahăr pudră vanilinat (cam 3 pliculețe)
  • 75 g făină - pentru cele mai fine clătite alegeți faină albă tip 000. Nu folosiți făină integrală!
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță pastă de vanilie - sau extract
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

Autoarea rețetei recomandă un raport de 1:2 adică 1 lingură de cacao la 2 linguri de zahăr. Asta ar fi însemnat 10 linguri de cacao și 20 de linguri de zahăr, dar pentru că nouă ne plac deserturile mai puțin dulci, eu am pus doar 15 linguri de zahăr și ceva mai "rase", nu chiar cu vârf.

  • 10 linguri cacao - pentru cea mai intensă aromă, alegeți o cacao neagră, de calitate
  • 15 linguri zahăr tos - sau ajustați după gust
  • 4 linguri miez de nucă măcinat - este opțional, nu apare în rețeta originală, dar mie mi se pare că aduce gust și textură.

În plus:

  • 20 g unt pentru uns tigaia - ajută la rumenire uniformă

Ce e diferit la această rețetă de clătite "alunecate"?

Sunt multe rețete de clătite pe lume - fiecare popor le face în felul lui: subțiri ca hârtia, groase ca un pancake, umplute, dulci sau sărate. Nouă, românilor, ne sunt familiare clătitele fine și elastice, coapte bine pe ambele părți. Dar această rețetă ungurească iese din tipare și chiar merită încercată!

Aluatul se face cu ouă separate, iar albușurile bătute spumă dau clătitelor o textură pufoasă și aerată. Au foarte puțină făină, ceea ce le face mai ușoare și mai delicate. Se coc doar pe o singură parte, dar nu vă îngrijorați, clătitele nu rămân crude! Se gătesc complet tocmai datorită structurii lor aerate și tehnicii de stratificare.

Magia se întâmplă la montaj: clătitele trebuie lăsate să alunece rapid din tigaie, presărate imediat cu cacao și zahăr și suprapuse cât sunt încă fierbinți. Astfel, căldura lor transformă umplutura într-o cremă fină, aproape ca o ciocolată topită, fără să mai fie nevoie de coacere sau alte intervenții. Aceasta este cheia reușitei la rețeta de "clătite alunecate"!

Cum facem tort de clătite alunecate - rețeta video

Dacă vrei să vezi exact consistența aluatului, cât de mult să coci clătitele și cum alunecă fierbinți din tigaie, urmărește rețeta video postată pe canalul meu de YouTube. Și nu uita să te abonezi ca să nu ratezi nimic din bunătățile care apar săptămânal!

Mod de preparare tort unguresc de clătite - rețeta pas cu pas

Eu am folosit o tigaie de 21 cm diametru și am obținut din cantitățile de mai jos 8 clătite. Dacă aveți o tigaie de 20 cm, vă ies 10 clătite, deci veți avea un tort mai înalt.

Cacao amestecata cu zahar și miez de nucă pentru umlerea tortului de clătite

1. Pregătiți de la început umplutura: într-un vas amestecați pudra de cacao, zahărul și miezul de nucă.

Albușuri bătute spumă pentru aluat de tort de clătite stratificat.

2. Într-un bol, mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă.

Gălbenușuri mixate cu zahăr, vanilie, unt și lapte pentru aluat de clătite ungurești.

3. În alt castron, mixați gălbenușurile cu zahărul și vanilia până se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați untul, apoi laptele continuând să mixați.

Albușurile bătute se încorporează în aluatul pentru tort de clătite cu cacao.

Încorporați făina, apoi albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri, folosind un tel de mână și mișcări unșoare, de jos în sus.

Clătită groasă și pufoasă pentru tort de clătite cu cacao, coaptă pe o parte.

5. Încălziți tigaia și ungeți-o cu unt. Puneți un polonic de aluat în cratiță și rotiți tigaia cu mișcări circulare ca să se distribuie uniform. Datorită albușului din aluat, clătitele vor fi mai groase și mai pufoase decât cele clasice.

Verificare coacere clătită pe o parte

6. Verificați cu o spatulă și când spatele clătitei s-a rumenit, luați-o de pe foc și lăsați-o să alunece pe o farfurie cu partea ne-rumenită în sus.

Umplutură de cacao, zahăr și nucă pentru tort de clătite stratificat, presărată pe clătita caldă.

7. Imediat presărați 3 linguri din amestecul de cacao și zahăr. Procedați la fel cu toate clătitele.

Ultima clătită așezată peste tortul unguresc de clătite cu cacao.

8. Doar ultima clătită o răsturnați invers peste celelalte, adică cu partea rumenită în sus.

Cum se servește

Serviți tortul de "clătite alunecate" imediat, cât timp clătitele sunt încă ușor călduțe, moi și fragede, iar umplutura de cacao topită este fluidă, ca un sos de ciocolată.

Dar tortul este foarte bun și la temperatura camerei, așa că dacă aveți musafiri îl puteți face cu câteva ore înainte. Dacă vreți să îl transformați într-un desert mai festiv, îl puteți decora cu frișcă sau cu un sos de ciocolată dacă doriți ceva mai decadent. Merge perfect cu o cafea neagră sau un lapte cald cu vanilie.

Cum se păstrează

Ideal ar fi să îl mâncați imediat după gătire, dar dacă mai rămâne vreo porție, tortul de clătite se păstrează bine la frigider, într-un recipient acoperit, până la 2 zile. Se poate reîncălzi câteva secunde la microunde.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Clătitele trebuie să fie puțin mai groase decât cele obișnuite - asta le face să semene cu un blat de tort.
  • Nu întoarceți clătitele! Partea necoaptă e importantă pentru a absorbi crema.
  • Suprapuneți clătitele cât sunt fierbinți - căldura ajută la topirea zahărului și formarea cremei.
  • Presărați umplutura cât mai uniform, astfel încât să acopere toată suprafața foilor. Nu vreți să găsiți clătite goale, fără "ciocolată" între ele!
  • Pentru un plus de aromă specială, puteți amesteca odată cu cacaoa și zaharul și puțină coajă rasă de portocală. Am încercat și mi-a plăcut foarte mult și varianta aceasta.

Întrebări frecvente

Pot folosi alt tip de cacao?

Da, dar ideal e cacao neagră, neîndulcită, pentru un gust intens.

Pot prepara clătitele cu o zi înainte?

Nu - se suprapun imediat după coacere, ca să se formeze crema între ele.

Ce fac dacă clătitele se rup?

Nu-i nimic! Se pot așeza în strat, chiar dacă nu sunt perfecte - gustul rămâne același.

Se poate face desertul și cu clătite clasice?

Teoretic da, dar textura nu va fi la fel de pufoasă.

Alte rețete de clătite pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Clătite bănățene ca la Ana Lugojana
    Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Clătite la cuptor.
  • Pancakes cu iaurt
    Pancakes cu iaurt . Clătite americane moi și pufoase.
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală - rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Pancakes cu mere
    Pancakes cu mere și scorțișoară - clătite americane

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Felie de tort de clătite unguresc cu cacao și nucă

Tort de clătite cu cacao - rețeta de clătite "alunecate"

Tort de clătite în straturi, cu cacao care se topește între foi. Încearcă rețeta ungurească de clătite „alunecate", desert simplu și delicios.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tigaie antiaderenta
tigaie antiaderenta

Ingrediente
 

pentru 8 clătite într-o tigaie de 21 cm

  • 5 ouă
  • 50 g unt (topit și răcit)
  • 20 g zahăr pudră vanilat
  • 75 g făină albă tip 000
  • 250 ml lapte (3,5% grăsime)
  • 1 linguriță pastă de vanilie (sau extract)
  • un praf de sare

umplutura

  • 10 linguri cacao neagră
  • 15 linguri zahăr tos
  • 4 linguri miez de nucă măcinat (opțional)

în plus

  • 20 g unt pentru uns tigaia

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătiți de la început umplutura: într-un vas amestecați pudra de cacao, zahărul și miezul de nucă.
    Cacao amestecata cu zahar și miez de nucă pentru umlerea tortului de clătite
  • În alt bol, mixați albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă.
    Albușuri bătute spumă pentru aluat de tort de clătite stratificat.
  • În alt castron, mixați gălbenușurile cu zahărul și vanilia până se deschid la culoare și își măresc volumul, apoi turnați untul, apoi laptele continuând să mixați.
    Gălbenușuri mixate cu zahăr, vanilie, unt și lapte pentru aluat de clătite ungurești.
  • Încorporați făina, apoi albușurile bătute în amestecul de gălbenușuri, folosind un tel de mână și mișcări unșoare, de jos în sus.
    Albușurile bătute se încorporează în aluatul pentru tort de clătite cu cacao.
  • Încălziți tigaia și ungeți-o cu unt. Puneți un polonic de aluat în cratiță și rotiți tigaia cu mișcări curculare ca să se distribuie uniform. Datorită albușului din aluat, clătitele vor fi mai groase și mai pufoase decât cele clasice.
    Clătită groasă și pufoasă pentru tort de clătite cu cacao, coaptă pe o parte.
  • Verificați cu o spatulă și când spatele clătitei s-a rumenit, luați-o de pe foc și lăsați-o să alunece pe o farfurie cu partea ne-rumenită în sus.
    Verificare coacere clătită pe o parte
  • Imediat presărați 3 linguri din amestecul de cacao și zahăr. Procedați la fel cu toate clătitele.
    Umplutură de cacao, zahăr și nucă pentru tort de clătite stratificat, presărată pe clătita caldă.
  • Doar ultima clătită o răsturnați invers peste celelalte, adică cu partea rumenită în sus.
    Ultima clătită așezată peste tortul unguresc de clătite cu cacao.
  • Serviți tortul de clătite alunecate imediat, cât timp clătitele sunt încă ușor călduțe, moi și fragede, iar umplutura de cacao topită este fluidă, ca un sos de ciocolată.
    Felie de tort de clătite unguresc cu cacao și nucă
Nutrition Facts
Tort de clătite cu cacao - rețeta de clătite "alunecate"
Amount per Serving
Calorii
317
% Daily Value*
Grăsimi
 
14
g
22
%
Grăsimi saturate
 
6
g
38
%
Grăsimi nesaturate
 
0.2
g
Grăsimi polinesaturate
 
3
g
Grăsimi monosaturate
 
4
g
Colesterol
 
120
mg
40
%
Carbohidrați
 
47
g
16
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
33
g
37
%
Proteine
 
9
g
18
%
Net Carbohydrates
 
42
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
7 shares

Comentarii

  1. Gianina Carcostea a zis

    iulie 15, 2025 at 10:20 am

    5 stars
    Super desert. La-am încercat de curiozitate și fără să am mari așteptări dar ne-a cucerit. Extraordinară rețeta, mulțumim Iuliana!

    Răspunde
5 from 1 vote

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.